Ухвала
від 20.09.2022 по справі 212/5022/21
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/6746/22 Справа № 212/5022/21 Суддя у 1-й інстанції - Колочко О. В. Суддя у 2-й інстанції - Зубакова В. П.

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

21 вересня 2022 року м.Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі судді Зубакової В.П., розглянувши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 27 липня 2022 року по цивільній справі за позовом Органу опіки та піклування виконавчого комітету Покровської районної в місті ради до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , треті особи: Криворізький міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, Комунальний заклад «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Криворізької міської ради, про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

Заочним рішенням Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області віл 27 липня 2022 року позовні вимоги Органу опіки та піклування виконавчого комітету Покровської районної в місті ради до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , треті особи: Криворізький міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, Комунальний заклад «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Криворізької міської ради про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів, - задоволено.

Позбавлено ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно його дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позбавлено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно її дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь майбутнього опікуна дитини або дитячого закладу де буде перебувати дитина, аліменти на дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 10 червня 2021 року, до досягнення дитиною повноліття.

Стягнуто з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь майбутнього опікуна дитини або дитячого закладу де буде перебувати дитина, аліменти на дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 10 червня 2021 року, до досягнення дитиною повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць допущено до негайного виконання.

Малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , передано Органу опіки та піклування виконавчого комітету Покровської районної в місті ради, для його подальшого влаштування.

Стягнуто з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в розмірі 1816 гривень. Стягнуто з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в розмірі 1816 гривень.

Не погодившись з вищезазначеним рішенням ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, в якій просила звільнити її від сплати судового збору за подачу апеляційної скарги на рішення Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області віл 27 липня 2022 року.

Вказувала, що на теперішній час, її дохід не перевищує 3400, 00 грн., вона є особою з інвалідністю третьої групи по зору, хворіє на невиліковну хворобу - хронічний лімфолейкоз ІІІ стадії. Лікування потребує значних коштів. Сума судового збору за подання апеляційної скарги є для неї значною.

Відповідно до положень пункту 1 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір», частини першої статті 136 ЦПК України, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Пунктом 3 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови що предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

За правилами частини другої статті 8 Закону України «Про судовий збір» та частини третьої статті 136 ЦПК України суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цих статей.

Особа, яка заявляє клопотання про звільнення від сплати судового збору, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Однак, у порушення вищевикладених правових норм, не надано доказів наявності підстав, визначених ст. 8 Закону України «Про судовий збір», для звільнення від сплати судового збору.

Відсутність відомостей щодо доходів відповідачки за попередній календарний рік, або ж віднесення його до пільгової категорії громадян, перешкоджає суду вирішити питання про звільнення від сплати судового збору у відповідності до вимог ст. 8 Закону України «Про судовий збір», у зв`язку з чим заявлене клопотання необхідно залишити відкритим, надавши останній можливість надати суду відповідні докази на підтвердження наявних правових підстав для звільнення від сплати судового збору (довідки про доходи за 2021 рік або докази віднесення до категорії громадян, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір) або ж квитанції про сплату судового збору у визначеному Законом розмірі.

За таких обставин апеляційну скаргу необхідно залишити без руху для усунення вказаних недоліків.

Так, згідно п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно п.8 ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011р. №3674-VI за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Відповідно до ч.1, п.п. 2 п.1 ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ( в редакції на час подання позову) за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на місяць, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Згідно статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб на місяць на 1 січня 2021 року становить 2270 грн.

Згідно ст. 6 цього Закону за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. Уразі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру. За подання зустрічних позовних заяв, а також заяв про вступ у справу третіх осіб із самостійними вимогами судовий збір сплачується на загальних підставах.

Таким чином, особі, яка подає апеляційну скаргу, необхідно сплатити судовий збір, у розмірі 6810 гривень 00 копійок за наступними реквізитами:

Одержувач коштів: ГУК у Дн-кiй обл/Шев.р/ 22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37988155

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банка отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA658999980313191206080004628

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну від мітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Дніпровський апеляційний суд (м. Кривий Ріг).

Оригінал квитанції про сплату судового збору за подачу апеляційної скарги підлягає обов`язковому поданню до суду апеляційної інстанції за адресою: 50007, м. Кривий Ріг, пр. Героїв-підпільників,31.

За таких обставин апеляційну скаргу необхідно залишити без руху для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 357 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 27 липня 2022 року - залишити відкритим.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 27 липня 2022 року залишити без руху, для чого надати строк для усунення названих вище недоліків - десять днів з дня отримання ухвали.

Попередити особу, яка подає апеляційну скаргу, що на випадок невиконання даної ухвали в названий строк скарга буде вважатися неподаною і повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено23.09.2022
Номер документу106365852
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —212/5022/21

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні