Рішення
від 04.10.2022 по справі 925/895/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2022 року м. Черкаси справа № 925/895/22

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Кандаурова М.В., за участі представників сторін:

від позивача: Пономаренко Ю.С. - за довіреністю;

від відповідача: Коваленко Ю. - начальник, Чередніченко В.В., Шпак Ю.В. - за довіреностями;

від третьої особи: не з`явився ( клопотання без участі);

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Черкасигаз" (м. Черкаси) до Комунального підприємства "Господар 2017" (с. Руська Поляна, Черкаський район, Черкаська область) про стягнення 126 227,65 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 126 227,65 грн. вартості неврегульованого небалансу за споживання газу в період 01-31 січня 2022, вартість якого повинна бути компенсована позивачу, як Оператору ГРМ.

Справа слухається за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених у позовній заяві та просить їх задовольнити.

Відповідач проти позадоговірного споживання ним газу та проти розрахунків позивача заперечень не має.

Ухвалою від 09.09.22 суд залучив до участі у справі в якості третьої особи ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", яким надано суду письмове пояснення по суті спору з підтвердженням позиції позивача.

В судовому засіданні 04.10.2022 в порядку ст. 240 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

У відповідності до ст. 13, 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами в їх сукупності, заслухавши доводи представника позивача та позицію відповідача, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з такого:

З матеріалів справи вбачається наступне:

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Черкасигаз" (далі - позивач, Оператор ГРМ) виконує функції оператора газорозподільної системи та здійснює діяльність з розподілу природного газу в межах ліцензованої території на підставі Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕП) № 840 від 29.06.2017 (зі змінами внесеними постановою НКРЕКП № 1049 від 03.06.2020).

Діяльність Позивача як Оператора ГТС врегульована, зокрема, такими нормативно-правовими актами: Законом України "Про ринок природного газу" № 3229 VIII від 09.04.2015, Кодексом газотранспортної системи, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2493 (далі Кодекс ГТС), Правилами постачання природного газу, затвердженими постановою НКРЕКП № 2496 від 30.09.2016, Типовим договором розподілу природного газу, затвердженим постановою НКРЕКП № 2496 від 30.09.2016 та іншими нормативно - правовими актами.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про ринок природного газу" (далі Закон) оператор газотранспортної системи суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників); транспортування природного газу - це господарська діяльність, що підлягає ліцензуванню і пов`язана з переміщенням природного газу газотранспортною системою з метою його доставки до іншої газотранспортної системи, газорозподільної системи, газосховища, установки LNG або доставки безпосередньо споживачам, але що не включає переміщення внутрішньопромисловими трубопроводами (приєднаними мережами) та постачання природного газу.

Частиною першою статті 20 Закону встановлено, що оператор газотранспортної системи на виключних засадах відповідає за надійну та безпечну експлуатацію, підтримання в належному стані та розвиток, включаючи нове будівництво та реконструкцію, газотранспортної системи з метою задоволення очікуваного попиту суб`єктів ринку природного газу на послуги транспортування природного газу, враховуючи поступовий розвиток ринку природного газу.

Відповідно до п. 4, п. 10 ч. 2 ст. 22 Закону з метою виконання функцій, передбачених ч.1 ст. 20 цього Закону, оператор газотранспортної системи, зокрема, зобов`язаний здійснювати балансування та функції оперативно-диспетчерського управління газотранспортною системою в економний, прозорий та недискримінаційний спосіб, вживати інших заходів, необхідних для безпечної та стабільної роботи газотранспортної системи, що передбачені цим Законом або не суперечать законодавству.

Згідно до п. 1 глави 1 Розділу VIII Кодексу ГТС одержання доступу до потужності, надання послуг із транспортування, у тому числі послуг балансування системи, є складовими послуги транспортування природного газу та здійснюються виключно на підставі договору транспортування. Договір транспортування є документом, який регулює правовідносини між оператором газотранспортної системи і окремим замовником послуг транспортування.

З матеріалів справи вбачається і сторонами не заперечується, що 30.12.2020 відповідачем, комунальним підприємством "Господар 2017", подано позивачу, АТ "Оператор газорозподільної системи Черкасигаз" заяву - приєднання до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) ( а.с. 9-10).

Відповідно до п.1.3. типового договору, цей договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог ст.ст. 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання споживача до умов цього договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання, яку в установленому порядку оператор ГРМ направляє споживачу Інформаційним листом, та/або сплата рахунку оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу.

За цим договором оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, що визначені цим договором (п.2.1. типового договору).

При вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язуються керуватися ЗУ "Про ринок природного газу" та Кодексом газорозподільних систем (п.2.3 договору розподілу природного газу).

Відповідно до п.п.3.1, 3.3 типового договору розподілу природного газу споживач має право здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи за умови включення його до Реєстру споживачів будь-якого постачальника у періоді фактичного відбору/споживання природного газу, що в установленому Кодексом газотранспортної системи до початку такого періоду. Наявність підтвердженого обсягу природного газу споживача (його постачальника) доводиться до відома Оператора ГРМ у встановленому законодавством порядку Оператором ГТС, а до відома споживача його постачальником. За відсутності у споживача договору постачання природного газу та/або виділених його постачальником підтверджених обсягів для потреб споживача на відповідний календарний період споживач не має права використовувати (споживати) природний газ із газорозподільної системи. Споживач, що не є побутовим, зобов`язаний самостійно контролювати власне газоспоживання та для недопущення перевищення підтвердженого обсягу природного газу здійснити разом зі своїм постачальником заходи з коригування в установленому порядку підтвердженого обсягу або заходи із самостійного та завчасного обмеження (припинення) власного газоспоживання. Якщо за підсумками місяця фактичний об`єм споживання природного газу споживача буде перевищувати підтверджений обсяг природного газу, врегулювання небалансу (дефіциту) природного газу буде здійснюватись його постачальником у встановленому законодавством порядку та відповідно до умов договору постачання природного газу.

За умовами п. 5.6 Типового договору розподілу природного газу оператор ГРМ зобов`язується в установленому порядку передавати інформацію про загальний об`єм та обсяг розподіленого споживачу (спожитого ним) природного газу за відповідний період оператору ГТС для можливості її використання суб`єктами ринку природного газу, у тому числі постачальником споживача. Споживач (крім побутового) зобов`язується довести інформацію про загальний об`єм та обсяг розподіленого та спожитого природного газу за відповідний період своєму постачальнику.

Згідно до п. 6.6. Типового договору розподілу природного газу, оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим Договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством споживач має сплачувати оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим Регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Дата оплати визначається датою, на яку були зараховані кошти на рахунок оператора ГРМ.

Відповідно до п.п. 5 п. 7.4. типового договору споживач зобов`язується не допускати несанкціонованого відбору природного газу.

За невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність згідно з договором та чинним законодавством України (п. 8.1. типового договору).

Зобов`язання згідно із ст.ст.11, 509 ЦК України, ст.174 ГК України виникають, зокрема, з договору.

Відповідно до положень ст. 40 Закону України від 09.04.2015 № 329-VIII "Про ринок природного газу" розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу. Типовий договір розподілу природного газу затверджується регулятором - Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Пунктом 1 глави 5 розділу VI Кодексу газорозподільних систем визначено, що споживання (відбір) природного газу з газорозподільної системи за наявності укладеного договору розподілу природного газу між споживачем і оператором ГРМ здійснюється за умови: включення споживача до Реєстру споживачів будь-якого постачальника на відповідний розрахунковий період; забезпечення споживачем своєчасних розрахунків з оператором ГРМ відповідно до умов договору розподілу природного газу.

Як стверджує позивач та це підтверджується відомостями з інформаційної платформи щодо остаточної алокації відборів відповідачем газу (надано третьою особою), станом на 27.12.2021 відповідач відсутній у реєстрі будь-якого постачальника природного газу, як споживач газу за договором.

З урахуванням цього позивачем було направлено відповідачу зокрема, повідомлення про припинення газопостачання № 673 від 27.12.2021 (а.с. 23) із вимогою до 07.00 год. 01.01.2022 самостійно відключитися від газових мереж газоспоживання і підготувати до пломбування газоспоживне обладнання КП "Господар 2017".

Також позивачем на адресу відповідача було направлено вимогу № 358 від 27.12.2021 (а.с. 24) в якій вимагається невідкладно до 7.00 год. 01.01.2022 самостійно припинити (обмежити) споживання природного газу.

Пунктом 3 глави 5 розділу VI Кодексу ГРМ, встановлено, що за відсутності у споживача діючого постачальника (якщо споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді споживач не має права здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Якщо за результатами споживання природного газу у період відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника (несанкціонований відбір природного газу) Оператор ГТС при забезпеченні заходів балансування за підсумками газового місяця за процедурою, визначеною Кодексом ГТС, віднесе такі обсяги (неврегульований небаланс) на Оператора ГРМ, тоді споживач має компенсувати Оператору ГРМ вартість таких обсягів, що розраховується за формулою:

В = Vф ? Ц ? К,

де В - вартість природного газу, яка компенсується Оператору ГРМ;

V ф - об`єм (обсяг) природного газу, фактично спожитий споживачем за період відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника;

Ц - ціна природного газу, використаного Оператором ГРМ для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ у відповідний період. Оператор ГРМ щомісячно публікує на своєму вебсайті інформацію про таку ціну та період її дії;

К - коефіцієнт компенсації, який визначається на рівні 1,5.

При цьому якщо неврегульований небаланс станеться внаслідок відмови в доступі до об`єкта споживача для здійснення Оператором ГРМ припинення розподілу природного газу або внаслідок невиконання споживачем письмової вимоги Оператора ГРМ самостійно припинити (обмежити) споживання природного газу, коефіцієнт компенсації має становити 2.

31.01.2022 між сторонами у справі було підписано акт приймання - передачі природного газу (а.с. 28) з якого вбачається, що відповідачем прийнято природний газ в січні 2022 року об`ємом 1989,09 м3. І цей обсяг газу відібрано відповідачем не санкціоновано, що ним визнається.

Оскільки відповідач щодо спожитого газу за січень 2022 року в обсязі 1989,09 м3, так і не врегулював цей небаланс із жодним постачальником газу, то ці обсяги були віднесені Оператором ГТС на неврегульовані обсяги газу, які повинні бути компенсовані позивачу.

На сайті https://www.chergas.ck.ua/tarifi/vartist-nevregulovanogo-nebalansu АТ "Черкасигаз", як оператор ГРМ, оприлюднив ціну закупівлі природного газу товариством для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу, витяг з якого за січень 2022 було приєднано судом до справи та відповідає тим відомостям, які надав позивач із позовом (а.с. 30-31).

Позивачем вірно підраховано і судом зі сторонами перевірено в засіданні, що за газовий місяць (січень 2022 року) середня закупівельна вартість природного газу за 1 тис. м куб. з ПДВ склала 84 146,06 грн.

Ця сума, поділена на обсяг спожитого КП «Господар 2017» природного газу за місяць (1989,09 м.3 ), і складає середню ціну для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ для Відповідача у розмірі 42,30 грн. з ПДВ.

42,30 грн. х 1,5 (коефіцієнт) = 63,46 грн.

Таким чином, вартість несанкціоновано спожитого природного газу, яка має компенсуватися відповідачем позивачу, як Оператору ГРМ, згідно з положеннями пункту 4 глави 5 розділу VI Кодексу ГРМ, становить:

1989,09 м. куб. * 63,46 грн. = 126 227,65 грн.

Розрахунок вартості спірного газу є вірним.

Заперечень проти математичних розрахунків позовних вимог у відповідача немає.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

За умовами ст.525 ЦК України та ст.193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору тощо. Згідно ст.599 ЦК України, ст.202 ГК України зобов`язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином.

Відповідач спір не врегулював, власних заперечень проти позову не надав, вартість газу в добровільному порядку позивачу не сплатив, тому до примусового стягнення з відповідача на користь позивача належить 126 227,65 грн. як ціна неврегульованого небалансу спожитого КП "Господар 2017" газу в період 01-31 січня 2022 року.

У відповідності до ст. 129 ГПК України, при задоволенні позову витрати позивача по сплаті судового збору покладаються на відповідача, з якого слід також стягнути 2 481,00 грн. повністю.

Керуючись ст. 238, 240 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Господар 2017" (ідентифікаційний код 41549434, с. Руська Поляна, Черкаський район, Черкаська область, вул. Небесної Сотні, 81) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Черкасигаз" (ідентифікаційний код 03361402, м. Черкаси, вул. Максима Залізняка, 142) -- 126 227,65 грн. як вартість неврегульованого небалансу спожитого газу в період 01-31 січня 2022 року та 2481,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

Наказ видати.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 днів.

Повне судове рішення складено 10 жовтня 2022

Суддя Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення04.10.2022
Оприлюднено12.10.2022
Номер документу106684195
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 126 227,65 грн

Судовий реєстр по справі —925/895/22

Судовий наказ від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Рішення від 04.10.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 30.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 08.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні