Постанова
від 10.08.2022 по справі 392/450/21
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

11 серпня 2022 року м. Кропивницький

справа № 392/450/21

провадження № 22-ц/4809/581/22

Кропивницький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого судді: Дуковського О.Л.

суддів: Дьомич Л.М., Письменного О.А.

з участю секретаря: Демешко Л.В.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 ;

відповідач: Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», Новоукраїнська районна рада.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за апеляційною скаргою Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08 грудня 2021 року, у складі головуючого судді Бадердінової А.В., у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», Новоукраїнської районної ради про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

У березні 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», Новоукраїнської районної ради про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди.

В уточненнях до позовної заяви позивач просила:

стягнути з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на її користь 24895,94 грн. невиплаченої заробітної плати за січень 2021 року, лютий 2021 року, вихідної допомоги при звільненні та грошової компенсації за невикористану відпустку;

зобов`язати Новоукраїнську районну раду забезпечити нарахування та виплату цих коштів, як єдиного правонаступника та засновника Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області»;

стягнути з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на її користь середній заробіток за весь час затримки розрахунку при звільненні по день фактичного розрахунку, та відрахуванням всіх обов`язкових платежів, передбачених законом;

зобов`язати Новоукраїнську районну раду забезпечити нарахування та виплату цих коштів, як єдиного правонаступника та засновника Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області»;

стягнути з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області на її користь 23000,00 грн моральної шкоди заподіяної порушенням законних прав згідно статті 237-1 Кодексу законів про працю України.

зобов`язати Новоукраїнську районну раду забезпечити нарахування та виплату цих коштів, як єдиного правонаступника та засновника Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області».

В обгрунтування позову зазначала, що 12 грудня 2017 року її було призначено на посаду керівника гуртка Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Рішенням Новоукраїнської районної ради від 18 грудня 2020 року № 44 припинено шляхом ліквідації юридичну особу Комунальну установу «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», та створено ліквідаційну комісію.

Починаючи з січня 2021 року позивачу припинено виплату заробітної плати.

Наказом КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» від 26.02.2021 № 10-к позивача звільнено за п. 1ст. 40 КЗпП Українита доручено головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації виплатити належні при звільненні кошти.

При звільнені розрахунку з нею проведено не було та утворилася заборгованість, яка становить 24895,94 грн .

Позивач вказала, що вона зверталася до відповідачів із заявами про надання їй офіційного підтвердження розміру заборгованості по виплаті заробітної плати, однак їй було відмовлено, тому розрахунок нею виконано особисто на підставі відомостей про заробітну плату згідно довідки Маловисківського районного трудового архіву від 02.03.2021 № 132.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та господарських формувань, КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» не перебуває на обліку в органах Міндоходів у зв`язку із обслуговуванням централізованою бухгалтерією відділу освіти, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців та господарських формувань, КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», Маловисківська державна адміністрація, Маловисківська районна рада та Новоукраїнська районна державна адміністрація перебувають в стані ліквідації.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» Новоукраїнська районна рада є представником та правонаступником всього майна, прав та обов`язків районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад ліквідованих районів, у тому числі і Маловисківської районної державної адміністрації.

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08 грудня 2021 року позов задоволено.

Стягнуто з КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на користь ОСОБА_1 - 7 621 грн. 35 коп. заробітної плати за січень 2021 року; - 7621 грн. 35 коп. заробітної плати за лютий 2021 року; 9653 грн. 24 коп. заробітної плати за березень 2021 року, компенсацію за 9 днів щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 12.12.2020 по 01.03.2021 та вихідну допомогу при звільненні; 76 213 грн. 50 коп. середнього заробітку за час затримки при звільненні та 5000 грн. у відшкодування моральної шкоди, а всього 106 109 (сто шість тисяч сто дев`ять) грн. 44 коп.

Зобов`язано Новоукраїнську районну раду Кіровоградської області забезпечити нарахування та виплату ОСОБА_1 заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди в загальному розмірі - 106 109 грн. 44 коп.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Новоукраїнська районна рада Кіровоградської області не погодившись із оскаржуваним рішенням суду подала апеляційну скаргу, в якій ставить питання про скасування оскаржуваного рішення суду в частині задоволення позовних вимог до Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області та ухвалити в цій частині нове судове рішення, яким у цій частині відмовити у задоволення позовних вимог.

Посилається на те, що Новоукраїнська районна рада Кіровоградської області є неналежним відповідачем у даній справі, а тому це є підставою для відмови у позові.

Вважає, що судом першої інстанції ухвалено судове рішення з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Відзивів на апеляційну скаргу не надходило.

Справу призначено до розгляду з повідомленням (викликом) учасників справи.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення позивача, пояснення ОСОБА_2 (голова Новоукраїнської районної ради), пояснення ОСОБА_3 , який представляє Новоукраїнської районної ради, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, про задоволення апеляційної скарги.

Відповідно дост. 263 ЦПК України судове рішення повинно грунтувантися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно ч. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати.

Оскаржуване судове рішення частково не відповідає зазначеним вимогам виходячи із наступного.

Задовольняючи позов суд першої інстанції послався на те, що порушене право позивача підлягає судовому захисту шляхом стягнення у судовому порядку з КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на користь ОСОБА_1 заробітної плати, 7 621 грн. 35 коп. заробітної плати за січень 2021 року; - 7621 грн. 35 коп. заробітної плати за лютий 2021 року; 9653 грн. 24 коп. заробітної плати за березень 2021 року, компенсацію за 9 днів щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 12.12.2020 по 01.03.2021 та вихідну допомогу при звільненні та стягнуто на користь позивача середній заробіток на час затримки розрахунку при звільненні в сумі 76 213 грн. 50 коп. з урахуванням, що середньомісячний заробіток позивача за останні два місяця перед звільненням складає 7621 грн. 35 коп. та затримка розрахунку становить з 1 березня 2021 року по грудень 2021 року.

В цій частині суд першої інстанції належним чином встановив обставини справи.

Крім того, колегія суддів погоджується із рішенням суду в частині встановлення обставин щодо завдання позивачу моральної шкоди внаслідок невиплати їй належних при звільненні коштів і погоджується з розміром стягненої моральної шкоди.

І в цих частинах рішення суду не оскаржується, хоча суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення ,або неправильне застосування норм матеріального права (ч. 4 ст. 367 ЦПК України).

Проте, колегія суддів не погоджується із висновком суду першої інстанції, що відповідач, а саме - Новоукраїнська районна рада Кіровоградської області, будучи правонаступником всього майна, прав та обов`язків Маловисківської районної ради, з урахуванням затвердженої програми заходів з ліквідації установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району, взявши на себе зобов`язання відповідального виконавця, щодо проведення своєчасно розрахунків з працівниками закладів освіти та культури, які було ліквідовано, повинна забезпечити нарахування та виплату коштів, які підлягають стягненню, як єдиний правонаступник та засновник Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області».

Встановлено, що відповідно до п. 1.3 Статуту КУ «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості» Маловисківської районної ради Кіровоградської області ( том 1 а.с. 112-126) уповноваженим органом управління визначений відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації, правонаступником якого є Новоукраїнська районна державна адміністрація.

В травні 2021 року була затверджена та проведена державна реєстрація нової редакції статуту Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, де в пункті 1.3. Статуту уповноваженим органом управління зазначена - Новоукраїнська районна державна адміністрація.

Розпорядженням голови Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 31.12.2020 № 298-р «Про припинення юридичної особи публічного права відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації у зв`язку з організацією шляхом приєднання до Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області», було припинено юридичну особу та встановлено, Що Новоукраїнська РДА є правонаступником майна (том 1 а.с.149-150).

Враховуючі Закон України «Про місцеві державні адміністрації» у разі здійснення реорганізації районних державних адміністрацій шляхом приєднання повноваження з управління справами таких юридичних осіб, забезпечення підготовки та прийняття районними державними адміністраціями, що припиняються, та їх посадовими особами рішень як суб`єктами владних повноважень з дня прийняття рішення про початок реорганізації здійснює голова районної державної адміністрації, до якої здійснюється приєднання інших юридичних осіб.

Порядок здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав таобов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються, визначаються Кабінетом Міністрів України з урахуванням Бюджетного кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Тому, колегія суддів вважає, що позовні вимоги в частині зобов`язання Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області забезпечити нарахування та виплату ОСОБА_1 заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди є необгрунтованими, в задоволенні яких необхідно відмовити.

Оскільки Новоукраїнська міська рада Кіровоградської області є неналежним відповідачем у даній справі, колегія суддів вважає за необхідне скасувати рішення суду першої інстанції в частині зобов`язання Новоукраїнської районної ради забезпечити нарахування та виплату коштів позивачу.

У відповідності до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, судовий збір за подання апеляційної скарги компенсується за рахунок держави у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Керуючись ст.ст. 368, 374, 376, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, Кропивницький апеляційний суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області - задовольнити частково.

Рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08 грудня 2021 року в частині зобов`язання Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області забезпечити нарахування та виплату ОСОБА_1 заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди в загальному розмірі 106109,44 грн. та в частині стягнення з Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на користь Держави судового збору в сумі 908,00 грн. скасувати та ухвалити нове рішення у справі про відмову у задоволенні позову в в цій частині вимог.

В іншій частині рішення суду залишити без змін.

Судовий збір за подання апеляційної скарги компенсується за рахунок держави у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

12.09.2022 складено постанову.

Головуючий суддя О.Л. Дуковський

Судді Л.М. Дьомич

О.А. Письменний

Дата ухвалення рішення10.08.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106193428
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/450/21

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Постанова від 10.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 10.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 12.05.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 16.03.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 28.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 08.12.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Рішення від 08.12.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Рішення від 08.12.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні