Рішення
від 07.09.2022 по справі 240/36996/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2022 року м. Житомир справа № 240/36996/21

категорія 112010203

Житомирський окружний адміністративний суд у складі судді Майстренко Н.М., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області до Народицької районної державної адміністрації Житомирської області про стягнення заборгованості,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області до Народицької районної державної адміністрації Житомирської області про стягнення заборгованості у сумі 66852,93 грн.

Позов мотивовано тим, що відповідач у порушення норм пенсійного законодавства не сплачував страхові внески у встановлені терміни. У зв`язку з цим позивачем прийнято рішення від 09.04.2021 №6 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені у сумі 66852,93 грн. за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків. Позивач просить стягнути з відповідача зазначену суму заборгованості.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Копію зазначеної ухвали суд надіслав на адресу відповідача, зазначену у позовній заяві, однак поштовий конверт з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення повернувся до Житомирського окружного адміністративного суду із зазначенням Укрпошти про його повернення до суду.

Частиною 11 статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) передбачено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. За таких підстав повістка вважається врученою відповідачу.

Відповідно до положень ч. 5 ст. 262, ч. 1 ст. 263 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами.

Згідно з ч. 5 ст. 250 КАС України датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

У встановлений судом строк відповідач відзив на позовну заяву не подав.

Згідно із частиною шостою статті 162 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов такого висновку.

Судом встановлено, що Народицька районна державна адміністрація Житомирської області зареєстрована в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Житомирській області як платник страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" є страхувальником та платником страхових внесків.

Згідно розрахунку відповідач має заборгованість перед Головним управлінням Пенсійного фонду в Житомирській області у сумі 66852,93 грн. з платежів до Пенсійного фонду.

Заборгованість у сумі 66852,93 грн. зі сплати страхових внесків, нарахованих на умовах і в порядку, визначеному ст. 20 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", виникла на підставі рішення ГУ ПФУ в Житомирській області від 09.04.2021 №6 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків.

Доказів оскарження зазначеного рішення відповідачем надано не було.

Вирішуючи спірні правовідносини, судом враховується, що частиною першою статті 5 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (надалі - Закон №1058) зазначено, що вказаний Закон регулює відносини, що виникають між суб`єктами системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону. Виключно цим Законом визначаються, зокрема, платники страхових внесків, їх права та обов`язки, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за внесками.

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов`язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Страхувальники зобов`язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період (календарний місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" страхові внески є цільовим загальнодержавним платежем, який справляється на всій території України в порядку встановленому цим Законом.

Частини 10, 12 статті 20 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" передбачають, що якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Абзацом 6 пункту 2 частини 9 статті 106 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов`язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Пунктом 2 частини 9 статті 106 Закону №1058 було передбачено, що за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами ПФУ, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу. Із набранням чинності Законом України №2464 наведена норма матеріального права була скасована (підпункт "й" пункту 12 Прикінцевих та перехідних положень зазначеного Закону).

Отже, заборгованість у зв`язку з несплатою страхових внесків, а відтак і накладені штрафні санкції, які виникли за період з 01 січня 2004 року до 31 грудня 2010 року мають бути застосовані (стягнуті) і після 1 січня 2011 року, оскільки зазначені заборгованість і штрафні санкції виникли в період дії частини 9 статті 106 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Народицька районна державна адміністрація Житомирської області має заборгованість до Головного управління Пенсійного фонду в Житомирській області у сумі 66852,93 грн. з платежів до Пенсійного фонду, у тому числі:

фінансові санкції - 1534,88 грн.;

пеня - 65318,05 грн.

Відповідно до Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663 (надалі - Інструкція № 21-1), передбачено, що розрахунок фінансової санкції та пені здійснюється на підставі даних картки особового рахунку платника в залежності від терміну затримки сплати (погашення) страхових внесків.

Рішення №6 від 09.04.2021 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду прийнято відповідно до зазначеного законодавства.

Відповідно до статті 106 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" визначено, що у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов`язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Доказів погашення відповідачем зазначеної суми заборгованості суду не надано, як і не надано доказів оскарження вищезазначених рішень.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача коштів у сумі 66852,93 грн. в судовому порядку є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 78 цього Кодексу.

Беручи до уваги вищевикладене суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги відповідають дійсним обставинам справи, та сума, відображена в позовній заяві, підтверджується належними доказами, а тому адміністративний позов підлягає задоволенню.

Відповідно до положень ст. 139 КАС України судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Керуючись статтями 2, 77, 90, 139, 242-246, 250, 255, 262, 295 КАС України, суд

вирішив:

Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул. О.Ольжича, 7, м. Житомир, 10003, РНОКПП 13559341) до Народицької районної державної адміністрації Житомирської області (вул. 1 Травня, 15, смт. Народичі, Житомирська область, 11401, код ЄДРПОУ 04053565) про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з Народицької районної державної адміністрації Житомирської області заборгованість у загальній сумі 66852,93 грн. на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.М. Майстренко

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106158562
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —240/36996/21

Ухвала від 22.08.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Майстренко Наталія Миколаївна

Ухвала від 23.06.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Майстренко Наталія Миколаївна

Ухвала від 08.02.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Майстренко Наталія Миколаївна

Рішення від 07.09.2022

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Майстренко Наталія Миколаївна

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Майстренко Наталія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні