Ухвала
від 05.09.2022 по справі 914/1689/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.09.2022 Справа № 914/1689/22

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Трускавецького В. П., секретаря судового засідання Шевчук О. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал», м. Київ,до відповідача:Приватного підприємства «Комфорт Транс», м. Львів,про: стягнення 13?400 грн шкоди.За участю представників сторін:позивача:не з`явився,відповідача:не з`явився.Встановив.

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» до Приватного підприємства «Комфорт Транс» про стягнення 13?400 грн шкоди.

Також, разом з позовом позивачем заявлено клопотання про витребування в Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області та Приватного підприємства «Комфорт Транс» інформації про нараховані (виплачені) ОСОБА_1 доходи (заробіток) за період з 01.03.2021 до 31.01.2022 з розшифровкою про здійснені з нарахованих доходів відрахування та документи, що підтверджують таку інформацію.

У зв`язку з тим, що відомості про доходи особи є інформацією з обмеженим доступом, позивач позбавлений можливості самостійно надати суду таку інформацію. Водночас, відсутність вказаної інформації позбавляє позивача можливості реалізувати своє право на захист порушених прав.

Ухвалою суду від 01.08.2022 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 06.09.2022. Крім того, у даній ухвалі суд дійшов висновку розглядати клопотання позивача про витребування доказів у першому підготовчому засіданні, враховуючи право відповідача на подання відзиву та можливість самостійно подати вищевказані документи на підтвердження своєї позиції.

У підготовче засідання 06.09.2022 сторони явку повноважних представників не забезпечили та не повідомили суду причин такої неявки. Відповідачем інформації про нараховані (виплачені) ОСОБА_1 доходи (заробіток) за період з 01.03.2021 до 31.01.2022 суду не надано.

Згідно з частиною 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї (частина 8 статті 80 ГПК України).

Частиною 1 статті 81 ГПК України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно з ч. 7 ст. 81 ГПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з ч. 1 2 ст. 21 Законом України «Про інформацію» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація. Конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Зазначена інформація може бути надана лише за згодою особи, якої вона стосується, або на письмову вимогу суду.

Враховуючи викладене, беручи до уваги те, що інформація, яку просить витребувати сторона, має значення для розгляду справи, однак позивач самостійно не може її отримати, суд вважає за необхідне задовольнити заявлене клопотання та витребувати запитувану інформацію.

Суд звертає увагу Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області та Приватного підприємства «Комфорт Транс» на положення ч. 8 - 9 ст. 81 ГПК України відповідно до яких особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У відповідності до п. 3 ч. 1 ст. 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у випадку, зокрема, неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин. У випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, як визначено ч. 2 відповідної норми, суд, з урахуванням конкретних обставин, стягує в дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від п`яти до п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Також, проаналізувавши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі Приватного виконавця виконавчого округу Львівської області Пиця Андрія Андрійовича третьою особою 1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача та ОСОБА_1 третьою особою 2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, з таких підстав.

Згідно з частинами 1, 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Підставою участі третьої особи у справі є юридична заінтересованість, яка ґрунтується на матеріально-правових відносинах з однією із сторін або обґрунтоване припущення, що судове рішення з даної справи може вплинути на таку особу новими правами чи покладенням на неї нових обов`язків, або зміною її наявних прав та/або обов`язків, або позбавленням певних прав та/або обов`язків у майбутньому. Участь третіх осіб без самостійних вимог у процесі зумовлюється недопущенням ухвалення щодо останніх несприятливого для них рішення.

Спір у даній справі виник у зв`язку з тим, що ПП «Комфорт Транс», як юридична особа, що здійснює виплати заробітньої плати ОСОБА_1 не виконувало Постанови приватного виконавця Пиця А. А. про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника ( ОСОБА_1 ) від 16.02.2021 у межах виконавчого провадження ВП № 64057149.

З огляду на зазначене, враховуючи предмет спору, суд вважає, що рішення у цій справі впливатиме на права та обов`язки ОСОБА_1 , оскільки у разі задоволення даного позову ПП «Комфорт Транс» зможе використати своє право на стягнення з ОСОБА_1 у порядку регресу розміру відшкодованої ТзОВ «Вердикт Капітал» шкоди.

Разом з тим, виконавчі дії щодо звернення на стягнення заробітньої плати ОСОБА_1 з ТзОВ «Комфорт Транс» проводяться приватним виконавцем Пицем А. А. у випадку задоволення даного позову рішення впливатиме на подальший хід виконавчого провадження № 64057149, тому суд вважає за доцільне залучити до участі у справі і приватного виконавця Пиця А. А.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі (ч. 1, ч. 2 ст. 2 ГПК України).

Для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч. 1 ст. 182 ГПК України).

Згідно з частиною третьою статті 177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Пунктами 1, 2 частини 1 статті 183 ГПК України закріплено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: 3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи (п. 3 ч. 2 ст. 202 ГПК України)

Оскільки у даному судовому засіданні питання визначенні ст. 182 ГПК України не можуть бути вирішені, зважаючи на залучення нових учасників процесу, необхідність витребування нових доказів, суд дійшов висновку про продовження строку підготовчого провадження на 30 днів з власної ініціативи та відкладення підготовчого засідання.

Керуючись ст.ст. 2, 18, 50, 80, 81, 120, 135, 177, 182, 183, 202, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Витребувати в Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016, місто Львів, вулиця Митрополита Андрея, будинок 10; ідентифікаційний код 13814885) та Приватного підприємства «Комфорт Транс» (79035, місто Львів, вулиця Кримська, будинок 28, офіс 502; ідентифікаційний код 35817064) інформацію про нараховані (виплачені) ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) доходи (заробіток) за період з 01.03.2021 до 31.01.2022 з розшифровкою про здійснені з нарахованих доходів відрахування та документи, що підтверджують таку інформацію.

Витребувані документи подати суду у строк до 22.09.2022.

У випадку не можливості надання витребуваної інформації, надати суду письмові нормативно обґрунтовані пояснення причин такого неподання у вказаний вище строк.

2. Залучити до участі у справі Приватного виконавця виконавчого округу Львівської області Пиця Андрія Андрійовича (адреса місцезнаходження офісу: 79026, Львівська область, місто Львів, вулиця Янева, будинок 23, підїзд 1, офіс 1) третьою особою 1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

3. Залучити до участі у справі ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) третьою особою 2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

4. Зобов`язати Приватного виконавця виконавчого округу Львівської області Пиця Андрія Андрійовича та ОСОБА_1 у п`ятиденний строк з дня отримання даної ухвали, надати суду письмові нормативно обґрунтовані пояснення по суті спору. Копію пояснень разом із доданими документами надіслати іншим учасникам процесу, докази надіслання надати суду.

5. Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

6. Відкласти підготовче засідання на 27.09.22 о 10:00 год., яке проводити у приміщенні Господарського суду Львівської області (адреса: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, 2-й поверх).

7. Викликати у підготовче засідання представників учасників процесу.

8. Звернути увагу учасників справи, що

8.1. Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 Господарського процесуального кодексу України.

8.2. У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (частина 9 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

Суд звертає увагу учасників процесу, що взяти участь в засіданні можливо в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (у системі EasyCon - https://easycon.com.ua/), про що потрібно подати відповідне клопотання (див. статтю 197 Господарського процесуального кодексу України та Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затверджений наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196).

Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 затверджено однойменний Указ Президента України. Зважаючи на зазначене суд звертається до учасників судового процесу з проханням надсилати всі процесуальні документи на електронну адресу суду: inbox@lv.arbitr.gov.ua. В назві файлу просимо зазначати номер справи, прізвище та ініціали судді. Крім того, інформацію щодо стану розгляду справи можна отримати в такий спосіб: (032)255-03-64 канцелярія; (032)255-04-12 інформаційна довідка щодо руху справ; (032) 275-55-55 помічник судді; http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/ - сайт.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено 07.09.2022.

Суддя Трускавецький В.П.

Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106129766
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 13?400 грн шкоди.

Судовий реєстр по справі —914/1689/22

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 27.09.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 05.09.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 01.08.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні