Ухвала
від 30.09.2022 по справі 927/779/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

30 вересня 2022 рокум. Чернігів справа № 927/779/22

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури (14000, м. Чернігів, вул. Князя Чорного, 9 (sekretariat@chrg.gp.gov.ua) в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області14000, м. Чернігів, проспект Миру, 14 (chernihiv@land.gov.ua)до Куликівської селищної ради 16300, смт. Куликівка Чернігівського району Чернігівської області, вул. Миру, 67 (kulikivska.selishna.rada@ukr.net)про витребування земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

27 вересня 2022 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області до Куликівської селищної ради про витребування земельної ділянки, якою прокурор просить витребувати на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області з незаконного володіння Куликівської селищної ради земельну ділянку з кадастровим номером 7422755100:11:001:0001 площею 95,5199 га.

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор зазначає, що на його думку, відповідачем при прийнятті у комунальну власність земельної ділянки з кадастровим номером 7422755100:11:001:0001 площею 95,5199 га та реєстрації права комунальної власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно не враховано положення ч. 2 ст. 117 Земельного кодексу України стосовно того, що до земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність, належать, зокрема земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій, крім випадків передачі таких об`єктів у комунальну власність.

Оскільки Державний професійно-технічний навчальний заклад «Куликівський професійний аграрний ліцей» є державним закладом освіти і спірна земельна ділянка перебуває у нього на праві постійного користування, передача її у комунальну власність є такою, що суперечить приписам діючого законодавства України.

Позовна заява керівника Чернігівської обласної прокуратури подана з додержанням вимог, викладених у ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України; підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

За приписами ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

За таких обставин, суд дійшов висновку про можливість відкриття провадження у даній справі.

За змістом ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Звертаючись з даним позовом, прокурор, серед іншого просить залучити Державний професійно-технічний навчальний заклад «Куликівський професійний аграрний ліцей» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

В обґрунтування даного клопотання прокурор зазначає, що на його думку, рішення, що буде прийнято за результатами розгляду даного позову, може вплинути на права та обов`язки Державного професійно-технічного навчального закладу «Куликівський професійний аграрний ліцей», оскільки спірна земельна ділянка перебуває у нього у постійному користуванні.

Дослідивши зміст позовної заяви та доданих до неї документів, розглянувши дане клопотання, суд дійшов висновку про достатність його обґрунтування та можливість задоволення.

Керуючись ст. 50, 121, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження.

Залучити Державний професійно-технічний навчальний заклад «Куликівський професійний аграрний ліцей» (16300, смт. Куликівка Чернігівського району Чернігівської області, вул. Миру, 43 (kulpal43@gmail.com); код 03072603) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Призначити розгляд позовної заяви в підготовчому засіданні на 25 жовтня 2022 року на 11:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 307.

Встановити процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали. У разі подання відзиву на позов його зміст та порядок подання повинні відповідати ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Встановити процесуальний строк для подання третьою особою письмових пояснень щодо позову протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали. У разі подання пояснень їх зміст та порядок подання повинні відповідати ст. 165, 168 Господарського процесуального кодексу України.

Роз`яснити відповідачу та третій особі, що подання відзиву на позовну заяву та письмових пояснень щодо позову є їх правом.

Викликати для участі в судовому засіданні заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури та представника Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області в якості позивача. Повідомити прокурора та позивача, що у разі їх неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ними про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від них надійде заява про розгляд справи за їх відсутності і їх нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Викликати для участі в судовому засіданні представника Куликівської селищної ради в якості відповідача. Повідомити відповідача, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду справи.

Викликати для участі в судовому засіданні представника Державного професійно-технічного навчального закладу «Куликівський професійний аграрний ліцей» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача. Повідомити третю особу, що її неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, повідомити прокурора, сторін та третю особу про наявність в суді технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції (за наявності вільного залу, облаштованого під проведення відеоконференцій) поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/).

Копії цієї ухвали надіслати заступнику керівника Чернігівської обласної прокуратури, сторонам та третій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Дата набрання ухвалою законної сили 30.09.2022.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення30.09.2022
Оприлюднено03.10.2022
Номер документу106540043
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —927/779/22

Ухвала від 09.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 30.09.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні