Рішення
від 22.07.2010 по справі 10/74-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.07.10 Справа № 10/74-10.

Господарський суд Сумськ ої області, у складі судді Мал афеєвої І.В. при секретарі су дового засідання Дябелко Т.М . розглянувши матеріали спра ви №10/74-10

за позовом: прокурора Великописарівського району Сумської області в інтереса х держави в особі Іванівсько ї сільської ради, с. Іванівка В еликописарівського району С умської області

до відповідача: фізич ної особи - підприємця ОС ОБА_1, с. Ямне Великописарівс ького району Сумської област і

про визнання договору кори стування земельною ділянкою недійсним

представники сторін:

від позивача: не з'яви вся

від відповідача: не з'я вився

прокурор: Яковен ко В.П.

Суть спору: прокурор прос ить суд визнати недійсним до говір користування земельно ї ділянки для комерційного п ризначення № б/н від 14.01.2010 року, у кладеного між Іванівською с ільською радою та фізичною о собою-підприємцем ОСОБА_1 загальною площею 0,0138 га термі ном на 10 років, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

В судовому засіданні проку рор подав додаткові письмові обґрунтування позовних вимо г.

Позивач в судове засідання не з' явився, хоча про час і м ісце розгляду справи був пов ідомлений належним чином.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, проте надісла в заяву, в якій зазначає про ви знання позову в повному обся зі та просить суд розглянути справу без його участі.

Відповідно до ст. 75 ГПК Украї ни справа розглядається за н аявними матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр окурора, дослідивши надані д окази, суд встановив:

Рішенням Іванівської сіль ської ради від 29.12.2009 року фізич ній особі-підприємцю ОСОБА _1 було передано в оренду зе мельну ділянку для комерцій ного користування площею 0,0138 га.

На виконання даного рішенн я 14.01.2010 року позивачем і відпов ідачем було підписано догові р користування земельної діл янки.

Протестом прокурора Велик описарівського району від 12.02 .2010 року рішення Іванівської с ільської ради від 29.12.2009 року ска совано як таке, що не відповід ає вимогам чинного законодав ства.

Відповідно до ст.123 Земельно го Кодексу України надання з емельних ділянок державної а бо комунальної, власності у к ористування здійснюється на підставі рішень органів вик онавчої влади або органів мі сцевого самоврядування.

Рішення зазначених органі в приймається на підставі пр оектів землеустрою щодо відв едення земельних ділянок у р азі: зміни цільового признач ення земельних ділянок відпо відно до закону; надання у кор истування земельних ділянок , межі яких не встановлені в на турі (на місцевості).

Особа, зацікавлена в одержа нні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності з а проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання доз волу на його розробку до відп овідної сільської, селищної, міської, районної, обласної р ади, Кабінету Міністрів Укра їни, Ради міністрів Автономн ої Республіки Крим, місцевої державної адміністрації.

Відповідний орган виконав чої влади або орган місцевог о самоврядування в межах їх п овноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає д озвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його на данні.

Умови і строки розроблення проектів землеустрою щодо в ідведення земельних ділянок визначаються договором, укл аденим замовником з виконавц ем цих робіт відповідно до ти пового договору.

Розроблений проект землеу строю щодо відведення земель ної ділянки подається Комісі ї з розгляду питань, пов'язани х з погодженням документації із землеустрою.

Комісія протягом трьох тиж нів з дня одержання проекту н адає відповідному органу вик онавчої влади чи органу місц евого самоврядування свій ви сновок щодо погодження проек ту або відмови у його погодже нні.

Відповідний орган виконав чої влади або орган місцевог о самоврядування у двотижнев ий строк з дня отримання прое кту землеустрою щодо відведе ння земельної ділянки, а в раз і необхідності здійснення об ов'язкової державної експерт изи землевпорядної документ ації згідно із законом - після отримання позитивного висно вку такої експертизи приймає рішення про надання земельн ої ділянки у користування.

З матеріалів справи вбачає ться, що дана процедура сторо нами не була дотримана: відпо відач не звертався, а позивач не надавав дозволу на розроб ку проекту землеустрою, вказ ана документація не виготовл ялася та не погоджувалася.

Згідно з п. 16 договору корист ування земельної ділянки для комерційного призначення ві д 14.01.2010 року передача земельної ділянки в користування здій снюється з розробленням прое кту її відведення.

Всупереч вимогам ст. 15 Закон у в договорі відсутні невід'є мні його частини, а саме: кадас тровий план земельної ділянк и з відображенням обмежень (о бтяжень) у її використанні та встановлених земельних серв ітутів; акт визначення меж зе мельної ділянки в натурі (на м ісцевості); проект відведенн я земельної ділянки у разі йо го розроблення згідно із зак оном.

Відповідно до ч.1 ст. 215 Цивіль ного кодексу України підстав ою недійсності правочину є н едодержання в момент вчиненн я правочину стороною (сторон ами) вимог, які встановлені ча стинами першою-третьою, п' я тою та шостою статті 203 цього К одексу.

А згідно ч. 1 ст. 203 Цивільного К одексу України зміст правочи ну не може суперечити цьому К одексу, іншим актам цивільно го законодавства, а також мор альним засадам суспільства.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги є правомірними, обґ рунтованими і такими, що підл ягають задоволенню.

Враховуючи, що спір виник не з винних дій відповідача, суд не вважає за необхідне стягу вати з нього судові витрати.

Керуючись ст. ст. 82, 84, 85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов - задовольнит и.

2. Визнати недійсним до говір користування земельн ої ділянки для комерційного призначення № б/н від 14.01.2010 року , укладеного між Іванівською сільською радою та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 загальною площею 0,0138 га терм іном на 10 років, що знаходитьс я за адресою: АДРЕСА_1.

СУДДЯ І.В. МАЛАФЕЄВА

В судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення підпи сано 23.07.2010 р.

Суддя

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.07.2010
Оприлюднено05.08.2010
Номер документу10615392
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/74-10

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Бровченко І.О.

Судовий наказ від 30.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 01.04.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Рішення від 22.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва Ірина Володимирівна

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва Ірина Володимирівна

Судовий наказ від 15.06.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Рішення від 31.05.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва Ірина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні