Ухвала
від 13.09.2022 по справі 640/16001/20
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

14 вересня 2022 року

м. Київ

справа №640/16001/20

адміністративне провадження №К/990/16292/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Блажівської Н.Є.,

суддів: Білоуса О.В., Желтобрюх І.Л.,

перевіривши касаційну скаргу Головного управління ДПС у Хмельницькій області на ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 22 листопада 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 31 травня 2022 року у справі за позовом Головного управління ДПС у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Елмонд" про стягнення податкової заборгованості,

УСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Хмельницькій області звернулося до суду з адміністративним позовом, в якому просило стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Елмонд" коштів у рахунок погашення податкового боргу у розмірі 77 974,73 грн з рахунків відповідача у банках, обслуговуючих такого платника податків та за рахунок готівки, що належать платнику податків.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 січня 2021 року позов задоволено.

На виконання вказаного рішення, Окружним адміністративним судом міста Києва 13 квітня 2021 року видано виконавчий лист.

5 серпня 2021 року до суду першої інстанції подано заяву позивача про заміну сторони її правонаступником, в якій заявник просить суд замінити стягувача у виконавчому листі, виданого Окружним адміністративним судом міста Києва 13 квітня 2021 року, з Головного управління ДПС у Хмельницькій області на Подільську митницю Держмитслужби.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 вересня 2021 року заяву Головного управління ДПС у Хмельницькій області про заміну сторони її правонаступником - задоволено частково. Замінено стягувача у виконавчому листі, виданого Окружним адміністративним судом міста Києва 13 квітня 2021 року у справі № 640/16001/20 з Головного управлення ДПС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ 43142957) на Головне управління ДПС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ ВП 4407017, адреса: 29000, місто Хмельницький, вулиця Пилипчука, будинок 17). В іншій частині заяви - відмовлено.

До суду повторно подано заяву позивача про заміну сторони її правонаступником, в якій заявник просить суд замінити стягувача у виконавчому листі, виданого Окружним адміністративним судом міста Києва 13 квітня 2021 року, з Головного управління ДПС у Хмельницькій області на Подільську митницю Держмитслужби.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 22 листопада 2021 року у задоволенні заяви позивача про заміну сторони виконавчого провадження - відмовлено.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 31 травня 2022 року ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 22 листопада 2021 року залишено без змін.

28 червня 2022 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга Головного управління ДПС у Хмельницькій області на ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 22 листопада 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 31 травня 2022 року, у якій скаржник просить скасувати оскаржувані рішення та прийняти нове, яким заяву задовольнити заяву про заміну сторони виконавчого провадження..

Ухвалою Верховного Суду від 13 липня 2022 року касаційну скаргу залишено без руху та надано строк для усунення недоліків касаційної скарги шляхом надання документа про сплату судового збору, у встановленому розмір.

Згідно з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення ухвала про залишення касаційної скарги без руху отримана скаржником 19 липня 2022 року.

На підставі клопотання скаржника, ухвалою Верховного Суду від 17 серпня 2022 року заявнику продовжено процесуальний строк виконання вищезгаданої ухвали суду про залишення касаційної скарги без руху терміном десять днів з моменту отримання зазначеної ухвали.

Згідно з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, копія ухвали суду від 17 серпня 2022 року про продовження процесуального строку скаржником отримана 30 серпня 2022 року.

У зв`язку з отриманням вищезгаданої ухвали суду про залишення касаційної скарги без руху, скаржник подав до суду клопотання про продовження строку для усунення недоліків, яке обґрунтоване неможливістю у встановлений судом строк сплатити судовий збір. Так посилаючись на воєнний стан, введений на всій території України, неможливість проведення платежів та недостатність бюджетного фінансування органів податкової служби скаржник просить продовжити строк для усунення недоліків.

В свою чергу, на підтвердження даних фактів, скаржником не надано жодного доказу, які б підтверджували відмову органу Казначейства сплатити судовий збір за відповідною заявкою податкового органу.

У зв`язку із чим, підстави для відстрочення/звільнення від сплати судового збору, відсутні.

Виходячи з практики Європейського суду з прав людини, заявник зобов`язаний демонструвати свою готовність брати участь на всіх етапах розгляду справи та утримуватися від використання прийомів, пов`язаних зі зволіканням у її розгляді, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури судового розгляду.

Скаржник, маючи намір реалізації наданого йому права на касаційне оскарження судового рішення, повинен діяти сумлінно, тобто проявляти добросовісне ставлення до наявних у нього прав і здійснювати їх реалізацію таким чином, щоб забезпечити неухильне виконання своїх процесуальних обов`язків.

Відповідно до частини другої статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Враховуючи викладене, колегія судів вважає за необхідне продовжити строк для усунення недоліків, а саме шляхом надання до суду належним чином завіреного документу про сплату судового збору.

Керуючись статтею 121 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління ДПС у Хмельницькій області про продовження процесуального строку для усунення недоліків задовольнити.

Продовжити скаржнику строк на десять днів з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків касаційної скарги.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали в установлений судом строк касаційна скарга разом із доданими до неї матеріалами буде повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: Н.Є. Блажівська

Судді: О.В. Білоус

І.Л. Желтобрюх

Дата ухвалення рішення13.09.2022
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу106264043
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкової заборгованості

Судовий реєстр по справі —640/16001/20

Ухвала від 29.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 19.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Постанова від 22.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 21.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 20.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 13.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 16.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 12.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Постанова від 30.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 30.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні