Постанова
від 09.06.2010 по справі 2а-1392/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" червня 2010 р. Справа № 2 a-1392/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Судді Грицюка П.П.

при секретарі Кузишин Р .М.,

представника позивача: Державної податкової інспек ції у Снятинському районі - Ружицької З.Я.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом: прокурора Сн ятинського району в інтереса х держави в особі Державної п одаткової інспекції у Снятин ському районі до Фермер ського господарства Горді йчука Василя Миколайовича про стягнення боргу в сумі 2380, 00 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

12 квітня 2010 року Державна по даткової інспекції в у Сняти нському районі Івано-Франків ської області (далі - позивач) звернулась в суд з адміністр ативним позовом до Фермерськ ого господарства Гордійчу ка Василя Миколайовича (дал і - відповідач) про стягн ення боргу в сумі 2380,00 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем протипр авно, в порушення пункту 1, пун кту 2 частини 1 статті 9 Закону У країни «Про систему оподатку вання», пункту 16.4 статті 16 Зако ну України «Про оподаткуванн я прибутку підприємств» не б уло подано податкової звітно сті з податку на прибуток. За р езультатами проведеної пози вачем перевірки від 29.01.2009 року вказані порушення були виявл ені і до відповідача застосо вані штрафні санкції. Відпов ідачем в порушення п.п.5.3.1 п.5.3 ст . 5 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами»не сплачено суму нара хованих штрафних санкції в р озмірі 2380,00 грн.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала з підстав, наве дених у позовній заяві.

Представник відповідача - Ф ермерського господарства Гордійчука Василя Миколайов ича в судовому засіданні 25.05 .2010 року подав заперечення на а дміністративний позов, проти позовних вимог заперечив, вк азавши що його фермерське го сподарство будь-якої господа рскої діяльності не здійснює , земельна ділянка повернута , судом прийнято рішення про п рипинення діяльності господ арства, на даний час господар ство знаходиться в стані при пинення підприємницької дія льності. В судове засідання 09. 06.2010 року не з' явився, хоча пов ідомлений належним чином про дату, час та місце судового ро згляду, заяв про розгляд спра ви за його відсутності чи про причини неявки суду не надав .

Розглянувши позовну заяву , заслухавши пояснення предс тавників позивача та відпові дача, дослідивши докази, суд п рийшов до висновку, що адміні стративний позов слід задово льнити з наступних мотивів.

Згідно п.2 ч.1 ст.9 Закону Украї ни «Про систему оподаткуванн я»платники податків зобов' язані подавати до державних податкових органів відповід но до законів декларації, пов ' язані з обчисленням і спла тою податків.

Згідно п.3 ч.1 ст.9 Закону Украї ни “Про систему оподаткуванн я” платники податків і зборі в (обов' язкових платежів) зо бов' язані сплачувати належ ні суми податків і зборів (обо в' язкових платежів) у встан овлені законом терміни.

Відповідно до п.11.1. ст.11 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств»для ці лей цього Закону використову ються такі податкові періоди : календарні квартал, піврічч я, три квартали, рік.

Законом України "Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами" №2181-III від 21.12.2000 року в стат ті 1 визначено податковий бор г (недоїмка) як податкове зобо в'язання (з урахуванням штраф них санкцій за їх наявності), с амостійно узгоджене платник ом податків або узгоджене в а дміністративному чи судовом у порядку, але не сплачене у вс тановлений строк, а також пен я, нарахована на суму такого п одаткового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) - це плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми п одаткового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з п латника податків у зв'язку з п орушенням ним правил оподатк ування, визначених відповідн ими законами.

Згідно п.17.1.1 ст.17 Закону Украї ни “Про порядок погашень зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами" платн ик податків, що не подає подат кову декларацію у строки, виз начені законодавством, сплач ує штраф у розмірі 10 неоподатк ованих мінімумів доходів гро мадян за кожне таке неподанн я або її затримку.

Сплата (стягнення) штрафних санкцій, передбачених цією с таттею, прирівнюється до спл ати (стягнення) податку та оск арження їх сум (п.17.3 ст.17 даного З акону).

Відповідно до п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 За кону України “Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами” узгоджена сума податко вого зобов' язання, не сплач ена платником податків у стр оки, визначені цією статтею, в изнається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно до п.п. 3.1.1 ст.3 Закону, а ктиви платників податків мож уть бути примусово стягнені в рахунок погашення його под аткових зобов' язань виключ но за рішенням суду.

Відповідно до п.п. 16.4.1. п.16.4 ст.16 З акону на суму податкового бо ргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) нара ховується пеня із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виник нення такого податкового бор гу або на день його (його части ни) погашення, залежно від тог о, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарн ий день прострочення у його с платі.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.11 Закон у України “Про державне пода ткову службу в Україні” орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компете нції та у порядку, встановлен их законами України, мають пр аво здійснювати документаль ні невиїзні перевірки (на під ставі поданих податкових дек ларацій, звітів та інших доку ментів, пов'язаних з нарахува нням і сплатою податків та зб орів (обов'язкових платежів) н езалежно від способу їх пода чі, а також планові та позапла нові виїзні перевірки своєча сності, достовірності, повно ти нарахування і сплати пода тків та зборів (обов'язкових п латежів), додержання валютно го законодавства юридичними особами, їх філіями, відділен нями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають ста тусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємни цької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідн о із законами України поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), крім Н аціонального банку України т а його установ.

Судом встановлено, що 01.11.1997 р. Ф ермерське господарство Го рдійчука Василя Миколайович а зареєстроване як суб' єк т підприємницької діяльност і - юридична особа та взяте н а облік в Державній податков ій інспекції у Снятинському районі 01.11.1997 р., відповідно до ви тягу з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб -підприємців (а.с. 5) та довідки про взяття на облік п латника податків (а.с. 4).

Суд констатує, що Фермерськ е господарство Гордійчука Василя Миколайовича знах одиться в стані припинення п ідприємницької діяльності, о днак на момент розгляду спра ви реєстрацію даної юридично ї особи в порядку передбачен ому Законом України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців" не припинено.

В судовому засіданні дослі джено, що Фермерське господа рство Гордійчука Василя Ми колайовича є платником по датків і зборів. В результаті перевірки щодо своєчасності представлення звітності, пр оведеної 26.02.2010 р., відповідно до акту №1364/15/24687817 від 26.02.2010 р., встановл ено факт неподання деклараці ї з податку на прибуток: 1 квар тал 2007 р., 1 півріччя 2007 р., 9 місяців 2007 р., 11 місяців 2007 р, за 2007 р., 1 кварта л 2008 р., 1 півріччя 2008 р., 9 місяців 2008 р., 11 місяців 2008 р., за 2008 р., квартал 2009 р., 1 півріччя 2009 р., 9 місяців 2009 р ., за 2009 р. (а.с. 6).

В результаті наведеного ви никла податкова заборговано сть з приводу нарахованих по датковим органом штрафних са нкцій за неподання податкови х декларацій по податку на пр ибуток, що підтверджується к орінцем податкового повідом лення - рішенням №0000031510/0/5234 від 27.02.201 0 р.( а.с. 7).

Оскільки відповідаче м не була порушена процедура апеляційного узгодження под аткового зобов' язання, то с ума вказаного податкового зо бов' язання відповідача, у в ідповідності до пункту 5.2 стат ті 5 Закону України Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами»є у згодженою.

Відповідачем, в поруш ення вищевказаного обов' яз ку погашення нарахованої сум и податкового зобов' язання , не сплачено податковий борг на суму 2380,00 гривень.

За таких обставин суд прихо дить до висновку, що відповід ач зобов' язаний погасити на раховану суму податкового зо бов' язання. Наявність таког о обов' язку у відповідача є визначальною для вирішення вказаного спору, крім того, да ний обов' язок забезпечуєть ся Конституцією України, ста ття 67 якої передбачає, що коже н зобов' язаний сплачувати п одатки і збори в порядку і роз мірах, встановлених законом.

Доказів сплати даного борг у відповідач суду не надав, а т ому податковий борг підлягає стягненню в судовому порядк у.

Враховуючи вищевикла дене, суд вважає вимоги позив ача обґрунтованими, а позов т аким, що підлягає до задоволе ння.

На підставі ст. 124 Кон ституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повні стю.

Стягнути з Фермерськ ого господарства Гордійчу ка Василя Миколайовича (78356, С нятинський район, с.Попельни ки, код ЄДРПОУ 24687817) в дохід держ авного бюджету податковий бо ргу в сумі 2380 (дві тисячі триста вісімдесять) гривень 00 копійо к.

Постанова може бути оскаржена в апеляційном у порядку до Львівського апе ляційного адміністративног о суду. Відповідно до статті 18 6 КАС України про апеляційне о скарження постанови подаєть ся заява протягом 10 днів з дня складення постанови в повно му обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом 20 д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Львівського апеляційного адміністративного суду чере з Івано-Франківський окружни й адміністративний суд.

Відповідно до статт і 254 КАС України постанова суд у набирає законної сили післ я закінчення 10-денного строку подання заяви про апеляційн е оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було пода но заяву про апеляційне оска рження, але апеляційна скарг а не була подана у 20-денний стр ок, постанова набирає законн ої сили після закінчення цьо го строку. У разі подання апел яційної скарги постанова, як що її не скасовано, набирає за конної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Суддя Грицюк П.П.

Постанова складен а в повному обсязі 14.06.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.06.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10635151
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1392/10/0970

Постанова від 09.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 09.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 13.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 09.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні