Ухвала
від 03.10.2022 по справі 686/13648/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/13648/21

Провадження № 1-кс/686/8884/22

УХВАЛА

03 жовтня 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку, у кримінальному провадженні №12021240000000082,

встановив:

03 жовтня 2022 року старший слідчий в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проведення азартних ігор без ліцензії, у належному ТОВ «ЛТК - Сервіс» приміщенні, що знаходиться в прибудові багатоповерхового житлового будинку, загальною площею 614,0 кв.м., по АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що «під час досудового розслідування встановлено, що депутати Кам`янець-Подільської міської ради ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , а також ОСОБА_7 разом із ОСОБА_8 і ОСОБА_9 організували на території Хмельницької області, незаконну діяльність з проведення азартних ігор без ліцензії на вказаний вид діяльності.

Фактично, вказані вище особи, незаконно, з корисливих мотивів, з метою одержання неконтрольованого державою прибутку, здійснюють незаконну діяльність з організації та проведення азартних ігор, а також беруть участь як адміністратори підконтрольних їм закладів у проведенні та наданні можливості доступу до азартних ігор, забезпечуючи їх функціонування, зокрема, консультуючи гравців з приводу гри, допомагаючи їм здійснити ставку і отримати виграш.

За вказаним фактом 15.02.2021 СУ ГУНП в Хмельницькій області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України, та зареєстровано кримінальне провадження №12021240000000082.

Факт зайняття гральним бізнесом за адресою АДРЕСА_1 , підтверджується показаннями свідків, а також рапортом оперуповноваженого УСР в Хмельницькій області.

Дані гральні заклади продовжують працювати в закритому режимі без відповідної ліцензії на провадження господарської діяльності з використанням грального обладнання для проведення азартних ігор з грошовим виграшем у якому надається доступ до азартних ігор з грошовим виграшем, і якому надається доступ до ігрового стимулятора «Champion», «Slot-o-pol», « Fruit Cockail », тобто ті ж самі азартні ігри, які вони колись грали на спеціальних ігрових автоматах. При відвідуванні даних гральних закладів за вищевказаною адресою, разом з даними свідками проводили також азартні ігри і інші особи чоловічої статті, однак їхні анкетні дані невідомі. Азартні ігри проводяться на комп`ютерній техніці. Суть азартної гри полягає у наступному: гравець, вибираючи будь-яку азартну гру на свій розсуд, натискаючи за допомогою кнопок маніпулятора «миші» ігрового комп`ютера вибирає комбінацію у вигляді цілого ряду однакових символів (знаків, літер, тощо), в результаті чого в лівій нижній частині монітору відображається баланс грошових коштів (кредитів), які автоматично нараховуються в результаті появи виграшних комбінацій або знімаються внаслідок програшу. Таким чином у випадку виграшу, сума коштів збільшується, а у випадку програшу зменшується. Розміри ставок вибираються у різному еквіваленті, однак не менше 100 гривень.

Відповідно до рапорту оперуповноваженого УСР в Хмельницькій області від 02.09.2022 під час проведених заходів встановлено, що організатори грального бізнесу організували діяльність підпільних гральних закладів всупереч Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» від 14.07.2020 № 768-IX за адресою АДРЕСА_1 (приміщення грального закладу знаходиться в прибудові багатоповерхового житлового будинку. Загальна площа приміщення складає 614,0 кв.м. Вхід в гральний заклад знаходиться зі сторони вулиці Зарічанська, біля магазину «Мій м`ясний» та обладнаний камерою відео спостереження. Режим роботи цілодобовий, гральне обладнання: комп`ютерна техніка в кількості до 10 одиниць). Вказане приміщення на праві власності належить ТОВ «ЛТК - Сервіс», код ЄДРПОУ: 32402305.

У вказаному вище гральному закладі всупереч Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» від 14.07.2020 № 768-IX організатори грального бізнесу, із залученням найманих працівників в якості адміністраторів (операторів), проводять азартні ігри з грошовим виграшем, шляхом вибору комбінацій (ліній) в азартні ігри та суми грошової ставки, які переводяться в кредити та відображаються у віконці на моніторі. При виграші сума коштів збільшується, а у випадку програшу зменшується. Таким чином у випадку виграшу грошові кошти видає адміністратор закладу, що знаходиться в приміщенні незаконного ігрового залу.

Відповідно до рапорту оперуповноваженого УСР в Хмельницькій області від 12.09.2022, під час проведених заходів встановлено, що до організації діяльності незаконних гральних закладів, що розміщуються у нежитлових приміщеннях м.Хмельницького, в тому числі за адресою АДРЕСА_1 , є ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 .

Під час досудового розслідування виникла необхідність проведення санкціонованого обшуку за місцем проведення азартних ігор без ліцензії, а саме: в прибудові багатоповерхового житлового будинку, загальною площею 614,0 кв.м.), за адресою АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання, виявлення і вилучення знаряддя кримінального правопорушення, зокрема: гральних автоматів, системних блоків, моніторів, флеш-носіїв, документів (чеків, квитанцій, рахунків, розписок, інше), що підтверджують функціонування грального залу та надання Інтернет-послуг, документів, які містять персональні і анкетні дані осіб, які працюють у ігровому залі (співорганізаторів, кураторів, адміністраторів, охоронців, інше), відображають результати їхньої роботи і значення під час функціонування незаконного грального закладу, прийняття ігрових ставок, отримання виграшів, чорнових записів про функціонування вказаного грального залу, столів для гри у покер, фішок для покеру і казино, гральних карт, документів щодо права власності та оренди даного приміщення, чернеток і записів, що ведуться адміністраторами грального закладу, оригінали або копії інших цивільно-правових угод на підставі яких здійснюється та під які може маскуватися незаконне зайняття гральним бізнесом, відшукання, виявлення та вилучення зошитів, блокнотів, чорнових записів, інших документів та носіїв інформації, які мають значення для кримінального провадження

Слідчий у клопотанні просить надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою.»

Заслухавши слідчого, який підтримав подане клопотання та просив клопотання задовольнити, дослідивши надані матеріали та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

В силу ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 ст. 233 КПК України.

Згідно з ч.1, 2 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Слідчим суддею встановлено, що Головним управлінням Національної поліції в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021240000000082 від 15.02.2021 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.203-2 КК України.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна та повідомлення Хмельницького БТІ, приміщення магазину, загальною площею 614,0 кв.м., по вул.Зарічанська, 24, у м.Хмельницькому, належить ТОВ «ЛТК - Сервіс».

Слідчий до клопотання додав копії документів щодо власника майна, а також документи, які дають можливість слідчому судді дійти до переконання про те, що під час обшуку за вказаною адресою, органом досудового розслідування можуть бути виявлені та зафіксовані відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукані предмети кримінального правопорушення, які мають значення для кримінального провадження та можуть бути доказами під час судового розгляду.

З огляду на зібрані під час досудового розслідування матеріали та враховуючи обставини, зазначені у клопотанні і озвучені в судовому засіданні слідчим, вважаю, що органом досудового розслідування зібрано достатньо даних, які б давали підстави вважати, що речі та документи, які планує відшукати слідчий, а саме: гральні автомати, системні блоки, монітори, флеш-носії, документи (чеки, квитанції, рахунки, розписки), що підтверджують функціонування грального залу та надання Інтернет-послуг; документи, які містять персональні і анкетні дані осіб, які працюють у ігровому залі (співорганізаторів, кураторів, адміністраторів, охоронців), відображають результати їхньої роботи і значення під час функціонування незаконного грального закладу, прийняття ігрових ставок, отримання виграшів, чорнові записи, зошити, блокноти, які містять інформацію про функціонування вказаного грального залу, чернетки і записи, що ведуться адміністраторами грального закладу, столи для гри у покер, фішки для покеру і казино, гральні карти; документи щодо права власності та оренди приміщення; оригінали або копії цивільно-правових угод, на підставі яких здійснюється та під які може маскуватися незаконне зайняття гральним бізнесом, можуть знаходитись за місцем проведення азартних ігор без ліцензії, у належному ТОВ «ЛТК - Сервіс» приміщенні, що знаходиться в прибудові багатоповерхового житлового будинку, загальною площею 614,0 кв.м., по АДРЕСА_1 , вилучення цих речей та документів має важливе значення для встановлення обставин кримінального провадження, що дає підстави для прийняття рішення про необхідність надання дозволу на проведення у вказаному володінні особи обшуку, який, за встановлених обставин, є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення зазначених речей, та пропорційним втручанню в особисте та сімейне життя особи, тому клопотання слідчого, в частині відшукання вказаних речей, є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Разом з тим, не підлягає задоволенню подане клопотання в частині відшукання та вилучення «інших документів та носіїв інформації, які мають значення для кримінального провадження», оскільки на даний момент із матеріалів клопотання не вбачається можливість ідентифікації цих речей в ході проведення обшуку, крім того, згідно з ч.7 ст. 236 КПК України, при обшуку слідчий, прокурор мають право тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №12021240000000082 на проведення обшуку за місцем проведення азартних ігор без ліцензії, у належному ТОВ «ЛТК - Сервіс» приміщенні, що знаходиться в прибудові багатоповерхового житлового будинку, загальною площею 614,0 кв.м., по АДРЕСА_1 , з метою відшукання і вилучення знарядь кримінального правопорушення, зокрема: гральних автоматів, системних блоків, моніторів, флеш-носіїв, документів (чеків, квитанцій, рахунків, розписок), що підтверджують функціонування грального залу та надання Інтернет-послуг; документів, які містять персональні і анкетні дані осіб, які працюють у ігровому залі (співорганізаторів, кураторів, адміністраторів, охоронців), відображають результати їхньої роботи і значення під час функціонування незаконного грального закладу, прийняття ігрових ставок, отримання виграшів, чорнових записів, зошитів, блокнотів, які містять інформацію про функціонування вказаного грального залу, чернеток і записів, що ведуться адміністраторами грального закладу, столів для гри у покер, фішок для покеру і казино, гральних карт; документів щодо права власності та оренди даного приміщення; оригіналів або копій цивільно-правових угод, на підставі яких здійснюється та під які може маскуватися незаконне зайняття гральним бізнесом;

В задоволенні решти вимог клопотання, - відмовити.

Ухвала діє по 02 листопада 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення03.10.2022
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу106623330
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/13648/21

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 04.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 18.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 03.10.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні