Рішення
від 20.09.2022 по справі 157/950/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/950/22

Провадження №2/157/302/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2022 року Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі: головуючого - судді Тімонової В.М.,

з участю: секретаря судового засідання Кисляка Я.С.,

прокурора Смітюх О.О.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюка Сергія Вікторовича в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюк С.В. в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення.

Позов обґрунтовано тим, що вироком Камінь-Каширського районного суду від 09.07.2021 ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України.

Згідно з матеріалами кримінального провадження та вказаним вироком суду ОСОБА_1 05 січня 2021 року біля 22 години 30 хвилин, знаходячись на території домогосподарства, що на АДРЕСА_1 , під час конфлікту, який виник на ґрунті тривалих неприязних відносин, тримаючи в руках металеву конструкцію, наніс потерпілому ОСОБА_2 один удар в ділянку грудної клітки зліва та один удар в ділянку голови, внаслідок чого заподіяв йому легкі тілесні ушкодження, легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я, терміном більше десяти діб, а також тілесні ушкодження, які по ступеню тяжкості відносяться до категорії середньої тяжкості тілесних ушкоджень по ознаці тривалого розладу здоров`я, терміном більше як 21 день.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» Камінь-Каширської міської ради з 05.01.2021 по 19.01.2021 - 14 ліжко-днів. Загальна вартість лікування становить 9626,82 грн.

У зв`язку з понесеними витратами на лікування потерпілого від кримінального правопорушення завдано шкоду, яка повинна бути відшкодована у повному обсязі і яка на даний час не відшкодована.

Оскільки лікування проводилося КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ», засновником, власником та органом управління якого є Камінь-Каширська міська рада, то у відповідності до п. 4 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.1993 №545, кошти слід стягнути на користь Камінь-Каширської міської ради.

Посилаючись на вказані вище обставини, прокурор просить суд стягнути з ОСОБА_1 кошти в сумі 9626,82 грн витрат, понесених КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» на лікування потерпілого від злочину на користь Камінь-Каширської міської ради.

Прокурор у судовому засіданні позов підтримала із викладених у ньому підстав, просила його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні позов не визнав та пояснив, що тілесних ушкоджень ОСОБА_2 не наносив, а тому відшкодовувати понесені витрати на його лікування не буде.

Представник КНП «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області в судове засідання не з`явився, директором вказаного закладу подано клопотання до суду, де вона просить справу розглянути у відсутності представника цього закладу, позовні вимоги підтримує.

Заслухавши пояснення прокурора, відповідача, проаналізувавши матеріали справи, суд вважає позов підставним і таким, що підлягає до задоволення повністю.

Згідно зі ст. ст. 12, 81, 82 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не має для суду встановленої сили. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно зі ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 1 та 3 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

З дослідженого в судовому засіданні вироку Камінь-Каширського районного суду від 09.07.2021, який набрав законної сили 14.12.2021, встановлено, що ОСОБА_1 05.01.2021 біля 22.30 години, знаходячись на території домогосподарства, що на АДРЕСА_1 , діючи умисно, на ґрунті особистих неприязних відносин, тримаючи в руках металеву конструкцію, наніс один удар у ділянку грудної клітки зліва та один удар у голову ОСОБА_2 , чим заподіяв потерпілому тілесне ушкодження середньої тяжкості за ознакою тривалого розладу здоров`я терміном більше як 21 день.

Цим вироком ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України, та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік 6 (шість) місяців.

На підставі статті 75 КК України із застосуванням ст. 76 КК України ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі звільнено з випробуванням, якщо він протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Як вбачається з повідомлень комунального некомерційного підприємства «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради від 08.02.2021 № 177 (а.с. 13), від 29.03.2022 № 283 (а.с. 17), інформації Камінь-Каширської міської ради № 1196/02-27/2-22 від 04.04.2022 (а.с. 16) внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділені з 05 по 19 січня 2021 року - 14 ліжко-днів. Загальна вартість лікування склала 9626,82 грн.

Засновником, власником та органом управління майном комунального некомерційного підприємства «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» є Камінь-Каширська міська рада, що вбачається з інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 18) та статуту вказаного підприємства (а.с. 19-33).

До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: управління закладами освіти, охорони здоров`я, культури, фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення (ч. 1 ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування»).

Згідно з ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 07 липня 1995 року «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затверджених постановою КМУ № 545 від 16 липня 1993 року «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я».

Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні.

Постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003 (у) або інших документів, які підтверджують дати госпіталізації та виписки хворого із стаціонарного лікувального закладу.

Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день проводиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

Якщо лікування проводилось закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Витрати на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення відповідач добровільно не відшкодував (а.с. 16), доказів на спростування таких витрат не подав.

Згідно правил статті 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

З огляду на викладене, враховуючи, що вирок Камінь-Каширського районного суду від 09.07.2021, яким встановлена вина ОСОБА_1 в заподіянні потерпілому тілесного ушкодження середньої тяжкості, яке є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у ст. 121 КК України, що спричинило тривалий розлад здоров`я, набрав законної сили, тому саме з відповідача, як з винної особи, слід сягнути витрати на лікування потерпілого ОСОБА_2 у розмірі 9626,22 грн на користь Камінь-Каширської міської ради Волинської області.

Задовольняючи позов, суд відповідно до ст. 141 ЦПК України стягує з відповідача на користь Волинської обласної прокуратури понесені витрати зі сплати судового збору в сумі 2481 гривня.

Керуючись статтями 12, 81, 82, 89, 141, 263-265, 280 ЦПК України, статтями 1166, 1206 ЦК України, ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Камінь-Каширської міської ради Волинської області (р/р UA648999980314000544000003558, ГУК у Волинській області/м. Камінь-Каширський/24060300, код ЄДРПОУ 38009371) 9626,82 гривні (дев`ять тисяч шістсот двадцять шість гривень 82 копійки) витрат понесених на лікування потерпілого ОСОБА_2 від кримінального правопорушення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Волинської обласної прокуратури (р/р UA138201720343140001000004945 в Державній казначейській службі України, МФО 820172, код ЄДРПОУ 02909915) 2481 гривню (дві тисячі чотириста вісімдесят одну гривню) судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Представник позивача: Камінь-Каширська окружна прокуратура, місце знаходження: вул. Воля, 7, м. Камінь-Каширський, Волинська область, 44501.

Позивач: Камінь-Каширська міська рада Волинської області, місце знаходження: вул. Воля, 2, м. Камінь-Каширський, Волинська область, 44501, код ЄДРПОУ 34836909.

Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, місце знаходження: вул. Шевченка, 43, м. Камінь-Каширський, Волинська область, 44501, код ЄДРПОУ 01983051.

Відповідач: ОСОБА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Головуючий: В. М. Тімонова

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу106428297
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —157/950/22

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Рішення від 20.09.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Рішення від 19.09.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні