Вирок
від 14.09.2022 по справі 163/938/22
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/938/22

Провадження № 1-кп/163/139/22

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИРОК

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2022 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Ковельського району Волинської області кримінальне провадження №12022030560000139 про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харків, що зареєстрований по АДРЕСА_1 , проживає на АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, середньої освіти, неодруженого, студента Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова, раніше несудимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст.358, ч.4 ст.358 КК України,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_4 , будучи особою призовного віку, яка не має права перетину державного кордону України у військовий час, 27 квітня 2022 року в селі Озеро Ківерцівської ОТГ Луцького району Волинської області з метою незаконного перетину державного кордону України за допомогою власного мобільного телефону та мобільного додатку "Telegram" переслав свої персональні дані та фотокартку з особистим зображенням невстановленій під час досудового розслідування особі, яку він знайшов на каналі " ІНФОРМАЦІЯ_2 " в додатку "Telegram", для подальшого виготовлення за грошову винагороду завідомо підроблених тимчасового посвідчення військовозобов`язаного та довідки військової лікарської комісії.

За такого пособництва ОСОБА_4 невстановлена під час досудового розслідування особа у невстановленому місці і в невстановлений час за допомогою комп`ютерної техніки умисно виготовила завідомо підроблені документи: тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 28 квітня 2022 року та довідку військової лікарської комісії №2831 від 27 квітня 2022 року на ім`я ОСОБА_4 , вказавши в цих документах завідомо неправдиві відомості та посвідчивши відбитками печаток з найменуваннями " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", "Міністерство оборони України Національний військово-медичний клінічний центр "Головний військовий клінічний госпіталь" та штампів "Прийнято на облік", "Знято з обліку". Ці документи невстановлена особа через відділення ТОВ "Нова пошта" №1 в місті Золочів переслала у відділення ТОВ "Нова пошта" № 1 в місті Ківерці Луцького району Волинської області на ім`я ОСОБА_4 , який на картковий рахунок здійснив за них оплату в сумі, еквівалентній 1500 доларів США.

Близько 17 години 07 травня 2022 року під час проходження прикордонного контролю в пункті пропуску для міжнародного автомобільного сполучення "Ягодин" Волинської митниці, що по вулиці Прикордонників 2 в селі Старовойтове Ковельського району Волинської області, ОСОБА_4 умисно, з метою незаконного перетину державного кордону України, в порушення Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Закону України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" як підставу перетину кордону надав працівникам Державної прикордонної служби України завідомо підроблені документи тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 28 квітня 2022 року та довідку військової лікарської комісії № 2831 від 27 квітня 2022 року на своє ім`я, які відповідними установами не видавались та не посвідчувались.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні свою вину за інкримінованим обвинуваченням визнав частково і показав, що прибув і перебував в селі Озеро Луцького району з міста Харкова разом із своїми братом і сестрою через військову агресію Російської Федерації проти України і постійні обстріли міста Харкова. Пробував виїхати за кордон, супроводжуючи сестру, однак в пункті пропуску отримав відмову в перетинанні кордону через свій призовний вік. Незважаючи на це, вирішив все-таки виїхати з України і в додатку "Telegram" свого мобільного телефону знайшов канал, де його запевнили про виготовлення документів, за якими він зможе це зробити без проблем із законом. Через той же канал надав свої анкетні дані і номер паспорта та власну фотокартку. Через якийсь час отримав через додаток "Telegram" фотографії з документами та ознайомився із їх змістом. Усвідомив неправдивість відомостей в цих документах, оскільки на військовому обліку перебував у місті Харкові, а не в місті Києві, а лікарської військової комісії не проходив. Незважаючи на це, через касу банку оплатив вартість документів в еквівалентній 1500 доларів США сумі в гривнях, через відділення ТОВ "Нова пошта" отримав документи і пред`явив їх в пункті пропуску, де знову отримав відмову в дозволі на перетинання кордону і вилучення документів.

Крім таких показань обвинуваченого, його винуватість у вчиненні встановлених судом кримінальних правопорушень доведена і іншими, поданими сторонами та дослідженими в судовому засіданні, доказами.

Так, повідомленням прикордонного оперативно-розшукового відділу ІНФОРМАЦІЯ_4 стверджено факт подання ОСОБА_4 тимчасового посвідчення військовозобов`язаного з ознаками підробки 07 травня 2022 року в пункті пропуску "Ягодин".

З протоколу огляду місця події від 07 травня 2022 року встановлено, що в актовому залі на території МАПП "Ягодин" виявлено і вилучено тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 28 квітня 2022 року та довідку військової лікарської комісії № 2831 від 27 квітня 2022 року на ім`я ОСОБА_4 та його мобільний телефон "iPhone", в якому з дозволу власника в додатку "Нова пошта" виявлено відправлення з відділення № НОМЕР_2 в місті Золочів Львівської області на ім`я ОСОБА_4 .

Під час огляду тимчасового посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 28 квітня 2022 року та довідки військової лікарської комісії № 2831 від 27 квітня 2022 року відповідно до протоколу від 07 травня 2022 року встановлено, що вони видані на ім`я ОСОБА_4 , посвідчення скріплене відбитком печатки " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", довідка відбитком печатки " ІНФОРМАЦІЯ_5 "Головний військовий клінічний госпіталь".

Згідно з інформацією ІНФОРМАЦІЯ_6 від 10 травня 2022 року №905 та від 20 травня 2022 року №1007 ОСОБА_4 на військовому обліку в цьому центрі не перебував і не перебуває, а тимчасове посвідчення військовозобов`язаного йому не видавалось.

Дослідження і аналіз цих доказів свідчить, що винуватість обвинуваченого ОСОБА_4 у використанні завідомо підроблених документів, тобто передбаченого ч.4 ст.358 КК України кримінального правопорушення, повністю доведена і сторонами кримінального провадження не оспорюється.

Крім обвинувачення за ч.4 ст.358 КК України, ОСОБА_4 обвинувачувався і за ч.5 ст.27, ч.3 ст.358 КК України, а саме, що він з метою пособництва у підробленні тимчасового посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 28 квітня 2022 року та довідки військової лікарської комісії №2831 від 27 квітня 2022 року за попередньою змовою групою осіб передав невстановленій досудовим розслідуванням особі свої анкетні дані і фотокартку та домовився про виготовлення вказаних документів. В подальшому невстановлена особа у невстановленому місці і в невстановлений час за допомогою комп`ютерної техніки підробила ці офіційні документи. Після цього ця невстановлена особа з відділення ТОВ "Нова пошта" в місті Золочів підроблені документи переслала до відділення того ж ТОВ в місті Ківерці, де ОСОБА_4 документи отримав і оплатив їх на картковий рахунок в сумі 1500 доларів США. Такі дії надали можливість використання тимчасового посвідчення військовозобов`язаного та довідки військової лікарської комісії як офіційних документів для незаконного перетинання державного кордону України з Республіки Польща.

В цій частині обвинувачення суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст.26 КК України співучастю у кримінальному правопорушенні є умисна спільна участь декількох суб`єктів кримінального правопорушення у вчиненні умисного кримінального правопорушення.

Частинами 2 та 5 ст.27 КК України визначено, що виконавцем (співвиконавцем) є особа, яка у співучасті з іншими суб`єктами кримінального правопорушення безпосередньо чи шляхом використання інших осіб, що відповідно до закону не підлягають кримінальній відповідальності за скоєне, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене цим Кодексом. Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню кримінального правопорушення іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, знаряддя чи засоби вчинення кримінального правопорушення, сліди кримінального правопорушення чи предмети, здобуті кримінально протиправним шляхом, придбати чи збути такі предмети або іншим чином сприяти приховуванню кримінального правопорушення.

Згідно із ч.ч.1, 2 ст.28 КК України кримінальне правопорушення визнається таким, що вчинене групою осіб, якщо у ньому брали участь декілька (два або більше) виконавців без попередньої змови між собою. Кримінальне правопорушення визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку кримінального правопорушення, домовилися про спільне його вчинення.

Частина 3 ст.358 КК України передбачає кримінальну відповідальність, в тому числі, за підроблення офіційного документа, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Аналіз наведених норм кримінального закону свідчить, що відповідальність за ч.3 ст.358 КК України настає, якщо підроблення документів вчиняють дві і більше особи.

За обставинами справи достовірно і безсумнівно встановлено, що ОСОБА_4 використав підроблені документи, надавши їх працівнику Державної прикордонної служби України в пункті пропуску під час в`їзду в Україну, і його дії в цій частині правильно кваліфіковані за ч.4 ст.358 КК України.

Вказані ж в обвинувальному акті обставини щодо виготовлення цього свідоцтва групою осіб жодними доказами не доведені.

Сам обвинувачений таке обвинувачення заперечив і показав, що з особою, яка виготовляла документи, знайомий не був, спілкувався лише через додаток "Telegram", про обставини виготовлення документів нічого не знав і їх не обговорював.

В матеріалах кримінального провадження є відомості про особу, яка вказана відправником підроблених документів через ТОВ "Нова пошта", однак по справі ця особа не допитувалась.

За змістом обвинувального акта підроблені документи виготовила одна єдина невстановлена досудовим розслідуванням особа, тобто таке виготовлення вчинене одним виконавцем.

Такі обставини виключають кваліфікацію діяння за ч.3 ст.358 КК України за ознакою вчинення групою осіб, через що в цій частині обвинувачення дії ОСОБА_4 належить кваліфікувати з ч.5 ст.27, ч.3 ст.358 КК України на ч.5 ст.27, ч.1 ст.358 КК України.

Обираючи міру покарання обвинуваченому, суд враховує характер і тяжкість вчинених ним кримінальних правопорушень, особу обвинуваченого, який вперше притягується до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується за місцем навчання, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

До пом`якшуючих обставин суд відносить те, що обвинувачений щиро кається у вчиненому, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення.

До обтяжуючих обставин суд відносить вчинення злочину з використанням умов воєнного стану.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що покарання обвинуваченому слід призначити в межах законів, за якими він притягується до кримінальної відповідальності, у вигляді штрафу із застосуванням за ст.70 КК України принципу поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Долю речових доказів та документів належить вирішити згідно зі ст.100 КПК України.

На підставі ст.124 КПК України судові витрати на проведення експертизи слід покласти на обвинуваченого.

Запобіжний захід щодо обвинуваченого не застосовано, клопотання про застосування такого заходу не заявлено і суд не вбачає підстав для його застосування з власної ініціативи.

Керуючись ст.ст.373, 374, ч.15 ст.615 КПК України, суд

у х в а л и в :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.1 ст.358, ч.4 ст.358 КК України, і за цими законами призначити йому покарання:

за ч.5 ст.27, ч.1 ст.358 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень;

за ч.4 ст.358 КК України у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

На підставі ч.1 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточне покарання ОСОБА_4 призначити у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень.

Долю речових доказів і документів вирішити таким чином:

тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 28 квітня 2022 року та довідку військової лікарської комісії № 2831 від 27 квітня 2022 року, які зберігаються в матеріалах кримінального провадження № 12022030560000139, залишити у матеріалах цього провадження;

мобільнийтелефон "iPhone", ІМЕІ НОМЕР_3 , із сім-карткою НОМЕР_4 , які повернуто ОСОБА_4 , надати йому в повну розпорядження.

Стягнути з ОСОБА_4 в користь держави 1544 (одну тисячу п`ятсот сорок чотири) гривні 58 копійок судових витрат на проведення судової технічної експертизи документа.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом 30 днів із дня його проголошення через Любомльський районний суд.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Головуючий : суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106243471
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —163/938/22

Вирок від 10.03.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Денісов В. П.

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Денісов В. П.

Ухвала від 09.11.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Денісов В. П.

Ухвала від 07.11.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Денісов В. П.

Вирок від 14.09.2022

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

Вирок від 14.09.2022

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

Ухвала від 30.08.2022

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

Ухвала від 13.07.2022

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні