Ухвала
від 20.04.2023 по справі 392/450/21
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/450/21

Провадження № 6/392/8/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2023 року м. Мала Виска

Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі головуючого - судді Бадердінової А.В. секретар судових засідань Жельман О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Мала Виска заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Новоукраїнська районнарада, Маловисківський відділДВС уНовоукраїнському районіКіровоградської областіПівденне міжрегіональнеуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса) про заміну сторони виконавчого провадження у справі №392/450/21 за позовом ОСОБА_1 до Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», Новоукраїнської районної ради про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди,-

за участю учасників справи:

заявника ОСОБА_1 ,

представників заінтересованої особи Новоукраїнської районної ради Руденка В.І., Небоги О.І.

В С Т А Н О В И В :

26.01.2023 року заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просила замінити сторону виконавчого провадження, а саме боржника Комунальну установу «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», код в ЄДРПОУ 37341980, у зв`язку з відсутністю майна на яке можливо звернути стягнення та знаходженням останнього в стадії ліквідації на Новоукраїнську районну раду, код в ЄДРПОУ 24711384, адреса: вул. Соборна, 61 в м. Новоукраїнка Кіровоградської області, індекс 27100.

В обґрунтування заяви зазначила, що рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08.12.2021 року у справі № 392/450/21 з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на її користь стягнуто грошові кошти в загальній сумі 106109 грн. 44 коп.

Виконавчий лист пред`явлено до виконання в Маловисківський районний відділ державної виконавчої служби, виконавче провадження №68587489. Постановою державного виконавця від 30.11.2022 року виконавчий лист повернуто через відсутність у боржника Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» майна, на яке можливо звернути стягнення, крім того, боржник перебуває в стані ліквідації.

Заявник ОСОБА_1 вважає, що згідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» Новоукраїнська районна рада є представником та правонаступником всього майна, прав та обов`язків районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад ліквідованих районів, у тому числі й Маловисківської районної державної адміністрації. Крім того, зазначила, що Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», код в ЄДРПОУ 37341980, перебуває в стані припинення. Згідно відомостей в ЄДРПОУ єдиним засновником установи-боржника є Новоукраїнська районна рада. Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» входила до складу Маловисківської районної державної адміністрації, Новоукраїнська районна рада є представником і правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад ліквідованих районів. На підставі вищевикладеного просила заяву задовольнити.

01.02.2023 року представник заінтересованої особи Новоукраїнської районної ради на підставі довіреності В. Руденко, подав відзив на заяву про заміну сторони виконавчого провадження. В заяві ОСОБА_1 просив відмовити. На обґрунтування зазначив, що постановою Кропивницького апеляційного суду по справі №392/450/21 від 11.08.2022 року рішення суду першої інстанції скасовано та відмовлено ОСОБА_1 у частині зобов`язання Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області забезпечити нарахування та виплату заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди. Оскільки Новоукраїнська районна рада Кіровоградської області є неналежним відповідачем у даній справі. Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, який надав заявник Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області не ліквідовано, а перебуває в стані припинення. Посилаючись на ст.ст. 104, 106-109, 1016 ЦК України. Вважає, що заявником не доведено належними та допустимими доказами, що Новоукраїнська районна рада в силу вимог закону чи з інших правових підстав є правонаступником прав та обов`язків Комунальної установи «Маловисквівський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, як юридичної особи. Згідно витягу з реєстру процедура припинення юридичної особи не завершена, відомості про правонаступників юридичної особи відсутні, тому підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 немає.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримала подану заяву про заміну сторони виконавчого провадження, посилаючись на обставини викладені в заяві.

У судовому засіданні представник заінтересованої особи Новоукраїнської районної ради Руденко В.І. в заяві ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження просив відмовити, посилаючись на обставини викладені у відзиві на заяву. Крім того, просив врахувати, що Кропивницьким апеляційним судом у справі №392/431/21 (провадження №22-ц/4809/556/23) постановою від 04.04.2023 року відмовлено у задоволенні аналогічної заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

У судовому засіданні представник заінтересованої особи Новоукраїнської районної ради Небога О.І., просив відмовити у в заяві ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження.

Заінтересована особа Маловисківський відділ ДВС у Новоукраїнському районі Кіровоградської області Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, заступником начальника відділу Н.Драган надіслано заяву, зареєстровану судом 28.03.2023 року за вх. №2824, в якій остання просила здійснювати розгляд справи у відсутність представника Маловисківського відділу ДВС у Новоукраїнському районі Кіровоградської області Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Дослідивши заяву, врахувавши предмет та підстави позову, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до частини першоїстатті 8 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад»об`єднана територіальна громада вважається утвореною за цим Законом з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об`єднання територіальних громад, або з моменту набрання чинності рішенням про підтримку добровільного об`єднання територіальних громад на місцевому референдумі та за умови відповідності таких рішень висновку, передбаченому частиною четвертоюстатті 7 цього Закону.

Згідно з частиною третьою та четвертоюстатті 8 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад»об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою. У разі об`єднання всіх територіальних громад одного району в одну об`єднану територіальну громаду все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об`єднаної територіальної громади, а пов`язані з таким майном права та обов`язки належать об`єднаній територіальній громаді з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

З дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи - сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом. Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Відповідно до частини першої та п`ятоїстатті 104 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України) юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно з частиною третьоюстатті 105 ЦК Україниучасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цьогоКодексупризначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

Відповідно до частини четвертоїстатті 105 ЦК Українивід дня призначення ліквідаційної комісії до неї переходять усі повноваження щодо управління справами юридичної особи. З цього слідує, що така комісія є уповноваженим представником такого підприємства, проте не набуває статусу юридичної особи, а підприємство, що ліквідується, в період її роботи статусу юридичної особи не втрачає.

На підставі частини п`ятоїстатті 15 Закону України «Про виконавче провадження»у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частини першої та другоїстатті 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Судом встановлено, що рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08.12.2021 року, залишеним без змін постановою Кропивницького апеляційного суду від 08.12.2021 року, позов ОСОБА_1 до Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати,ереднього заробітку за час затримки при звільненні та моральної шкоди, задоволено.

Стягнуто з Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» (код ЄДРПОУ: 37341980) на користь ОСОБА_1 : - 7621 грн. 35 коп. заробітної плати за січень 2021 року; - 7621 грн. 35 коп. заробітної плати за лютий 2021 року; 9653 грн. 24 коп. заробітної плати за березень 2021 року, компенсацію за 9 днів щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 12.12.2020 по 01.03.2021 та вихідну допомогу при звільненні; 76213 грн. 50 коп. середнього заробітку за час затримки при звільненні та 5000 грн. у відшкодування моральної шкоди, а всього 106109 (сто шість тисяч сто дев`ять) грн. 44 коп.

Стягнуто зКомунальної установи«Маловисківський районнийбудинок дитячоїта юнацькоїтворчості Маловисківськоїрайонної радиКіровоградської області»(кодЄДРПОУ:37341980)на користьдержави судовийзбір всумі 908грн.00коп. (том 2 а.с.15-28).

Постановою Кропивницького апеляційного суду від 11.08.2022 року рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08.12.2021 року в частині зобов`язання Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області забезпечити нарахування та виплату ОСОБА_1 заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди в загальному розмірі 106109,44 грн. та в частині стягнення з Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на користь Держави судового збору в сумі 908,00 грн. скасовано та ухвалено нове рішення у справі про відмову у задоволенні позову в цій частині вимог. В іншій частині рішення суду залишити без змін.

19.10.2022 року у справі № 392/450/21 позивачеві ОСОБА_1 видано виконавчий лист (том 2 а.с. 111).

Відповідно до записів у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновником Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» на теперішній час є Новоукраїнська районна рада (код в ЄДРПОУ 24711384); установа перебуває в стані припинення з 29.12.2020 року (том 2 а.с.112-113).

18 грудня 2020 року Новоукраїнська районна рада ухвалила рішення № 44 «Про припинення шляхом ліквідації Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, відповідно якому припинено шляхом ліквідації юридичну особу Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області (том 2 а.с.120).

19.01.2022 року Новоукраїнська районна рада ухвалила рішення №172 «Про внесення змін до рішення районної ради від 17.12.2021 року №162 «Про районний бюджет Новоукраїнського району Кіровоградської області на 2022 рік», крім іншого Новоукраїнська районна рада доручила районній державній адміністрації розробити проект та внести на розгляд чергової сесії районної ради Програму щодо ліквідації заборгованості з виплат заробітної плати, вихідної допомоги, компенсації за невикористану відпустку, середнього заробітку, за час затримки розрахунку при звільненні працівників комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області». Фінансовому відділу районної державної адміністрації внести зміни до річного розпису районного бюджету на 2022 рік та здійснити фінансування з районного бюджету.

02.02.2023 року державним виконавцем відділу Маловисківського відділу державної виконавчої служби у Новоукраїнському районі Кіровоградської області Сидоренком Є.І. видано постанову про повернення виконавчого документу стягувачу з посиланням на те, що у боржника відсутнє майно, на яке можна звернути стягнення, а боржник перебуває у стадії ліквідації (том 2 а.с. 133).

Звертаючись до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження ОСОБА_1 посилалася на те, що Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» перебуває в стані припинення, а єдиним засновником боржника є Новоукраїнська районна рада.

Разом з тим, устатті 96 ЦК Українипередбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Юридична особа відповідає за своїми зобов`язаннями усім належним їй майном.

Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

Особи, які створюють юридичну особу, несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями, що виникли до її державної реєстрації.

Відповідно до частини першоїстатті 176 ЦК Українидержава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади не відповідають за зобов`язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом.

Враховуючи викладене, територіальна громада в особі районної ради не відповідає за зобов`язаннями створеної нею юридичної особи - Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», отже, на неї не може бути покладено обов`язок з виконання рішення суду про стягнення коштів на користь заявника.

Зазначене узгоджується з висновками, викладеними у постановах Верховного Суду від 18 травня 2020 року у справі № 711/3288/17-ц (провадження № 61-25288сво18) та від 24 червня 2020 року у справі № 711/3606/17 (провадження № 61-29496св18).

Аналізуючи надані заявником докази, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 не доведено той факт, що Новоукраїнська районна рада є правонаступником прав та обов`язків Комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», яке перебуває в стані припинення (ліквідації), а тому відсутні правові підстави для заміни боржника у виконавчому провадженні.

Крім того, Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», не є ліквідованою, а перебуває на стадії припинення (ліквідації), тобто не втратила статусу юридичної особи, а тому його заміна у виконавчому провадженні не допускається.

Схожі за змістом висновки викладені у постановах Верховного Суду від 17 березня 2020 року у справі № 1007/11343/12 (провадження № 61-5808св19) та від 25 січня 2021 року у справі № 482/5319/18 (провадження № 61-11015св20).

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає підстав для заміни боржника у виконавчому провадженні, а тому приходить до висновку, що у заяві ОСОБА_1 слід відмовити.

Керуючись статтею 442 ЦПК України, статтями 96, 104,105,176 ЦК України, статтею 8 ЗУ «Про добровільне об`єднання територіальних громад,

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №392/450/21 за позовом ОСОБА_1 доКомунальної установи«Маловисківський районнийбудинок дитячоїта юнацькоїтворчості Маловисківськоїрайонної радиКіровоградської області»,Новоукраїнської районноїради простягнення заборгованостіз виплатизаробітної плати,середнього заробіткуза часзатримки розрахункупри звільненніта моральноїшкоди - відмовити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали складено 25.04.2023 року.

Суддя Альона Володимирівна Бадердінова

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110455785
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з виплати заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди,-

Судовий реєстр по справі —392/450/21

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Постанова від 10.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 10.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 12.05.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 16.03.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 28.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 08.12.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Рішення від 08.12.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

Рішення від 08.12.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Бадердінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні