Ухвала
від 29.09.2022 по справі 754/2121/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кп/754/602/22

Справа № 754/2121/22

У Х В А Л А

Іменем України

29 вересня 2022 року

Деснянський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

провівши підготовче судове засідання в м.Києві по кримінальному провадженню відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженця м.Умань Черкаської обл., громадянина України,

проживає: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.366 ч.1, 190 ч.3 КК України,

за участю: прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

захисника ОСОБА_5

представника потерпілого ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

Обвинувальний акт з додатками відносно ОСОБА_3 за ст.366 ч.1, 190 ч.3 КК України надійшов до Деснянського районного суду м.Києва від прокурора 10.02.2022р.

Прокурор вважає неможливим проведення підготовчого судового розгляду та призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту у відсутності потерпілого КП «Школяр», який не повідомлений належним чином про дату та місце судового засідання через його відсутність по зазначеній в обвинувальному акті адресі та місце знаходження якого невідоме.

Захисник вважає неможливим призначення судового розгляду в зв`язку з невідповідністю обвинувального акту вимогам ст.291 КПК України, оскільки викладені анкетні дані потерпілого КП «Школяр» в частині місця його знаходження не відповідають дійсності, що тягне невідповідність обвинувального акту вимогам ст.291 КПК України.

Обвинувачений підтримав думку свого захисника.

Представник потерпілого військово-медичного управління СБУ ОСОБА_6 вважає неможливим проведення підготовчого судового розгляду у відсутності потерпілого, який не повідомлений про дату та місце судового засідання.

Представника потерпілих Виконавчого комітету Української міської ради, КП «Школяр», НВК «ДОМІНАНТА», Управління освіти і науки Бориспільської міської ради на підготовчий судовий розгляд не з`явились, про час та місце розгляду кожен з потерпілих повідомлявся належним чином за адресою, зазначеною в обвинувальному акті, від представників потерпілих Виконавчого комітету Української міської ради, НВК «ДОМІНАНТА», Управління освіти і науки Бориспільської міської ради надійшли заяви про проведення судового розгляду у їх відсутність. Щодо неявки представника потерпілого КП «Школяр» в підготовче судове засідання було встановлено, що КП «Школяр» за вказаною в обвинувальному акті адресою не знаходиться.

Вислухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали обвинувального акту з додатками та наявні письмові матеріали, суд приходить до висновку про неможливість призначення даного кримінального провадження до судового розгляду та повернення прокурору обвинувального акту у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_3 за ст.366 ч.1, 190 ч.3 КК України в зв`язку з його невідповідністю вимогам КПК України, виходячи з наступного.

Згідно вимог ст.291 ч.2 п.3 КПК України, обвинувальний акт повинен містити анкетні відомості кожного потерпілого, зокрема місце його проживання.

Однак, в порушення вимог ст.291 ч.2 п.3 КПК України, в обвинувальному акті дані про місце знаходження потерпілого КП «Школяр» не відповідають дійсності, тобто не зазначено дійсне місце знаходження КП «Школяр», оскільки за зазначеною в обвинувальному акті адресою: м.Київ, вул.Олени Теліги, 31/1 вказане підприємство не знаходиться. Так, КП «Школяр» неодноразово направлялись судові виклики в підготовче судове засідання за адресою, зазначеною в обвинувальному акті, однак жодного разу представник КП «Школяр» в судові засідання не з`явився, дані щодо отримання КП «Школяр» судових викликів за вказаною адресою до суду не надходило, після чого, в ході виконання прокурором зобов`язання суду щодо забезпечення участі представника КП «Школяр» в підготовчому судовому засідання або надання суду адреси дійсного місця знаходження КП «Школяр» було встановлено, що за адресою: м.Київ, вул.Олени Теліги, 31/1 встановлено житловий будинок, в якому розташовані житлові приміщення та інші об`єкти комерційної нерухомості, серед яких відсутнє КП «Школяр», що підтверджується даними рапорту о/у ВКП Подільського УП ГУ НП у м.Києві ОСОБА_7 .

При цьому, дослідивши дані реєстру матеріалів досудового розслідування встановлено, що заяви про вчинення кримінального правопорушення представники потерпілих, в тому числі і представник КП «Школяр», не подавали, відомості про вчинення кримінального правопорушення були внесені на підставі рапорту ст.слідчого СВ Святошинського УП ГУ НП у м.Києві, представники потерпілих, в тому числі і КП «Школяр», в ході досудового розслідування не допитувались, з матеріалами кримінального провадження в порядку ст.290 КПК України не ознайомлювались, що свідчить про те, що в ході досудового розслідування дійсна адреса місця знаходження КП «Школяр» не встановлювалась.

Зазначення в обвинувальному акті недостовірних даних щодо місця знаходження потерпілого КП «Школяр» позбавляє суд можливості належним чином повідомити вказаного потерпілого про дату, час та місце підготовчого судового засідання, що тягне за собою порушення його процесуальних прав, і унеможливлює призначення кримінального провадження до судового розгляду, оскільки це є перешкодою суду в подальшому ухвалити законне та обґрунтоване рішення, враховуючи положення ст.412 КПК України, згідно яких судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо судове провадження здійснено за відсутності потерпілого, належним чином не повідомленого про дату, час і місце судового засідання.

Судом приймались міри щодо здійснення повідомлення про дату та місце судового засідання вказаного потерпілого, суд неодноразово зобов`язував прокурора у справі надати суду достовірні дані щодо місця знаходження потерпілого КП «Школяр» для здійснення судового виклику його представника, або забезпечити його явку в судове засідання, що прокурором зроблено не було. Крім того, на виконання зобов`язання суду щодо забезпечення участі представника КП «Школяр» в підготовчому судовому засідання або надання суду адреси дійсного місця знаходження КП «Школяр» прокурором було надано рапорт о/у ВКП Подільського УП ГУ НП у м.Києві ОСОБА_8 , згідно якого за адресою: м.Київ, вул.Олени Теліги, 31/1 КП «Школяр» не знаходиться.

При цьому, суд не наділений повноваженнями проводити розшукові дії з метою встановлення місця знаходження потерпілого для здійснення його повідомлення про дату та час судового розгляду.

Згідно вимог КПК України, суд може провести підготовчий судовий розгляд у відсутності потерпілого лише в разі його належного повідомлення про дату, час та місце судового засідання, тому суд позбавлений можливості провести по суті підготовчий судовий розгляд, оскільки потерпілий КП «Школяр» належним чином не повідомлений про дату, час та місце підготовчого судового розгляду, та не може бути належним чином повідомлений в зв`язку з незазначенням в обвинувальному акті дійсного місця його знаходження, і прокурор в ході підготовчого судового розгляду не надав суду вказаних даних щодо місця знаходження потерпілого КП «Школяр».

Невідповідність обвинувального акту в частині зазначення недостовірних відомостей щодо місця знаходження потерпілого КП «Школяр» є постійною підставою для відкладення підготовчого судового розгляду по кримінальному провадженню відносно ОСОБА_3 . При цьому, судом постійно зверталась увага прокурора на зазначення в обвинувальному акті недостовірних даних щодо місця знаходження вказаного потерпілого, та суд зобов`язував прокурора у справі надати суду достовірні дані про місце знаходження потерпілого для здійснення його судового виклику.

За таких обставин, а також враховуючи тривалий час, який вказане кримінальне провадження знаходиться в суді на стадії підготовчого судового розгляду саме в зв`язку з незазначенням в обвинувальному акті дійсної адреси місця знаходження потерпілого КП «Школяр», і продовження відкладення підготовчого судового розгляду через невідповідність обвинувального акту в частині зазначення місця знаходження потерпілого вимогам ст.291 КПК України негативно впливає на строки судового розгляду, також враховуючи, що судом вичерпані можливості повідомлення належним чином потерпілого КП «Школяр» про дату та час підготовчого судового розгляду, обвинувальний акт відносно ОСОБА_3 з додатками підлягає поверненню прокурору для усунення зазначених недоліків, а саме для зазначення в обвинувальному акті дійсного місця знаходження потерпілого КП «Школяр».

Керуючись ст.314, 376 ч.2 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_3 за ст.366 ч.1, 190 ч.3 КК України прокурору Подільської окружної прокуратури м.Києва.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Деснянський районний суд м.Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні ухвали - після постановлення ухвали апеляційним судом.

Повний текст ухвали оголошений 30.09.2022р. в 14.00 годин.

Головуючий суддя:

Дата ухвалення рішення29.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106536333
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —754/2121/22

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Броновицька О. В.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Броновицька О. В.

Ухвала від 21.12.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Сілкова Ірина Миколаївна

Ухвала від 29.09.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Броновицька О. В.

Ухвала від 29.09.2022

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Броновицька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні