Ухвала
від 04.09.2022 по справі 904/2600/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про передачу справи до іншого суду

05.09.2022 Справа № 904/2600/22

За позовом: Акціонерного товариства «ДТЕК Дніпровські електромережі», м. Дніпро

До: Товариства з обмеженою відповідальністю «Діскус», м. Вінниця

Про: стягнення 21 870, 00 грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство «ДТЕК Дніпровські електромережі» (далі - позивач) звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Діскус» (далі - відповідач) про стягнення збитків в сумі 21 870, 00 грн. у зв`язку з неотриманням податкового кредиту.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем обов`язку щодо реєстрації податкової накладної №15 від 05.11.20 р. в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ЄРПН).

В обґрунтування обраної ним територіальної підсудності справи позивач указує на те, що розподіл ним електричної енергії в силу умов ліцензії на розподіл електричної енергії здійснюється виключно на території Дніпропетровської області, тому місце виконання договору не може бути іншим ніж Дніпропетровська область.

Крім того, пунктом 5.2 договору встановлено, що поставка товару буде виконуватись на умовах DDP згідно з правилами Інкотермс у редакції 2010 року в місце призначення поставки товару: м. Дніпро, шосе Запорізьке, 22. Наведене, на думку позивача, також свідчить про те, що місцем виконання договору є саме місто Дніпро.

Посилаючись на положення частини п`ятої статті 29 Господарського процесуального кодексу України, позивач вважає наявним у нього право на пред`явлення позову до місцевого господарського суду, територіальна юрисдикція якого співпадає з місцем виконання цього договору, а саме до Господарського суду Дніпропетровської області.

Розглянувши позовні матеріали, суд не погоджується з доводами позивача щодо визначеної ним територіальної підсудності з огляду на таке.

Відповідно до статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

За змістом частин третьої, п`ятої статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх підсудності. Юрисдикція місцевих судів щодо окремих категорій справ, а також порядок їх розгляду визначаються законом.

Статтями 27 - 30 Господарського процесуального кодексу України визначено правила територіальної юрисдикції (підсудності) господарських справ.

За загальним правилом, викладеним у частині першій статті 27 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Приписами статті 29 Господарського процесуального кодексу України передбачено підсудність справ за вибором позивача.

Так, відповідно до частини першої статті 29 Господарського процесуального кодексу України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Згідно з частиною п`ятою статті 29 цього Кодексу позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

У іншому разі та за відсутності виключної підсудності справи така підсудність визначається за загальними правилами.

За загальним правилом місце виконання зобов`язання є договірною умовою та узгоджується сторонами у договорі. Тому сторони можуть передбачити будь-яке місце виконання, яке буде зручне для них. Місце виконання договору, у випадку його визначення сторонами у договорі, є однією з умов договору, обов`язкового для сторін.

Частина п`ята статті 29 Господарського процесуального кодексу України чітко визначає, що спори, які виникають з договорів, у яких визначено місце виконання, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів. При цьому вказана процесуальна норма жодним чином не конкретизує, що таке виконання договору стосується дії, за якою подається позов (наприклад, з приводу виконання умов договору чи його оплати, або ж сплати заборгованості чи відшкодування збитків за таким договором).

Також у зазначеній статті не вказано, що предмет спору повинен бути пов`язаний з виконанням договору безпосередньо відповідачем/позивачем у певному місці.

Тобто, якщо у договорі чітко вказано місце його виконання, до позову, що подається за умови такого існування в договорі відповідної умови, застосовується частина п`ята статті 29 Господарського процесуального кодексу України і у позивача в такій справі виникає право вибору між судами на подання позову: за місцезнаходженням відповідача чи за місцем виконання договору.

З укладеного між сторонами договору вбачається, що сторони не погодили між собою місце виконання договору. Також договірні правовідносини сторін із визначеними зустрічними зобов`язаннями в частині поставки, й оплати товару не дають підстав для висновку про те, що їхні договірні зобов`язанння мають виключну особливість виконання в певному місці - за місцем знаходження позивача (місто Дніпро).

За таких обставин відсутні підстави для застосування частини п`ятої статті 29 Господарського процесуального кодексу України щодо права позивача на вибір підсудності справи; позов має бути подано за місцезнаходженням відповідача.

У позовній заяві місцезнаходженням відповідача у справі Товариства з обмеженою відповідальністю «Діскус» (ЄДРПОУ 231033117) зазначено наступну адресу: 21029, м. Вінниця, вул. Квятека, буд 27, кв. 20.

Відповідно до частини другої статті 27 Господарського процесуального кодексу України для цілей визначення підсудності місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною особою з ідентифікаційним кодом 23103317 є Товариство з обмеженою відповідальністю "Діскус" з адресою місцезнаходження:21029, м. Вінниця, вул. М. Ващука, буд. 20/27.

Наказом Міністерства фінансів України №1588 від 09.12.2011 затверджено Порядок обліку платників податків і зборів (далі Порядок №1588)

Відповідно до п. п. 1.2, 1.3, 1.4 ведення обліку платників податків є одним із способів податкового контролю. Облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах підлягають усі платники податків. З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об`єктів оподаткування або об`єктів, які пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Отже Порядком №1588 встановлено обов`язок юридичних осіб платників податків стати на облік до контролюючого органу за основним та неосновним місцем обліку та надавати податкову звітність, в тому числі реєструвати податкові накладні в ЄРПН в контролюючому органі за місцем основного або неосновного обліку.

З матеріалів справи встановлено, що місцем основного обліку ТОВ «Діскус» є м. Вінниця Вінницької області, інша зазначена в матеріалах справи адреса знаходження юридичної особи також знаходиться в м. Вінниця Вінницької області.

Отже, місцем обліку ТОВ «Діскус» є Головне управління ДПС у Вінницькій області, яке є відповідним контролюючим органом, в якому має здійснюватися реєстрація в ЄРПН податкової накладної №15 від 05.10.20 р.

За таких обставин справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду Вінницької області.

Розгляд справи судом відповідної територіальної юрисдикції є обов`язковим з огляду на необхідність дотримання положень статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року щодо права кожного на справедливий і публічний розгляд справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За частиною третьою статті 31 цього Кодексу передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

УХВАЛИВ:

Передати за територіальною підсудністю на розгляд Господарському суду Вінницької області (21018, м. Вінниця, вулиця Пирогова, 29) матеріали справи № 904/2600/22 за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Діскус" про стягнення збитків у сумі 21 870,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 05.09.2022 та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Васильєв О.Ю.

Дата ухвалення рішення04.09.2022
Оприлюднено07.09.2022
Номер документу106075350
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 21 870, 00 грн.

Судовий реєстр по справі —904/2600/22

Судовий наказ від 19.04.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Рішення від 23.03.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 04.09.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні