Ухвала
від 28.09.2022 по справі 545/30/22
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/30/22

Провадження № 1-кп/545/79/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.09.2022 року Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілого ОСОБА_4 ,

представника потерпілого адвоката ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

захисників адвокатів ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтава в режимі відеоконференції кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021170000000758 від 01.11.2021 року по обвинуваченню ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України,-

в с т а н о в и в :

В провадженні ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває вказане кримінальне провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_6 .

В судовому засіданні захисник адвокат ОСОБА_8 заявив та подав письмове клопотання від 28.09.2022 року про тимчасовий доступ до речей та документів. В обґрунтування клопотання зазначив, що матеріали досудового розслідування не містять інформації про повний перелік слідчих та прокурорів, які керівниками відділу визначені слідчими та прокурорами в ЄРДР по кримінальному провадженню №12021170000000758, не містять також дати та часу визначення таких слідчих та прокурорів в ЄРДР. Інформація про реєстрацію та рух кримінального провадження, за отримання тимчасового доступу до якої звертається сторона захисту, сама по собі та в сукупності з іншими речами та документами має суттєве значення для вирішення питання допустимості доказів, отриманих стороною обвинувачення в цьому кримінальному провадженні та встановлення інших обставин у кримінальному провадженні. Просив надати тимчасовий доступ стороні захисту (адвокатам ОСОБА_8 та ОСОБА_9 ) до речей та документів, які знаходяться у володіння ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме до інформації, що міститься Єдиному реєстрі досудових розслідувань стосовно кримінального провадження № 12021170000000758 від 01.11.2021 року. В тому числі за розділами «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», Прикріплені файли», з можливістю отримання письмової інформації в паперовому вигляді щодо призначених (змінених) у цьому кримінальному провадженні прокурорів (груп прокурорів); визначення та змісту старшого групи прокурорів; слідчих (груп слідчих); правової кваліфікації (зміни правової кваліфікації); передачу матеріалів та відомостей іншому органу досудового розслідування або за місцем проведення досудового розслідування, зміну органу досудового розслідування; користувачів, які вчинили відповідні дії (внесли первісні відомості/внесли зміни), точної дати та точного часу вчинення (внесення) первісних відомостей та змін.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 та його захисники - адвокати ОСОБА_7 та ОСОБА_9 клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів підтримали з наведених у ньому підстав та просили задовольнити клопотання у повному обсязі.

Прокурор ОСОБА_3 заперечила щодо поданого клопотання та просила в його задоволенні відмовити, оскільки клопотання не обґрунтоване, а інформація, що міститься Єдиному реєстрі досудових розслідувань стосовно кримінального провадження № 12021170000000758 від 01.11.2021 року стороною обвинувачення буде надана при дослідженні доказів.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з`явився, до того автор клопотання просив надати йому доступ до речей та документів, які знаходяться у володіння Генеральної прокуратури без підтвердження про існування даної установи, місця її знаходження.

Суду відомо, що в даний час вищим органом прокуратури України, який організовує та координує діяльність усіх органів прокуратури та виконує інші функції відповідно до закону є ІНФОРМАЦІЯ_3 , а до 02.01.2020 року установа носила назву Генеральна прокуратура України.

Суд, розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей від 28.09.2022 року, заслухавши доводи сторін кримінального провадження, вивчивши матеріали кримінального провадження, доходить наступних висновків.

Як передбачено частиною першою статті 33 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

Згідно з ч. 2 ст. 333 КПК України під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

Відповідно до частини першої та пункту 5 частини другої статті 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Частиною першою статті 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку); тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, без їх вилучення.

Відповідно до частини п`ятої статті 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частина шоста цієї статті визначає, що суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Також пунктами 5-6 ч. 2 ст. 160 КПК України передбачено, що у клопотанні про тимчасовий доступ зазначаються, окрім іншого, значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Розглядаючи клопотання про тимчасовий доступ до речей від 28.09.2022 року суд зауважує, що стороною захисту не зазначено та не доведено поважності причин, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування, а також необґрунтовано та не доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини по кримінальному провадженню № 12021170000000758, які передбачається довести за допомогою цих відомостей.

Крім того, захисником обвинуваченого не надано доказів, що він звертався з адвокатським запитом до ІНФОРМАЦІЯ_3 з метою витребування та отримання необхідної інформації, однак запитувані відомості йому не було надано.

З урахуванням наведеного, керуючись ст. ст. 3, 159, 160, 163, 371, 372 КПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

В задоволенні клопотання захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_8 від 28.09.2022 року про тимчасовий доступ до речей та документів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106624144
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —545/30/22

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 15.11.2022

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Гальченко О. О.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Ухвала від 18.02.2022

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Ухвала від 06.01.2022

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні