Ухвала
від 11.10.2022 по справі 460/1464/21
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

щодо участі учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції

11 жовтня 2022 рокуЛьвівСправа № 460/1464/21 пров. № А/857/4078/22

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Гуляка В. В.суддів -Довгополова О. М. Ільчишин Н. В.розглянувши в порядку письмового провадження у м. Львові клопотання Головного управління ДПС у Рівненській області про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в адміністративній справі №460/1464/21 за позовом Фермерського господарства "Лаванда-Лідаво" до Головного управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, провадження в якій відкрито за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Рівненській області на рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 27 вересня 2021 року,

встановив:

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 22.09.2022 призначено справу №460/1464/21 до апеляційного розгляду у судовому засіданні на 12 жовтня 2022 року о 14:00 год. у залі судових засідань № 4 Восьмого апеляційного адміністративного суду (вул. Саксаганського, 13, м. Львів).

07.10.2022 ГУ ДПС у Рівненській області звернувся із заявою про участь у судовому засіданні в адміністративній справі №460/1464/21 в режимі відеоконференції, обов`язок забезпечення якого покласти на Рівненський окружний адміністративний суд або Рівненський апеляційний суд, а у разі відсутності технічної можливості, поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в системі EasyCon.

Заслухавши суддю-доповідача по справі, перевіривши матеріали справи та зазначене клопотання (заяву), колегія суддів дійшла висновку про його часткове задоволення з таких підстав.

Згідно положень ч.1 ст.195 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно ч.8 цієї статті у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення.

Водночас, частина третя статті 195 КАС України передбачає, що учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Частиною 4 ст.195 КАС України визначено, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки (частина одинадцята статті 195 КАС).

Судом встановлено, що клопотання відповідача відповідає необхідним вимогам та подане відповідно до діючого законодавства. Однак з причин відсутності технічної можливості покладення обов`язку щодо забезпечення проведення судового засідання у справі в режимі відеконференції на Рівненський окружний адміністративний суд та Рівненський апеляційний суд, колегія суддів вважає за можливе провести судове засідання в режимі відеконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в системі EasyCon.

Відтак суд апеляційної інстанції дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання (заяви) про участь у судовому засіданні, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Поряд з цим, слід роз`яснити заявнику, що з огляду на необхідність ідентифікувати особу, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, такий учасник справи повинен завчасно надати до суду скріплені електронним цифровим підписом скановані копії документів, що посвідчують особу (паспорту тощо), а під час судового засідання - пред`явити їх оригінали на вимогу суду на відео.

Керуючись статтями 195, 248, 321, 325, 328 КАС суд,

ухвалив:

Судове засідання в адміністративній справі №460/1464/21 за позовом Фермерського господарства "Лаванда-Лідаво" до Головного управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, провадження в якій відкрито за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Рівненській області на рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 27 вересня 2021 року, проводити 12 жовтня 2022 року о 14:00 год. в режимі відеоконференції за участю Головного управління ДПС у Рівненській області (його представника Довгалюк Ірини Леонідівни, ІНФОРМАЦІЯ_1 ) з використанням системи EasyCon (vkz.court.gov.ua).

Доручити відповідальним особам суду проінформувати учасника справи засобами телефонного зв`язку (електронної пошти) щодо технічної можливості проведення засідання в режимі відеоконференції.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В. В. Гуляк судді О. М. Довгополов Н. В. Ільчишин

Дата ухвалення рішення11.10.2022
Оприлюднено13.10.2022
Номер документу106694374
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, провадження в якій відкрито за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Рівненській області на рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 27 вересня 2021 року

Судовий реєстр по справі —460/1464/21

Постанова від 26.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 26.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 17.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 11.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 07.10.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 21.09.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 08.09.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 12.07.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Рішення від 07.04.2022

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

Ухвала від 21.02.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні