Рішення
від 29.08.2022 по справі 640/35176/21
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

30 серпня 2022 року № 640/35176/21

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Огурцов О.П., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін адміністративну справу

за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області доТовариства з обмеженою відповідальністю "Єврокомунсервіс" про стягнення коштів,В С Т А Н О В И В:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (54017, м. Миколаїв, пр. Центральний, 93, код ЄДРПОУ 41318030) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Єврокомунсервіс" (03028, м. Київ, вул. Стратегічне шосе, 2А, код ЄДРПОУ 39641202), в якому, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, просить стягнути з відповідача заборгованість по страхових коштах у розмірі 6359,75 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідачем не було в добровільному порядку сплачено грошові зобов`язання, нараховані рішеннями від 28.09.2021 № 000211, № 000212 про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу.

Відповідачем подано відзив на адміністративний позов, який ґрунтується на тому, що рішення позивача, на підставі яких він звернувся до суду з даною позовною заявою, є протиправними та прийняті з порушенням норм законодавства, яким регулюється порядок використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування, а тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, на підставі наказу від 22.06.2021 № 97-од та направлення від 28.07.2021 № 62, у період з 31.07.2018 по 30.06.2021 проведено перевірку дотримання порядку використання страхувальником страхових коштів Фонду соціального страхування, за результатами якої складено акт від 06.08.2021 №57.

На підставі зазначено акту прийнято рішення про повернення страхових коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення порядку використання страхових коштів Фонду від 28.09.2021 № 000211, відповідно до якого підлягає поверненню до Фонду соціального страхування України 4171,88 грн неправомірно використаних страхових коштів та застосовано фінансові санкції за порушення порядку використання страхових коштів у розмірі 2085,94 грн, загальна сума зобов`язань за рішенням - 6257,82 грн.

Також, позивачем було прийнято рішення від 28.09.2021 № 000212, яким застосовано штраф у розмірі 101,93 грн та пеню у розмірі 8,15 грн за несвоєчасне повернення страхових коштів, загальна сума зобов`язань за рішенням - 110,08 грн.

Позивач просить стягнути з відповідача суму грошових зобов`язань, нарахованих зазначеними рішеннями, у зв`язку з їх несплатою відповідачем у добровільному порядку, з огляду на що звернувся до суду з відповідним позовом.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Частиною третьою статті 15 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" визначено, що достовірність зазначених у документах даних перевіряється Фондом. У разі подання недостовірних відомостей, використання роботодавцем коштів Фонду з порушенням встановленого порядку, роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати страховику заподіяну шкоду.

Відповідно до частини п`ятої, шостої, сьомої та восьмої статті 15 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" роботодавець несе відповідальність за:

1) порушення порядку використання коштів Фонду, несвоєчасне або неповне їх повернення;

2) несвоєчасне подання або неподання відомостей, встановлених цим Законом;

3) подання недостовірних відомостей про використання коштів Фонду;

4) шкоду, заподіяну застрахованим особам або Фонду внаслідок невиконання або неналежного виконання обов`язків, визначених цим Законом.

У разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів.

Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Своєчасно не сплачені фінансові санкції та адміністративні штрафи стягуються із страхувальника в дохід Фонду в порядку, встановленому законом.

Право застосовувати фінансові санкції та накладати адміністративні штрафи від імені Фонду мають директор виконавчої дирекції Фонду та його заступники, керівники робочих органів Фонду та їх заступники.

Фонд має право перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, дотримання порядку використання роботодавцем виділених йому коштів Фонду та зупиняти виплати з Фонду у разі відмови або перешкоджання з боку роботодавця у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання роботодавцем коштів Фонду; накладати і стягувати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені законом за порушення вимог цього Закону (пункт 3 частини першої статті 10 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування").

Відповідно до статті 17 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку. Строк давності в разі стягнення штрафних санкцій, передбачених цим Законом, а також інших видів заборгованості перед Фондом не застосовується. Спори щодо накладення штрафів та з інших питань вирішуються в судовому порядку.

Відтак, вимоги, які заявляються позивачем, випливають з реалізації Фондом своїх владних повноважень та пов`язані зі здійсненням ним організаційно-розпорядчих функцій, передбачених законом.

Суд не приймає до уваги доводи відповідача щодо протиправності рішень від 28.09.2021 № 000211, 000212, на підставі яких позивач звертається до суду з даним позовом, оскільки в межах даної адміністративної справи у суду відсутні правові підстави для надання оцінки правомірності прийнятих рішень. Отже, у справах про стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, суд перевіряє виключно наявність у відповідача заборгованості та встановлює, чи є така заборгованість узгодженою.

З матеріалів справи встановлено, що рішення від 28.09.2021 № 000211, 000212 в судовому порядку не оскаржувались та є чинними. В матеріалах справи міститься рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 5405509162075, з якого вбачається, що рішення були направлені на адресу позивача 29.09.2021. Крім того, у відповіді на відзив позивачем надано докази направлення зазначених рішень електронною поштою, а тому доводи позивача стосовно неузгодженості рішень про стягнення не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи.

Суд також критично ставиться до доводів відповідача стосовно добровільного повернення страхових коштів у розмірі 4171,88 грн, оскільки згідно платіжного доручення від 10.08.2021 № 2592350434 вбачається, що кошти у розмірі 4171,88 грн перераховані на рахунок № НОМЕР_1 , тоді як спірними рішенням визначено, що суму коштів необхідно перерахувати на рахунок № НОМЕР_2 .

Суд звертає увагу, що платник несе відповідальність за правильність заповнення платіжних документів, а у разі виявлення помилки повинен самостійно вжити заходів щодо повернення коштів за правилами, визначеними Порядком повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787, та сплати коштів за вірними реквізитами.

Відтак, рішення від 28.09.2021 № 000211, 000212 є узгодженими. Докази, які свідчать про погашення суми заборгованості, на день розгляду справи відсутні.

Враховуючи те, що перевірка підстав прийняття рішень від 28.09.2021 № 000211, 000212 не є предметом розгляду даної справи, а відповідачем не було подано зустрічний позов у встановленому порядку, який міг би розглядатись одночасно з первинним, суд не зобов`язаний давати оцінку кожному аргументу відповідача, на які він посилається, обґрунтовуючи заперечення проти позовних вимог. Суд роз`яснює, що зазначені доводи щодо протиправності рішень від 28.09.2021 № 000211, 000212 відповідач може викласти у окремому позові стосовно неправомірності рішення, поданому відповідно до вимог процесуального закону.

Водночас, суд вважає недоцільним зазначення у резолютивній частині рішення суду банківських реквізитів, оскільки за час розгляду справи розрахункові рахунку могли змінитись, що призведе до ускладнення виконання рішення суду та звернення сторін до суду з заявою про зміну способу і порядку виконання рішення суду. При цьому, актуальні реквізити для сплати заборгованості позивач може повідомити виконавцю під час процедури примусового виконання або безпосередньо відповідачу у разі добровільного виконання рішення суду.

Керуючись статтями 241, 243-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області (54017, м. Миколаїв, пр. Центральний, 93, код ЄДРПОУ 41318030) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Єврокомунсервіс" (03028, м. Київ, вул. Стратегічне шосе, 2А, код ЄДРПОУ 39641202) про стягнення коштів - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Єврокомунсервіс" на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області заборгованість по страхових коштах у розмірі 6359 (шість тисяч триста п`ятдесят дев`ять) гривень 75 копійок.

Відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України. Зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.П. Огурцов

Дата ухвалення рішення29.08.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106110782
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —640/35176/21

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 19.04.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Рішення від 29.08.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 24.12.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні