Ухвала
від 01.08.2022 по справі 640/8996/22
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1/2820

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про відмову у продовженні процесуальних строків

та повернення позовної заяви

02 серпня 2022 року м. Київ № 640/8996/22

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді Клочкової Н.В., розглянувши заяву представника Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві про продовження процесуального строку на усунення недоліків позовної заяви у адміністративній справі за позовом

Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві

до товариство з обмеженою відповідальністю «АГЕНСТВО РОКА»

про стягнення коштів,

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві (надалі - позивач), адреса: 03151, місто Київ, вулиця Волинська, будинок 12 до товариство з обмеженою відповідальністю «АГЕНСТВО РОКА» (надалі - відповідач), адреса: 03187, місто Київ, вулиця Академіка Глушкова, будинок 9-Є, офіс 391.

Підставою позову вказано порушення прав та інтересів позивача внаслідок наявності заборгованості відповідача щодо суми штрафних санкції.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 23 червня 2022 року позовну заяву Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- заяви про поновлення строку для звернення до суду з позовною заявою, в якій зазначити підстави, з яких позивач просить визнати їх поважними, разом з доказами поважності причин його пропуску;

- оригіналу документу про сплату судового збору на рахунок Окружного адміністративного суду міста Києва за звернення до суду з адміністративним позовом майнового характеру у розмірі 2 481,00 грн (отримувач коштів - ГУК у м.Києві/Печерс.р-н, код отримувача (код ЄДРПОУ) - 37993783, рахунок отримувача - UA908999980313181206084026007, банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО) - 899998, код класифікації доходів бюджету - 22030101).

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 15 липня 2022 року заяву представника Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві про продовження процесуального строку на усунення недоліків позовної заяви у адміністративній справі за позовом Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві до товариство з обмеженою відповідальністю «АГЕНСТВО РОКА» про стягнення коштів задоволено, вирішено продовжити Головному управлінню Держпродспоживслужби в місті Києві строк на усунення недоліків позовної заяви в адміністративній справі №640/8996/22 на десятиденний строк з дня вручення даної ухвали.

Надалі, до Окружного адміністративного суду міста Києва від позивача повторно надійшла заява про продовження строку на усунення недоліків позовної заяви.

У вказаній вище заяви представник позивача просить суд продовжити строк на усунення недоліків позовної заяви у зв`язку з тим, що станом на 28 липня 2022 року оплата судового збору у сумі 2 481,00 грн, за подання позовної заяви у справі № 640/8996/22 неможлива у зв`язку з тим, що залишок коштів на оплату такого збору у позивача складає 00 грн. 00 коп, що підтверджується випискою з Системи дистанційного обслуговування клієнтів Державної казначейської служби України за 08 липня 2022 року.

Отже, враховуючи вищевикладене, за твердженнями позивача, у зв`язку з істотними перешкодами та труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, що підтверджені належними доказами, представник позивача звернувся до суду з даною заявою та просить продовжити процесуальний строк для оплати судового збору.

Розглядаючи зазначену вище заяву позивача, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до статті 129 Конституції України та статті 8 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що однією із засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Згідно з частиною 1 статті 118 Кодексу адміністративного судочинства України процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Згідно частини 2 статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Відповідно до частини 3 статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, у письмовому провадженні.

Отже, з аналізу викладених вище норм чинного законодавства чітко можна встановити, що законодавством регламентовано право суду продовжити встановлений ним процесуальний строк.

Суд вважає за необхідне звернути увагу, що відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України, строк для усунення недоліків апеляційної скарги не може перевищувати 10 днів з моменту отримання копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

В свою чергу, в даному випадку суд зауважує, що безпідставне продовження строків на усунення недоліків апеляційної скарги може призвести до затягнення строку набрання законної сили рішенням суду першої інстанції у даній справі, та відповідно призведе до надання незаконної переваги одній зі сторін судового процесу, зокрема, в даному випадку позивачу.

Судом для належного та об`єктивного захисту прав позивача, вже було продовжено строк на усунення недоліків позовної заяви, чим на переконання суду вже було забезпечено відповідачу можливість сплатити судовий збір та реалізувати право на судовий розгляд, однак, це не призвело до сплати судового збору та усунення недоліків позовної заяви.

В свою чергу, суд зазначає, що невжиття заходів на виконання ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва від 23 червня 2022 року навіть після продовження строку на усунення недоліків, встановленого ухвалою від 18 липня 2022 року, ставить під сумнів факт усунення недоліків щодо сплати судового збору протягом строку, який встановлено Кодексом адміністративного судочинства України.

При цьому, інших обставин, окрім відсутності коштів, в заяві про продовження строку на усунення недоліків не наведено. Лише відсутність коштів для сплати судового збору без вжиття відповідних заходів, не може вважатися належною підставою для продовження строку на усунення недоліків апеляційної скарги, тому подана позивачем заява не підлягає задоволенню.

З огляду на вищевикладене, суд не вбачає підстав для задоволення заяви представника позивача про продовження строків для усунення недоліків позовної заяви.

Враховуючи обставини справи, а також викладені у заяві позивачем підстави, з яких він просить продовжити йому строк для усунення недоліків позовної заяви, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяви представника позивача та продовження строку на усунення недоліків позовної заяви.

Також, суд звертає увагу, що згідно з пунктом 1 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Станом на 02 серпня 2022 року жодних документів на усунення недоліків позовної заяви, викладених в ухвалі Окружного адміністративного суду міста Києва від 23 червня 2022 року до суду не надходило, а тому, в даному випадку, з урахуванням встановлення обставин відсутності підстав для продовження процесуальних строків на усунення недоліків, наявні підстави для повернення позовної заяви.

Виявлені судом недоліки позбавляють суд можливості відкрити провадження в цій справі.

Суд зауважує, що у позивача був достатній строк для усунення недоліків. Відкриття провадження без усунення недоліків, описаних в ухвалі суду про залишення позовної заяви без руху є неможливим, недоліки не усунуті, відтак позовна заява підлягає поверненню.

Керуючись положеннями статей 121, 241 - 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні заяви представника Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві про продовження процесуального строку на усунення недоліків позовної заяви у адміністративній справі за позовом Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві до товариство з обмеженою відповідальністю «АГЕНСТВО РОКА» про стягнення коштів - відмовити.

2. Позовну заяву ОСОБА_1 - повернути.

3. Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

4. Копію ухвали разом з позовною заявою і доданими до неї документами надіслати особі, яка подала позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України з моменту її підписання суддею (суддями). Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України, протягом п`ятнадцяти днів, з дня складання повного тексту ухвали.

Суддя Н.В. Клочкова

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено07.09.2022
Номер документу106036053
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —640/8996/22

Ухвала від 26.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 08.09.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 14.07.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 22.06.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні