Рішення
від 14.09.2022 по справі 911/3349/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" вересня 2022 р. м. Київ Справа № 911/3349/21

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М., за участю секретаря судового засідання Тимошенка Д.Ю., розглянувши в порядку загального позовного провадження справу за позовом

комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» (09100, Київська обл., місто Біла Церква, вул. Мережна, будинок 3, код 04654336)

до

приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» (04136, місто Київ, вул. Стеценка, будинок 1 А, код 23243188)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача товариство з обмеженою відповідальністю «Лайфселл» (03110, місто Київ, вулиця Солом`янська, будинок 11, літера "А", код 22859846)

про визнання неправомірними дії, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення

за участю представників учасників справи:

від позивача:Колесник Т.А., Ходань С.О.;

від відповідача:Безштанько В.В.;

від третьої особи:не з`явився;

До Господарського суду Київської області 15.11.2021 надійшла позовна заява комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» (надалі по тексту позивач/КП «Білоцерківтепломережа») до приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» (надалі по тексту відповідач/ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі»), в якій позивач просить суд:

- визнати неправомірними дії приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» у визначенні обсягу електричної енергії, спожитої комунальним підприємством Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» передбачені пунктом 5.9. Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕП від 14.03.2018 № 311 в результаті чого у комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» виникло зобов`язання щодо сплати зайвих обсягів електричної енергії;

- зобов`язати приватне акціонерне товариство «ДТЕК Київські регіональні електромережі» здійснити коригування обсягів електричної енергії, які були виставлені до оплати комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» відповідно до фактично спожитих обсягів позивачем за період з 08.08.2017 по червень 2021 року включно;

- зобов`язати приватне акціонерне товариство «ДТЕК Київські регіональні електромережі» здійснити перерахунок щомісячних сум нарахувань відповідно до фактично спожитих позивачем обсягів за період з 08.08.2017 по червень 2021 року;

- стягнути з приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» кошти, які були зайво сплачені відповідно до виставлених рахунків до оплати комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» за період з серпня 2017 року по квітень 2021 року включно у розмірі 251918,25 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 08.08.2017 між позивачем та ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі» укладено договір про постачання електричної енергії № 13, у відповідності до якого відповідач продає позивачу електричну енергію.

Водночас позивач вказує, що у відповідності до договору про приєднання електричних мереж від 21.11.2006 № 2072, електроустановки ТОВ «Лайфселл» приєднано до електричних мереж відповідача, через електричні мережі позивача.

Позивач зазначає, що після зупинення котельні (відключення від електроживлення), за адресою: м. Біла Церква, вул. Дружби, 40, ним зафіксовано подальше споживання електричної енергії. Між тим, за результатом комісійного обстеження вузла обліку електричної енергії ТОВ «Лайфселл» по вул. Дружби, 40, було встановлено, що вузол обліку електричної енергії ТОВ «Лайфселл» прийнятий в експлуатацію, опломбований, є комерційним та підключений після приладу обліку електричної енергії, що належить позивачеві.

Тобто, як стверджує позивач, прилад обліку електричної енергії позивача враховує обсяг електричної енергії спожитої ТОВ «Лайфселл», внаслідок чого позивач фактично сплачував також за споживання електричної енергії субспоживачем ТОВ «Лайфселл».

Враховуючи вказані обставини, за доводами позивача, відповідач мав здійснювати розрахунок обсягу спожитої позивачем електроенергії без врахування спожитого ТОВ «Лайфселл» обсягу електроенергії.

В розрізі наведених обставин позивач вважає, що виставленні відповідачем рахунки-фактури за період з серпня 2017 року по квітень 2021 року містять невірні дані визначеного позивачем обсягу електроспоживання електроенергії за вказаний період.

На переконання позивача, відповідач зобов`язаний здійснити коригування обсягів спожитої позивачем електроенергії до фактично спожитих обсягів електроенергії за період з серпня 2017 року по квітень 2021 року без урахування спожитих обсягів ТОВ «Лайфселл», здійснити перерахунок щомісячних сум нарахувань до фактично спожитих позивачем обсягів та повернути зайво сплачені позивачем кошти в розмірі 251918,25 гривень.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 19.11.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 911/3349/21, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача товариство з обмеженою відповідальністю «Лайфселл» (надалі по тексту третя особа/ТОВ «Лайфселл») та витребувано від товариства з обмеженою відповідальністю «Лайфселл» виставлені постачальною організацією рахунки-фактур (з додатками) за спожиту електричну енергію за адресою: м. Біла Церква, вул. Дружби, 40, за період з серпня 2017 року по квітень 2021 року. Підготовче засідання у справі призначено на 22.12.2021.

На адресу суду 08.12.2021 від відповідача надійшов відзив на позов, за змістом якого останній заперечує пред`явленні позовні вимоги та просить суд відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.

До суду 16.12.2021 від позивача надійшла відповідь на відзив, згідно якої позивач заперечує проти доводів відповідача наведених у відзиві.

Від третьої особи на адресу суду 21.12.2021 надійшли витребувані судом документи одночасно із письмовими поясненнми третьої особи щодо позову.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 22.12.2021 підготовче засідання відкладено на 12.01.2022.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 12.01.2022 підготовче провадження у справі закрито та призначено розгляд справи по суті на 02.02.2022, яке в подальшому судом неодноразово відкладалося та остаточно призначено на 14.09.2022.

В судове засідання 14.09.2022 з`явилися представники позивача та відповідача.

Представники позивача в судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримали у повному обсязі та просили суд їх задовольнити. Представник відповідача проти задоволення позовних вимог заперечив та просив суд відмовити у задоволенні позову.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, при цьому про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлявся судом належним чином.

У відповідності до ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Між ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго», правонаступником якого є ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні мережі», (постачальник) та ТОВ «Астеліт», яке в подальшому змінило назву на ТОВ «Лайфселл», (споживач) 21.11.2006 укладено договір про постачання електричної енергії № 2072 (далі договір № 2072), відповідно до умов якого постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 23 кВт, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) ним електричної енергії та здійснює інші платежі за умовами цього договору (пункт 1.1).

Крім того, між КП «Білоцерківтепломережа» (споживач) та ПАТ «Київобленерго», правонаступником якого є ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні мережі», (постачальник) 08.08.2017 укладено договір про постачання електричної енергії № 13 (далі договір № 13), за умовами п. 1.1. якого постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з дозволеною потужністю 8849,5 кВт, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) ним електричної енергії та здійснює інші платежі за умовами цього договору. Приєднана потужність у точці підключення становить 3260 кВА+7554,5 кВт.

За змістом пунктів 1.2. договорів № 2072 та № 13 точка продажу електричної енергії встановлюється сторонами згідно «Акту розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін», та зазначається в Додатку № 1 «Загальна однолінійна схема електропостачання», що є невід`ємною частиною даного договору (п. 1.2 договору).

Умовами пунктів п.п. 2.3.3., 2.3.4. договору № 2072 та договору № 13 на споживачів покладено обов`язок: оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатку № 4 «Порядок розрахунків за активну електроенергію» та Додатків № 6 «Порядок зняття показів розрахункових приладів обліку електричної енергії», «Порядок зняття показів розрахункових приладів обліку електричної енергії та форма звіту про покази приладів обліку»; здійснювати оплату за перетікання реактивної електричної енергії між електромережею постачальника та електроустановками споживача згідно з умовами додатку № 5 «Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії».

Згідно пунктів 7.1. договорів № 2072 та № 13 облік електроенергії, спожитої споживачем та (або) субспоживачами, приєднаними до електричних мереж споживача, здійснюється згідно з вимогами ПУЕ та ПКЕЕ.

У відповідності до п. 8.1.2. договору № 13 споживач передає електричну енергію субспоживачам, перелік яких визначений у додатку № 1 «Загальна однолінійна схема електропостачання» у межах договірної величини потужності та в обсягах, визначених відповідно до розділу 5, та з урахуванням умов розділу 6 цього Договору (Додаток № 2 «Обсяги постачання електричної енергії Споживачу та Субспоживачу»).

Також сторонами погоджено та підписано додатки до договору додаток № 1 «Загальна однолінійна схема електропостачання»; додаток № 2 «Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу»; додаток № 3 «Режим постачання електричної енергії»; додаток № 4 «Порядок розрахунків за активну електроенергію»; додатки №№ 5, 5(5а) «Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії»; додаток № 6 «Порядок зняття показів розрахункових приладів обліку електричної енергії» (до договору № 13); додаток № 6 «Порядок зняття показів розрахункових приладів обліку електричної енергії та форма звіту споживача про покази приладів обліку» (до договору № 2072); додаток № 7 «Розрахункові засоби обліку та порядок їх експлуатації»; додаток № 8 «Розрахунок втрат електричної енергії в мережах споживача»; додаток № 9 «Відповідальність особи споживача», додаток № 10 «Узгоджені показники якості електричної енергії на межі балансової належності (до договору № 2072), а також повідомлення про встановлення договірних величин споживання електричної потужності є невід`ємними частинами цього договору (пункти 9.1. договорів № 2072 та № 13).

Пунктом 9.4. договору № 2072 передбачено, що договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31.12.2006. Договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або про перегляд його умов.

А згідно пункту 9.4. договору № 13 договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31.12.2017. Договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за 30 днів до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або про перегляд його умов.

Згідно додатку № 1 до договору № 13 споживачем електроенергії є КП «Білоцерківтепломережа», а субспоживачем ТОВ «Лайфселл», об`єкт споживання котельня, що знаходиться за адресою м. Біла Церква, вул. Дружби, 40.

Актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін від 04.03.2008 № 2 до договору № 2072 ТОВ «Астеліт» та ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» зафіксовано межі балансової належності електричних мереж та експлуатаційної відповідальності між сторонами по об`єкту: базова станція стільникового зв`язку, що знаходиться за адресою: м. Біла Церква, вул. Дружби, 40.

Згідно пункту 1 вказаного акту балансова належність електромереж у постачальника РУ 10кв, силові трансформатори ТП-336, у споживача РУ-0.4кв ТП-336 на балансі КП «БЦТМ», КЛ-0.4кв від ТП-336 до базової станції і внутрішні мережі на балансі ТОВ «Астеліт».

Також, між КП «Білоцерківтепломережа» (виконавець за договором) та ТОВ «Астеліт» (замовник за договором) 01.06.2008 укладено договір про надання послуг № КІ-2509.

За умовами пунктів 1.1., 1.2., 2.1.1. вказаного договору виконавець надає замовнику послуги з користування ділянкою (надалі іменується як «місце розташування») відповідно до схеми розташування, яка є невід`ємною частиною цього договору, для розміщення контейнера з обладнанням базової станції стільникового зв`язку ТОВ «Астеліт» з невід`ємним правом підвісу зовнішніх антенно-фідерних пристроїв зазначеної станції на визначених сторонами ділянках димової труби, а замовник здійснює оплату наданих послуг в розмірі та порядку визначеним даним договором.

Місце розташування обладнання знаходиться на території котельні за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, вул. Дружби, 40, що належить виконавцеві на праві комунальної власності.

Виконавець зобов`язаний забезпечити замовникові можливість: безперешкодного встановлення, заміни, демонтажу та обслуговування обладнання; підключення до систем енергопостачання та комунікацій, які знаходяться в зазначеній котельні; прокладання, у разі необхідності по прилеглій території додаткових комунікацій, зокрема кабелів електроживлення та зв`язку; підключення до контурів робочого та захисного заземлення.

Актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін по ТП-336 від 14.06.2017 КП «Білоцерківтепломережа» та ПрАТ «Київобленерго» зафіксовано межі балансової належності електричних мереж та експлуатаційної відповідальності між сторонами по об`єкту: котельня, що знаходиться за адресою: м. Біла Церква, вул. Дружби, 40.

Згідно пункту 1 вказаного акту балансова належність електромереж у постачальника РУ 10кВ та силові трансформатори 10/0,4 кВ ТП-336, у споживача РУ-0.4кВ ТП-336, КЛ-0,4кВ від ТП-336 до котельні та внутрішні мережі.

Пунктом 4 наведеного акту встановлено відповідальність постачальника за технічний стан і експлуатацію контактних з`єднань на межах балансової належності.

Представниками КП «Білоцерківтепломережа», ПрАТ «ДТЕК Регіональні електричні мережі» та ТОВ «Лайфселл» 09.04.2021 складено та підписано Акт обстеження вузла обліку електричної енергії ТОВ «Лайфселл» по вул. Дружби, 40, згідно якого встановлено: вузол обліку електричної енергії ТОВ «Лайфселл» прийнятий в експлуатацію, опломбований та є комерційним, підключений після обліку КП БМР «БЦТМ», про що свідчить додаток № 1 до договору № 13 від 08.08.2017; ТОВ «Лайфселл» представило Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін (Акт № 2 від 04.03.2008 до договору про постачання електричної енергії № 2072 від 21.11.2006), відповідно до якого підключення базової станції ТОВ «Лайфселл» виконано до обліку КП БМР «БЦТМ».

КП «Білоцерківтепломережа» звернулось до ПрАТ «ДТЕК Регіональні електричні мережі» із претензією від 13.04.2021 № 567, у якій повідомило про те, що 09.04.2021 комісією за участю представників КП «Білоцерківтепломережа», ТОВ «Лайфселл» та ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні мережі» було проведено спільне обстеження місця підключення базової станції, що належить ТОВ «Лайфселл» до електричних мереж, за результатами якого комісією складено відповідний акт обстеження. В ході обстеження комісією було виявлено, що вузол обліку електричної енергії ТОВ «Лайфселл» прийнятий в експлуатацію, опломбований, є комерційним та підключений після приладу обліку електричної енергії, що належить КП «Білоцерківтепломережа», тобто, прилад обліку електричної енергії КП «Білоцерківтепломережа» враховує обсяг електричної енергії, спожитої ТОВ «Лайфселл».

Водночас, як вказано у претензії, між ТОВ «Лайфселл» та ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні мережі» також укладено договір на постачання електричної енергії від 21.11.2006 № 2072, відповідно до якого підключення базової станції ТОВ «Лайфселл», згідно Акту розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін від 04.03.2008 № 2, виконано до приладу обліку КП «Білоцерківтепломережа». Тож, обсяг спожитої електричної енергії базовою станцією ТОВ «Лайфеселл» сплачується останнім постачальнику двічі, як КП «Білоцерківтепломережа», так і ТОВ «Лайфселл» на підставі виставлених постачальником рахунків.

У претензії КП «Білоцерківтепломережа» звернуло увагу на те, що постачальник зобов`язаний був мінусувати обсяг спожитої ТОВ «Лайфселл» електричної енергії від обсягів електричної енергії, що була спожита КП «Білоцерківтепломережа» протягом всього періоду споживання електричної енергії ТОВ «Лайфселл», проте вказаних дій вчинено не було.

З огляду на викладені обставини КП «Білоцерківтепломережа», посилаючись на обов`язок постачальника мінусувати обсяг спожитої ТОВ «Лайфселл» електричної енергії від обсягів електричної енергії, що була спожита КП БМР «БЦТМ», протягом всього періоду споживання електричної енергії ТОВ «Лайфсел», повідомило, що відбувалась задвоєна оплата одних і тих же обсягів електричної енергії, що споживались ТОВ «Лайфселл».

Тому КП «Білоцерківтепломережа» просило ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні мережі», зокрема, провести відповідні коригування здійснених підприємству нарахувань за електричну енергію відповідно до обсягів їх фактичного споживання та скласти Акти звіряння розрахунків, а також відшкодувати КП БМР «БЦТМ» зайво отримані кошти в добровільному порядку.

У відповідь на вказану претензію ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні мережі» листом від 14.05.2021 № 19 повідомило, що відповідно до Акту допуску об`єкта в експлуатацію № 735 від 18.02.2008 базова станція зв`язку ТОВ «Астеліт» за адресою вул. Дружби, 40 в м. Біла Церква, була підключена поза обліком КП «Білоцерківтепломережа», що також підтверджується актом розмежування балансової належності мереж та експлуатаційної відповідальності сторін, складеним 14.01.2008 між КП БМР «Білоцерківтепломережа» та ТОВ «Астеліт». Також, зазначено про відсутність у відповідача інформації щодо того ким, яким чином та коли саме змінено схему приєднання.

Крім того, відповідач у листі зазначив, що після надання, в договірний відділ акту обстеження від 09.04.2021, у квітні 2021 року в систему розрахунків були внесені відповідні зміни щодо розрахунку об`ємів використаної електричної енергії, тобто мінусування об`ємів ТОВ «Астеліт» від КП «Білоцерківтепломережа».

Посилаючись на наведені обставини ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електричні мережі» вказаним листом повідомило про те, що ним, з моменту повідомлення ОСР про наявну схему підключення базової станції зв`язку, внесені зміни щодо коректного виконання розрахунків спожитої електричної енергії КП «Білоцерківтепломережа» та ТОВ «Астеліт».

Звертаючись до суду із розглядуваним позовом та посилаючись на наведені вище обставини, позивач зазначає, що після зупинення котельні (відключення від електроживлення), за адресою: м. Біла Церква, вул. Дружби, 40, ним зафіксовано подальше споживання електричної енергії. Між тим, за результатом комісійного обстеження вузла обліку електричної енергії ТОВ «Лайфселл» по вул. Дружби, 40, було встановлено, що вузол обліку електричної енергії ТОВ «Лайфселл» прийнятий в експлуатацію, опломбований, є комерційним та підключений після приладу обліку електричної енергії, що належить позивачеві.

Тобто, як стверджує позивач, прилад обліку електричної енергії позивача враховує обсяг електричної енергії спожитої ТОВ «Лайфселл», внаслідок чого позивач фактично сплачував також за споживання електричної енергії субспоживачем ТОВ «Лайфселл».

В розрізі наведених обставин, за доводами позивача, відповідач мав здійснювати розрахунок обсягу спожитої позивачем електроенергії без врахування спожитого ТОВ «Лайфселл» обсягу електроенергії.

Тому, як вважає позивач, виставленні відповідачем рахунки-фактури за період з серпня 2017 року по квітень 2021 року містять невірні дані визначеного позивачем обсягу електроспоживання електроенергії за вказаний період.

На переконання позивача, відповідач зобов`язаний здійснити коригування обсягів спожитої позивачем електроенергії до фактично спожитих обсягів електроенергії за період з серпня 2017 року по квітень 2021 року без урахування спожитих обсягів ТОВ «Лайфселл», здійснити перерахунок щомісячних сум нарахувань до фактично спожитих позивачем обсягів та повернути зайво сплачені позивачем кошти в розмірі 251918,25 гривень.

Заперечуючи проти пред`явлених вимог відповідач у відзиві на позов вказує на те, що згідно однолінійних схем електропостачання, які є додатками до договорів № 13 та № 2072 електроустановки, що живлять об`єкти позивача та третьої особи перебувають на балансі відповідача, при цьому відповідач не здійснює їх експлуатацію та утримання, відтак відповідальності за них не несе.

Також відповідач стверджує, що як слідує з загальних однолінійних схем електропостачання облік електричної енергії позивача та третьої особи, на момент укладення договорів № 13 та № 2072, організовано паралельно, а не послідовно та враховуючи, що схеми електропостачання електроустановки є однією з істотних умов договору та, відповідно, в разі її зміни, сторони мали б оформити і зміни до договору.

Відповідач зазначає, що у нього відсутні відомості та будь-які звернення/пропозиції щодо внесення змін до умов договорів № 13 та № 2072 у зв`язку із зміною схеми електропостачання.

Посилаючись, зокрема на положення розділу п.п. 5.2.14., 5.5.5., ПРРЕЕ та з огляду на те, що відповідач не є власником вузлів обліку і відповідно не здійснює їх експлуатації, тому, як стверджує відповідач, він не може відповідати за наслідки здійснених змін у схемі електропостачання, адже відповідальність за експлуатацію, улаштування вузла обліку та внесення змін в схему електропостачання покладено на споживача.

За доводами відповідача, на підставі проведеного 09.04.2021 огляду електроустановки позивача було здійснено зміни в алгоритмі визначення обсягу розподіленої електроенергії позивачу та третій особі та з дати звернення до відповідача здійснено коригування обсягів розподіленої електроенергії.

На переконання відповідача заявлені позивачем вимоги є необґрунтованими та безпідставними з огляду на те, що обставини на які останній посилається є наслідком неналежного виконання позивачем та третьою особою обов`язків покладених на них умовами договорів та вимог ПРРЕЕ та ККОЕЕ.

Позивач заперечив проти доводів відповідача наведених у відзиві. Аргументуючи свої заперечення позивач у відповідній заяві по суті справи зазначив, що безпідставними є твердження відповідача щодо відсутності у нього інформації стосовно зміни схеми приєднання, оскільки між позивачем та відповідачем підписано «Акт разграничения балансовой принадлежности электросетей и эксплуатационной ответствености сторон» (мовою оригіналу) від 13.11.1984, Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін по трансформаторній підстанції ТП-336 від 14.06.2017, а також додаток № 1 «Загальна однолінійна схема електропостачання» до договору № 13. До того ж, позивач зазначає, що з додатку № 1 договору № 13 вбачається, що споживач ТОВ «Лайфселл» підключений до електропостачання після приладу обліку електроенергії основного споживача КП «Білоцерківтепломережа».

Відтак, за твердженням позивача, відповідач обізнаний зі змістом вказаних вище правочинів, а також із схемою електропостачання.

Також, за доводами позивача, у відповідності до правил та вимог технічної експлуатації електромереж, силові трансформатори знаходяться у відокремлених приміщеннях відповідача, доступ до яких має виключно постачальник електричної енергії, а конструктивне виконання ТП-336 унеможливлює самостійне перепідключення будь-кого із споживачів на мережі постачальника електроенергії без відключення силових трансформаторів потужністю 10/04 кВ без участі відповідача.

При цьому, позивач зауважує, що силові трансформатори потужністю 10/04 кВ знаходяться в ТП-336 у відокремлених приміщеннях і доступ до них має тільки відповідач.

Серед іншого, про факт обізнаності відповідача щодо проведення ним задвоєних нарахувань за спожиту електричну енергію, свідчать вчинені відповідачем дії по складанню акту від 09.04.2021, за наслідком складання якого останнім проведено перерахунок плати та з 01.06.2021 відповідач розпочав проводити вірні нарахування по відношенню до позивача.

В розрізі наведених обставин позивач стверджує про обізнаність відповідача із змістом документів, які слугують підставою для правильного обрахунку обсягів спожитої електричної енергії та здійснення відповідних нарахувань, а також про обізнаність внесення змін у схему обліку електричної енергії та про проведення неправомірних нарахувань.

Разом з тим, позивач зважає на той факт, що третя особа перебуває на прямих розрахунках з відповідачем та ТОВ «Київська обласна енергопостачальна компанія» на підставі окремого договору про користування електричною енергією.

У письмових поясненнях ТОВ «Лайфселл» підтримало позовні вимоги та зазначило, що електроустановки ТОВ «Лайфселл» приєднано до електричних мереж ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі» через електричні мережі КП «Білоцерківтепломережа» у відповідності до договору про приєднання до електричних мереж від 21.11.2006 № 2072.

Відтак, третя особа, відповідно до п. 1.1.2. ПРРЕЕ, є субспоживачем, який підключений до мереж основного споживача КП «Білоцерківтепломережа».

ТОВ «Лайфселл» у своїх поясненнях підтвердило, що обсяг спожитої базової станції третьої особи електричної енергії сплачувався двічі як позивачем, так і третьою особою, на підставі виставлених рахунків відповідача, водночас, останній не виконував покладених на нього обов`язків щодо віднімання обсягів спожитої третьою особою електроенергії від обсягів електроенергії, спожитої позивачем.

При цьому, третя особа зауважує, що саме оператори розподілу забезпечують комерційний облік електроенергії, тобто визначають обсяги відпущеної електричної енергії за розрахунковий період для кожного споживача.

Наведені у відзиві доводи відповідача стосовно того, що облік електричної енергії позивача та третьої особи організовано паралельно, а не послідовно, на переконання третьої особи, є необґрунтованими, оскільки із загальної однолінійної схеми електропостачання (додаток № 1 до договору № 13) вбачається підключення субспоживача ТОВ «Лайфселл» до електропостачання після приладу обліку електроенергії основного споживача КП «Білоцерківтепломережа», таким чином облік електричної енергії є послідовним.

Також у своїх поясненнях третя особа зауважує, що відповідач не заперечив проти того факту, що ним дійсно протягом серпня 2017 року по квітень 2021 року позивачу та третій особі виставлено рахунки за спожиту електроенергію, без розмежування обсягів споживання кожним споживачем.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище врегульовані Законом України «Про ринок електричної енергії».

Частиною 1 статті 4 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач має право купувати електричну енергію для власного споживання за двосторонніми договорами та на організованих сегментах ринку, за умови укладення ним договору про врегулювання небалансів та договору про надання послуг з передачі електричної енергії з оператором системи передачі, а у разі приєднання до системи розподілу - договору про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу; або купувати електричну енергію на роздрібному ринку у електропостачальників або у виробників, що здійснюють виробництво електричної енергії на об`єктах розподіленої генерації, за правилами роздрібного ринку.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 (далі - ПРРЕЕ).

Згідно п. 2.2.1. ПРРЕЕ межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності між споживачем (субспоживачем) і оператором системи (основним споживачем) за технічний стан і обслуговування суміжних електроустановок фіксуються в акті розмежування балансової належності електроустановок і експлуатаційної відповідальності сторін.

Комерційний облік на роздрібному ринку електричної енергії організовується адміністратором комерційного обліку та здійснюється постачальниками послуг комерційного обліку відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу комерційного обліку та цих Правил (пункт 2.3.11. ПРРЕЕ).

У відповідності до п. 2.3.13. ПРРЕЕ обсяги спожитої електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить 1 календарний місяць. Обсяг спожитої протягом розрахункового періоду електричної енергії визначається в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку.

Пунктом 2.3.14. ПРРЕЕ встановлено, що постачальник послуг комерційного обліку забезпечує зняття показів засобів вимірювальної техніки відповідно до Кодексу комерційного обліку.

Принципи організації комерційного обліку електричної енергії на ринку електричної енергії України, права та обов`язки сторін стосовно організації комерційного обліку електричної енергії та отримання точних і достовірних даних комерційного обліку для здійснення комерційних розрахунків визначаються Кодексом комерційного обліку електричної енергії, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311 (далі ККОЕЕ).

У відповідності до пункту 2.1.1. ККОЕЕ комерційний облік електричної енергії на ринку електричної енергії організовується АКО (адміністратор комерційного обліку) та здійснюється ППКО (постачальником послуг комерційного обліку електричної енергії) відповідно до вимог Закону, цього Кодексу, Правил роздрібного ринку та Правил ринку.

Згідно пункту 4.3.6. ККОЕЕ кожний оператор мережі повинен узгодити перелік ТКО (точок комерційного обліку) з власниками суміжних електроустановок та/або електричних мереж, що приєднані до його мереж.

Обсяг електричної енергії, спожитої основним споживачем та субспоживачами, визначається залежно від порядку (схеми) приєднання вузла обліку з урахуванням втрат електричної енергії, пов`язаних із спільним використанням технологічних електричних мереж основного споживача. У разі послідовного приєднання лічильників основного споживача та субспоживача якщо точка передачі/розподілу електричної енергії субспоживачу встановлена на межі балансової належності суміжних електроустановок, які належать на праві власності основному споживачу та субспоживачу для визначення обсягу електричної енергії, спожитої основним споживачем, обсяг втрат електричної енергії, пов`язаних із спільним використанням технологічних електричних мереж основного споживача, віднімається від різниці між обсягом електричної енергії, що надійшла в електричні мережі основного споживача, та обсягом електричної енергії, відданої в електричні мережі субспоживача (субспоживачів); обсяг електричної енергії, спожитої субспоживачем, визначається відповідно до показів лічильника субспоживача (пункти 5.9.1., 5.9.2. ККОЕЕ).

Схожі за змістом положення ПРРЕЕ та ККОЕЕ містились у Правилах користування електричною енергією, затвердженими Постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики від 31.07.1996 № 28, які діяли на момент укладення договору № 13 та були чинні до 11.06.2018.

Згідно пункту 1 акту розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін від 04.03.2008 № 2 до договору № 2072 балансова належність електромереж у постачальника РУ 10кв, силові трансформатори ТП-336, у споживача РУ-0.4кв ТП-336 на балансі КП «БЦТМ», КЛ-0.4кв від ТП-336 до базової станції і внутрішні мережі на балансі ТОВ «Астеліт».

Тобто, електроустановки ТОВ «Лайфселл» приєднано до електричних мереж ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електричні мережі» через електромережі КП «Білоцерківтепломережа».

З наявної у матеріалах справи «Загальної однолінійної схеми електропостачання», яка є додатком до договору № 13 слідує, що засоби споживача (КП «Білоцерківтепломережа») та субспоживачів (ТОВ «Лайфселл», ПрАТ «Київстар») приєднано послідовно, чим спростовуються доводи відповідача щодо паралельного приєднання лічильників основного споживача та субспоживача.

Отже, з огляду на послідовне приєднання приладів обліку споживача та субспоживача, відповідач на виконання вимог Правил користування електричною енергією та ККОЕЕ, зобов`язаний здійснювати віднімання обсягів втрат електричної енергії субспоживача, з даних приладів обліку КП «Білоцерківтепломережа».

Матеріалами справи підтверджується, що відповідач на підставі укладених з позивачем та третьою особою договорів № 2072 та № 13 у період з серпня 2017 року по грудень 2018 року здійснював нарахування та виставляв до сплати рахунки на оплату за спожиту КП «Білоцерківтепломережа» та ТОВ «Лайфселл» електричну енергію. А з січня 2019 року такі рахунки виставлялись постачальниками електричної енергії, з якими позивачем та третьою особою укладені відповідні договори.

Проаналізувавши наявні у матеріалах справи виставлені відповідачем та постачальником електричної енергії рахунки на оплату за період з серпня 2017 року по квітень 2021 року судом встановлено, що відповідач, всупереч покладених на нього обов`язків обумовлених Правилами користування електричною енергією та ККОЕЕ, не здійснював віднімання обсягів електричної енергії спожитої субспоживачем від обсягів споживання електричної енергії основного споживача.

Відтак, ігнорування відповідачем покладених на нього обов`язків, призвело до неправомірного нарахування позивачу обсягів електричної енергії, які фактично були спожиті третьою особою, та як наслідок до збільшення суми нарахувань, яка пред`являлась до сплати позивачу.

Пунктом 8.1.1. ПРРЕЕ встановлено, що учасники роздрібного ринку під час здійснення діяльності з розподілу, передачі, постачання (продажу) електричної енергії споживачу, надання послуг комерційного обліку мають дотримуватись вимог чинного законодавства та укладених договорів. Якщо між сторонами відповідного договору виникає спірне питання, сторони мають вжити усіх заходів, які застосовуються для врегулювання спірного питання, шляхом ініціювання проведення між сторонами переговорів щодо спірного питання, запропонувати можливі способи його вирішення. Під час проведення переговорів сторони мають спільно визначити найбільш прийнятне рішення для врегулювання спірного питання.

Згідно п. 8.1.2. ПРРЕЕ споживач у разі порушення його прав та законних інтересів першочергово має звернутись до учасника роздрібного ринку зі зверненням/скаргою/претензією щодо усунення таким учасником порушення та відновлення прав та законних інтересів споживача.

Відповідно до 8.1.3. ПРРЕЕ учасник роздрібного ринку, отримавши від споживача звернення/скаргу/претензію, має її зареєструвати та розглянути відповідно до порядку, визначеного цими Правилами.

У відповідності до пункту 8.3.1. ПРРЕЕ учасники роздрібного ринку, які здійснюють розподіл або постачання електричної енергії споживачам, зобов`язані здійснювати розгляд скарг та вирішувати спори у порядку, визначеному цими Правилами, Кодексом систем розподілу та іншими нормативно-правовими актами Регулятора.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звертався до відповідача із претензією від 13.04.2021 № 567, в якій вимагав провести відповідні коригування здійснених підприємству нарахувань за електричну енергію відповідно до обсягів їх фактичного споживання та скласти Акти звіряння розрахунків, а також відшкодувати КП «Білоцерківтепломережа» зайво отримані кошти в добровільному порядку.

Проте доказів того, що відповідач здійснив коригування нарахувань за електричну енергію відповідно до обсягів їх фактичного споживання позивачем з моменту укладення договору № 13 по день звернення із претензією, в перебігу розгляду справи представлено не було.

Між тим, відповідач у відповіді на претензію зазначив, що з моменту отримання акту обстеження від 09.04.2021 ним внесені зміни у систему розрахунків щодо обсягів використаної електричної енергії, тобто мінусування об`ємів ТОВ «Астеліт» від обсягів КП «Білоцерківтепломережа».

Суд визнає необґрунтованим посилання відповідача, що саме з моменту отримання ним акту обстеження у нього виник обов`язок здійснити коригування обсягів спожитої позивачем електричної енергії між обсягами споживання електричної енергії третьою особою, оскільки відповідач щодо послідовного підключення мереж обізнаний з моменту укладення договору № 13, що підтверджується підписаним, в тому числі відповідачем, до вказаного договору додатком № 1 «Загальна однолінійна схема електропостачання», та саме з урахуванням цього додатку відповідач, як особа яка забезпечує комерційний облік електроенергії, при розрахунку обсягів спожитої електроенергії мав здійснювати її розрахунок з урахуванням положень ККОЕЕ та Правил користування електричною енергією, затверджених Постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики від 31.07.1996 № 28.

Надавши належну оцінку доводам сторін та оцінивши наявні у матеріалах справи докази надані на підтвердження вимог та заперечень, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог позивача щодо виникнення у відповідача обов`язку здійснити коригування обсягів електричної енергії, які були виставлені до оплати позивачу, відповідно до фактично спожитих обсягів позивачем за період з 08.08.2017 по квітень 2021 року включно, а також здійснити перерахунок щомісячних сум нарахувань відповідно до фактично спожитих позивачем обсягів за період з 08.08.2017 по грудень 2018 року.

Незадоволення вимог щодо здійснення коригування обсягів електричної енергії та перерахунку щомісячних сум нарахувань не відповідало б вимогам справедливості, добросовісності та розумності, адже при очевидній доведеності факту задвоєння показників спожитої електричної енергії, позивач має право на відновлення свого порушеного права, яке полягає у надмірній сплаті грошових коштів, необхідною умовою для чого є встановлення судом обов`язку щодо проведення відповідного коригування показників та здійснення перерахунку.

Водночас суд зауважує, що позивач просив суд зобов`язати приватне акціонерне товариство «ДТЕК Київські регіональні електромережі» здійснити коригування обсягів електричної енергії по червень 2021 року, при цьому позивачем не обґрунтовано, чим пов`язана необхідність обов`язку коригування обсягів електроенергії саме по червень 2021 року, адже згідно обставин наведених у позові позивач вказує про порушення його прав саме по квітень 2021 року.

Щодо вимог позивача про зобов`язання відповідача здійснити перерахунок щомісячних сум нарахувань відповідно до фактично спожитих обсягів позивачем за період з січня 2019 року по червень 2021 року включно, суд дійшов наступних висновків.

З прийняттям в 2017 році Закону України «Про ринок електричної енергії» було запроваджено нові підходи функціонування ринку електричної енергії, зокрема шляхом формування нової моделі взаємовідносин між учасниками під час здійснення купівлі-продажу, передачі та розподілу, постачання електричної енергії споживачам. Однією із передумов функціонування ринку електричної енергії було відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від конкурентних видів діяльності, зокрема виробництва та постачання електричної енергії, та отримання нових ліцензій з розподілу електричної енергії.

Відповідно до пункту 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу вертикально інтегрований суб`єкт господарювання повинен до 1 січня 2019 року вжити заходів для відокремлення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб`єктів господарювання. Суб`єкт господарювання, створений у результаті здійснення заходів з відокремлення з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам, у строк не пізніше ніж 12 місяців з дня набрання чинності Законом України «Про ринок електричної енергії» зобов`язаний в установленому порядку отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії

У відповідності до п. 2 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії», укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Операторам систем розподілу (далі - ОСР) укласти договори про надання послуг з розподілу електричної енергії, які укладаються зі споживачем, з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані на території діяльності ОСР (пункт 4 постанови).

Згідно п. 5 постанови з дати набрання чинності договором споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії ОСР (ОСП) надає послуги комерційного обліку споживачам, точки комерційного обліку яких улаштовані на території його ліцензованої діяльності, відповідно до Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311.

Пунктом 7 вказаної постанови встановлено, що договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

У відповідності до п. 10 постанови до запуску електронної платформи Датахаб адміністратора комерційного обліку функції адміністратора комерційного обліку на роздрібному ринку електричної енергії, у тому числі адміністрування процедури зміни постачальника електричної енергії у межах території ліцензованої діяльності, виконує відповідний ОСР.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 08.11.2018 № 1382 ПрАТ «Київобленерго» анульовано з 01 січня 2019 року ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії та видано ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності відповідно.

Вказана постанова у відповідній частині набрала чинності з 01.01.2019.

Таким чином, з 01.01.2019 відповідач надає споживачу виключно послуги з розподілу електричної енергії і не здійснює діяльність з постачання електричної енергії. Та окрім функцій оператора системи розподілу відповідач, в силу п.п. 5, 10 постанови від 14.03.2018 № 312, також виконує функції постачальника послуг комерційного обліку та адміністратора комерційного обліку. При цьому, функції щодо нарахування плати за спожиту електроенергію споживачем покладено на постачальників електричної енергії, які на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, формують та виставляють до сплати відповідні рахунки на оплату.

Судом встановлено, що ТОВ «Київська обласна енергопостачальна компанія» (надалі новий постачальник) та КП «Білоцерківтепломережа» (надалі споживач) 21.12.2018 укладено договір про постачання електричної енергії споживачу № 420000654 (далі договір № 420000654), предметом якого у відповідності до п. 2.1. є продаж постачальником електричної енергії споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору. Інформація про об`єкти споживача, постачання електричної енергії на потреби яких здійснюється на умовах цього договору, та точки комерційного обліку, в яких відбувається зміна власника електричної енергії, наведена в додатку № 1 до цього договору.

Відповідно до п. 3.1 договору постачання електричної енергії споживачу на умовах договору починається з 01 січня 2019 року.

Також, Між КП «Білоцерківтепломережа» (споживач) та ТОВ «ХайатЕстейт» (постачальник) 05.02.2021 укладено договір про постачання електричної енергії споживачу № 5-1 (далі договір № 5-1), за умовами п. 2.1. якого постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі за умовами цього договору.

Додатком 5 до вказаного договору визначено, що датою початку постачання є 01.06.2021.

Отже, з огляду на те, що з 01.01.2019 функції щодо нарахування плати за спожиту електроенергію споживачем покладено на постачальників електричної енергії, які на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, формують та виставляють до сплати відповідні рахунки на оплату, то вимога позивача про зобов`язання відповідача здійснити перерахунок щомісячних сум нарахувань відповідно до фактично спожитих обсягів позивачем за період з січня 2019 року по червень 2021 року включно є необґрунтованою та задоволенню не підлягає.

Разом з тим, такий обов`язок може бути покладений на постачальника електроенергії, з яким у споживача у відповідний період був укладений договір на постачання електроенергії, у разі отримання постачальником від оператора системи розподілу (в даному випадку ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електроемережі») інформації щодо коригувань обсягів споживання електроенергії позивачем.

Проте, до проведення відповідачем коригування обягів споживання, обов`язок проведення якого встановлений цим рішенням, постачальники електричної енергії, які здійснювали таке постачання на користь позивача з 01.01.2019, позбавленні можливості здійснити відповідний перерахунок щомісячних сум нарахувань, а тому позовні вимоги, в цій частині пред`явлені до відповідача безпідставно, до нових постачальників такі вимоги не пред`являлися та до виконання відповідачем встановленого судом обов`язку взагалі вбачаються передчасними.

Щодо вимог позивача про визнання неправомірними дії приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» у визначенні обсягу електричної енергії, спожитої комунальним підприємством Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» передбачені пунктом 5.9. Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕП від 14.03.2018 № 311 в результаті чого у комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» виникло зобов`язання щодо сплати зайвих обсягів електричної енергії, суд дійшов наступних висновків.

Стаття 15 Цивільного кодексу України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Під захистом прав розуміється передбачений законодавством засіб, за допомогою якого може бути досягнуте припинення, запобігання, усунення порушення права, його відновлення і (або) компенсація витрат, викликаних порушенням права. Обраний спосіб захисту має безпосередньо втілювати мету, якої прагне досягти суб`єкт захисту, тобто мати наслідком повне припинення порушення його прав та охоронюваних законом інтересів.

Належний спосіб захисту, виходячи із застосування спеціальної норми права, повинен забезпечити ефективне використання цієї норми у її практичному застосуванні - гарантувати особі спосіб відновлення порушеного права або можливість отримання нею відповідного відшкодування.

Як правило, суб`єкт порушеного права може скористатися не будь-яким, а цілком конкретним способом захисту свого права (п. 5.6 постанови Великої Палати Верховного Суду від 22.08.2018 у справі № 925/1265/16).

Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права чи інтересу, за захистом якого звернулась особа, так і від характеру його порушення, невизнання чи оспорення. Такі право чи інтерес мають бути захищені судом у спосіб, який є ефективним, тобто таким, що відповідає змісту відповідного права чи інтересу, характеру його порушення, невизнання або оспорення та спричиненим цими діяннями наслідкам. Подібні висновки сформульовані, зокрема, у постановах Великої Палати Верховного Суду від 05.06.2018 у справі № 338/180/17, від 11.09.2018 у справі № 905/1926/16 та від 30.01.2019 у справі № 569/17272/15-ц.

Вирішуючи спір, суд надає об`єктивну оцінку наявності порушеного права чи інтересу на момент звернення до господарського суду, а також визначає, чи відповідає обраний спосіб захисту порушеного права тим, що передбачені законодавством, та чи забезпечить такий спосіб захисту відновлення порушеного права позивача.

Отже, ефективний спосіб захисту має бути таким, що відповідає змісту порушеного права та забезпечує реальне поновлення прав особи, за захистом яких вона звернулась до суду, відповідно до вимог законодавства.

Позивачем при зверненні до суду не обґрунтовано, яким чином задоволення вимоги про визнання неправомірними дії приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» у визначенні обсягу електричної енергії, спожитої комунальним підприємством Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» передбачені пунктом 5.9. Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕП від 14.03.2018 № 311 в результаті чого у комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» виникло зобов`язання щодо сплати зайвих обсягів електричної енергії відновить його порушене право.

Відтак, суд дійшов висновку, що обраний позивачем такий спосіб захисту як визнання неправомірними дій приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» щодо визначення обсягу електричної енергії, не відновлює права позивача, які останній вважає порушеними та за захистом яких він звернувся до суду, а мета, яку переслідує позивач заявляючи таку позовну вимогу фактично тотожна тій меті, що ставиться в залежність від задоволення вимог про зобов`язання відповідача здійснити коригування обсягів електричної енергії, які були виставлені до оплати позивачу, та перерахунок щомісячних сум нарахувань відповідно до фактично спожитих позивачем обсягів.

Також, суд вважає вимоги позивача про стягнення з відповідача зайво сплачених грошових коштів у розмірі 251918,25 гривень такими, що задоволенню не підлягають, адже за відсутності проведенння сторонами коригування обсягів спожитої електричної енергії, за наслідком якого останніми остаточно буде зафіксовано та погоджено фактичні обсяги спожитої позивачем електроенергії у спірний період, без урахування обсягів спожитих ТОВ «Лайфселл», суд позбавлений можливості встановити дійсний обсяг споживання позивачем електроенергії і, відповідно, розмір зайво сплачених грошових коштів на користь відповідача, відтак заявлена позивачем вимога є передчасною.

До того ж, як вже зазначалось, функції щодо нарахування плати за спожиту електроенергію споживачем покладено на постачальників електричної енергії, проте відповідач з 01.01.2019 не є постачальником електричної енергії, що своєю чергою свідчить про безпідставність вимог позивача про стягнення з відповідча зайво сплачених грошових коштів за період з 01.09.2019 по квітень 2021 року.

Часткове задоволення позовних вимог про стягнення зайво сплачених грошових коштів також вбачається судом невиправданим, адже відповідний спір щодо саме суми зайво сплачених коштів може виникнути лише після виконання відповідачем обов`язку щодо здійснення коригування обсягів спожитої електричної енергії та лише у разі невиконання відповідачем такого обов`язку, та у разі незгоди позивача із виявленою сумою переплати, яка має бути встановлена щодо кожного постачальника електричної енергії, і у випадку відмови таких постачальників здійснити задоволення вимог позивача після проведеного коригування, у останнього виникне право на позов про стягнення зайво сплаченої суми до кожного з постачальників за відповідний період.

До того ж, визначення судом самостійно, лише у спосів співставлення рахунків, виставлених на користь позивача та третьої особи, суми переплати, принаймні по відношенню до відповідача за період до 01.01.2019, на думку суду, є вкрай ускладненим та свідчило б про невиправдане передчасне втручання у внутрішньогосподарську діяльність позивача та відповідача, що ґрунтується на укладеному між ними договорі.

Відповідно до ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

За приписами ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

З урахуванням встановлених судом обставин, та оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень суд дійшов висновку про часткове позовних вимог.

Згідно приписів п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Отже, стягненню з відповідача на користь позивача підлягає сума судового збору у розмірі 4540 гривень.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 73-80, 86, 129, 232, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» задовольнити частково.

2. Зобов`язати приватне акціонерне товариство «ДТЕК Київські регіональні електромережі» здійснити коригування обсягів електричної енергії, які були виставлені до оплати комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа», відповідно до фактично спожитих обсягів позивачем за період з 08.08.2017 по квітень 2021 року включно.

3. Зобов`язати приватне акціонерне товариство «ДТЕК Київські регіональні електромережі» здійснити перерахунок щомісячних сум нарахувань відповідно до фактично спожитих позивачем обсягів за період з 08.08.2017 по 31.12.2018.

4. Стягнути з приватного акціонерного товариства «ДТЕК Київські регіональні електромережі» (04136, місто Київ, вул. Стеценка, будинок 1 А, код 23243188) на користь комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» (09100, Київська обл., місто Біла Церква, вул. Мережна, будинок 3, код 04654336) 4540,00 гривень судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

5. У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення у відповідності до ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 03.10.2022.

Суддя Р.М. Колесник

Дата ухвалення рішення14.09.2022
Оприлюднено04.10.2022
Номер документу106550950
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання неправомірними дії, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення

Судовий реєстр по справі —911/3349/21

Рішення від 14.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 30.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 28.06.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 14.06.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 02.02.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 12.01.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 22.12.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 19.11.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні