Ухвала
від 26.09.2022 по справі 462/4048/22
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

462/4048/22

2/465/3293/22

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю

26.09.2022 року місто Львів

Суддя Франківського районного суду м. Львова Мигаль Г.П., дослідивши матеріали позовної заяви Приватного підприємства «СЕРВІС-РІЕЛБУД» в особі директора Поповича О.М. до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Львівського міського нотаріального округу Тертична Наталія Іллівна, про визнання недійсними попередніх договорів купівлі-продажу,

встановив:

Приватне підприємство «СЕРВІС-РІЕЛБУД» в особі директора Поповича О.М. звернулось в суд з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Львівського міського нотаріального округу Тертична Наталія Іллівна, про визнання недійсними попередніх договорів купівлі-продажу.

Ухвалою Залізничного районного суду м. Львова від 23 серпня 2022 року матеріали справи передано за підсудністю на розгляд Франківського районного суду м. Львова.

Мотивами постановлення вказаної ухвали було те, що згідно з відомостями відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України у Львівській області, відповідач ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що відноситься до юрисдикції Франківського районного суду м. Львова.

Однак, суд дійшов до переконання, що справу скеровано до Франківського районного суду м. Львова помилково, з огляду на таке.

Позови до фізичних осіб пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом (ч.1 ст.27 ЦПК України).

Разом з цим, у ст. 30 ЦПК України встановлені випадки виключної підсудності позовів.

Згідно з ч. 1 ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Як зазначено у постанові Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі №638/1988/17, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Упостанові від 09 вересня 2020 року у справі №910/6644/18 Верховний Суддійшов висновку про те, що виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Згідно з ч. 4 ст. 263ЦПК України, привиборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 181ЦК України, донерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Упостанові від 16 лютого 2021 року у справі №911/2390/18 Велика ПалатаВС визначила, що словосполучення "з приводу нерухомого майна" у ч. 3ст. 30 ГПК Українинеобхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередній об`єкт спірних правовідносин.

Предмет позову це матеріально-правова вимога позивача до відповідача, відносно якої суд повинен постановити рішення. Ця вимога повинна носити правовий характер і бути підвідомчою суду.

Предметом позову у даній справі є визнання недійсними попередніх договорів купівлі-продажу квартир проектний АДРЕСА_2 , укладених 09 січня 2019 року між Приватним підприємством «СЕРВІС-РІЕЛБУД» та ОСОБА_1 та посвідчених призваним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Тертичною Наталією Іллівною.

Таким чином, даний спір пов`язаний з реалізацією права власності (використання) об`єктом нерухомого майна.

Враховуючи, щоспір виник з приводу договорів купівлі-продажу, які стосуються нерухомого майна, за адресою: Рудненська, проектний номер №8 у м. Львові, розгляд справи не розпочато, а згідно з ч. 1ст. 378 ЦПК України,порушення правилвиключної підсудностіє підставоюдля скасуваннярішення іпередачі справина новийрозгляд,вважаю,що данапозовна заяване підсуднаФранківському районному суду м. Львова, а тому підлягає передачі за підсудністю до Залізничного районного суду м. Львова за місцем знаходження нерухомого майна, з приводу якого виник спір.

Відповідності до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи наведеніположення,з метоюнедопущення порушенняправил підсудності,що можеслугувати підставоюдля скасування судового рішення, недопущення порушення процесуальних прав учасників на справедливий судовий розгляд уповноваженим судом, суд вважає, що цивільну справу за позовом Приватного підприємства «СЕРВІС-РІЕЛБУД» в особі директора Поповича О.М. до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Львівського міського нотаріального округу Тертична Наталія Іллівна, про визнання недійсними попередніх договорів купівлі-продажу слід передати на розгляд до Залізничного районного суду м. Львова.

Відповідно дост.32 ЦПК України, справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись статтями 27, 30,31, 260, 378 ЦПК України,

постановив:

Цивільну справу №462/4048/22 за позовом Приватного підприємства «СЕРВІС-РІЕЛБУД» в особі директора Поповича О.М. до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Львівського міського нотаріального округу Тертична Наталія Іллівна, про визнання недійсними попередніх договорів купівлі-продажу передати на розгляд до Залізничного районного суду м. Львова.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 358 ЦПК України.

Повний текст ухвали складено 26 вересня 2022 року.

Суддя Мигаль Г.П.

Дата ухвалення рішення26.09.2022
Оприлюднено28.09.2022
Номер документу106446264
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —462/4048/22

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Румілова Н. М.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Румілова Н. М.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні