Ухвала
від 25.10.2022 по справі 927/779/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

25 жовтня 2022 року м. Чернігів справа № 927/779/22

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заявиза позовом заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури (14000, м. Чернігів, вул. Князя Чорного, 9 (sekretariat@chrg.gp.gov.ua) в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 14 (chernihiv@land.gov.ua)Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Державний професійно-технічний навчальний заклад «Куликівський професійний аграрний ліцей» 16300, смт. Куликівка Чернігівського району Чернігівської області, вул. Миру, 43 (kulpal43@gmail.com)до Куликівської селищної ради 16300, смт. Куликівка Чернігівського району Чернігівської області, вул. Миру, 67 (kulikivska.selishna.rada@ukr.net)про витребування земельної ділянки

за участі представників сторін:

від позивача: Шелест С.Ю. (в порядку самопредставництва)

від відповідача: не з`явився

від третьої особи: не з`явився

В підготовчому засіданні прийняла участь прокурор відділу Чернігівської обласної прокуратури Сидоренко Ю.К.

ВСТАНОВИВ:

27 вересня 2022 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області до Куликівської селищної ради про витребування земельної ділянки, якою прокурор просить витребувати на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області з незаконного володіння Куликівської селищної ради земельну ділянку з кадастровим номером 7422755100:11:001:0001 площею 99,5199 га.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 30.09.2022:

прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі;

постановлено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження;

залучено Державний професійно-технічний навчальний заклад «Куликівський професійний аграрний ліцей» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача;

призначено розгляд позовної заяви в підготовчому засіданні на 25 жовтня 2022 року;

встановлено процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали;

встановлено процесуальний строк для подання третьою особою письмових пояснень щодо позову - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали;

викликано для участі в судовому засіданні представника Куликівської селищної ради в якості відповідача з одночасним повідомленням останнього про те, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду справи;

викликано для участі в судовому засіданні представника Державного професійно-технічного навчального закладу «Куликівський професійний аграрний ліцей» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача з одночасним повідомленням останньої про те, що її неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

Ухвала суду від 30.09.2022, що направлялась на адреси відповідача та третьої особи, була отримана адресатами 06.10.2022, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень № 1400054596130 ТА № 1400054596148, однак процесуальним правом на участь в призначеному на 25.10.2022 підготовчому засіданні останні не скористались.

14.10.2022 на електронну пошту Господарського суду Чернігівської області надійшло клопотання від 14.10.2022 № 03-09/1714 відповідача про приєднання письмових доказів та закриття провадження у справі № 927/779/22.

Звертаючись з даним клопотанням орган місцевого самоврядування зазначає, що між ним та позивачем в добровільному порядку врегульовано спір, що підтверджується рішенням двадцятої третьої сесії восьмого скликання від 05.10.2022 № 694 «Про передачу земельної ділянки з комунальної власності в державну власність», яким вирішено:

передати з комунальної власності Куликівської селищної територіальної громади в особі Куликівської селищної ради в державну власність в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 99,5199 га з кадастровим номером 7422755100:11:001:0001 із цільовим призначенням для учбового господарства, яка надана у постійне користування Державному професійно-технічному навчальному закладу «Куликівський професійний аграрний ліцей», що розташована за межами смт. Куликівка Чернігівського району Чернігівської області; відомості про обмеження у використанні земельної ділянки - не зареєстровані;

здійснити передачу земельної ділянки, зазначеної в пункті 1 даного рішення, з комунальної власності Куликівської селищної територіальної громади в особі Куликівської селищної ради в державну власність в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області шляхом оформлення відповідного акта приймання-передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення з комунальної власності в державну власність;

уповноважити Куликівського селищного голову Пастернак Юлію Олксандрівну підписанти акт приймання-передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення з комунальної власності в державну власність;

відділу земельних відносин, екології та комунальної власності Куликівської селищної ради після підписання акту приймання-передачі внести необхідні зміни в земельно-кадастрову документацію.

13.10.2022 між сторонами був складений, підписаний та скріплений печатками акт приймання-передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення з комунальної власності в державну власність, на підставі якого спірна земельна земельна ділянка передана з комунальної власності Куликівської селищної територіальної громади в особі Куликівської селищної ради в державну власність в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

Даний акт містить посилання на те, що він разом з вищезгаданим рішенням Куликівської селищної ради є підставою для державної реєстрації права державної власності в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 99,5199 га з кадастровим номером 7422755100:11:001:0001 із цільовим призначенням для учбового господарства, яка надана у постійне користування Державному професійно-технічному навчальному закладу «Куликівський професійний аграрний ліцей», що розташована за межами смт. Куликівка Чернігівського району Чернігівської області.

Враховуючи наведені вище обставини, відповідач не погоджується із заявленими позовними вимогами, оскільки на сьогоднішній день фактично усунуто порушення вимог діючого законодавства України, що регулює земельні відносини, і як наслідок - відсутній спір, за вирішенням якого прокурор звернувся до господарського суду, що свідчить про наявність підстав для закриття провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України.

В паперовій формі дане клопотання відповідача надійшло до Господарського суду Чернігівської області 20.10.2022.

До початку підготовчого засідання 25.10.2022 прокурором до Господарського суду Чернігівської області подано клопотання від 24.10.2022 про долучення доказів з одночасним клопотанням про поновлення встановленого законом процесуального строку на їх подання.

В обгрунтування даного клопотання прокурор зазначає, що подані докази були ним отримані вже після звернення до суду з позовом та відкриття провадження у справі; однак такі докази прокурор вважає необхідними для повного, всебічного та об`єктивного вирішення даного спору.

Статтею 80 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

За змістом ст. 118, 119 Господарського процесуального кодексу України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Розглянувши дане клопотання, суд дійшов висновку про його обґрунтованість та можливість задоволення.

Також до початку підготовчого засідання 25.10.2022 позивачем до Господарського суду Чернігівської області подано повідомлення від 25.10.2022 № 9-25-0.6-3441/2-22 стосовно того, що 24.10.2022 ним подано до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень пакет документів для державної реєстрації права державної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7422755100:11:001:0001 площею 99,5199 га; в свою чергу останній повідомив про те, що документи будуть розглянуті у строк, передбачений ч. 2 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»: державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п`яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Враховуючи наведене вище, з метою остаточного врегулювання даного спору, існує необхідність у додатковому часі для закінчення проведення реєстраційних дій.

Третя особа процесуальним правом на подання письмових пояснень щодо позову не скористалась.

Відповідно до ч. 2, 3 ч. ст. 216 Господарського процесуального кодексу України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Оскільки в судовому засіданні 25.10.2022 оголошено перерву до 09.11.2022 до 10 год. 00 хв., існує необхідність повідомити відповідача та третю особу про призначення наступного судового засідання по справі.

Керуючись ст. 120, 121, 183, 202, 216, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Призначити підготовче засідання на 09 листопада 2022 р. о 10:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 307.

Повідомити відповідача про призначення судового засідання, а також про те, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

Повідомити третю особу про призначення судового засідання, а також про те, що її неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

Копії цієї ухвали надіслати відповідачу та третій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню.

Дата набрання ухвалою законної сили - 25.10.2022.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення25.10.2022
Оприлюднено27.10.2022
Номер документу106939827
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —927/779/22

Ухвала від 09.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 30.09.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні