Ухвала
від 20.09.2022 по справі 260/2113/22
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

20 вересня 2022 рокум. Ужгород№ 260/2113/22

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І.

при секретарі судових засідань Гавій Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального адміністративного провадження адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії, Політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ", Закарпатської обласної організації політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ", третя особа - Закарпатська обласна рада, визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ст. 243 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 20 вересня 2022 року проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Ухвала в повному обсязі виготовлена 23 вересня 2022 року.

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії, Політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ", Закарпатської обласної організації політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ", третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Закарпатська обласна рада, яким просить визнати протиправними дії Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії щодо надіслання до Закарпатської обласної ради повідомлення за № 16 від 06.06.2022 року про прийняття ХХ з`їздом Політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ" рішення про відкликання депутата Закарпатської обласної ради за народною ініціативою ОСОБА_1 депутата Закарпатської обласної ради VІІІ скликання; визнати протиправним та скасувати рішення ХХ з`їзду Політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ" від 05.06.2022 року № 4-ХХ/22 "Про відкликання депутата Закарпатської обласної ради VІІІ скликання, ОСОБА_1 "; зобов`язати Закарпатську обласну територіальну виборчу комісію прийняти постанову, якою відмовити у визнанні обраними депутатами наступних за черговістю кандидатів у депутати від територіальної організації політичної партії Закарпатської обласної організації політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ", у зв`язку із прийняттям ХХ з`їздом Політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ" рішення від 05.06.2022 року № 4-ХХ/22 "Про відкликання депутата Закарпатської обласної ради VІІІ скликання, ОСОБА_1 ".

Ухвалою судді від 21.06.2022 року відкрито провадження у даній адміністративній справі та справу призначено до судового розгляду в порядку загального позовного провадження, в зв`язку з чим призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 19.07.2022 року закрито підготовче провадження у справі та справу призначено до розгляду по суті.

07.09.2022 року до суду надійшло клопотання представника позивача адвоката Загребельного Г.С. про зупинення провадження у справі, необхідність чого обгрунтована тим, що Господарським судом Закарпатської області розглядається справа № 907/559/22 за позовом ОСОБА_2 до Закарпатської обласної організації Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» про визнання недійсним рішення загальних зборів Закарпатської обласної організації Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», оформлені протоколом від 03.05.2022 року та предметом спору у вказаній справі є дійсність рішення загальних зборів Закарпатської обласної організації Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», якими було змінено Голову обласної організації та склад керівного органу такої організації. Надалі, особи, обрані до керівних органів обласної організації ініціювали скликання наступних загальних зборів, на вирішення яких винесли питання щодо ініціювання відкликання позивача як депутата відповідної місцевої ради. Тобто у вказаній справі суд буде досліджувати питання чи легітимними були особи, які були обрані загальними зборами 03.05.2022 року діяти від імені відповідача 4 та здійснювати повноваження керівних органів обласної організації, дійсність рішень прийнятих на таких зборах.

У разі недійсності рішення загальних зборів обласної організації політичної партії, посадові особи обласної організації відповідно до вправі були скликати наступні загальні збори обласної організації, включати до питань порядку денного внесення пропозиції про відкликання позивача, як депутата місцевої ради, а також вносити відповідну ініціативу на розгляд керівного органу Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Вказані обставини, на думку представника позивача, мають визначальне значення для правильного вирішення даної справи, адже підставами для заявлення позовних вимог є порушення порядку та процедури ініціювання відкликання позивача, як депутата місцевої ради за народною ініціативою, а також відсутність підстав, передбачених законодавством для такого відкликання.

20.09.2022 року до суду надійшло заперечення представника Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» - адвоката Теглівець Т.Р. проти клопотання про зупинення провадження у справі. Зі змісту останнього, рішення Загальних зборів Закарпатської обласної організації Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», яке оскаржено в господарському суді Закарпатської області, не входить до предмету дослідження у даній адміністративній справі. Більше того, позивач у своїй позовній заяві не покликається на таке рішення та не обгрунтовує свої вимоги таким рішенням. Отже, перебування на розгляді Господарського суду Закарпатської області справи № 907/559/22 не має жодного преюдиційного значення для розгляду цієї адміністративної справи та, відповідно, не впливає на оцінку обставин (фактів), які є предметом дослідження у цій справі.

В контексті наведеного, відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Зокрема, підставою для звернення до суду з даним позовом є, на думку позивача, протиправність рішення ХХ з`їзду Політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ" від 05.06.2022 року № 4-ХХ/22 "Про відкликання депутата Закарпатської обласної ради VІІІ скликання, ОСОБА_1 ", прийняттю якого слугувало внесення відповідної пропозиції до вищого керівного органу політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» на ХVІІІ загальних зборах Закарпатської обласної організації політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», що відбулись 04.06.2022 року.

При цьому, як стверджує представник позивача у клопотанні про зупинення провадження у справі, на розгляді в Господарському суді Закарпатської області перебуває справа щодо дійсності рішення загальних зборів Закарпатської обласної організації Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», якими було змінено Голову обласної організації та склад керівного органу такої організації, якими, в подальшому, було ініційовано скликання наступних загальних зборів, на вирішення яких винесли питання щодо відкликання позивача як депутата відповідної місцевої ради.

З огляду на викладене, суд констатує, що встановлення обставин щодо наявності повноважень в керівного органу Закарпатської обласної організації Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» на внесення пропозиції до вищого керівного органу політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» щодо відкликання позивача як депутата відповідної місцевої ради матиме суттєве значення для вирішення по суті даного адміністративного позову.

Разом з тим, в суду відсутня повна інформація щодо розгляду Господарським судом Закарпатської області відповідної справи, та суд констатує про необхідність звернення із відповідним запитом для з`ясування вказаних обставин.

У відповідності до ч. 2 ст. 223 КАС України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

За сукупністю наведених обставин, суд констатує про необхідність з`ясування необхідних обставин, для об`єктивного вирішення спору по суті, в зв`язку з чим, суд дійшов висновку про оголошення перерви у розгляді справи.

Керуючись ст. ст. 80, 223, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Оголосити перерву у розгляді адміністративної справи № 260/2113/22 за позовом ОСОБА_1 до Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії, Політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ", Закарпатської обласної організації політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ", третя особа Закарпатська обласна рада, про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії.

2. Призначити судове засідання з розгляду адміністративної справи 11 жовтня 2022 року о 15:30 год. в приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду за адресою: м. Ужгород, пл. Б. Хмельницького, 21.

3. Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя С.І. Рейті

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено27.09.2022
Номер документу106410149
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо статусу народного депутата України, депутата місцевої ради, організації діяльності представницьких органів влади, з них про статус депутатів місцевих рад

Судовий реєстр по справі —260/2113/22

Ухвала від 04.01.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 28.12.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 22.03.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 22.02.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 02.01.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 11.10.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 20.09.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 01.09.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 03.08.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Ухвала від 19.07.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні