Ухвала
від 04.10.2022 по справі 908/1416/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 22/80/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

04.10.2022 Справа № 908/1416/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ярешко О.В., при секретарі судового засідання Шолоховій С.В.

за участю представників:

від позивача не з`явився

від відповідача не з`явився

розглянувши в засіданні суду матеріали справи № 908/1416/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Трейд Енерджі (Харківське шосе, буд. 201-203, корпус 2-А, нежитлове приміщення № 4, м. Київ, 02121)

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства Спеціалізована медико-санітарна частина Енергодарської міської ради (пр. Будівельників, буд. 33, м. Енергодар, Василівський район, Запорізька область, 71503)

про стягнення 466 903,14 грн.

ВСТАНОВИВ:

17.08.2022 до Господарського суду Запорізької області через підсистему Електронний суд надійшла позовна заява (вих. № б/н від 16.08.2022) Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Трейд Енерджі до Комунального некомерційного підприємства Спеціалізована медико-санітарна частина Енергодарської міської ради про стягнення 466903,14 грн. заборгованості.

Відповідно до протоколу розподілу судової справи між суддями від 17.08.2022 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/1416/22 та визначено до розгляду судді Ярешко О.В.

Ухвалою суду від 22.08.2022 вказану позовну заяву залишено без руху.

31.08.2022 на електронну адресу суду надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 05.09.2022позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Трейд Енерджі прийнятодо розгляду та відкрито провадження у справі № 908/1416/22. Присвоєно справі номер провадження 22/80/22. Ухвалено розглядати справу за правилами загального позовного провадження.Підготовче засіданняпризначено на 04.10.2022.

Ухвала суду від 05.09.2022 на адресу Комунального некомерційного підприємства Спеціалізована медико-санітарна частина Енергодарської міської ради не була, у зв`язку з тим, що підприємство зареєстровано та знаходиться на тимчасово окупованій території Запорізької області в місті Енергодар, де поштовий зв`язок України на теперішній час не функціонує. В матеріалах справи міститься відповідний акт про неможливість направлення поштових відправлень.

Ухвалу було направлено на електронну адресу відповідача, зазначену позивачем у справі. Також для відповідача на вебпорталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/ розміщенооголошення про призначення підготовчого засідання.

Відповідно до ч. 3 ст. 222 ГПК України, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснювалося.

13.09.2022 на електронну адресу суду від представника позивача надійшла заява (вих. б/н від 12.09.2022), на виконання вимог ухвали суду від 05.09.2022 позивачем надано обґрунтований розрахунок основного боргу, заявленого до стягнення; скріншот з поштової скриньки позивача та протокол створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису, про направлення на електронну адресу відповідача копії позовної заяви з додатками, відомості про направлення електронного листа про розрахунок заборгованості відповідачу. Представник зазначив, що наразі у позивача відсутня технічна можливість надати суду підтвердження про отриманнянадісланого електронного листа відповідачем. Повідомив усі відомі йому контакти відповідача, а саме:адресу електронної пошти, телефонні номери для зв`язку з підприємством, зокрема з секретарем, бухгалтерією, юристом. Заява приймається судом до розгляд та долучається до матеріалів справи.

29.09.2022 на електронну адресу Господарського суду Запорізької області від позивача надійшла заява (вих. б/н від 29.09.2022), про участь представника у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвалою суду від 30.09.2022 у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Трейд Енерджі про проведення судового засідання у справі 908/1416/22 у режимі відеоконференції поза межами приміщення відмовлено.

У підготовче засідання 04.10.2022 представники сторін не з`явилися.

На теперішній час у суду відсутні достовірні дані про те, чи обізнаний відповідач про дату та час проведення підготовчого засідання.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який триває й на теперішній час.

З березня 2022 м. Енергодар Запорізької області знаходиться в тимчасовій окупації, вільне пересування Запорізькою областю, зокрема приїзд до міста Запоріжжя пов`язано з необхідністю перетину лінії розмежування підконтрольної та окупованої територій, що зумовлює критичні ризики для здоров`я та життя людей.

Відповідно до практики Європейського Суду з прав людини, держава, яка створює суди апеляційної чи касаційної інстанцій, має забезпечити, щоб особи, які відповідають перед законом, мали можливість користуватись всіма фундаментальними гарантіями ст. 6 Конвенції в провадженнях у цих судах.

Одною з передумов забезпечення доступу до суду є наявність в особи права на судовий захист. Це право випливає з ч. 3 ст. 8, ч. 1 ст. 55 Конституції України.

Відповідно до ст. 124, п. п. 2, 3, 4 ч. 2 ст. 129 Конституції України, ст. 4-2, 4-3 Господарського процесуального кодексу України основними засадами судочинства є рівність всіх учасників судового процесу перед законом та судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Положеннями Господарського процесуального кодексу України, зокрема статтями 7, 13, визначено, що кожна сторона має рівні права, а суд має сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Господарським процесуальним кодексом України

Суд зазначає, що право бути почутим є одним з ключових принципів процесуальної справедливості, яка передбачена статтею 129 Конституції України і статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року. Учасник справи повинен мати можливість захистити свою позицію в суді. Така можливість сприяє дотриманню принципу змагальності через право особи бути почутою та прийняттю обґрунтованого і справедливого рішення. Загальна концепція справедливого судочинства, яка охоплює основний принцип - провадження має бути змагальним.

Згідно із статтею 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008 зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Згідно зі ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках коли питання визначені частиною другою статті 182 цього кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи вищевикладене, введення у країні воєнного стану, перебування підприємства відповідача на тимчасово окупованій території Запорізької області в місті Енергодар, відсутність достовірної інформації про обізнаність відповідача про розгляд даної справи, неможливість відповідача прибути до судудля захисту своїх прав та інтересів, а також ненадання будь-яких заяв, клопотань про відкладення розгляду справи або проведення без участі представника, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, дотримуючись основних засад (принципів) господарського судочинства, зокрема рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін, суд вважає за доцільне відкласти підготовче засідання у справі № 908/1416/22до усунення обставин, що зумовили окупацію м. Енергодар Запорізької області або встановлення інформації щодо іншого місцезнаходження відповідача на території України.

Про подальший процесуальний рух справи сторони будуть повідомлені відповідною ухвалою.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Підготовче засідання відкласти до усунення обставин, що зумовили окупаціюм. ЕнергодарЗапорізької області або встановлення інформації щодо іншого місцезнаходження відповідача на території України.

2. Про дату, час та місце проведення підготовчого засідання у даній справі сторін буде повідомлено судом додатково.

3. Зобов`язати позивача,у разі появи будь якої інформації стосовно відповідачаневідкладно повідомити суд та надати письмові відомості щодо фактичного місця проживання (місцезнаходження) відповідача чи будь-які ефективні засоби зв`язку з ними за допомогою діючої електронної пошти, телефонного зв`язку, тощо.

4. Екземпляр даної ухвали надіслати на адресу учасників справи.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвала підписана 12.10.2022.

Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), письмові та електронні докази на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/.

Суддя О.В. Ярешко

Дата ухвалення рішення04.10.2022
Оприлюднено13.10.2022
Номер документу106705614
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —908/1416/22

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 04.10.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 30.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 04.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 21.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні