Ухвала
від 22.09.2022 по справі 911/1737/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"23" вересня 2022 р. м. Київ Справа № 911/1737/22

Господарський суд Київської області у складі судді Антонової В.М., оглянувши матеріали позовної заяви у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Київелектроспецмонтаж" (04073, м.Київ, вул. Сирецька, 9)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал Сейл" (08132, Київська обл., Бучанський р-н, місто Вишневе, вулиця Чорновола, будинок 54, офіс 3)

про зобов`язання передати майно

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Київелектроспецмонтаж" (далі - позивач) подало до суду позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал Сейл " (далі - відповідач) в якому просить зобов`язати відповідача передати нафтопродукт (далі товар) по бланках внутрішнього обігу (далі талони).

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається неналежне виконання відповідачем зобов`язань, відповідно до Договору поставки нафтопродукту № 5548 від 09.07.2018, щодо поставки оплаченого товару у встановлений договором строк.

Оглянувши зміст позовної заяви та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява не може бути прийнята до розгляду та підлягає залишенню без руху з огляду на таке.

Так, згідно з ч. 2 ст. 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Частиною 3 статті 56 ГПК України визначено, що юридична особа, незалежно від порядку її створення, бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч.1 ст.58 ГПК України).

Від імені юридичної особи позовну заяву підписує повноважна посадова особа, повноваження якої ґрунтуються на установчих документах чи приписах закону.

Отже, право на представництво юридичної особи пов`язане з наявністю акта органу управління юридичної особи, котрим юридична особа наділяє посадову особу повноваженнями вчиняти певні юридичні дії.

Однак, до матеріалів позовної заяви не надано належних доказів на підтвердження повноважень директора ТОВ "Київелектроспецмонтаж" Козлова А.В. діяти від імені позивача у порядку самопредставництва та доказів того, що вказана особа є керівником. Такими доказами може бути статут, положення, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань або трудовий договір, контракт, наказ про призначення на посаду тощо.

У відповідності до пп. 6, 7, 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

- зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Однак, всупереч наведеним вимогам закону, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Київелектроспецмонтаж" не містить: відомостей про вжиття/невжиття заходів досудового врегулювання спору, забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви та зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

У відповідності до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суддя вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

На підставі викладеного та ст. 162, 172, 174 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Київелектроспецмонтаж" залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "Київелектроспецмонтаж" протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "Київелектроспецмонтаж", що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою на підставі ч. 4 ст. 174 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Суддя В.М. Антонова

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.09.2022
Оприлюднено26.09.2022
Номер документу106398778
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —911/1737/22

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 06.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 22.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні