Рішення
від 12.09.2022 по справі 699/970/22
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/970/22

Номер провадження № 2/699/355/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.09.2022 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області у складі: головуючого - Гусарової В.В. при секретарі Горбенко І.В., розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Корсуня-Шевченківського цивільну справу за позовом Корсунь Шевченківської філії відокремленого структурного підрозділу «Черкаські районні енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил роздрібного ринку електричної енергії,

в с т а н о в и в:

Представник позивач, звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил роздрібного ринку електричної енергії, в якому вказав, що 10 лютого 2022 року при перевірці електроустановки у відповідачки, працівниками Корсунь-Шевченківської філії ПАТ «Черкасиобленерго», як представниками оператора системи розподілу, було виявлено порушення відповідачкою п.8.4.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312, а саме самовільне підключення електроустановок струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи розподілу шляхом накиду дротів навантаження на лінію електропередач, про що було складено відповідний акт про порушення від 10.02.2022 року № 000517.

Вищевказаний акт про порушення № 000517 від 10.02.2022 року було підписано уповноваженими представниками позивача та відповідачкою особисто, без будь яких заперечень та/чи доповнень з боку відповідачки, про що свідчить відповідна відмітка відповідачки в акті про порушення. Крім того, будь яких зауважень чи заперечень щодо насильницьких та/чи будь-яких інших неправомірних дій представників оператора системи розподілу до акту про порушення № 000517 від 10.02.2022 року відповідачкою не внесено, в тому числі в акті відсутні заперечення відповідачки щодо самого факту безпосередньо виявленого порушення ПРРЕЕ та заперечення щодо самого змісту акту про порушення чи процедури його складання.

Крім того, для належної фіксації порушення ПРРНЕ та складання акту про порушення відповідачкою було надано представникам позивача всі необхідні документи, в тому числі паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків відповідачки.

Відповідно до п.11 акту про порушення № 000517 від 10.02.2022 року відповідачку було повідомлено про дату, час та місце проведення засідання комісії оператора системи розподілу з розгляду вищевказаного акта про порушення.

Незаконне використання відповідачкою електричної енергії завдало оператору системи розподілу значної матеріальної шкоди. Так, відповідно до гл.8.4 ПРРЕЕ вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення відповідачкою правил роздрібного ринку електричної енергії становить 36166.13 грн.

Засідання комісії оператора системи розподілу з розгляду акта про порушення № 000517 від 10.02.2022 року було проведене 03.03.2022 року за безпосередньої участі відповідачки.

Відповідно до протоколу № 43 засідання комісії з розгляду актів про порушення від 03.03.2022 року відповідачку було визнано причетною до вчинення порушення п.8.4.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії та визначено обсяг необлікованої електричної енергії в кількості 6738 кВт/год., на загальну суму 36166.13 грн.

Під час засідання комісії з розгляду актів про порушення 03.03.2022 року відповідачка визнала факт виявленого порушення без будь яких зауважень, що підтверджується власноручно вчиненими поясненнями відповідачки в протоколі № 43 засідання комісії з розгляду актів про порушення від 03.03.2022 року та її власноручним підписом.

Відповідно до п.6.1 протоколу № 43 засідання комісії з розгляду актів про порушення від 03.03.2022 року нарахована сума вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами ПРРЕЕ, повинна була сплачена протягом 30-ти календарних днів від дня отримання рахунка у відповідності до п.8.2.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії. Проте, кошти в сумі 36166.13 грн., не сплачені відповідачкою до цього часу.

Відповідно до п.6.2 протоколу № 43 засідання комісії з розгляду актів про порушення від 03.03.2022 року відповідачка мала право оскаржити рішення комісії з розгляду актів про порушення щодо вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами ПРРЕЕ, у суді. Проте, відповідачка рішення комісії з розгляду актів про порушення щодо вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергії не оскаржила, донарахованої вартості електричної енергії на користь позивача не сплатила.

Відповідно до протоколу № 43 засідання комісії з розгляду актів про порушення від 03.03.2022 року відповідачка отримала в цей же день копію вищевказаного протоколу, розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ та рахунок на оплату вартості необлікованої електричної енергії в сумі 36166.13 грн.

Відповідно до заяви відповідачки від 14.02.2022 року відповідачка свою вину в порушенні ПРРЕЕ визнала .

В позові представник позивача просив стягнути з відповідачки вартість необлікованої електроенергії.

Ухвала про відкриття провадження у справі за правилами загального позовного провадження з викликом сторін була винесена судом 10.08.2022 року.

Представник позивача, належним чином повідомлений про час та місце судового засідання, до судового засідання не з`явився, просив розглядати справу в порядку спрощеного провадження без виклику сторін. ( а.с.2об)

Від відповідачки на адресу суду надійшла заява, в якій вона просить розглядати справу без її участі.

У відповідності дост. 247 ч.2 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, так як були підстави для проведення розгляду справи без участі сторін.

Під час судового засідання були вивчені наступні докази по справі :

- акт про порушення № 000517 від 10.02.2022р (а.с.4-5)

- розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ (а.с.6)

- протокол № 43 засідання комісії з розгляду актів про порушення (а.с.7)

- заява ОСОБА_1 (а.с.8)

- копія паспорту відповідачки (а.с.11)

- довідка місця реєстрації відповідачки (а.с.14)

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.12ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що Корсунь Шевченківська філія відокремленого структурного підрозділу «Черкаські районні енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» є постачальником енергії Іваніцькій Т.М..

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України, Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 року № 2019-VIII, «Правилами роздрібного ринку електричної енергії», які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року № 312, «Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією», яка затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року №562(зареєстрована у Міністерстві юстиції України 04.07.2006 року за № 782/12656), із змінами і доповненнями, внесеними постановою НКРЕ України від 14.10.2010 року №1338.

Відповідно до ст. 77 Закону України від 13.04.2017 року № 2019-VIII «Про ринок електричної енергії», учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 року (далі Правила), споживач електричної енергії зобов`язаний здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; забезпечувати доступ представникам оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору; забезпечити безперешкодний доступ представникам постачальника послуг комерційного обліку, електропостачальника та/або оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживача, для візуального або автоматизованого зняття показів розрахункових засобів комерційного обліку; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/ або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п. п. 8.2.4., 8.2.5. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.

Згідно з п. п. 8.2.6., 8.2.7. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення).

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків. Кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Судом встановлено, що 10.02.2022р представниками енергопостачальника було виявлено порушення відповідачкою Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: саме самовільне підключення електроустановок струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи розподілу шляхом накиду дротів навантаження на лінію електропередач. Виявлене порушення Правил користування електричною енергією зафіксовано в Акті № 000517 від 10.02.2022 року.

Доказів, які б спростовували обставини, викладені в Акті № 000517 від 10.02.2022 року відповідачем не надано та про наявність таких доказів не зазначено.

Відповідно до протоколу № 43 засідання комісії з розгляду актів про порушення від 03.03.2022 року відповідачка отримала в цей же день копію вищевказаного протоколу, розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ та рахунок на оплату вартості необлікованої електричної енергії в сумі 36166,13грн.. Засідання комісії відбулося в присутності відповідачки (а.с.7)

Відповідно до ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1213 ЦК України, набувач зобов`язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі. У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача також підлягають стягненню судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2481,00 грн.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги законні, обґрунтовані та такі, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 509,526, ч.1. 530, 1166, 1212, 1213 ЦК України, Правил користування електричною енергією для населення, , ст.ст.10, 141,258,259,265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Корсунь Шевченківської філії відокремленого структурного підрозділу «Черкаські районні енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил роздрібного ринку електричної енергії- задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Мирне Криничанського р-ну., Дніпропетровської області, жительки АДРЕСА_1 , паспорт ID-картка № НОМЕР_1 , виданий 30.08,2021 року органом 4817, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) на користь публічного акціонерного товариства «Черкасиобленерго» в особі Корсунь-ІІІевченківської філії відокремленого структурного підрозділу «Черкаські енергетичні мережі» вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами ПРРЕЕ у сумі 36166,13 грн..(тридцять шість тисяч сто шістдесят шість грн. 13 коп.)

Стягнути з ОСОБА_1 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Мирне Криничанського р-ну., Дніпропетровської області, жительки АДРЕСА_1 , паспорт ID-картка № НОМЕР_1 , виданий 30.08,2021 року органом 4817, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) на користь публічного акціонерного товариства «Черкасиобленерго» в особі Корсунь-ІІІевченківської філії відокремленого структурного підрозділу «Черкаські енергетичні мережі» судові витрати в сумі 2481.00 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня)

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

СуддяГусарова В.В.

Дата ухвалення рішення12.09.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106191892
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил роздрібного ринку електричної енергії

Судовий реєстр по справі —699/970/22

Рішення від 12.09.2022

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні