Ухвала
від 06.09.2022 по справі 908/2979/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/5/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про затвердження плану реструктуризації боргів боржника

07.09.2022Справа №908/2979/21

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

за участю секретаря судового засідання Авраменко К.О.

розглянувши заяву ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

кредитор, вимоги якого забезпечені заставою майна боржника Акціонерне товариство "РАЙФФАЙЗЕН БАНК" (АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК"), код в ЄДР-14305909, вул. Лєскова, 9, м. Київ, 01011

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

У судове засідання представники сторін не з`явились

Установив:

До Господарського суду Запорізької області 13.10.2021 надійшла заява боржника ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.10.2021 справу № 908/2979/21 передано на розгляд судді Кричмаржевському В.А.

Ухвалою суду від 23.11.2021 у цій справі відмовлено у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність за заявою ОСОБА_1 .

Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 01.06.2022 ухвалу Господарського суду Запорізької області від 23.11.2021 у справі № 908/2979/21 скасовано, справу № 908/2979/21 направлено до Господарського суду Запорізької області для вирішення питання про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ).

Ухвалою суду від 05.07.2022 призначено підготовче засідання суду на 26.07.2022 о 10-00 год.

Боржник подав заяву в порядку п.5 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, обґрунтовуючи звернення до господарського суду неможливістю виконати зобов`язання за кредитним договором в іноземній валюті перед АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК", виконання яких забезпечено іпотекою житлової нерухомості квартири, яка є єдиним місцем проживання боржника та членів його сім`ї.

До заяви боржника додано План реструктуризації боргів ОСОБА_1 від 12.07.2022 (уточнений).

За вимогами п.5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ з процедур банкрутства господарський суд надсилає ухвалу про прийняття заяви до розгляду забезпеченому кредитору, визначеному в заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, та встановлює строк для надання заперечень, що не може перевищувати 15 днів.

За клопотанням кредитора АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК" від 25.07.2022 підготовче засідання було відкладено до 07.09.2022 на 10-00 год.

До Господарського суду Запорізької області 09.08.2022 від АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК" надійшло клопотання про залучення до цієї справи в якості оцінювача для визначення ринкової вартості заставного майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Група консалтингу та стратегічних ініціатив", код в ЄДР-39674165, м.Київ.

Ухвалою від 15.08.2022 суд відмовив у задоволенні клопотання.

Також 09.08.2022 від кредитора АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК" надійшли заперечення, в яких банк просить відмовити ОСОБА_1 у відкритті провадження у справі про банкрутство, посилаючись на невідповідність заяви боржника умовам реструктуризації, визначеним пунктом 5 Кодексу України з процедур банкрутства.

Забезпечений кредитор вказує, що боржником розмір зобов`язання визначено за курсом валют станом на 12.07.2022, що суперечить вимогам законодавства, яким унормовано визначення розміру грошових вимог у національній валюті за курсом на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. Також на думку кредитора боржником не підтверджено належними документами його реальний майновий стан. Банк вважає, що не може бути прийнята в якості доказу довідка МВС України серії ІІА №2613666 станом на 21.09.2021, оскільки вона не містить ідентифікаційного номеру особи, якій вона видана. Також боржником не надано реального плану реструктуризації, який би відображав способи, джерела, порядок, графік виконання зобов`язань.

Від боржника 26.08.2022 надійшов уточнений план реструктуризації.

На електронну адресу суду 05.09.2022 від АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК" в електронній формі з ЕЦП надійшла заява про розгляд справи 07.09.2022 без участі представника кредитора.

Але 06.09.2022 напередодні судового засідання поштовим зв`язком надійшла заява представника АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК" Звезділіної-Полішко А.Д. про проведення судового засідання, призначеного на 07.09.2022 о 10-00год., в режимі відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду з використанням сервісу "EASYCON".

Ухвалою від 07.09.2022 суд відмовив у задоволенні заяви представника банківської установи про проведення судового засідання в режимі відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду з використанням сервісу "EASYCON" у зв`язку з відсутністю вільного майданчика.

Також 06.09.2022 знову надійшли заперечення АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК", в яких викладені ті ж самі доводи, що й у поданих запереченнях банку від 09.08.2022.

У зв`язку з неявкою сторін, які про час та місце його проведення були повідомлені в установленому законом порядку, та з огляду на обмеженість розгляду справи визначеними законом процесуальними строками, відсутність перешкод та достатність матеріалів справи для розгляду, прийняття відповідного рішення, судове засідання відбулося за їх відсутності, згідно зі статтею 202 ГПК України.

За результатами судового засідання 07.09.2022 постановлено ухвалу.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Провадження у справах про банкрутство окремих категорій боржників регулюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Особливості провадження у справах про неплатоспроможність фізичних осіб врегульовані книгою четвертою "Відновлення платоспроможності фізичних осіб" КУзПБ (статті 113-137).

За приписами статті 115 КУзПБ провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника. Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

1) розмір прострочених зобов`язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців;

3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Відповідно до ч.3 статті 116 КУзПБ визначено перелік документів та відомостей, які мають бути додані до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, а саме:

1) довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником;

2) документи, що підтверджують наявність (відсутність) у боржника статусу фізичної особи - підприємця;

3) конкретизований список кредиторів і боржників із зазначенням загальної суми грошових вимог кредиторів (боржників), а також щодо кожного кредитора (боржника) - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов`язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов`язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;

4) опис майна боржника, що належить йому на праві власності, із зазначенням місцезнаходження або місця зберігання майна;

5) копії документів, що підтверджують право власності боржника на майно;

6) перелік майна, що перебуває у заставі (іпотеці) або є обтяженим в інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кожного кредитора, на користь якого вчинено обтяження майна боржника, - ім`я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), сума грошових вимог, підстава виникнення зобов`язань, а також строк їх виконання згідно із законом або договором;

7) копії документів про вчинені боржником (протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність) правочини щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угоди на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

8) відомості про всі наявні рахунки боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках;

9) копія трудової книжки (за наявності);

10) відомості про роботодавця (роботодавців) боржника;

11) декларація про майновий стан боржника за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства;

12) докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень;

13) інформація про наявність (відсутність) непогашеної судимості за економічні злочини;

14) інші документи, що підтверджують наявність підстав, визначених статтею 115 цього Кодексу.

Разом із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржник зобов`язаний подати пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів).

Декларація про майновий стан подається боржником за три роки (за кожен рік окремо), що передували поданню до суду заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. Декларація повинна містити інформацію щодо майна, доходів та витрат боржника і членів його сім`ї, що перевищують 30 розмірів мінімальної заробітної плати.

До членів сім`ї боржника належать особи, які перебувають у шлюбі з боржником (у тому числі якщо шлюб розірвано протягом трьох років до дня подання декларації), а також їхні діти, у тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою чи піклуванням боржника, інші особи, які спільно з ним проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (крім осіб, взаємні права та обов`язки яких з боржником не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі (п.п. 4, 5 статті 116 КУзПБ).

Пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ визначені особливості подання заяв про неплатоспроможність фізичних осіб боржників за кредитами в іноземній валюті, які забезпечені об`єктом житла, що є єдиним місцем проживання сім`ї боржника, та особливості розгляду таких заяв про неплатоспроможність господарським судом.

Відповідно до абз.1 п.5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ протягом п`яти років з дня введення в дію цього Кодексу заборгованість фізичної особи, що виникла до дня введення в дію цього Кодексу, за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім`ї боржника, реструктуризується за процедурою неплатоспроможності фізичної особи згідно з планом реструктуризації або мировою угодою з урахуванням особливостей, встановлених цим пунктом.

У разі якщо єдиним кредитором у процедурі неплатоспроможності фізичної особи є забезпечений кредитор, а боржник володіє на праві власності одним об`єктом нерухомості (квартирою, житловим будинком), що є єдиним місцем проживання сім`ї боржника і перебуває в іпотеці забезпеченого кредитора, такий боржник має право подати заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність відповідно до статті 116 цього Кодексу, але без визначення особи арбітражного керуючого та без надання доказів авансування винагороди керуючому реструктуризацією, передбачених пунктом 12 частини 3 статті 116 цього Кодексу, до якої додається проект плану реструктуризації, що відповідає умовам реструктуризації, визначеним цим пунктом (абз.2 п.5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ).

Суд встановив, що ОСОБА_1 до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність подав наступні документи:

- кредитний договір №014/17-02/3721-50 від 05.09.2005, укладений між Акціонерним поштово-пенсійним банком "Аваль" (Кредитор) та ОСОБА_1 (Позичальник), згідно з яким Кредитор надав Позичальнику грошові кошти у розмірі 22.000 дол. США строком до 04.09.2025;

- іпотечний договір, яким забезпечено виконання зобов`язання за кредитним договором;

- рішення Апеляційного суду Запорізької області від 01.12.2016, яким стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" заборгованість за кредитним договором у розмірі - 25.453,02 доларів США, з яких - 23.779,46 доларів США - заборгованість за тілом кредиту, 1.675,56 доларів США - заборгованість за відсотками, а також 2.415,61 грн. пені і судові витрати - 3.654 грн.;

- акт про фактичне проживання, який складений головою ОСББ "Водограйна 8";

- інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єктів боржника та членів його сім`ї станом на 12.10.2021;

- декларації про майновий стан, в тому числі членів сім`ї боржника, за 2018-2020 роки.

З доданих до заяви документів вбачається, що передана в іпотеку банку квартира є єдиним житлом боржника - ОСОБА_1 та членів його сім`ї ОСОБА_2 (дружина), ОСОБА_3 (малолітній син).

Квартира належить боржникові на праві власності на підставі договору купівлі-продажу квартири №1658 від 05.09.2005, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Нарохою О.В.

Іншого нерухомого майна, окрім вищевказаної квартири, боржник немає, що підтверджується інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна.

Згідно з поданими деклараціями наразі боржник не працює, вказує свій власний дохід за 2018 рік у розмірі 40.993,58 грн. за попереднім місцем працевлаштування.

Боржнику - ОСОБА_1 29.03.2022 встановлено другу групу інвалідності, що підтверджується довідкою до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12ААВ №395963 від 29.03.2022.

Сукупна сума доходів членів сім`ї становить за 2018 рік 144.760,40грн., за 2019 рік 148.058,83 грн., за 2020 рік 151.624,34 грн.

Також заявником додано до заяви проект плану реструктуризації (від 26.08.2022 - уточнений), в якому боржником зазначені обставини, що спричинили неплатоспроможність боржника, інформація про вимоги кредитора АТ "Райффайзен Банк" та про майновий стан боржника, його доходи.

Сума заборгованості перед АТ "Райффайзен Банк", яка стягнута за рішенням Апеляційного суду Запорізької області від 01.12.2016, зазначена у плані реструктуризації боржника станом на 26.08.2022 (уточнений) у національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України, а саме: 25.453,02 дол. США за курсом станом на 26.08.2022 930.781,31 грн. та 3654 грн. судового збору (загальна сума - 934.435,31 грн.). Також боржником вирахувана сума, що буде сплачуватися з доходу щомісячно протягом 15 років 3.250 грн.

Наразі боржник не працевлаштований, джерелом свого доходу вказує пенсію по інвалідності у розмірі 6.027,08 грн., яку отримує з квітня 2022 року.

Відповідно до абз. 7 п.5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ визнані господарським судом вимоги забезпеченого кредитора погашаються боржником у розмірі ринкової вартості квартири або житлового будинку, що забезпечує вимоги такого кредитора, яка визначається оцінювачем, визначеним кредитором. Залишок заборгованості такого кредитора підлягає прощенню (списанню) в порядку, визначеному цим пунктом.

Як зазначено вище, забезпеченим кредитором у цій справі є АТ "Райффайзен Банк".

Боржником надано суду Звіт про оцінку нерухомого майна №ОА-НТ-1125/22 від 22.08.2022, виконаний оцінювачем, визначеним іпотечним кредитором, згідно з висновками якого ринкова вартість однокімнатної квартири АДРЕСА_2 , загальною площею - 33,76 кв.м., що належить ОСОБА_1 та розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , складає 715.000,00 грн.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 статті 124 КУзПБ план реструктуризації боргів боржника розробляється з метою відновлення платоспроможності боржника.

У плані реструктуризації боргів боржника зазначаються:

1) обставини, які спричинили неплатоспроможність боржника;

2) інформація про визнані судом вимоги кредиторів із зазначенням їх розміру та черговості задоволення;

3) інформація про майновий стан боржника за результатами проведених заходів з виявлення та складання опису майна боржника (проведення інвентаризації);

4) інформація про всі доходи боржника, у тому числі доходи, які боржник розраховує отримати протягом процедури реструктуризації боргів;

5) розмір суми, яка щомісяця буде виділятися для погашення вимог кредиторів;

6) вимоги кредиторів до боржника, які будуть прощені (списані) у разі виконання плану реструктуризації боргів;

7) розмір суми, яка щомісяця залишатиметься боржнику на задоволення побутових потреб, у розмірі не менше одного прожиткового мінімуму на боржника та на кожну особу, яка перебуває на його утриманні.

Дослідивши поданий боржником План реструктуризації боргів ОСОБА_1 (уточнений станом на 26.08.2022), суд дійшов висновку, що він відповідає загальним вимогам до плану реструктуризації боргів, визначеним ч. 2 статті 124 КУзПБ, а також умовам реструктуризації, визначеним у абз. 6-14 п.5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ.

Водночас, суд вважає за необхідне визначити розмір вимог кредитора в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 07.09.2022, а саме: 25453,02 доларів США, що за офіційним валютним курсом НБУ станом на 07.09.2022 складає - 1 дол. США/36,5686грн. = 930781,31грн. та 3654,00грн. судового збору (загальна сума - 934435,31грн.).

Також суд вважає необґрунтованим зазначення боржником у Плані реструктуризації боргів черговості задоволення вимог кредитора за процедурою, яка врегульована у п. 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ, оскільки за цією процедурою єдиним кредитором є забезпечений кредитор АТ "Райффайзен Банк". Тому даний пункт суд вважає за необхідне виключити, що не впливає в цілому на умови Плану, поданого боржником.

Суд відхиляє доводи кредитора про відсутність належних документів, які б дозволили в повній мірі встановити реальний майновий стан боржника.

Боржником до заяви додані всі документи, передбачені статтею 116 КУзПБ, з урахуванням особливостей процедури за п. 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ.

Разом з тим суд не приймає до уваги заперечення банку щодо довідки МВС України серії ІІА №2613666 станом на 21.09.2021 стосовно особи боржника, яка не містить ідентифікаційного коду особи, оскільки документ виданий офіційним органом за встановленою формою, тому доводи банку в цій частині є безпідставними.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що наведене спростовує доводи заставного кредитора про невідповідність плану реструктуризації боргів вимогам п.5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ.

З урахуванням встановлених обставин справи в сукупності, суд дійшов висновку про відповідність заяви та Плану реструктуризації боргів умовам, визначеним п. 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ, та наявність підстав, встановлених статтею 115 КУзПБ, для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 з одночасним затвердженням Плану реструктуризації боргів ОСОБА_1 (уточнений 26.08.2022).

Керуючись статтями 2, 9, 113, 119, п. 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 20, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив:

Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ).

Затвердити План реструктуризації боргів ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , від 26.08.2022, уточнений станом на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність (від 07.09.2022) в такій редакції:

"ПЛАН РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ БОРГІВ БОРЖНИКА

ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 )

І. Загальні положення

План реструктуризації боргів боржника у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Комунарським РВ УМВС України в Запорізькій області 17.04.1999; місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_4 ; засоби зв`язку: НОМЕР_4 ) розроблено відповідно до статті 124 та п.5 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) з метою відновлення платоспроможності боржника шляхом зміни способу та порядку виконання його зобов`язань на умовах та в порядку, визначених цим планом реструктуризації боргів боржника.

1.Обставини, які спричинили неплатоспроможність боржника.

Обставинами, які спричинили неплатоспроможність, є знецінення курсу долара США по відношенню до гривні, втрата роботи та заробітку у зв`язку з фінансовою кризою та неможливість задовольнити вимоги кредитора у заявленому розмірі.

Боржнику ОСОБА_1 29.03.2022 встановлено другу групу інвалідності, що підтверджується довідкою до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12ААВ №395963 від 29.03.2022.

2.Інформація про визнані судом вимоги кредиторів із зазначенням їх розміру та черговості задоволення.

За рішенням Апеляційного суду Запорізької області від 01.12.2016 у справі №333/8045/15-ц, яким змінено рішення Комунарського районного суду м.Запоріжжя від 11.06.2015 у справі №333/8045/15-ц, стягнуто з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" заборгованість за кредитним договором в сумі 25453,02 доларів США, з яких: 23779,46 доларів США заборгованість за тілом кредиту, 1675,56 доларів США заборгованість за відсотками, а також 2415 грн. 61 коп. пені і судові витрати у сумі 3654 грн.

3. Інформація про майновий стан боржника за результатами проведених заходів з виявлення та складання опису майна боржника (проведення інвентаризації).

Боржнику на праві власності належить квартира АДРЕСА_5 (у даний час вул.Водограйна у зв`язку з перейменуванням) в м.Запоріжжі; підстава договір купівлі-продажу квартири №1658 від 05.09.2005, посвідчений приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Нарохою О.В.

Інше рухоме та нерухоме майно у боржника відсутнє.

4. Інформація про всі доходи боржника, у тому числі доходи, які боржник розраховує отримати протягом процедури реструктуризації боргів.

Боржник не працевлаштований.

Джерело доходу: з квітня 2022 року пенсія по інвалідності у розмірі -6027,08 гривень.

5. Розмір суми, яка щомісяця буде виділятися для погашення вимог кредиторів.

Виходячи з існуючого майнового стану боржника, прогнозу розміру майбутніх доходів, боржник дійшов висновків, що погашення боргів можливе за рахунок регулярних доходів сім`ї боржника у вигляді пенсії по інвалідності.

Для погашення боргу буде виділятись сума у розмірі 3250,00 грн.

У разі працевлаштування на роботу, яка буде йому підходити за станом здоров`я, боржник розраховує отримувати дохід у вигляді заробітної плати.

6. Погашення грошових вимог забезпеченого кредитора АТ "Райффайзен Банк".

Пунктом 5 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства унормовано наступний порядок погашення заборгованості фізичної особи, що виникла до дня введення в дію цього Кодексу, за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім`ї боржника: "Склад і розмір грошових вимог забезпеченого кредитора за зобов`язаннями, які виникли з кредиту в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім`ї боржника, визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. До розміру вимог такого забезпеченого кредитора не включаються штрафні санкції та пеня. Визнані господарським судом вимоги забезпеченого кредитора погашаються боржником у розмірі ринкової вартості квартири або житлового будинку, що забезпечує вимоги такого кредитора, яка визначається оцінювачем, визначеним кредитором. Залишок заборгованості такого кредитора підлягає прощенню (списанню) в порядку, визначеному цим пунктом. У разі якщо загальна площа квартири, обтяженої іпотекою, не перевищує 60 квадратних метрів або житлова площа такої квартири не перевищує 13,65 квадратного метра на кожного члена сім`ї боржника, або якщо загальна площа житлового будинку, обтяженого іпотекою, не перевищує 120 квадратних метрів: розмір вимог забезпеченого кредитора, які підлягають погашенню відповідно до цього пункту, додатково зменшується на 10 відсотків, крім випадків перевищення вартості іпотеки над сумою заборгованості за кредитним договором; на реструктуризоване відповідно до цього пункту зобов`язання боржника встановлюється відсоткова ставка у розмірі українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у гривні, збільшеного на 1 процентний пункт; строк погашення вимог забезпеченого кредитора становить 15 років, якщо кредитором і боржником не погоджено інший строк."

Виходячи з наведених положень КУзПБ, враховуючи, що в іпотеці заставного кредитора - АТ "Райффайзен Банк", якою забезпечене виконання зобов`язань боржника за валютним кредитом, перебуває квартира загальною площею - 33,76 кв.м, яка розташована за адресою: АДРЕСА_6 , що є єдиним місцем проживання боржника та його сім`ї, боржником за власною ініціативою запропоновано наступний порядок погашення вимог забезпеченого кредитора:

А. Визначення розміру зобов`язання, що підлягає погашенню в процедурі реструктуризації:

Розмір зобов`язання станом на 07.09.2022, з урахуванням абз. 6 п. 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ, становить: 25453,02 доларів США, що за офіційним валютним курсом НБУ станом на 07.09.2022 складає - 1 дол. США /36,5686 грн. = 930781,31 грн. та 3654,00 грн. судового збору (загальна сума - 934435,31 грн.).

Визнані господарським судом вимоги забезпеченого кредитора погашаються боржником у розмірі ринкової вартості квартири або житлового будинку, що забезпечує вимоги такого кредитора, яка визначається оцінювачем, визначеним кредитором. Залишок заборгованості такого кредитора підлягає прощенню (списанню) в порядку, визначеному цим пунктом.

Ринкова вартість предмета іпотеки визначена відповідно до абз. 7 п. 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ оцінювачем, визначеним іпотечним кредитором, складає - 715000,00 грн. відповідно до звіту про оцінку майна №ОА-НТ-1125/22 від 22.08.2022.

Розмір зобов`язання зменшується на 10% та складає - 643500,00 грн.

Сума реструктуризованого зобов`язання відповідно до абзаців 11-12 пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ становить - 643500,00грн.

На реструктуризоване відповідно до цього пункту зобов`язання боржника встановлюється відсоткова ставка у розмірі українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у гривні, збільшеного на 1 процентний пункт.

Станом на 25.08.2022 індекс ставок за дванадцятимісячними депозитами становить - 10,54% відсотків річних, збільшений індекс 11,54 % річних.

Розмір реструктуризованого зобов`язання складає - 643000,00 грн. х 11,54 % = 717759,90 грн.

Строк погашення вимог забезпеченого кредитора становить 15 років.

Підлягає сплаті щомісячно рівними платежами в розмірі - 3250,00 грн. з дати затвердження судом плану реструктуризації.

Кошти підлягають внесенню на рахунок кредитора - АТ "Райффайзен Банк".

Б. Джерело надходження коштів для погашення зобов`язання: погашення кредиторських вимог забезпеченого кредитора АТ "Райффайзен Банк" буде здійснюватися за рахунок регулярних доходів боржника у вигляді пенсії по інвалідності та/або інших джерел доходу в разі його працевлаштування.

7. Вимоги кредиторів до боржника, які будуть прощені (списані) у разі виконання плану реструктуризації боргів.

А. Списання грошових вимог забезпеченого кредитора АТ "Райффайзен Банк".

Розмір заборгованості боржника перед кредитором АТ "Райффайзен Банк", що підлягає прощенню (списанню), складає 219435,31 грн., виходячи з розміру реструктуризованої заборгованості 715000,00 грн. та вимог забезпеченого кредитора 934435,31 грн.

8. Розмір суми, яка щомісяця залишатиметься боржнику на задоволення побутових потреб, у розмірі не менше одного прожиткового мінімуму на боржника та на кожну особу, яка перебуває на його утриманні.

Розмір суми, яка щомісяця буде залишатися боржнику на задоволення побутових потреб, складає - 2516,08 грн., що дорівнює одному прожитковому мінімуму на боржника.

9. Прикінцеві положення

1. Строк виконання Плану реструктуризації боргів боржника становить - 15 років з дня постановлення ухвали господарського суду про затвердження плану реструктуризації.

2. Участь керуючого реструктуризацією у виконанні цього Плану реструктуризації боргів боржника не передбачена.

3. Боржник повідомлений про наслідки затвердження господарським судом Плану реструктуризації, передбачені статтями 127-129 КУзПБ."

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття 07.09.2022 та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду протягом десяти днів в порядку, визначеному законом.

Копії ухвали надіслати: боржнику - ОСОБА_1 , забезпеченому кредитору - АТ "Райффайзен Банк", приватному виконавцю Хохлову К.К. (69002, Запорізька область, місто Запоріжжя, вулиця Перша Ливарна, будинок 40, офіс 122), ГУ ДПС у Запорізькій області, Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області, Комунарському районному суду м. Запоріжжя.

СуддяВ.А. Кричмаржевський

Дата ухвалення рішення06.09.2022
Оприлюднено13.09.2022
Номер документу106174358
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —908/2979/21

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 28.11.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 06.10.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 26.07.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 04.07.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 31.05.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні