Постанова
від 24.07.2008 по справі 2а-426/08
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2a-426/08

Рядок статзвітності № 29

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇ НИ

24 липня 2008 р. м. Ужгород

Закарпатський окружний ад міністративний суд у складі:

Головуючого судді Гаврилк а С. Є.

при секретарі судового зас ідання Фленько О.В.

за участю сторін:

представник позивача: дир ектор КП „Рахівське міське Б ТІ" Рахівської міської ради - Губко Тетяна Олександрівн а;

представника позивача: Б абич Роман Васильович (дові реність від 19 червня 2008 року за № 65);

представників відповідача -1: Тулик Дмитро Іванович - ю рист КП „Бюро технічної інве нтаризації „ Рахівської райо нної ради" (довіреність від 23 с ерпня 2007 року) та Дан Іон Йона шович (доручення від 19 червн я 2008 р);

представника відповідача- 2: Мацько Марія Володимирів на - юрисконсульт Львівсько ї філії державного підприємс тва „Інформаційний центр" Мі ністерства юстиції України ( довіреність від 18 червня 2008 рок у за № 01-01/1139);

та представника третьої ос оби Рахівської міської ради: Бабич Роман Васильович - заступник Рахівського міськ ого голови (довіреність від 19 червня 2008 року за № 537),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Закарпатського окружного адміністративного суду адмі ністративний позов комуналь ного підприємства „Рахівськ е міське бюро технічної інве нтаризації" Рахівської міськ ої ради до комунального підп риємства „Бюро технічної інв ентаризації" Рахівської райо нної ради та державного підп риємства „Інформаційний цен тр" Міністерства юстиції Укр аїни, з участю третьої особи без самостійних вимог - Рахів ської міської ради про визна ння права на проведення держ авної реєстрації прав власно сті на нерухоме майно поновл ення доступу до Реєстру прав власності на нерухоме майно в повному обсязі.

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статті 160 час тини З КАС України 24 липня 2008 ро ку було проголошено вступну та резолютивну частини поста нови. Повний текст постанови виготовлено та підписано 25 ли пня 2008 року.

До Закарпатського окружно го адміністративного суду із адміністративним позовом зв ернулося комунальне підприє мство «Рахівське міське бюро технічної інвентаризації» Р ахівської міської ради до ко мунального підприємства «Бю ро технічної інвентаризації » Рахівської районної ради (н адалі Відповідач-1) та державн ого підприємства «Інформаці йний центр» Міністерства юст иції України (надалі Відпові дач-2) з участю третьої особи б ез самостійних вимог - Рахівс ької міської ради, яким проси ть яким просить: 1 визнати пра во Комунального підприємств а „Рахівське міське бюро тех нічної інвентаризації" Рахів ської міської ради на провед ення державної реєстрації пр ав власності на нерухоме май но за допомогою автоматизова ної електронної системи „Реє стр прав власності на нерухо ме майно" на території міста Р ахів Закарпатської області; 2] зобов'язати Комунальне підп риємство „Бюро технічної інв ентаризації" Рахівської райо нної ради припинити проведен ня державної реєстрації прав власності на нерухоме майно за допомогою автоматизовано ї електронної системи „Реєст р прав власності на нерухоме майно" на території міста Рах ів Закарпатської області; 3 з обов'язати Державне підприєм ство „Інформаційний центр" М іністерства юстиції України поновити в повному обсязі Ко мунальному підприємству „Ра хівське міське бюро технічно ї інвентаризації" Рахівської міської ради доступ до автом атизованої електронної сист еми „Реєстр прав власності н а нерухоме майно" для здійсне ння державної реєстрації пра в власності на нерухоме майн о, що розташоване на територі ї міста Рахів Закарпатської області.

Обґрунтовуючи свої позовн і вимоги позивач вказує на те , що 20 травня 2008 року Позивачем отримано листа від Відповіда ча-2 від 13 травня 2008 року за № 148 що до обмеження доступу Позивач а до автоматизованої електро нної системи „Реєстр прав вл асності на нерухоме майно" (на далі „Реєстр") для здійснення державної реєстрації прав в ласності на нерухоме майно н а території м. Рахів Закарпат ської області з одночасним н аданням такого Відповідачев і-1. В обгрунтування своїх дій Відповідач-2 посилається на п ункт 1.3 Тимчасового положення про порядок державної реєст рації прав власності на неру хоме майно, затвердженого на казом Міністерства юстиції У країни від 07.02.2002 за № 7/5, зареєстр ованого в Міністерстві юстиц ії України 18.02.2002р. за № 157/6445 (зі змін ами та доповненнями), відпові дно до якого здійснення держ авної реєстрації прав власно сті на нерухоме майно кілько ма БТІ в межах одного населен ого пункту не допускається. П озивач вважає таку позицію В ідповідача-2 незаконною та не обгрунтованою. Позивач також зазначає, що всупереч встано вленому порядку державної ре єстрації прав на нерухомість , Відповідач-1 продовжує здій снювати таку реєстрацію на т ериторії м. Рахів без викорис тання автоматизованої елект ронної системи „Реєстр прав на нерухоме майно" шляхом вид ачі довідок-характеристик, а не витягів з електронного ре єстру. Така діяльність Відпо відача-1 порушує як права Пози вача, так і призводить до вин икнення випадків подвійної р еєстрації прав власності на нерухомість (паперової та ел ектронної), що сприяє можливи м злочинним махінаціям з нер ухомістю, порушує права тери торіальної громади м. Рахів.

У зв'язку із викладеним Пози вач вважає необгрунтованими дії Відповідача-2 щодо обмеже ння доступу Позивача до елек тронного „Реєстру" для здійс нення державної реєстрації п рав власності на території м іста Рахів Закарпатської обл асті.

Відповідач-2 подав суду пись мовий відзив на адміністрати вний позов, в якому вказано н аступне. Відповідно до пункт у 1.10 Тимчасового положення пр о порядок державної реєстрац ії прав власності на нерухом е майно державне підприємств о «Інформаційний центр» Міні стерства юстиції України виз начено адміністратором „Реє стру", що здійснює програмно- інформаційне забезпечення „ Реєстру", відповідає за його функціонування, збереження даних і захист їх від руйнува ння, має повний доступ до стр уктури єдиної комп'ютерної б ази даних „Реєстру". Бюро техн ічної інвентаризації, які ук лали відповідні договори з А дміністратором „Реєстру", ма ють прямий доступ до „Реєстр у", надають витяги з нього та в иконують інші функції, перед бачені цим Положенням.

06 грудня 2002 року між державни м підприємством „Інформацій ний Центр" Міністерства юсти ції України як Адміністратор ом „Реєстру" та комунальним п ідприємством «Бюро технічно ї інвентаризації» Рахівсько ї районної ради було укладен о договір про організацію до ступу БТІ до користування ав томатизованою електронною с истемою „Реєстр прав власнос ті на нерухоме майно" та було н адано доступ до користування цією системою на території м іста Рахів та Рахівського ра йону. Закарпатською філією д ержавного підприємства „Інф ормаційний центр" Міністерст ва юстиції України у зв'язку і з численними порушеннями пор ядку ведення „Реєстру" Відпо відачу-1 було обмежено доступ до користування автоматизов аною електронною системою „Р еєстр прав власності на неру хоме майно" саме на території міста Рахів, як такому, де бу ло виявлено найбільшу кількі сть недоліків.

Відповідач-1 заперечень пр оти позову суду не подав.

Під час судового розгляду даної справи представник по зивача підтримав позовні вим оги з мотивів, що наведені в а дміністративному позові. Дод атково пояснив, що на сьогодн ішній день позивач має лише о бмежений доступ до „Реєстру" , який полягає у відсутності технічної можливості отриму вати та вносити зміни до відо мостей у „Реєстрі" щодо майна та реєстраційних записів, за реєстрованих комунальним пі дприємством „Бюро технічної інвентаризації'" Рахівської районної ради на території Р ахівської міської ради.

Під час судового розгляду д аної справи представники Від повідача-1 адміністративний позов заперечили повністю. П ояснили суду, що 06 грудня 2002 рок у між державним підприємство м „Інформаційний Центр" Міні стерства юстиції України як Адміністратором Реєстру пра в власності на нерухоме майн о та комунальним підприємств ом „Бюро технічної інвентари зації" Рахівської районної р ади було укладено договір пр о організацію доступу БТІ до користування „Реєстром" та б уло надано доступ до користу вання цією системою на терит орії міста Рахів та Рахівськ ого району. Закарпатською фі лією державного підприємств а „Інформаційний центр" Міні стерства юстиції України Від повідачу-1 було вже обмежено д оступ до користуванням „Реєс тром" саме на території міста Рахів. Вважає вимоги позивач а безпідставними, а тому прос ить суд відмовити в їх задово ленні.

Як під час попереднього суд ового засідання, та і під час судового розгляду даної спр ави представники Відповідач а-2 адміністративний позов ви знали повністю. Надали суду с вої пояснення, які повністю в ідповідають мотивам, які нав одяться відповідачем-2 у відз иві на адміністративний позо в.

Представник третьої особи пояснив суду, що відповідно до рішення двадцять третьої сесії п'ятого скликання Рахі вської міської ради № 339 „Про с творення міського комунальн ого підприємства „Рахівське міське бюро технічної інвен таризації" було утворене ком унальне підприємство „Рахів ське міське бюро технічної і нвентаризації" Рахівської мі ської ради. 11 лютого 2008 року бул о здійснено державну реєстра цію цього підприємства. Відп овідно до рішення виконавчог о комітету Рахівської місько ї ради від 21 травня 2008 року за № 6 6 комунальне підприємство „Р ахівське міське бюро технічн ої інвентаризації" Рахівсько ї міської ради було наділене повноваженнями щодо обліку та реєстрації об'єктів нерух омого майна незалежно від фо рм власності. А тому вважає, щ о позовні вимоги є обгрунтов аними і такими що можуть бути судом задоволені повністю.

Заслухавши пояснення пред ставників позивача, відпові дачів та третьої особи, дослі дивши матеріали справи, суд п риходить до таких висновків.

Судом встановлено та підтв ерджено матеріалами справи, що 10 грудня 2007 року рішенням дв адцять третьої сесії п'ятого скликання Рахівської місько ї ради № 339 „Про створення місь кого комунального підприємс тва „Рахівське міське бюро т ехнічної інвентаризації" з м етою забезпечення оперативн ості та належного рівня техн ічної інвентаризації, паспо ртизації і оцінки житлових б удинків, квартир та не житлов их будинків, споруд та інших об'єктів нерухомого майна не залежно від форм власності, щ о розташовані в м. Рахів, було утворене комунальне підприє мство „Рахівське міське бюро технічної інвентаризації" Р ахівської міської ради (а.с. 22). 11 лютого 2008 року було здійснено державну реєстрацію комунал ьного підприємства „Рахівсь ке міське бюро технічної інв ентаризації" Рахівської місь кої ради, про що зроблено зап ис в Єдиному державному реєс трі юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців № 13171020000000731 та видано свідоцтво про держав ну реєстрацію юридичної особ и серії А01 № 334052 (а.с. 23).

Відповідно до статуту підп риємства - комунальне підпри ємство „Рахівське міське бюр о технічної інвентаризації" Рахівської міської ради ство рено з метою ведення обліку о б'єктів нерухомого майна, нез алежно від форм власності, на території міста Рахів (а.с. 19-21) . Відповідно до предмету діял ьності та мети створення сам ого підприємства, 07 квітня 2008 р оку комунальне підприємство „Рахівське міське бюро техн ічної інвентаризації" Рахівс ької міської ради уклало дог овір № 22-БТІ з Відповідачем-2 в о собі директора Закарпатсько ї філії про організацію дост упу БТІ до користування авто матизованою електронною сис темою „Реєстр прав власності на нерухоме майно". Відповідн о до цього договору комуналь ному підприємству „Рахівськ е бюро технічної інвентариза ції" Рахівської міської ради Відповідач-2 організовує дос туп до користування „Реєстро м" шляхом безоплатного встан овлення на комп'ютери позива ча клієнтської частини „Реєс тру", організації каналу зв'я зку, а також надання позиваче ві відповідних ідентифікато рів та паролів для доступу до „Реєстру" з метою: реєстрації прав власності на нерухоме м айно; видачі витягів та вигот овлення свідоцтв про право в ласності на нерухоме майно; н адання інших послуг з Реєстр у прав власності на нерухоме майно для заявників.

Відповідно до рішення вико навчого комітету Рахівської міської ради від 21 травня 2008 ро ку за № 66 комунальне підприємс тво „Рахівське міське бюро т ехнічної інвентаризації" Рах івської міської ради було на ділене повноваженнями щодо о бліку та реєстрації об'єктів нерухомого майна незалежно від форм власності, (а.с. 25).

Отже, враховуючи вищевказа не, можна зробити висновок пр о те, що у зв'язку з реєстраціє ю комунального підприємства „Рахівське міське бюро техн ічної інвентаризації" Рахівс ької міської ради, як юридичн ої особи, наділення його відп овідними повноваженнями вик онкомом Рахівської міської р ади та укладеним договором в ід 07 квітня 2008 року № 22-БТІ, у поз ивача виникло право на прове дення державної реєстрації п рав власності на нерухоме ма йно за допомогою „Реєстру" на території міста Рахів Закар патської області, а відтак ви знання цього права в судовом у порядку не потребується і в задоволенні цієї вимоги слі д відмовити.

Щодо інших вимог позивача суд виходить з наступного.

Державне підприємство "Ін формаційний центр" Міністерс тва юстиції України було ств орено Міністерством юстиції України на підставі наказу в ід 09 грудня 1997 року за № 76/5 „Про ут ворення державного підприєм ства „Інформаційний центр" М іністерства юстиції України " та діє відповідно до постано ви Кабінету Міністрів Україн и від 14 липня 1999 року за № 1272 „Про державне підприємство «Інфо рмаційний центр" Міністерств а юстиції України".

Відповідно до постанови Ка бінету Міністрів України від 14 липня 1999 року за № 1272 „Про держа вне підприємство „Інформаці йний центр" Міністерства юст иції України" Кабінет Мініст рів України вирішив підтрима ти пропозицію Міністерства Ю стиції України про визначенн я державного підприємства „І нформаційний центр" Міністер ства юстиції України адмініс тратором реєстрів, створенн я та забезпечення функціонув ання яких належить то компет енції цього Міністерства. То бто, державою було делегован о повноваження щодо до адмін істрування реєстрів державн ому підприємству „Інформаці йний центр" Міністерства юст иції України.

06 грудня 2002 року між державни м підприємством „Інформацій ний Центр" Міністерства юсти ції України як Адміністратор ом Реєстру прав власності на нерухоме майно та комунальн им підприємством „Бюро техні чної інвентаризації'" Рахівс ької районної ради було укла дено договір про організацію доступу БТІ до користування автоматизованою електронно ю системою „Реєстр прав влас ності на нерухоме майно" та бу ло надано доступ до користув ання цією системою на терито рії міста Рахів та Рахівсько го району Закарпатської обла сті.

Закарпатською філією держ авного підприємства „Інформ аційний центр" Міністерства юстиції України проводився м оніторинг роботи з „Реєстром " бюро технічної інвентариза ції Закарпатської області. Т ак, проаналізувавши інформа цію, що внесена до „Реєстру" В ідповідачем-1, філією було ви явлено значну кількість неко ректно внесеної інформації. У зв'язку з чим листом філії ві д 17 березня 2008 року Відповідача -1 було повідомлено про виявле ні порушення Порядку ведення Реєстру прав власності на не рухоме майно, що затверджені наказом Мністерства юстиції України від 28 січня 2003 року за № 7/5, та надано строк для їх усун ення до 31 березня 2008 року. Оскіл ьки Відповідачем-1 не було про ведено роботу по ліквідації фактів допущених помилок у Р еєстрі прав власності на нер ухоме майно, то Відповідача-1 тимчасово було обмежено у ко ристуванні „Реєстром" саме н а території міста Рахів, як т акому, де було виявлено найбі льшу кількість недоліків.

Оскільки Відповідачеві-1 бу в обмежений доступ до корист ування „Реєстром" саме на тер иторії міста Рахів та беручи до уваги той факт, що територ ія міста Рахів не обслуговує ться - 07 квітня 2008 року був уклад ений договір між позивачем т а Відповідачем-2 про організа цію доступу БТІ до користува ння „Реєстром" та надано пози вачеві доступ до користуванн я „Реєстром", згідно якого по зивач здійснює облік та реєс трацію об'єктів нерухомого м айна на території міста Рахі в.

13 травня 2008 року листом № 148 (а.с . 14) Відповідач-2 повідомив поз ивача, що за умови усунення В ідповідачем-1 усіх недоліків , допущених при роботі з „Реє стром", то останньому буде по новлено повний доступ до кор истування „Реєстром" для зді йснення державної реєстраці ї прав власності на нерухоме майно на території міста Рах ів Закарпатської області з о дночасним обмеженням такого доступу позивачеві. При цьом у Відповідач-2 повідомив пози вача, що йому вже частково об межено доступ до користуванн я автоматизованою системою „ Реєстр прав власності на нер ухоме майно" для здійснення д ержавної реєстрації прав вла сності на нерухоме майно на т ериторії міста Рахів Закарпа тської області.

Відповідно до пункту 1.10 Тимч асового положення про порядо к державної реєстрації прав власності на нерухоме майно державне підприємство „Інфо рмаційний центр" Міністерств а юстиції України визначено адміністратором Реєстру, що здійснює програмно-інформац ійне забезпечення „Реєстру", відповідає за його функціон ування, збереження даних і за хист їх від руйнування, має п овний доступ до структури до єдиної комп'ютерної бази дан их „Реєстру". БТІ, які уклали в ідповідні договори з Адмініс тратором Реєстру, мають прям ий доступ до „Реєстру", надаю ть витяги з нього та виконуют ь інші функції, передбачені ц им Положенням.

Відповідно до пункту 1.3 Поря дку ведення Реєстру прав вла сності на нерухоме майно, що затверджене наказом Міністе рства юстиції України від 28 сі чня 2003 року № 7/5, БТІ здійснює ре єстрації прав власності на о б'єкти нерухомого майна, що р озташовані в межах зони його обслуговування. Зони обслуг овування БТІ - це перелік насе лених пунктів, у межах терито рії яких БТІ має здійснювати реєстрацію прав власності н а нерухоме майно. При цьому, з дійснення державної реєстра ції прав власності на нерухо ме майно в межах одного насел еного пункту кількома БТІ не допускається.

Визначення зони обслугову вання кожного конкретного БТ І здійснюється на підставі р ішення відповідного органу м ісцевого самоврядування щод о повноважень по обліку та ре єстрації відповідно до закон у об'єктів нерухомого майна н езалежно від форм власності.

Як випливає з вищенаведено го, комунальне підприємство "Рахівське міське бюро техні чної інвентаризації" Рахівсь кої міської ради було створе но, в тому числі, з метою здій снення державної реєстрації прав власності на об'єкти нер ухомого майна, що розташован і в межах зони його обслугову вання, тобто на території міс та Рахів. З цією метою 07 квітня 2008 року з Відповідачем-2 був ук ладений договір про організа цію доступу БТІ до користува ння автоматизованою електро нною системою „Реєстр прав в ласності на нерухоме майно", проте на сьогодні повного до ступу до „Реєстру" позивач не має.

Отже, підсумовуючи вищевик ладене, суд приходить до висн овку, що адміністративний по зов комунального підприємст ва «Рахівське міське бюро те хнічної інвентаризації» Рах івської міської ради підляга є задоволенню частково.

На підставі наведеного та к еруючись статтями 11, 70, 71, 86, 160-163 К АС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов к омунального підприємства „Р ахівське міське бюро технічн ої інвентаризації Рахівсько ї міської ради до комунально го підприємства „Бюро техніч ної інвентаризації" Рахівськ ої районної ради та державно го підприємства „Інформацій ний центр" Міністерства юсти ції України, з участю третьої особи без самостійних вимог - Рахівської міської про визн ання права на проведення дер жавної реєстрації прав власн ості на нерухоме майно та пон овлення доступу до Реєстру п рав власності на нерухоме ма йно в повному обсязі - задовол ьнити частково.

Зобов'язати Комунальне під приємство „Бюро технічної ін вентаризації" Рахівської рай онної ради (код 22105550) припинити п роведення державної реєстра ції прав власності на нерухо ме майно за допомогою автома тизованої електронної систе ми „Реєстр прав власності на нерухоме майно" на території міста Рахів Закарпатської о бласті.

Зобов'язати державне підпр иємство „Інформаційний цент р" Міністерства юстиції Укра їни (код 25287988) поновити в повному обсязі Комунальному підприє мству „Рахівське міське бюро технічної інвентаризації" Р ахівської міської ради досту п до автоматизованої системи „Реєстр прав власності на не рухоме майно" для здійснення державної реєстрації прав в ласності на нерухоме майно, щ о розташоване на території м іста Рахів Закарпатської обл асті.

В задоволенні решти позов них вимог відмовити.

Постанова суду може бути о скаржена до Львівського апел яційного адміністративного

суду через Закарпатський окружний адміністративний с уд шляхом подачі заяви про

апеляційне оскарження поста нови суду першої інстанції п ротягом десяти днів з дня її

проголошення, а в разі скла дання постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС

України - з дня складанн я в повному обсязі. Апеляційн а скарга на постанову суду пе ршої

інстанції подається протягом двадцяти днів післ я подання заяви про апеляцій не

оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без п опереднього подання заяви пр о

апеляційне оскарження, якщо скарга подається у стро к, встановлений для подання заяви

про апеляційне оск арження.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.07.2008
Оприлюднено10.08.2010
Номер документу10623816
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-426/08

Постанова від 24.07.2008

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 17.12.2008

Адміністративне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ющук О.С.

Ухвала від 17.09.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Людмила Андріївна

Постанова від 21.08.2008

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костів М.В.

Постанова від 21.11.2008

Адміністративне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Наваляний А.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні