Рішення
від 30.08.2022 по справі 287/761/22
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/761/22

2/287/524/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2022 року м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Винара Л.В.

з участю секретаря Кострицької Т.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі судових засідань Олевського районного суду Житомирської області цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Побутпослуги», представник позивача адвокат Єгоров Сергій Олександрович до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором найму (оренди) частини будівлі, -

В С Т А Н О В И В :

До Олевського районного суду Житомирської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Побутпослуги», представник позивача адвокат Єгоров Сергій Олександрович до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором найму (оренди) частини будівлі. У поданій позовній заяві адвокат Єгоров С.О. просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Побутпослуги» 42450 грн. 97 коп. заборгованості за договором найму (оренди) частини будівлі та 16980 грн. 39 коп. штрафу за прострочення виконання грошового зобов`язання, а також розподілити судові витрати по справі.

В обґрунтування позовної заяви представник позивача - адвокат Єгоров С.О. зазначає, що 15.03.2019 року між позивачем та ОСОБА_1 було укладено договір оренди (найму) частини будівлі, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що належить наймодавцю на праві власності, а саме приміщення 2-го поверху, загальною площею 27 м. кв. Вказаним договором передбачено розмір та порядок сплати орендної плати за договором. Після закінчення строку дії договору наймач ОСОБА_1 виявила бажання продовжити користуватися предметом оренди та продовжити договірні відносини, у зв`язку з чим 12.05.2020 року було переукладено договір найму (оренди) частини будівлі, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом укладення нового договору на аналогічних умовах. При цьому, згідно умов договору сторони обумовили, що орендна плата за використання приміщення становитиме 3480 грн. 00 коп. за травень 2020 року та 3300 грн. 00 коп. за червень 2020 року та до кінця строку дії цього договору. Після закінчення строку дії договору оренди відповідачка не виявила бажання продовжувати орендні відносини та звільнила орендоване приміщення, проте ухилилася від підписання актів здачі предмету оренди. Загальна сума орендної плати за договорами найму від 15.03.2019 року та від 12.05.2020 року мала становити 83247 грн. 97 коп., проте наймачем за вказаний період фактично сплачено наймодавцю 39803 грн. 00 коп., що свідчить про те, що відповідачка заборгувала за вищевказаними договорами оренди 42450 грн. 97 коп., які до цього часу добровільно не погасила. Крім того, враховуючи, що починаючи з червня 2021 року по даний час заборгованість не погашена, тому відповідно до умов договору відповідачка зобов`язана сплатити штраф в розмірі 5 відсотків від суми заборгованості за кожен місяць прострочення, що за розрахунком представника позивача складає 16980, 39 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу передано судді Винару Л.В.

04.07.2022 року ухвалою суду відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

02.08.2022 року ухвалою суду закрито підготовче провадження у вказаній цивільній справі та призначено справу до судового розгляду по суті в загальному порядку.

Представник позивача адвокат Єгоров С.О. у судове засідання не з`явився, до суду надав письмову заяву з проханням розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримує, не заперечує проти ухвалення рішення по справі на підставі наявних доказів.

Відповідачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, що стверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, що міститься в матеріалах справи. Причини неявки суду невідомі. Заяв про відкладення розгляду справи від ОСОБА_1 не надходило.

Відповідно до положень п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Більше того, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема "Іззетов проти України", "Пискал проти України", "Майстер проти України", "Субот проти України", "Крюков проти України", "Крат проти України", "Сокор проти України", "Кобченко проти України", "Шульга проти України", "Лагун проти України", "Буряк проти України", "ТОВ "ФПК "ГРОСС" проти України", "Гержик проти України" суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи "Федіна проти України" від 02 вересня 2010 року, "Смірнова проти України" від 08 листопада 2005 року, "Матіка проти Румунії" від 02 листопада 2006 року, "Літоселітіс проти Греції" від 05 лютого 2004 року та інші).

Відповідно до ч. 5 ст. 223 ЦПК України, суд може розглянути справу за відсутності позивача, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін за доказами, що містяться в матеріалах справи.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи та оцінивши наявні докази у їх сукупності, встановив наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Відповідно дост. 129 Конституції України, судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону. Основними засадами судочинства є: законність; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; забезпечення доведеності вини; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; підтримання державного обвинувачення в суді прокурором; забезпечення обвинуваченому права на захист; гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом; обов`язковість рішень суду.

Ч. 1ст. 2 ЦПК Українипередбачає, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч. 3ст. 3 ЦПК Українипровадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

В свою чергу, відповідно ч.ч. 1, 2ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Відповідно до ч. 3ст. 12 ЦПК Україникожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Положення ч.1ст. 13 ЦПК Українипередбачають, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

З матеріалів справи вбачається, що 15.03.2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Побутпослуги» (далі ТОВ «Побутпослуги»), як наймодавцем та ОСОБА_1 , як наймачем укладено договір найму (оренди) частини будівлі (далі Договір).

Відповідно до п. 1.1 Розділу 1 Договору наймодавець передає, а наймач приймає у тимчасове платне користування (найм) для здійснення підприємницької діяльності приміщення, яке є частиною будівлі, розташованої у АДРЕСА_1 .

П. 2.1 Розділу 2 Договору передбачено, що строк дії договору встановлюється сторонами у один рік. Обчислення строку дії договору починається з дати підписання акту прийому-передачі відповідно до п. 6 цього Договору.

Розділом 3 вказаного Договору передбачено плату за користування об`єктом найму.

Зокрема, відповідно до п. 3.1-3.4 Договору встановлено, що розмір плати за користування встановлюється сторонами в наступному порядку: за березень місяць 2019 року 1703 (одна тисяча сімсот три) грн. 00 коп., за квітень місяць 2019 року та до кінця строку дії цього договору 3300 (три тисячі триста) грн. 00 коп. на місяць.

Плата за користування Предметом договору сплачується в безготівковому порядку на розрахунковий рахунок наймодавця наперед не пізніше 5-го числа поточного місяця користування.

Наймач має право вносити плату за користування наперед, але не більш як за два місяці в розмірі, що визначається на момент оплати.

Наймач додатково, як вартість орендної плати, відшкодовує витрати за комунальні послуги, електроенергію, витрати на послуги зв`язку тощо, відповідно до рахунків наданих наймодавцем.

П. 8.1 8.2 Розділу 8 Договору передбачено, що у разі несплати або несвоєчасної плати за користування предметом договору наймачем наймодавцем нараховується щомісячно штраф у розмірі 5 % від суми заборгованості.

Сторони несуть відповідальність за невиконання чи неналежне виконання умов цього договору відповідно до чинного законодавства України (а.с. 6-7).

Також, 15.03.2019 року сторонами Договору підписано Акт приймання-передачі відповідно до умов якого, наймодавець передав, а наймач прийняв в найм (оренду) частину нежитлових приміщень, які відносяться до будівлі, розташованої за адресою: м. Олевськ, Житомирської області, вул. Привокзальна, 8 на умовах найму (оренди) за договором. Загальна площа приміщення складає 27 м. кв. (а.с. 8).

12.05.2020 року між ТОВ «Побутпослуги», як наймодавцем та ОСОБА_1 , як наймачем повторно укладено договір найму (оренди) частини будівлі (далі Договір), умови якого є аналогічними умовам Договору, укладеного між сторонами 15.03.2019 року, крім розміру плати за користування об`єктом оренди.

Зокрема, відповідно до п. 3.1 Розділу 3 Договору розмір плати за користування встановлюється сторонами в наступному порядку: за травень місяць 2020 року 3480 (три тисячі чотириста вісімдесят) грн. 00 коп., за червень місяць 2020 року та до кінця строку дії цього договору 3300 (три тисячі триста) грн. 00 коп. за місяць (а.с. 9-10).

Відповідно до довідки-розрахунку заборгованості зі сплати орендної плати за договорами оренди від 15.03.2019 року та від 20.05.2020 року наймача ОСОБА_1 перед наймодавцем ТОВ «Побутпослуги» станом на 31.12.2021 року заборгованість зі сплати орендної плати наймача ОСОБА_1 на користь ТОВ «Побутпослуги» становить 42450 грн. 97 коп. (а.с. 11).

Крім того, за підрахунком представника позивача адвоката Єгорова С.О. стягненню з відповідачки на користь позивача підлягає 16980 грн. 39 коп. штрафу за 8 місяців несплати боргу.

Відповідно до частин першої та другоїстатті 207 ЦК Україниправочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

За змістом статей626,628 ЦК Українидоговором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною першоюстатті 638 ЦК Українивстановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Частинами першою, третьоюстатті 509 ЦК Українивизначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (у тому числі сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно ізстаттею 629 ЦК Українидоговір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтями319,321 ЦПК Українивизначено, що власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд; право власності є непорушним; ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 759 ЦК Українипередбачено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно зістаттею 760 ЦК Українипредметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Статтею 762 ЦК Українивизначено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Відповідно до частини першоїстатті 763 ЦК Українидоговір найму укладається на строк, встановлений договором. Якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором, що узгоджується з нормою статті 764ЦК України.

Відповідно до частини першоїстатті 530 ЦК Україниякщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно достатті 610 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Устатті 526 ЦК Українипередбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ізстаттею 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно достатті 89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно із практикою Європейського суду з прав людини за своєю природою змагальність судочинства засновується на диференціації процесуальних функцій і відповідно правомочностей головних суб`єктів процесуальної діяльності цивільного судочинства - суду та сторін (позивача та відповідача). Диференціація процесуальних функцій об`єктивно призводить до того, що принцип змагальності відбиває властивості цивільного судочинства у площині лише прав та обов`язків сторін. Це дає можливість констатувати, що принцип змагальності у такому розумінні урівноважується з принципом диспозитивності та, що необхідно особливо підкреслити, - із принципом незалежності суду. Він знівельовує можливість суду втручатися у взаємовідносини сторін завдяки збору доказів самим судом. У процесі, побудованому за принципом змагальності, збір і підготовка усього фактичного матеріалу для вирішення спору між сторонами покладається законом на сторони. Суд тільки оцінює надані сторонами матеріали, але сам жодних фактичних матеріалів і доказів не збирає.

Суд при розгляді справи виходить з того, що позивач, як сторона договору, яка виконала свої зобов`язання за договором, має право вимагати від другої сторони належного виконання його грошових зобов`язань, в тому числі сплати орендних платежів.

Відповідачка (наймач) свої зобов`язання за договором найму (оренди) частини будівлі не виконала належним чином, допустила прострочення в платежах і заборгованість по сплаті орендних платежів, про що свідчить наданий представником позивача розрахунок.

Крім того, відповідачка не оспорила факту невиконання нею умов укладеного між нею та позивачем договору, не подала доказів сплати орендних платежів.

Враховуючи, що відповідачкою не виконано умови укладеного між сторонами договору, допущено прострочення зі сплати орендних платежів, суд дійшов висновку, що з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за договорами найму (оренди) частини будівлі у розмірі 42450 грн. 97 коп.

Крім того, за змістомст. 549 ЦК Українинеустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Враховуючи, що договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України), однак відповідачка порушила його умови, що полягає у несплаті щомісячних платежів на погашення орендної плати, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в частині стягнення штрафу за прострочення виконання зобов`язання у розмірі 16980 грн. 39 коп.

Таким чином, позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

В зв`язку з задоволенням основної вимоги, на підставі ст. 141 ЦПК України, задоволенню підлягає вимога про стягнення судових витрат з відповідачки, які сплачено позивачем при подачі позову в сумі 2481, 00 грн. (а.с.1).

Керуючись ст. ст. 207, 509, 530, 626, 628, 638, 759 764 ЦК України, ст. ст.89,258,259,265,268,273,280,354,355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Товариства зобмеженою відповідальністю«Побутпослуги»,представник позивача адвокатЄгоров СергійОлександрович до ОСОБА_1 простягнення заборгованостіза договоромнайму (оренди)частини будівлі- задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Побутпослуги» 42450 (сорок дві тисячі чотириста п`ятдесят) грн. 00 коп. заборгованості за договорами найму (оренди) частини будівлі та 16980 (шістнадцять тисяч дев`ятсот вісімдесят) грн. 39 коп. штрафу за порушення умов зобов`язання.

Стягнути з ОСОБА_1 накористь Товаристваз обмеженоювідповідальністю «Побутпослуги» судові витрати зі сплати судового збору в сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до суду апеляційної інстанції через Олевський районний суд Житомирської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи згідно п.4 ч.5ст.265 ЦПК України:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Побутпослуги», код ЄДРПОУ 40348792, місце знаходження: 11002, м. Олевськ, вул. Привокзальна, 8, Коростенського району, Житомирської області.

Відповідачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 12.08.2003 року Олевським РВ УМВС України в Житомирській області, місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя: Л.В.Винар

Дата ухвалення рішення30.08.2022
Оприлюднено06.09.2022
Номер документу106045415
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором найму (оренди) частини будівлі

Судовий реєстр по справі —287/761/22

Рішення від 30.08.2022

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні