Постанова
від 05.09.2022 по справі 640/18218/18
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 640/18218/18

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2022 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого: Бєлової Л.В.

суддів: Аліменка В.О., Кузьмишиної О.М

розглянувши у порядку письмового провадження у місті Києві заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000» про ухвалення додаткового рішення у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000» до Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, -

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2018 року позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000», звернувся до суду першої інстанції з адміністративним позовом, у якому просив:

- визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення - рішення Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві від 19 липня 2018 року №00008571402 про донарахування ТОВ «СКОРПІОН-2000» 29 381,00 грн. податку на додану вартість та 7 345,00 грн. штрафних санкцій.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 02 липня 2021 року адміністративний позов задоволено:

Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення - рішення Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві від 19 липня 2018 року №00008571402 про донарахування ТОВ «СКОРПІОН-2000» 29 381,00 грн. податку на додану вартість та 7 345,00 грн. штрафних санкцій.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, відповідачем подано апеляційну скаргу, у якій просив рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2022 року апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 02 липня 2021 року - залишено без задоволення. Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 02 липня 2021 року - залишено без змін.

В подальшому, до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000» про ухвалення додаткового рішення.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000» про ухвалення додаткового рішення, колегія суддів вважає, що вказана заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 252 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

З матеріалів справи вбачається, що судом апеляційної інстанції при прийнятті постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2022 року не було вирішено питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу.

При цьому, у відзиві на апеляційну скаргу представником позивача було зазначено про включення до складу судових витрат Товариства з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000» витрат на професійну правничу допомогу адвоката Письменної Н.В. у суді апеляційної інстанції (а.с. 214).

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 252 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС України), суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до змісту вказаної статті, додаткове судове рішення є засобом усунення неповноти судового рішення, внаслідок якої залишилися невирішеними певні вимоги особи, яка бере участь у справі.

Відповідно до статті 16 КАС України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво в суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Пунктом 1 частини третьої статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 134 КАС України передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Згідно з частиною третьою статті 134 КАС України для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до частини четвертої цієї статті для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката, виходячи із положень частини п`ятої статті 134 КАС України, має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до частини шостої статті 134 Кодексу адміністративного судочинства України у разі недотримання вимог частини п`ятої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина сьома статті 134 КАС України).

Отже суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої ухвалене судове рішення, всі понесені нею витрати на професійну правничу допомогу, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенства права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та її адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, враховуючи такі критерії, як складність справи, витрачений адвокатом час, значення спору для сторони, тощо.

Тобто у застосуванні критерію співмірності витрат на оплату послуг адвоката суд користується досить широким розсудом, який, тим не менш, повинен ґрунтуватися на критеріях, визначених у частині п`ятій статті 134 КАС України. Ці критерії суд застосовує за наявності наданих стороною, яка вказує на неспівмірність витрат, доказів та обґрунтування невідповідності заявлених витрат цим критеріям.

Саме зацікавлена сторона має вчинити певні дії, спрямовані на відшкодування з іншої сторони витрат на професійну правничу допомогу, а інша сторона має право на відповідні заперечення проти таких вимог.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 19 лютого 2020 року у справі №755/9215/15-ц вказала на виключення ініціативи суду з приводу відшкодування витрат на професійну правничу допомогу одній із сторін без відповідних дій з боку такої сторони.

Аналогічна правова позиція щодо вирішення питання зменшення витрат на правничу допомогу неодноразово викладена в постановах Верховного Суду від 02 жовтня 2019 року у справі №815/1479/18, від 15 липня 2020 року у справі №640/10548/19, від 21 січня 2021 року у справі №280/2635/20.

Відповідно до Договору про надання адвокатських послуг, укладеного 23 грудня 2021 року між адвокатським об`єднанням «А.С.А.Груп» та адвокатом Письменною Наталією Володимирівною, предметом договору є надання адвокатом правової допомоги ТОВ «СКОРПІОН-2000», зокрема представництво інтересів у Шостому апеляційному адміністративному суді за апеляційною скаргою Головного управління Державної податкової служби у м. Києві.

Між адвокатським об`єднанням «А.С.А.Груп» та ТОВ «СКОРПІОН-2000» укладено договір про надання правової допомоги №2054 від 21 січня 2021 року. Адвокатське об`єднання залучає адвоката для виконання обов`язків щодо надання правничої допомоги Клієнту на підставі п.2.8 Договору про надання правової допомоги №2054, згідно якого адвокатське об`єднання має право залучити до виконання договорів адвокатів на договірних засадах.

Згідно додаткової угоди №1 до договору про надання правової допомоги №2054 від 21 січня 2021 року, укладеного між ТОВ «СКОРПІОН-2000» та Адвокатським об`єднанням «А.С.А.ГРУП», сторони узгодили надання Адвокатським об`єднанням правової допомоги з представництва інтересів в Шостому апеляційному адміністративному суді за апеляційної скаргою Головного управління Державної податкової служби у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 02 липня 2021 року у справі №640/18218/18, включаючи:

- ознаймовлення з матеріалами справи;

- аналіз апеляційної скарги;

- підготовка та подання відзиву;

- контроль розгляду справи, включаючи процесуальні строки;

- підготовка необхідних процесуальних документів;

- підготовка письмових пояснень;

- участь в судових засіданнях у разі виклику;

- підготовка та подання клопотання про відшкодування витрат на правову допомогу.

За надання правової допомоги Клієнт сплачує винагороду - гривневий еквівалент 450 доларів США по курсу НБУ на дату оплати. Оплата здійснюється протягом 3 робочих днів з дня отримання рахунку.

Адвокатським об`єднанням «А.С.А.Груп» складено Звіт від 08 лютого 2022 року про надані послуги відповідно до Додаткової угоди №1, а саме про виконання наступних послуг:

- ознайомлення з матеріалами справи - 1 год;

- аналіз апеляційної скаргши - 1 год;

- підготовка та подання відзиву на апеляційну скаргу - 3 год;

- підготовка та подання додаткових пояснень - 2 год;

- підготовка та подання заяви про ухвхалення додаткового рішення про відшкодування судових витрат - 1 год.

Згідно п.2 додаткової угоди вартість послуг Адвокатського об`єднання становить гривневий еквівалент 450 доларів США по курсу НБУ на день сплати, що становить 12266,91 грн.

Також до заяви долучено акт про надання послуг №080222/2 від 08 лютого 2022 року, яким підтверджено надання зазначених вище послуг на суму 12266,91 грн.

Окрім того, Адвокатське об`єднання «А.С.А.Груп» виставлено рахунок на плату №338 від 22 грудня 2021 року на суму 12266,91 грн, клієнт ТОВ «СКОРПІОН-2000», правовова допомога згідно Додаткової Угоди №1 від 22.12.2021 року.

Перевіряючи обґрунтованість заявлених до відшкодування витрат у розрізі їх видів наданих послуг, колегія суддів вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» видами адвокатської діяльності є, зокрема, надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави (п. 1); складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру (п. 2); представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами (п. 6).

Адвокат може здійснювати інші види адвокатської діяльності, не заборонені законом.

З урахуванням наведеного колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що понесені Позивачем витрати на професійну правничу допомогу є такими, що безпосередньо пов`язані з розглядом справи, фіксована вартість наданих послуг (450,00 доларів США, що еквівалентне 12266,91 грн.) підтверджується документально, як і сплата відповідних грошових коштів.

Сума за надані послуги є сталою і її розмір визначений умовами договору та додатку до нього.

За таких обставин та з урахуванням наведених вище мотивів колегія суддів вважає, що з огляду на критерії обґрунтованості, співмірності, зв`язку із справою та пропорційності, за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Державної податкової служби у м. Києві на користь ТОВ «СКОРПІОН-2000» підлягають стягненню витрати на професійну правничу допомогу в сумі 12266,91 грн.

Колегія суддів наголошує, що як вже було зазначено вище, приписи КАС України покладають обов`язок доведення неспівмірності понесених витрат на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Разом з тим, матеріали справи свідчать, що клопотання щодо зменшення витрат на оплату правничої допомоги відповідачем не заявлено.

Згідно п. 41 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини очікуваний обсяг обґрунтування залежить від різних доводів, що їх може наводити кожна зі сторін, а також від різних правових положень, звичаїв та доктринальних принципів, а крім того, ще й від різних практик підготовки та представлення рішень у різних країнах. З тим, щоб дотриматися принципу справедливого суду, обґрунтування рішення повинно засвідчити, що суддя справді дослідив усі основні питання, винесені на його розгляд.

Керуючись ст. ст. 132, 139, 241, 242, 252, 325, 329 КАС України, суд, -

П О С Т АН О В И В:

Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000» про ухвалення додаткового рішення - задовольнити.

Прийняти додаткову постанову, якою вирішити питання про розподіл судових витрат, понесених на професійну правничу допомогу.

Стягнути з Головного управління Державної податкової служби у м. Києві (код ЄДРПОУ 44116011, місцезнаходження: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19) за рахунок бюджетних асигнувань на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СКОРПІОН-2000» (код ЄДРПОУ: 36858243; місцезнаходження: 04050, м. Київ, вул. Дегтярівська, 8-А, оф. 505) витрати на професійну правничу допомогу, понесені в суді апеляційної інстанції в сумі 12266 (дванадцять тисяч двісті шістдесят шість) гривень 91 коп.

Додаткова постанова набирає законної сили з моменту прийняття та може бути оскаржена протягом 30 днів, з урахуванням положень ст. 329 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя Л.В. Бєлова

Судді В.О. Аліменко,

О.М. Кузьмишина

Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено09.09.2022
Номер документу106113310
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/18218/18

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Постанова від 05.09.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Ухвала від 28.08.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Ухвала від 16.06.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Постанова від 31.01.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Ухвала від 07.09.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бєлова Людмила Василівна

Рішення від 02.07.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні