Ухвала
від 18.09.2022 по справі 300/835/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"19" вересня 2022 р. справа № 300/835/22

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Панікара І.В., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Департаменту соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Департаменту соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14.02.2022 року відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) в порядку, визначеному статтею 263 КАС України (а.с.16-17).

Проте, після відкриття провадження у справі, ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 21.07.2022 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до суду інформації щодо органу соціального захисту населення, який здійснив нарахування та виплату позивачу щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік.

На виконання вимог ухвали суду від 21.07.2022 року, від позивача 23.08.2022 року на адресу суду надійшло клопотання про зміну позовних вимог та залучення співвідповідача. Подане клопотання мотивоване тим, що саме Головним управлінням Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області здійснено виплату грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік у розмірі 1491 грн.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25.08.2022 року відмовлено в задоволенні клопотання позивача про залучення співвідповідача. Продовжено ОСОБА_1 процесуальний строк для усунення недоліків позовної заяви.

16.09.2022 року від позивача на електронну адресу суду, на виконання вимог ухвали суду від 25.08.2022 року, надійшла відповідна заява, в якій ОСОБА_1 зазначив, що останнім було направлено запити до Управління праці та соціального захисту населення Ірпінської міської ради, Управління соціального захисту населення Івано-Франківської районної державної адміністрації та до Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області щодо нарахування та виплату позивачу щорічну разову грошову допомогу до 5 травня за 2021 рік. Проте, станом на 12.09.2022 року ОСОБА_1 отримав відповідь на запит тільки від Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області. На підтвердження вказаного, позивачем до заяви додано знімки екрану відправлення звернень до Управління праці та соціального захисту населення Ірпінської міської ради, Управління соціального захисту населення Івано-Франківської районної державної адміністрації та листи Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області за № 5281-5433/Д-02/8-0900/21 від 15.07.2021 року та за № 3604-3615/Д-02/8-0900/22 від 09.09.2022 року. З урахуванням викладеного, просить суд витребувати від Управління соціального захисту населення Івано-Франківської районної державної адміністрації інформацію щодо перерахування коштів.

Розглянувши заяву на усунення недоліків позовної заяви та заявлене клопотання про витребування доказів, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 1 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Суд зазначає, що позивачем вчинялись дії щодо отримання інформації стосовно органу соціального захисту населення, який здійснив нарахування та виплату позивачу щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік, водночас, із не залежних від нього обставин, ОСОБА_1 позбавлений можливості своєчасно подати доказ, який витребовує суд.

Враховуючи наведене, обставини, які були підставою для залишення позовної заяви без руху в адміністративній справі № 300/835/22 усунуто, внаслідок чого, розгляд справи підлягає продовженню.

Однак, в матеріалах справи і надалі відсутня інформація щодо органу соціального захисту населення, який здійснив нарахування та виплату ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік, внаслідок чого, вказане позбавляє суд можливості визначити належного відповідача.

Відповідно до частини 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною 3 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Зі змісту листа Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області за № 3604-3615/Д-02/8-0900/22 від 09.09.2022 року, долученого до матеріалів адміністративної справи встановлено, що Головним управлінням Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області ОСОБА_1 було включено в додатковий список осіб, які мають право на отримання грошової допомоги відповідно до постанови КМУ від 08.04.2021 року № 325 "Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань" та листом від 15.07.2021 року № 0900-0404-6/25315 було надіслано на адресу Департаменту соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації для подальшого проведення виплати.

В даному аспекті, суд зазначає що у відповідності до пунктів 2, 4, 5 постанови КМУ від 08.04.2021 року № 325 "Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань, головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінсоцполітики.

Бюджетні кошти спрямовуються на виплату разової грошової допомоги до 5 травня, передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань

Бюджетні кошти розподіляються Мінсоцполітики в межах бюджетних призначень і спрямовуються регіональним органам соціального захисту населення, які розподіляють їх між місцевими органами соціального захисту населення, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, що перераховують кошти за місцем отримання пенсії або щомісячного довічного грошового утримання через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання, або на поточні рахунки уповноваженого банку (особам, які не є пенсіонерами, - за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання) у розмірах згідно з додатком до цього Порядку.

З огляду на викладене, Департамент соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації здійснює розподіл коштів між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, виконавчих органів міських, районних у містах рад, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

Враховуючи вищенаведене, з огляду на предмет доказування по вказаній справі, а також, з метою визначення належного відповідача по справі та повного, всебічного, об`єктивного вирішення даної адміністративної справи, суд вважає за необхідне витребувати від Департаменту соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації інформацію щодо органу соціального захисту населення, який здійснив нарахування та виплату позивачу щорічну разову грошову допомогу до 5 травня за 2021 рік.

Частинами 3, 7 та 8 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України перебачено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно із частиною 2 статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 14, 77, 80, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

1. Продовжити розгляд справи.

2. Витребувати від Департаменту соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації інформацію щодо органу соціального захисту населення, який здійснив нарахування та виплату ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щорічну разову грошову допомогу до 5 травня за 2021 рік.

3. Зобов`язати Департамент соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації надати визначені пунктом 2 даної ухвали докази протягом п`яти днів з моменту отримання ухвали.

4. Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені КАС України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Панікар І.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.09.2022
Оприлюднено21.09.2022
Номер документу106310514
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —300/835/22

Рішення від 05.12.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 04.11.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 18.09.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 24.08.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 21.07.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 25.05.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 14.02.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні