Ухвала
від 06.09.2022 по справі 927/640/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

07 вересня 2022 року

м. Київ

cправа № 927/640/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Могил С.К. - головуючий, Волковицька Н.О., Случ О.В.,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Верітас Інвест Груп" про зупинення виконання (дії) судового рішення

за касаційними скаргами Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Мілл Інвест"

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021

та рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021

у справі № 927/640/19

за позовом Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України

до:

1. Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області,

2. Державного підприємства "Ніжинський комбінат хлібопродуктів";

3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроу";

4. Товариства з обмеженою відповідальністю "Мілл Інвест";

5. Товариства з обмеженою відповідальністю "Верітас Інвест Груп";

6. Товарної біржі "Міжрегіональна товарно-промислова біржа",

про визнання недійсними правочинів та витребування майна,

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 14.12.2021 зупинено касаційне провадження у справі № 927/640/19 до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 233/4365/18.

До Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду 06.09.2022 надійшла заява від Товариства з обмеженою відповідальністю "Верітас Інвест Груп" про зупинення виконання рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 та постанови Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021 у справі № 927/640/19 до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Оскільки у цій справі провадження зупинено до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 233/4365/18, Суд дійшов висновку про необхідність поновлення провадження у справі № 927/640/19 для розгляду вищезазначеної заяви.

Вказана заява обґрунтована тим, що наразі касаційне провадження у справі 927/640/19 є зупиненим на фактично невизначений строк, а оскаржувані рішення суду першої та апеляційної інстанції є діючими та можуть бути виконані у будь-який момент, що завдає невідворотної шкоди інтересам ТОВ "Верітас Інвест Груп", яке проводить власну господарську діяльність у будівлях та спорудах, щодо яких є спір у цій справі, з січня 2019 року та не має матеріальної та фізичної можливості перемістити власну господарську діяльність без наслідку вивільнення працівників та банкрутства підприємства.

У серпні 2022 року на підприємство прибув директор Філії «Хлібна база № 87» та спільно з іншими невстановленими особами самовільно зайняв спірне приміщення адміністративної будівлі, що наразі перебуває в оренді ТОВ "Верітас Інвест Груп". Внаслідок вказаних дій ТОВ "Верітас Інвест Груп", вже зараз частково позбавлено можливості повноцінно здійснювати господарську діяльність.

Також, листом № 22/07/25-2 від 25.07.2022 ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» повідомлено ТОВ "Верітас Інвест Груп", що на підставі рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 року по страві 927/640/19 та постанови Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021, що набрали законної сили та є чинними ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» розпочинає роботу у будівлях, що перебувають у користуванні ТОВ "Верітас Інвест Груп".

Крім того, ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» вимагає від ТОВ "Верітас Інвест Груп" негайно повністю звільнити спірне нерухоме майно (будівлі) за адресою: Чернігівська область, м. Бахмач, вул. Східна, 13.

30.07.2022 керівництвом ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» спільно з представниками правоохоронних органів здійснено спробу самовільного зайняти спірні будівлі та споруди, де зберігається зерно поклажодавців ТОВ "Верітас Інвест Груп".

Крім того, органами прокуратури отримано судові накази на внесення змін до Реєстру нерухомого майна з метою зміни його власника. Зазначене підтверджується ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 16.11.2021 у справі 927/633/19. Після виконання вказаних судових наказів відбудеться повна паралізація законної господарської діяльності заявника, що призведе до невідворотного порушення ст. 42 Конституції України та ст. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та як наслідок банкрутства ТОВ "Верітас Інвест Груп".

Фактично, виконання рішення суду у справі № 927/640/19 до перегляду справи касаційною інстанцією повністю та невідворотно зруйнує господарську діяльність та ділову репутацію заявника як зернового складу, завдасть шкоди інтересам поклажодавців, державі, майну та громадянам України - працівникам заявника. Вказане вище руйнування господарської діяльності вже відбувається спробами ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» повністю зайняти спірні приміщення, де зберігається зерно поклажодавців ТОВ "Верітас Інвест Груп".

Крім того, відповідно до наказу Фонду державного майна України від 25.06.2021 № 1091 "Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 06.01.2021 № 5 "Про затвердження переліків об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2021 році (із змінами)" ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» включено в перелік об`єктів малої приватизації. Дана інформація міститься в відкритому доступі за посиланням: https://privatization.gov.ua/product/yemk-dp-nizhynskyj-kombinat-hliboproduktiv/.

Таким чином, у випадку виконання рішення господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 у справі 927/640/19 спірне майно буде повернуто у власність держави, яка не зацікавлена в фактичному його використанні за цільовим призначенням, а вочевидь має намір реалізувати його разом з іншим майном Філії «Хлібна База №87» та ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» найближчим часом в межах процедури малої приватизації.

Тобто є обґрунтовані підстави вважати, що майно найближчим часом буде приватизоване третіми особами в межах процедури приватизації державного майна. Факт приватизації спірного майна третіми особами, унеможливить поворот виконання рішення суду, оскільки покупець майна буде вважатися добросовісним набувачем такого майна, що виключає можливість його витребування та потребуватиме витрат на нові судові процеси (якщо до того моменту майно не буде зруйноване та розкрадено, адже є очевидним, шо ніхто не буде забезпечувати належної схоронності зазначеного майна).

Крім того, у випадку задоволення касаційної скарги відновлення вказаних записів шляхом проведення 66 реєстраційних дій займе тривалий час, що паралізує діяльність заявника, створить необхідність значних фінансових витрат на юридичну допомогу, пов`язану з виконанням рішення суду касаційної інстанції. Однак внаслідок зупинення господарської діяльності заявнику через відсутність на той момент працівників, контрагентів, зіпсовану ділової репутації та відсутність грошових коштів буде неможливо забезпечити здійснення таких фінансових витрат через відсутність коштів та в цілому через недоцільність таких дій.

Таким чином, зважаючи на вищенаведене, з метою забезпечення збалансованості інтересів сторін, запобігання порушенню права ТОВ «МІЛЛ ІНВЕСТ», як добросовісного набувача, на мирне володіння своїм майном та ТОВ «ВЕРІТАС ІНВЕСТ ГРУП» як добросовісного іпотекодержателя та користувача зазначеним майном, з ціллю уникнення в подальшому труднощів у поверненні витребуваного майна та повторного вчинення значного обсягу реєстраційних дій, внаслідок виконання судових рішень, керуючись ст. 42 Конституції України, ст. 332 ГПК України, заявник просить: 1) поновити касаційне провадження у справі № 927/640/19; 2) зупинити виконання рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 та постанови Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021 у справі № 927/640/19; 3) зупинити касаційне провадження у справі № 927/640/19 до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 233/4365/18 та оприлюднення повного тексту судового рішення ухваленого за результатами такого розгляду.

За приписами ч. 1 ст. 332 ГПК України суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Заява про зупинення виконання судових рішень або зупинення їх дії повинна містити не лише посилання на правові норми, що надають суду можливість здійснити таку процесуальну дію, а й бути обґрунтованою з посиланням на конкретні обставини (утруднення повторного розгляду справи, перешкоди у здійсненні повороту виконання, запобігання порушенню прав осіб, які брали/не брали участі у розгляді справи, але рішенням суду вирішено питання про їх права та обов`язки) та наявність доказів в підтвердження таких обставин.

Метою зупинення виконання судових рішень або зупинення їх дії є запобігання невідворотним негативним наслідкам, які можуть виникнути з огляду на виконання судового рішення, що набрало законної сили у випадку його скасування судом касаційної інстанції.

Враховуючи характер правовідносин та викладені у заяві доводи, а також зважаючи на те, що внаслідок виконання та дії постанови Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021 та рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 у справі № 927/640/19 до закінчення перегляду в касаційному порядку, поворот виконання вказаних судових рішень і повернення витребуваного майна та повторного вчинення значного обсягу реєстраційних дій, внаслідок виконання судових рішень може бути утрудненим або неможливим, Верховний Суд вважає за доцільне зупинити виконання оскаржуваних судових рішень.

Оскільки провадження у цій справі поновлювалось для розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Верітас Інвест Груп", касаційне провадження у справі № 927/640/19 підлягає зупиненню до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 233/4365/18.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 228, 230, 234, 332 ГПК України, Суд, -

У Х В А Л И В:

1. Поновити касаційне провадження у справі № 927/640/19 за касаційними скаргами Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Мілл Інвест" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021 та рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021.

2. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Верітас Інвест Груп" про зупинення виконання (дії) постанови Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021 та рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 у справі № 927/640/19 задовольнити.

3. Зупинити виконання постанови Північного апеляційного господарського суду від 07.09.2021 та рішення Господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 у справі № 927/640/19 до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

4. Зупинити касаційне провадження у справі № 927/640/19 до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 233/4365/18.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Могил С.К.

Судді: Волковицька Н.О.

Случ О.В.

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення06.09.2022
Оприлюднено08.09.2022
Номер документу106102133
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/640/19

Постанова від 03.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 14.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 24.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні