Рішення
від 30.08.2022 по справі 925/568/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2022 року м. Черкаси справа № 925/568/22

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Кандаурова М.В., за участі представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "БОДІНФІТ" (м. Суми) до товариства з обмеженою відповідальністю "Род Босс" (м. Черкаси) про розірвання договору та стягнення 110 000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов з вимогами про :

- розірвання договору поставки № 21/09 від 21.09.2021 укладеного між сторонами у справі;

- стягнення 110 000,00 грн. попередньої оплати на підставі договору поставки № 21/09 від 21.09.2021.

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 16.08.2022 позовні вимоги задоволено повністю та стягнуто з відповідача 4962,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

22.08.2022 судом зареєстровано заяву позивача від цієї ж дати про ухвалення додаткового рішення та стягнення витрат на професійну правничу допомогу в сумі 6 000,00 грн. які заявлялися до стягнення разом із стягненням боргу, однак не були розподілені судом при прийнятті рішення.

У відповідності до ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, зокрема, якщо: судом не вирішено питання про судові витрати. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

В засідання на розгляд заяви представники сторін не з`явилися, заперечень проти стягнення витрат позивача на адвокатську допомогу в справу з боку відповідача не подано.

Розглянувши заяву позивача про ухвалення додаткового рішення судом встановлено, що при зверненні до суду позивач просив всі судові витрати покласти на відповідача і додав до позову підтверджуючі документи про витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 6000,00 грн.

При прийнятті судом рішення питання про стягнення витрат на правничу допомогу вирішено не було, суд стягнув з відповідача лише судовий збір.

Положеннями ст. 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

За змістом ст. 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати: 1) на професійну правничу допомогу.

За змістом п. 1 ч. 2 ст. 126, ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

За приписами ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Позивач шляхом прийняття додаткового рішення у справі просить стягнути з відповідача 6000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Позовну заяву у справі підписано адвокатом Тітаренко О.А., який також засвідчив і копії всіх наявних у справі документів.

Тітаренко О.А. є адвокатом, який за даними Єдиного реєстру адвокатів України має свідоцтво 21/1593 від 08.08.2018, яке видане Радою адвокатів Закарпатської області.

В справі мається копія ордеру на адвоката Тітаренко О.О. (а.с. 55).

До позову додано копію договору про надання правової допомоги (послуг) № 18/05/22 від 18.05.22 (а.с. 17). за умовами якого Тітаренко О.О. за замовленням позивача надає тому відповідні послуги, зміст яких сторони викладають у додаткових угодах.

Додатковою угодою № 1 від 18.05.22 (а.с. 22) позивач із Тітаренко О.О. домовилися про надання юридичних послуг в господарському суді Черкаської області, в Північному апеляційному господарському суді, у Верховному Суді у справі за позовом ТОВ "БОДІНФІТ" до ТОВ "Род Босс" про стягнення попередньої оплати за товар та розірвання договору поставки № 21/09 від 21.09.21.

Також цими сторонами погоджено, що гонорар за надання правової допомоги в Господарському суді Черкаської області становить 6000,00 грн. (п. 3.1. Додаткової угоди).

Адвокатом та позивачем також складено детальний опис робіт, наданих послуг та Акт прийому-передчі наданих послуг від 19.08.2022 на суму 6000 грн. (а.с. 56), які включили в себе підготовку позовної заяви, виготовлення копій документів та ін.

Згідно з ст. 131-2 Конституції України для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.

Статтею 16 ГПК України визначено право учасників справи користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Статтею 129 ГПК України визначений порядок розподілу судових витрат, частиною 1 вказаної статті визначений порядок розподілу судового збору, частиною 4 - інших судових витрат, пов`язаних з розглядом справи. Так, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч.3 ст.126 ГПК України).

За змістом ч.4 ст.126 ГПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно з ч.5 ст.126 ГПК України, у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

У розумінні положень ч.5 ст.126 ГПК України зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони у разі, на її думку, недотримання вимог стосовно співмірності витрат із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим ним на виконання робіт. Суд, ураховуючи принципи диспозитивності та змагальності, не має права вирішувати питання про зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, з власної ініціативи.

Такого клопотання про неспівмірність витрат на професійну правничу допомогу із складністю справи відповідачем суду не подано.

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини третьої статті 2 ГПК України).

Метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді, ефективно захиститись у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання сторін до досудового вирішення спору.

Згідно зі статтею 26 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Відповідно до статті 19 вказаного закону, видами адвокатської діяльності є:

1) надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

2) складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

3) захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію), а також особи, яка притягається до адміністративної відповідальності під час розгляду справи про адміністративне правопорушення;

4) надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні;

5) представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, прав і обов`язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні;

6) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами;

7) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України;

8) надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань;

9) захист прав, свобод і законних інтересів викривача у зв`язку з повідомленням ним інформації про корупційне або пов`язане з корупцією правопорушення.

Відповідно до статті 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Суд приходить до висновку, що надані позивачем докази витрат на професійну правничу допомогу є такими, підтверджують ці витрати і вони підлягають до повного відшкодування.

Отже у справі слід прийняти додаткове рішення та стягнути з відповідача на користь позивача 6000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу повністю.

Керуючись ст. 238, 240, 244 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

1. Прийняти у справі додаткове рішення.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Род Босс" (ідентифікаційний код 41619752, м. Черкаси, вул. Смілянська. 80 кв. 55) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "БОДІНФІТ" (ідентифікаційний код 39874336, м. Суми, вул. Тополянська, 17 оф. 3) -- 6000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Наказ видати.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суд протягом 20 днів.

Суддя Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.08.2022
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу106025092
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Розірвання договорів (правочинів) купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —925/568/22

Судовий наказ від 20.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Судовий наказ від 07.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Рішення від 30.08.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 21.08.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Рішення від 15.08.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 17.07.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні