Ухвала
від 28.09.2022 по справі 903/12/22
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"28" вересня 2022 р. Справа № 903/12/22

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Гудак А.В.

судді Олексюк Г.Є.

судді Мельник О.В.

секретар судового засідання Єфімчук А.І.

за участю представників:

прокурор: Присяжнюк І.Б., Гарбарук В.А.

позивача: Захарунь І.О.

відповідача: Швець О.М., Філон О.С.

третіх осіб: Войціховський А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Маневицької селищної ради Волинської області на рішення Господарського суду Волинської області від 14.06.22р. у справі №903/12/22 (суддя Гарбар І.О., м.Луцьк, повний текст рішення складено 16.06.2022)

за позовом Заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації

до Маневицької селищної ради,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Державне підприємство «Поліське лісове господарство»,

Державне підприємство «Колківське лісове господарство»

про витребування земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 28.07.2022 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Маневицької селищної ради Волинської області на рішення Господарського суду Волинської області від 14.06.22р. у справі №903/12/22 та розгляд апеляційної скарги призначено на 28 вересня 2022 року.

Представники Маневицької селищної ради в судовому засіданні 28.09.2022 року підтримали доводи апеляційної скарги та надали відповідні пояснення. Просили суд скасувати рішення Господарського Волинської області від 14 червня 2022 року у справі №903/12/22 та ухвалити нове рішення, яким у позові відмовити у повному обсязі. Поряд з цим, представники скаржника підтримали клопотання про проведення судової експертизи з питань землеустрою викладене в апеляційній скарзі.

Прокурори в судовому засіданні 28.09.2022 року заперечили доводи апеляційної скарги відповідача та надали відповідні пояснення. Просили клопотання Маневицької селищної ради про призначення судової експертизи з питань землеустрою у справі № 903/12/22 відхилити з огляду на його необґрунтованість, а апеляційну скаргу Маневицької селищної ради на рішення Господарського суду Волинської області від 14.06.2022 у справі № 903/12/22 залишити без задоволення, оскаржуване рішення суду в свою чергу залишити без змін.

Представник Волинської обласної державної адміністрації в судовому засіданні 28.09.2022 підтримала заперечення прокурорів щодо доводів апеляційної скарги. Просила залишити апеляційну скаргу Маневицької селищної ради без задоволення, а рішення Господарського суду Волинської області від 14.06.2022 у справі № 903/12/22 без змін. Клопотання Маневицької селищної ради про призначення судової експертизи з питань землеустрою у справі № 903/12/22 просила відхилити з огляду на його необґрунтованість.

В судовому засіданні 28.09.2022 року представник третіх осіб Державного підприємства «Поліське лісове господарство» та Державного підприємства «Колківське лісове господарство» заперечив доводи апеляційної скарги відповідача та просив відмовити в задоволенні апеляційної скарги Маневицької селищної ради в повному обсязі за безпідставністю, а оскаржуване рішення господарського суду Волинської області від 14.06.2022 залишити без змін. Відмовити у призначенні судової експертизи.

Заслухавши представників учасників справи щодо клопотання скаржника про призначення судової експертизи, судова колегія вирішила відкласти розгляд вказаного клопотання на наступне судове засідання.

Поряд з цим, представник вказаних третіх осіб підтримав клопотання викладене у відзивах третіх осіб на апеляційну скаргу про поновлення строку на подання доданих до пояснень копії плану відведення земельної ділянки в постійне користування для ведення лісового господарства ДП «Поліське лісове господарство»; копії клопотання ДП «Поліське лісове господарство» від 29.05.2018р. №330 та довідки від 07.05.2018 №34-3-0.25-430/163-18, прийняти та приєднати до матеріалів справи вказані докази.

Відповідно до частини третьої статті 269 ГПК України докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

В обґрунтування вказаного клопотання представник третіх осіб посилається на те, що не можливість подання вказаних документів до суду першої інстанції зумовлена тим, що відповідач не висловлював заперечень щодо нібито непогодження меж земельних ділянок у зв`язку із чим вказані обставини (щодо погодження меж) були фактично визнаними та не підлягали доказуванню, тому відповідні докази і не подавалися.

Розглянувши вищевказане клопотання третіх осіб Державного підприємства «Поліське лісове господарство» та Державного підприємства «Колківське лісове господарство», колегія суддів дійшла висновку про його задоволення.

Поряд з цим, колегія суддів заслухавши представників учасників справи, порадившись на місці, з метою повного, всебічного та об`єктивного, встановлення обставин, які входять в предмет доказування, дійшла висновку витребувати наступні докази:

у заступника керівника Волинської обласної прокуратури - належним чином завірені копії розпорядження голови Волинської ОДА від 27.03.2009 №100 та рішення Волинської обласної ради від 18.02.2000 №13/2.

Колегія суддів зазначає, що суд зобов`язаний вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об`єктивного дослідження всіх обставин, які входять в предмет доказування.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 79 ГПК України).

За приписами частини 4 статті 74 ГПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (ч.2 ст. 6 ГПК України).

Разом з тим, колегія суддів також звертає увагу на те, що згідно ч.1 ст.273 ГПК України, апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції розглядається протягом шістдесяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі. Шістдесят днів розгляду апеляційної скарги Маневицької селищної ради Волинської області на рішення Господарського суду Волинської області від 14.06.22р. у справі №903/12/22, закінчується 28.09.2022 року.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку. Критерії оцінювання розумності строку справи є спільними для всіх категорій справ (цивільних, господарських, адміністративних чи кримінальних). Це - складність справи, поведінка заявника та поведінка органів державної влади (справа Кучерук проти України) (заява 2570/04 рішення Страсбург 06.09.2007).

Згідно ч.1 ст.7 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" усім суб`єктам правовідносин гарантується захист їх прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним відповідно до закону.

Згідно п.31 Рішення Європейського суду з прав людини від 1 лютого 2007 року у справі "Макаренко проти України" суд нагадує, що "розумний" строк проваджень має визначатись відповідно до обставин справи та наступних критеріїв: складність справи, поведінка заявника і компетентних органів та інтерес, який мав заявник у цьому спорі.

Статтею 7 Господарського процесуального кодексу України визначено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не може бути розглянута в даному судовому засіданні, а її розгляд підлягає відкладенню в межах "розумного" строку.

На підставі викладеного, керуючись частиною 4 статтею 74, статтями 119, 216, 234, 269 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання Державного підприємства «Поліське лісове господарство» та Державного підприємства «Колківське лісове господарство» про поновлення строку на подання доданих до пояснень копії плану відведення земельної ділянки в постійне користування для ведення лісового господарства ДП «Поліське лісове господарство»; копії клопотання ДП «Поліське лісове господарство» від 29.05.2018р. №330 та довідки від 07.05.2018 №34-3-0.25-430/163-18, задовольнити.

2. Поновити Державному підприємству «Поліське лісове господарство» та Державному підприємству «Колківське лісове господарство» строк на подання доданих до пояснень копії плану відведення земельної ділянки в постійне користування для ведення лісового господарства ДП «Поліське лісове господарство»; копії клопотання ДП «Поліське лісове господарство» від 29.05.2018р. №330 та довідки від 07.05.2018 №34-3-0.25-430/163-18.

3. Прийняти до розгляду та долучити до матеріалів справи №903/12/22 копії плану відведення земельної ділянки в постійне користування для ведення лісового господарства ДП «Поліське лісове господарство»; копії клопотання ДП «Поліське лісове господарство» від 29.05.2018р. №330 та довідки від 07.05.2018 №34-3-0.25-430/163-18.

4. Розгляд апеляційної скарги відкласти на "16" листопада 2022 р. об 10:30 год. у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 33001 м. Рівне вул. Яворницького, 59 у залі судових засідань №6.

5. Витребувати у заступника керівника Волинської обласної прокуратури - належним чином завірені копії розпорядження голови Волинської ОДА від 27.03.2009 №100 та рішення Волинської обласної ради від 18.02.2000 №13/2.

Вказані належним чином завірені копії документів надати суду - до 07.10.2022 року.

6. Роз`яснити учасникам справи право участі особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції згідно з правилами статті 197 Господарського процесуального кодексу України в приміщення суду так і поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Таку заяву можна бути подати не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

7. Повідомити учасників справи, що неявка їх представників в судове засідання не є перешкодою для розгляду апеляційної скарги.

8. Копію ухвали надіслати сторонам по справі засобами електронного зв`язку на електронні адреси наявні у матеріалах справи, у разі відсутності відомостей щодо електронних адрес, надіслати засобами поштового зв`язку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Гудак А.В.

Суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Мельник О.В.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.09.2022
Оприлюднено03.10.2022
Номер документу106502791
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —903/12/22

Судовий наказ від 07.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 22.12.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 28.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 28.09.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 08.08.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні