Ухвала
від 14.09.2022 по справі 537/1404/22
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15.09.2022 рокуКОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ПОЛТАВСЬКОЇОБЛАСТІ

справа №537/1404/22

провадження №2/533/147/22

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження

15 вересня 2022 року селище Козельщина

Суддя Козельщинського районного суду Полтавської області Лизенко А.В., розглянувши позовну заяву ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «РІКАВА» до ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАГОТІВЕЛЬНИК» РАЙОННОГО СПОЖИВЧОГО ТОВАРИСТВА «КОЗЕЛЬЩИНА, ОСОБА_1 , за участю третьої особи: державного реєстратора Виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавської області Крамар Вікторії Вікторівни, про скасування державної реєстрації права власності та визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «РІКАВА» звернулося до суду з позовною заявою до ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАГОТІВЕЛЬНИК» РАЙОННОГО СПОЖИВЧОГО ТОВАРИСТВА «КОЗЕЛЬЩИНА, ОСОБА_1 , за участю третьої особи державного реєстратора Виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавської області Крамар Вікторії Вікторівни, в якій просить, з врахуванням заяви про уточнення позовних вимог:

1) скасувати державну реєстрацію права власності ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАГОТІВЕЛЬНИК» (ЄДРПОУ 30891070), на нерухоме майно виробничий будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , за реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна: 2431204553220;

2) визнати за ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «РІКАВА» (код ЄДРПОУ 42945197) право власності на нерухоме майно - виробничий будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 ;

3) Стягнути у солідарному порядку з ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАГОТІВЕЛЬНИК» (39100, Полтавська область, смт Козельщина, вулиця Суворова, будинок 8, код ЄДРПОУ 30891070) та ОСОБА_1 (зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 РНОКПП НОМЕР_1 ) неустойку у розмірі 20000 грн.

Основні позовні вимоги до першого відповідача обґрунтовані тим, що між позивачем та відповідачем укладено правочин (інвестиційний договір), предметом якого проведення будівельно-монтажних робіт на виробничому будинку, введення його в експлуатацію та отримання права власності на цей об`єкт. Позивач зобов`язався здійснити фінансування (інвестування) таких робіт, а відповідач здійснити комплекс робіт, ввести об`єкт в експлуатацію та передати його позивачу, сприяти реєстрації права власності на нього за позивачем. Позивач свої зобов`язання щодо фінансування виконав в повному обсязі, в свою чергу, відповідач порушив зобов`язання за договором, не передав об`єкт позивачу, а натомість, зареєстрував право власності на об`єкт за собою.

Крім цього, позивач, посилаючись на умови інвестиційного договору, просить з відповідача неустойку за порушення зобов`язання.

Вимоги щодо другого відповідача обґрунтовані тим, що між позивачем та другим відповідачем укладено договір поруки, за яким другий відповідач зобов`язався солідарно з першим відповідачем відповідати за виконання обов`язків за інвестиційним договором.

Ухвалою Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 28.06.2022 року розгляд даної справи в порядку ст.31 ЦПК України передано до Козельщинського районного суду Полтавської області.

Суддя вважає, що у відкритті провадження у справі необхідно відмовити, з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1, 2 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ,розгляд якихздійснюється впорядку іншогосудочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Як вбачається з тексту позовної заяви та доданих документів основним предметом спору є правовідносини, які виникли між двома юридичними особами (суб`єктами господарювання) з приводу виконання укладеного між ними господарського договору щодо реконструкції (ремонту) виробничого об`єкту нерухомості.

Таким чином, в розумінні ст.3, 55 ГК України в даному випадку між суб`єктами господарської діяльності (юридичними особами) виникли господарські правовідносини, а в подальшому спір щодо них.

В свою чергу, додатковим предметом спору є виконання першим та другим відповідачем (фізичною особою) забезпечувального зобов`язання (неустойки).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема:

1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

Таким чином, розгляд спору між позивачем та першим відповідачем віднесено до компетенції господарських судів.

Крім цього, Велика Палата Верховного Суду у постанові від 13.03.2018 р. у справі № 415/2542/15-ц, проаналізувавши зміст п.1 ч.1 ст.20 ГПК України, дійшла таких висновків:

"63. З дати набрання чинності ГПК України в редакції Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII господарські суди мають юрисдикцію, зокрема, щодо розгляду спорів стосовно правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов`язання, якщо сторонами цього основного зобов`язання є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці. У цьому випадку суб`єктний склад сторін правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов`язання, не має значення для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду відповідної справи.

64. Відтак, з 15 грудня 2017 року у випадку об`єднання позовних вимог щодо виконання кредитного договору з вимогами щодо виконання договорів поруки, укладених для забезпечення основного зобов`язання, спір має розглядатися за правилами господарського чи цивільного судочинства залежно від сторін основного зобов`язання".

Оскільки в даному випадку сторонами основного зобов`язання (інвестування) є суб`єкти господарської діяльності, то розгляд спору стосовно договору поруки, укладеного між позивачем та другим відповідачем (фізичною особо) для забезпечення виконання основного зобов`язання, також віднесено до юрисдикції господарських судів.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

При вирішенні питання про відмову у відкритті провадження суддя не враховує положення ст.32 ЦПК України щодо необхідності прийняття справи до провадження, оскільки за своїм змістом ст.ст.31, 32 ЦПК України регулюють лише питання територіальної підсудності, а не юрисдикційної.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.186 ч.1 п.1, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовною заявою ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «РІКАВА» до ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАГОТІВЕЛЬНИК» РАЙОННОГО СПОЖИВЧОГО ТОВАРИСТВА «КОЗЕЛЬЩИНА, ОСОБА_1 , за участю третьої особи: державного реєстратора Виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавської області Крамар Вікторії Вікторівни, про скасування державної реєстрації права власності та визнання права власності у зв`язку із відсутністю юрисдикції на розгляд даного спору.

Відповідно до ч.5 ст.186 ЦПК України роз`яснити позивачу, що розгляд даної справи відноситься до юрисдикції господарського суду.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://kz.pl.court.gov.ua/sud1611/

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя А.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення14.09.2022
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу106243810
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації права власності та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —537/1404/22

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 10.08.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 27.06.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні