Ухвала
від 08.09.2022 по справі 925/895/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

09 вересня 2022 року м.Черкаси Справа № 925/895/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Спаських Н.М., розглянувши матеріали заяви (вх. № 10348/22 від 09.09.22) за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Черкасигаз" (м. Черкаси) до Комунального підприємства "Господар 2017" (с. Руська Поляна, Черкаський район, Черкаська область) про стягнення 126 227,65 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 126 227,65 грн. неврегульованого небалансу газу за споживання газу в період 01-31 січня 2022, вартість якого повинна бути компенсована позивачу, як Оператору ГРМ.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтею 162 ГПК України, підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, передбачені статтями 174-175 ГПК України, відсутні.

Справу можливо розглядати за правилами спрощеного позовного провадження на підставі ч. 1 ст. 249 ГПК України, виходячи з такого:

У відповідності до ч. 5 ст. 12, ч. 1 ст. 247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи, в яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що вираховується станом на 01 січня календарного року, в якому подається позовна заява (248 100,00 на 2022 рік) або справи незначної складності, які визнані судом малозначними з ціною позову менше 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 240 500,00 грн. на 2022 рік).

Проаналізувавши позовні вимоги та доводи позивача на їх обґрунтування, суд вважає, що справу можна визнати малозначною, враховуючи ціну позову, нескладні розрахунки, розгляд справи не становить значний суспільний інтерес, правовідносини сторін є договірними.

Суд вирішує розгляд справи проводити з повідомленням (викликом) сторін (ч. 5 ст. 252 ГПК) для дотримання їх процесуальних прав.

Позивач у позовній заяві подав клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача -- ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

Розглянувши доводи позивача у клопотанні суд приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи з такого:

У відповідності до ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Встановлення обставин взаємовідносин, прав та обов`язків щодо певної особи необхідно здійснювати за умови залучення цієї особи до участі у справі.

При цьому суд також враховує положення п.4) ч. 3 ст. 277 ГПК України про те, що обов`язковою підставою для скасування судового рішення є прийняття судом рішення про права, інтереси та обов`язки осіб, що не були залучені до участі у справі.

Позивач вказує, що положеннями пункту 4 глави 5 розділу VI Кодексу ГРМ визначено, якщо за результатами споживання природного газу у період відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника (несанкціонований відбір природного газу) Оператор ГТС при забезпеченні заходів балансування за підсумками газового місяця за процедурою, визначеною Кодексом ГТС, віднесе такі обсяги (неврегульований небаланс) на Оператора ГРМ, тоді споживач-відповідач має компенсувати Оператору ГРМ вартість таких обсягів, що розраховується за відповідною формулою.

Внаслідок відсутності КП «Господар 2017» в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника в січні 2022р. Оператором ГТС- ТОВ Оператор газотранспортної системи України віднесено обсяги неврегульованого небалансу на Оператора ГРМ - АТ «Черкасигаз». Отже, з урахуванням положень Кодексу ГРМ та Кодексу ГТС, внаслідок несанкціонованого відбору природного газу Відповідачем, у Позивача виникає обов`язок перед ТОВ Оператор ГТС України в частині оплати послуг балансування в січні 2022р. З`ясування цих обставин входить до предмету доказування у спорі.

Суд погоджується, що з цих підстав прийняте у справі рішення вплине на права і обов`язки ТОВ Оператор ГТС України.

У відповідності до ч. 3 ст. 176 ГПК України якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

На час звернення до суду позивач надав докази направлення третій особі копії позовних матеріалів.

Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 N 2494 затверджено Кодекс газорозподільних систем, який визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем.

Згідно визначень із Кодексу ГРС інформаційна платформа - це електронна платформа оператора газотранспортної системи у формі веб-додатка в мережі Інтернет, створена відповідно до вимог Кодексу ГТС.

Главою 4 розділу IV Кодексу ГТС встановлено вимоги до наповнення інформаційної платформи поточними та статистичними даними. Зокрема, вона має містити такі дані:

перелік точок входу/виходу до/із газотранспортної системи;

інформацію про всіх суб`єктів ринку природного газу, включаючи споживачів, яким в установленому порядку присвоєні ЕІС-коди;

інформацію про Реєстри споживачів постачальників.

ЕІС-код споживача та за наявності ЕІС-коди його точок обліку;

EIC-код фізичної точки виходу з газотранспортної системи;

дані закріплених за споживачем діючих постачальників та визначені ними періоди постачання;

дані щодо зміни постачальників із початку функціонування інформаційної платформи;

інформацію про прогнози споживання природного газу на кожну газову добу (D) для споживачів, по яких відбір/споживання не вимірюється щодобово;

інформацію про попередні обсяги споживання кожної газової доби (D);

інформацію про фактичне добове споживання;

інформацію про фактичне споживання кожного газового місяця (М);

дані періодів відсутності у споживача закріпленого постачальника (за їх наявності) з початку функціонування інформаційної платформи;

дані періодів обмеження (припинення) газопостачання споживачу (якщо такі дані вносились по споживачу) з початку функціонування інформаційної платформи;

Оператор газотранспортної системи повинен вносити до інформаційної платформи актуалізовану інформацію щодо всіх точок входу/виходу до/із газотранспортної системи та інформацію про всіх суб`єктів ринку, з якими оператор газотранспортної системи уклав договір транспортування, у тому числі по прямих споживачах.

Оператори газорозподільних систем відповідно до вимог цього Кодексу та за формами оператора газотранспортної системи, погодженими з Регулятором, повинні вносити до інформаційної платформи вище перелічену інформацію по всіх споживачах, підключених до газорозподільної системи, дані щодо операторів газорозподільних систем (за їх наявності), яким природний газ передається з газорозподільної системи, з визначенням місць підключення таких операторів.

Постачальники відповідно до вимог цього Кодексу повинні вносити до інформаційної платформи інформацію щодо власних споживачів та періодів постачання їм природного газу; номінацій/реномінацій.

Отже інформаційна платформа містить остаточно достовірну інформацію про постачальника спірного газу (за його наявності), який складає предмет спору.

Враховуючи викладене, з метою перевірки обставин справи та для забезпечення всебічного дослідження всіх взаємовідносин сторін суд вважає за доцільне витребувати в справу відомості з інформаційної платформи про постачальника спірного газу та його обсяг.

Керуючись ч. 2 ст. 2, 250, 252 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Відкрити провадження у справі.

2.Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

3.Перше судове засідання у справі призначити на 10:00 год. 04 жовтня 2022.

Задовольнити клопотання позивача та залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (03065, м. Київ, проспект Любомира Гузара, 44).

Встановити третій особі строк для подання суду пояснення третьої особи до 04 жовтня 2022.

Зобов`язати третю особу ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" з метою перевірки обставин справи, про які вказано позивачем, керуючись ч. 7 ст. 81 ГПК України, до дня засідання подати суду таку інформацію:

- хто є постачальником газу в період з 01 по 31 січня 2022 року для Комунального підприємства "Господар 2017 (ідентифікаційний код 41549434, Черкаський район, Черкаська область, с. Руська Поляна, вул. Небесної Сотні, 81) ?.

- який обсяг газу за січень 2022 року спожито Комунальним підприємством "Господар 2017 ?

* ТОВ "Комунальне підприємство "Господар 2017" ЕІС код 56ХО00015F9С2001.

4.Встановити відповідачу строк для надіслання (надання) господарському суду заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного провадження, проти територіальної юрисдикції (підсудності) спору, проти належності відповідача -- до 04 жовтня 2022.

Відзив відповідачем подається протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі (ч.1 ст. 251 ГПК). Відповідач, завчасно направте свій відзив позивачу.

Позивач має право подати до суду та відповідачу відповідь на відзив, а відповідач - свої заперечення до 04 жовтня 2022 року, ознайомившись із відзивом та відповіддю на відзив, зокрема, за матеріалами справи.

5. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

6. Роз`яснити сторонам, що за загальним правилом, в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення засідання.

7. Повідомити сторони, третю особу про час і дату призначення засідання у справі. Явку в засідання представників визнати не обов`язковою.

8. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

9. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Оголошення про виклик в засідання відповідача - ТОВ "Комунальне підприємство "Господар 2017", розмістити на офіційній сторінці господарського суду Черкаської області веб-порталу судової влади України.

Суддя Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення08.09.2022
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу106226414
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 126 227,65 грн

Судовий реєстр по справі —925/895/22

Судовий наказ від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Рішення від 04.10.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 30.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 08.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні