Рішення
від 03.10.2022 по справі 349/139/22
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/139/22

Провадження № 2/349/135/22

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

03 жовтня 2022 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Гаврилюк О.О.

з участю секретаря судового засідання Берези Г.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження в порядкузаочного розгляду цивільну справу№349/139/22за позовом акціонерного товариства комерційного банку «Приватбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором з спадкоємця боржника,

встановив:

У січні 2022 року акціонерне товариство комерційний банк «Приватбанк» (далі АТ КБ «Приватбанк») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором спадкодавця ОСОБА_2 .

В обгрунтування позову зазначено, що 08 травня 2015 року року міжПАТ КБ"Приватбанк",правонаступником якогоє АТКБ "Приватбанк",та ОСОБА_2 було укладено кредитний договір шляхом підписання заяви без номера від 08 травня 2015 року.

ОСОБА_2 підтвердив свою згоду на те, що підписана анкета-заява разом з Умовами та правилами надання банківських послуг у ПАТ «Акцент-Банк» та Тарифами Банку, які викладені на банківському сайті www.privatbank..ua, складає між ним та банком кредитний договір.

Взяті на себе зобов`язання позичальник належним чином не виконував. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер. На день смерті позичальника утворилася заборгованість в розмірі 5345,54 грн., яка складається із боргу: за тілом кредиту урозмірі 5345 грн 54 коп. Позивачем 09 квітня 2020 року була направлена претензія кредитора до Рогатиської районної державної нотаріальної контори та 27 квітня 2020 року отримана відповідь у якій зазначено, що претензію кредитора направлено до приватного нотаріуса Данилюк Х.Я. за місцем заведення спадкової справи. 18 травня2020 року позивачем отримано відповідь, що спадкоємцем померлого позичальника є ОСОБА_1 . 22 липня 2021 року до спадкоємця позичальника було направлено лист претензію відповідно до якої позивач пред`явив вимоги до спадкоємця кредитора. Однак спадкоємцем боржника вимогу банку щодо погашення заборгованості не виконано. З цих підстав просили позов задовольнити, стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за кредитним договором в розмірі5345 грн 53 коп. та судові витрати у розмірі 2 270 грн 00 коп.

Відповідач не подав відзив на позов.

01лютого 2022року ухвалоюсудді Рогатинського районногосуду Івано-Франківськоїобласті позовну заяву було залишено без руху.

Ухвалою судді від 11 лютого 2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження, справу призначено до судового розгляду з викликом сторін, витребувано у приватного нотаріуса Івано-Франківського районного нотаріального округу Данилюк Х.Я. копію спакдкової справи заведеної після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою від 03 серпня 2022 року у відділі №1 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгнокадастру в Івано-Франківській області витребувано інформацію щодо нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яку успадкував відповідач по справі ОСОБА_1 .

У судове засідання представник позивача ОСОБА_3 не з`явилася, у позовній заяві зазначила про розгляд справи за її відсутності, просила позов задовольнити повністю.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився повторно, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому процесуальним законом порядку.

Враховуючи те, що відповідач був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, в судове засідання не з`явився, відзиву на позовну заяву не подав, суд провів заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст. 223,280 ЦПК України.

У зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові докази, надані позивачем та витребувані судом, суд прийшов до наступних висновків.

За матерілами справи, ОСОБА_2 08 травня 2015 року підписав анкету-заяву про приєднання до Умов і Правил надання банківських послуг в ПриватБанку .

Вказане підтверджує виникнення договірних правовідносин між сторонами з приводу отримання ОСОБА_2 у АТ КБ «Приватбанк» кредиту.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 22 травня 2018 року виконавчим комітетом Княгиницької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

У зв`язку з порушенням боржником взятих на себе зобов`язань за кредитним договором станом на день смерті ОСОБА_2 виникла заборгованість, яка за розрахунком банку, що доданий до позовної заяви, станом на 18 травня 2018 року становить 5345,54 грн., яка складається із боргу: за тілом кредиту урозмірі 5345 грн 54 коп.

27 березня 2020 року кредитор направив на адресу Рогатинської районної державної нотаріальної контори претензію кредитора в порядку ст.1281 ЦК України.

27 квітня 2020 року кредитор отримав відповідь від Рогатинської районної державної нотаріальної контори про направлення претензії кредитора за належністю до приватногонотаріуса Рогатинського районного нотаріального округу Данилюк Х.Я.

18 травня 2020 року кредитор отримав відмовідь від приватного нотаріуса Данилюк Х.Я. про спадкоємця боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , якому було видано свідоцтво про право на спадщину за законом.

16 липня 2021 рок укредитор направив лист -претензію ОСОБА_1 про необхідність спалти заборгованості спадкодавця.

Згідно свідоцтва про правона спадщину за законом, виданого 29 листопада 2018 року, спадкоємцем ОСОБА_2 є його брат ОСОБА_1 ..Спадщина, на яку видане це свідоцтво складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер 2624482500:02:001:0024.

Відповідно до витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, сформованого 01 вересня 2022 року нормативна грошова оцінка земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,5852 на кадастровий номер 2624482500:02:001:0024 становить 20824,45 грн.

У відповідності до вимог, передбачених статтями 526,527,530 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору, тобто належним виконання зобов`язання є повернення кредиту та сплата відсотків за користування ним у строки, в розмірі та валюті, як це було визначено договором.

При порушені зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом. Правові наслідки порушення зобов`язання передбачені статтями610,611,612 ЦК України.

Відповідно достатті 599 ЦК Українизобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

За статтею 608 ЦК України зобов`язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов`язаним з його особою і у зв`язку з цим не може бути виконане іншою особою.

Згідно із положеннями статей1216,1218 ЦК Україниспадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зі смертю позичальника зобов`язання з повернення кредиту включаються до складу спадщини, строки пред`явлення кредитодавцем вимог до спадкоємців позичальника, а також порядок задоволення цих вимог визначені статтями 1281 і 1282ЦК України.

Згідно ізстаттею 1282 ЦК Україниспадкоємці зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен зі спадкоємців зобов`язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора вони зобов`язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями і кредитором не встановлено інше. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передано спадкоємцям у натурі.

У разі смерті фізичної особи, боржника за зобов`язанням у правовідносинах, що допускають правонаступництво у порядку спадкування, обов`язки померлої особи (боржника) за загальним правилом переходять до іншої особи її спадкоємця, тобто відбувається передбачена законом заміна боржника у зобов`язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Таким чином, правовідносини, що виникли між банком та боржником(яка померла) після її смерті трансформуються у зобов`язальні правовідносини, що виникли між кредитодавцем та спадкоємцями боржника і вирішуються у порядку положеньстатті 1282 ЦК України.

Відповідно достатті 1281 ЦК України, в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин, спадкоємці зобов`язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги. Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред`явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред`явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. Кредитор спадкодавця, який не пред`явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Встановленістаттею 1281 ЦК Українистроки є преклюзивними, а тому їх недотримання, позбавляє кредитора права вимоги до спадкоємців.

Зазначене узгоджується з правовим висновком Великої Палати Верховного Суду, викладеним у постанові від 17 квітня 2018 року у справі № 522/407/15-ц(провадження № 14-53цс18).

Отже, встановленістаттею 1281 ЦК Українистроки - це строки, у межах яких кредитор, здійснюючи власні активні дії, може реалізувати своє суб`єктивне право.

Щодо способу пред`явлення вимоги, тостаття 1281 ЦК Українине встановлює певного порядку пред`явлення вимог кредиторів. Кредитор може пред`явити вимоги безпосередньо до спадкоємців або опосередкованочерез нотаріуса за місцем відкриття спадщини. Обрання певного способу є правом кредитора і здійснюється ним на власний розсуд.

Матеріалами справи підтверджується, що АТ КБ «ПриватБанк» пред`явило свої вимоги до спадкоємця померлого через нотаріуса, а в подальшому безпосередньо до спадкоємця та вчинило такі дії в строк встановлений ст.1281 ЦК України.

Враховуючи, що відповідач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом, який прийняв спадщину, отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на майно спадкодавця, а саме земельну ділянкудля ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,5852 га вартістю 20 824,45 грн. на території Княгиницької сільської ради з нього на користь позивача підлягають стягненню боргові зобов`язання спадкодавця ОСОБА_2 в межах вартості успадкованого майна.

Керуючись ст.263,265,280-284 ЦПК України,-

вирішив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , як зі спадкоємця боржника ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» заборгованість за договором б/н від 08 травня 2015 року станом на 18 травня 2018 року у розмірі 5345,54 грн., яка складається з 5345,54 грн. заборгованості за простроченим тілом кредиту, в межах вартості успадкованого майна.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2270,00 грн.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте Рогатинським районним судом Івано-Франківської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач:акціонерне товариство комерційний банк «ПриватБанк», код ЄДРПОУ 14360570, місцезнаходження: вул. Грушевського, буд. № 1Д, м.Київ.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Повний текст рішення складено 03 жовтня 2022 року.

Суддя О.О.Гаврилюк

Дата ухвалення рішення03.10.2022
Оприлюднено05.10.2022
Номер документу106568516
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором з спадкоємця боржника

Судовий реєстр по справі —349/139/22

Рішення від 03.10.2022

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 02.08.2022

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні