Ухвала
від 08.09.2022 по справі 280/4103/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РОЗГЛЯДУ

09 вересня 2022 року Справа № 280/4103/22 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Садового І.В., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами загального позовного провадження заяву позивача про залишення позову без розгляду та повернення сплаченої суми судового збору

за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_1 ), яка діє в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_2 )

до Виконавчого комітету Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 206; код ЄДРПОУ 02140892), Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (69037, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, 39Б; код ЄДРПОУ 37573094),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів 1,2 Запорізька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №40 з поглибленим вивченням англійської мови Запорізької міської ради Запорізької області (69114, м. Запоріжжя, вул. Героїв 93-ї бригади, 18А; код ЄДРПОУ 20517484)

про визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій

ВСТАНОВИВ:

14.07.2022 ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_2 (далі позивач) звернулась до Запорізького окружного адміністративного суду із позовною заявою до Виконавчого комітету Запорізької міської ради (далі відповідач-1), Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (далі відповідач-2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Запорізька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №40 з поглибленим вивченням англійської мови Запорізької міської ради Запорізької області (далі третя особа), в якій просить суд:

- визнати протиправними дії відповідача-1 та відповідача-2 щодо введення обмежень на створення в 2022-2023 навчальному році десятого класу в Запорізькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №40 з поглибленим вивченням англійської мови Запорізької міської ради Запорізької області, зокрема на підставі затвердження мережі комунальних закладів загальної середньої освіти усіх типів міста Запоріжжя на 2022-2023 рік;

- зобов`язати відповідача-1 та відповідача-2 утриматися від будь-яких дій, внаслідок яких випускникам дев`ятих класів 2022 року Запорізької спеціалізованої школи ІIII ступенів № 40 з поглибленим вивченням англійської мови Запорізької міської ради Запорізької області буде обмежено можливість отримати повну загальну середню освіту (бути переведеними до десятого, а згодом до одинадцятого класу) в цьому самому закладі загальної середньої освіти.

Ухвалою суду від 15.07.2022 відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче засідання по справі на 02.08.2022.

Ухвалою суду від 02.08.2022 клопотання представника відповідача-2 про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідачів - 1,2 задоволено та залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів 1,2 - Запорізьку спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №40 з поглибленим вивченням англійської мови Запорізької міської ради Запорізької області. Підготовче засідання відкладено до 16.08.2022.

Протокольною ухвалою суду від 16.08.2022 оголошено перерву в підготовчому засіданні до 26.08.2022.

Ухвалою суду від 26.08.2022 закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті у судовому засіданні на 09.09.2022.

05.09.2022 (вх.№34237) на адресу Запорізького окружного адміністративного суду надійшла заява позивача про залишення позовної заяви без розгляду та повернення сплаченої суми судового збору.

У судове засідання призначене на 09.09.2022 позивач та представник відповідача -1 не з`явились.

Представники відповідача-2 та третьої особи подали клопотання, відповідно до якого проти заяви позивача про залишення позовної заяви без розгляду та повернення сплаченої суми судового збору не заперечують та просять провести судове засідання призначене на 09.09.2022 в порядку письмового провадження.

Враховуючи, що розгляд даної заяви здійснюється за відсутності учасників справи в порядку письмового провадження, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для задоволення заяви позивача про залишення позову без розгляду, суд виходить із такого.

Згідно з п.5 ч.1 ст.240 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Частиною 2 ст.240 КАС України визначено, що заява про залишення позову без розгляду може бути подана лише до початку розгляду справи по суті.

Заява позивача подана до початку розгляду справи по суті.

З наведених підстав, суд вважає за необхідне задовольнити заяву позивача та залишити без розгляду позов ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_2 до Виконавчого комітету Запорізької міської ради, Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів 1,2 Запорізька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №40 з поглибленим вивченням англійської мови Запорізької міської ради Запорізької області про визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій.

Відповідно до ч. 5 ст. 240 КАС України в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Нормами частин першої та другої статті 132 КАС України встановлено, що судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VІ (далі Закон № 3674-VІ), згідно ст. 1 якого судовий збір збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Згідно із ч. 1 ст.3 Закону № 3674-VI судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством; за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України; за видачу судами документів; у разі ухвалення судового рішення, передбаченого цим Законом.

Частиною 1 ст.7 Закону № 3674-VI передбачені випадки, у яких сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду. Зокрема, пунктом 4 цієї статті передбачено повернення судового збору в разі, зокрема, залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Оскільки позовна заява ОСОБА_1 залишена без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 240 КАС України, яким встановлено, що суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду, та враховуючи приписи п.4 ч. 1 ст. 7 Закону № 3674-VI, яким також встановлено випадки, у яких не передбачається повернення судового збору у разі залишення заяви без розгляду (зокрема, за заявою позивача), у даному випадку відсутні підстави для повернення з бюджету сплаченого позивачем судового збору.

Керуючись ст.ст. 240, 241-243, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про залишення позову без розгляду - задовольнити.

Позовну заяву ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_2 до Виконавчого комітету Запорізької міської ради, Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів 1,2 Запорізька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №40 з поглибленим вивченням англійської мови Запорізької міської ради Запорізької області про визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій - залишити без розгляду.

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про повернення сплаченого нею судового збору відмовити.

Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення ухвали у повному обсязі.

Суддя І.В. Садовий

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106159076
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері освіти, науки, культури та спорту

Судовий реєстр по справі —280/4103/22

Ухвала від 08.09.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 25.08.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 14.07.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні