Ухвала
від 07.09.2022 по справі 5010/33/2012-б-24/2
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 5010/33/2012-Б-24/2

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

08.09.2022 м. Івано-ФранківськГосподарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., за участю ліквідатора Бігуна Р. Д., представника Івано-Франківської міської ради Тарновської І. Я., представника ДПС в Івано-Франківській області Воришко М. В. та представника КП "Івано-Франківськводоекотехпром" Табаки В. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ліквідатора ОСОБА_1 про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника у справі про банкрутство Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління,

в с т а н о в и в:

в провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа про банкрутство Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління.

24 січня 2012 р., суд визнав Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру та призначив ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_2 .

Ухвалою від 11 грудня 2017 р. суд усунув арбітражного керуючого ОСОБА_2 від виконання обов`язків ліквідатора Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління.

28 лютого 2018 р., ліквідатором банкрута суд призначив арбітражного керуючого ОСОБА_3

09 серпня 2018 р., суд постановив ухвалу, якою обов`язки арбітражного керуючого ОСОБА_3 як ліквідатора Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління достроково припинив.

10 жовтня 2018 р., ліквідатором банкрута суд призначив арбітражного керуючого ОСОБА_1

01 червня 2022 р., ліквідатор банкрута звернувся до суду із заявою про покладення субсидіарної відповідальності, у якій просить суд стягнути солідарно з Івано-Франківської міської ради та Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради на користь Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління грошові кошти в розмірі 3 223 967 грн 79 коп. В обґрунтування цієї заяви зазначено, що Івано-Франківська міська рада як власник боржника прийняла рішення про вилучення та передачу іншій юридичній особі майна боржника, що призвело до неплатоспроможності боржника і визнання його банкрутом, а також не задоволення вимог кредиторів боржника. Відтак, на думку ліквідатора, у зв`язку із наявністю в діях Івано-Франківської міської ради ознак доведення боржника до банкрутства у даній справі наявні усі підстави для покладення субсидіарної відповідальності, а оскільки предметом субсидіарної відповідальності є грошові кошти місцевого бюджету, обов`язок Івано-Франківської міської ради та Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради є неподільним і має виконуватися ними солідарно.

01 червня 2022 р., розгляд цієї заяви суд призначив на 23 червня 2022 р.

22 червня 2022 р., до суду надійшов відзив Івано-Франківської міської ради на заяву ліквідатора про покладення субсидіарної відповідальності, із змісту якого вбачається, що представник Івано-Франківської міської ради щодо заяви ліквідатора заперечує, при цьому зазначає, що посилання ліквідатора на те, що відповідно до рішення Івано-Франківської міської ради від 07 липня 2011 р. № 287-11 було передано майно банкрута на користь КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління" не відповідає дійсності, оскільки згідно з інформацією Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради, дані щодо передачі майна від Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів на користь КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління" відсутні. Також за інформацією голови ліквідаційної комісії КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління", майно, яке передане за рішенням Івано-Франківської міської ради № 287-11 за підприємством не обліковується. Крім того, представник Івано-Франківської міської ради зазначила, що на балансі управління знаходилося майно, яке не було включене у ліквідаційну масу, так як воно належало територіальній громаді. Разом з тим, відповідно рішення комітету кредиторів дане майно було включено в ліквідаційну масу банкрута, а відтак реалізоване на аукціоні.

23 червня 2022 р., суд протокольною ухвалою оголосив перерву в судовому засіданні до 29 липня 2022 р. для надання ліквідатору можливості провести фінансовий аналіз боржника.

29 липня та 16 серпня 2022 р., суд відклав розгляд справи на 16 серпня та 30 серпня 2022 р., відповідно.

26 серпня 2022 р., ліквідатор банкрута до канцелярії суду подав звіт за результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління.

29 серпня 2022 р., представник Івано-Франківської міської ради подав до суду клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку з перебуванням представників у щорічній відпустці.

30 серпня 2022 р., суд відклав розгляд справи на 08 вересня 2022 р.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників у справі про банкрутство, суд встановив таке.

Управління по випуску шляхо-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління зареєстроване Івано-Франківською міською радою 29 грудня 1993 р., ідентифікаційний код юридичної особи 05393205, його засновником є виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради.

Управління по випуску шляхо-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління є юридичною особою з моменту державної реєстрації.

За змістом п. 2.1 Статуту Управління, метою діяльності управління є, виходячи із збільшення по виробництву асфальтобетонної суміші, бетонних виробів, виготовлення бітуму, випуску кам`яної продукції та інших матеріалів, забезпечення розвитку шляхового господарства міста та області, забезпечення розвитку підприємства та зростання його доходу.

Відповідно до п. 3.1 та п. 3.2 Статуту, майно управління складають основні фонди і оборотні засоби, а також інші належні їй на правах власності цінності, вартість яких відображається в самому балансі управління. Управління є власником майна: продукції, виробленої в результаті господарської діяльності; отриманих прибутків; іншого майна, придбаного на законних підставах.

07 липня 2011 р., Івано-Франківська міська рада прийняла рішення про припинення Управління по випуску шляхо-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління шляхом його ліквідації. Крім цього, Івано-Франківська міська рада цим рішенням вирішила, зокрема: здійснити передачу майна, закріпленого за Управлінням по випуску шляхо-будівельних матеріалів на користь КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління"; здійснити передачу після державної реєстрації нової редакції статуту КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління"; виконавчому комітету затвердити склад ліквідаційної комісії та вжити інших заходів, пов`язаних з припиненням юридичної особи.

У січні 2012 р., голова ліквідаційної комісії Управління по випуску шляхо-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління звернувся до Господарського суду Івано-Франківської області із заявою про визнання Управління по випуску шляхо-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління банкрутом.

13 січня 2012 р., суд порушив провадження у справі про банкрутство Управління по випуску шляхо-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління.

Згідно зі ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 619 ЦК України, договором або законом може бути передбачена поряд із відповідальністю боржника додаткова (субсидіарна) відповідальність іншої особи.

Згідно з ч. 1 ст. 215 ГК України, у випадках, передбачених законом, суб`єкт підприємництва - боржник, його засновники (учасники), власник майна, а також інші особи несуть юридичну відповідальність за порушення вимог законодавства про банкрутство, зокрема, фіктивне банкрутство, приховування банкрутства або умисне доведення до банкрутства. Умисним банкрутством визнається стійка неплатоспроможність суб`єкта підприємництва, викликана цілеспрямованими діями власника майна або посадової особи суб`єкта підприємництва, якщо це завдало істотної матеріальної шкоди інтересам держави, суспільства або інтересам кредиторів, що охороняються законом (ч. 3 ст. 215 ГК України).

За змістом ч. 2 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.

Відповідно до відомостей, зазначених ліквідатором та відображених в реєстрі вимог кредиторів з даними про розміри погашення вимог кредиторів, різниця між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою становить 3 223 967 грн 79 коп. (7 165 656 грн 67 коп. - 3 941 688 грн 88 коп.)

Разом з тим, слід зазначити, що пред`являючи позов про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника, ліквідатор повинен довести, що саме дії особи, до якої пред`явлено позов, призвели до неплатоспроможності боржника.

Як вбачається із змісту наявного в матеріалах справи листа Департаменту інфраструктури житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради від 21 червня 2022 р. № 11.1-07/127, департамент не володіє інформацією щодо здійснення будь-яких дій, пов`язаних з передачею майна Управління по випуску шляхо-будівельних матеріалів, закріпленого за даним підприємством на користь КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління".

Крім того, на відповідний запит Департаменту правової політики Івано-Франківської міської ради, голова ліквідаційної комісії КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління" листом від 22 березня 2019 р. № 22/03, повідомив, що при проведенні інвентаризації майна КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління" в процесі припинення майно, яке передане на виконання рішення Івано-Франківської міської ради від 07 липня 2011 р. № 287-11, не обліковується.

Таким чином, ліквідатором Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління арбітражним керуючим ОСОБА_1 не подано жодних доказів, в підтвердження виконання рішення Івано-Франківської міської ради від 07 липня 2011 р. № 287-11 щодо здійснення передачі майна, закріпленого за Управлінням по випуску шляхо-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління, на користь КП "Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління", а тому його доводи про виведення Івано-Франківською міською радою активів з управління, що призвело до його неплатоспроможності, суд вважає такими, що не знайшли свого підтвердження в ході розгляду справи. Відсутні такі відомості й у наданому ліквідатором суду звіті за результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності неплатоспроможного Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління.

Відповідно до статей 74, 76 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Враховуючи те, що ліквідатором Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління належними і допустимими доказами не доведено фактів вчинення Івано-Франківською міською радою та Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради умисних дій, що призвели до банкрутства Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління, в задоволенні заяви ліквідатора Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління арбітражного керуючого ОСОБА_1 про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника слід відмовити.

Керуючись статтями 2, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234, 235 ГПК України, суд

у х в а л и в:

у задоволенні заяви ліквідатора ОСОБА_1 про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника у справі про банкрутство Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів Івано-Франківського міськжитлокомунуправління - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

Суддя І. В. Ткаченко

Повний текст ухвали складено 14 вересня 2022 р.

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу106225079
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/33/2012-б-24/2

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 07.09.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 29.08.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 15.08.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 02.08.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 29.07.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні