Ухвала
від 12.10.2022 по справі 380/12793/22
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/12793/22

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

12 жовтня 2022 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Качур Р.П. розглянув у порядку письмового провадження заяву питання про залишення позовної заяви без руху в адміністративній справі за позовом Львівської обласної благодійної організації «Реабілітаційний центр «Нове життя» до Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) за участю третьою особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області про визнання протиправною і скасування постанови -

УСТАНОВИВ:

Львівська обласна благодійна організація «Реабілітаційний центр «Нове життя» (далі позивач) звернулася до Львівського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) (далі відповідач), у якій з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог (вх. № 61999 від 28.09.2022), просить визнати протиправними і скасувати постанову про відкриття виконавчого провадження від 14.09.2021 у виконавчому провадженні № 66816672, що постановлена головним державним виконавцем Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

В обґрунтування позову зазначено, що головним державним виконавцем Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) винесено постанову про відкриття провадження ВП № 66816672 з примусового виконання виконавчого листа № 380/3442/21, виданого 10.08.2021 Львівським окружним адміністративним судом. При цьому позивач зазначив, що відповідно до висновків Верховного Суду, викладених у постанові від 05.06.2019 № 809/421/17, виконання судового рішення про застосування заходів реагування покладається на орган, який звернувся з позовом. Отже, вважає, що у цьому випадку виконання рішення Львівського окружного адміністративного суду від 28.05.2021 у справі № 380/3442/21 покладається на Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, відтак вважає оскаржувану постанову протиправною, тому звернувся до суду із цим позовом.

Ухвалою від 15.09.2022 позовну заяву залишено без руху для усунення недоліків.

Ухвалою суду від 03.10.2022 провадження у справі прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі; залучено до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області (далі третя особа). Цією ж ухвалою вирішено, що розгляд справи відбудеться в письмовому провадженні без виклику сторін 12.10.2022, в приміщенні Львівського окружного адміністративного суду.

Ухвалою суду від 12.10.2022 заяву позивача про забезпечення позову повернуто заявнику без розгляду.

На адресу суду від відповідача надійшов відзив на позову заяву (вх. № 63994 від 07.10.2022) у якому вказав, що на виконанні Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного МРУ МЮ (м. Львів) перебувало виконавче провадження № 66816672 виконавчого листа № 380/3442/2 від 10.08.2021, виданого Львівським окружним адміністративним судом про зупинення експлуатації будівлі Львівської обласної благодійної організації "Реабілітаційний центр "Нове життя" за адресою: Україна, 80463, Львівська область Кам`янка-Бузький район, село Старий Яричів вул. Галицька 143, ЄДРПОУ 26268668 до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, шляхом опечатування (опломбування) та відімкнення від джерел живлення. Державним виконавцем 14.09.2021 винесено постанови про відкриття виконавчого провадження, які скеровано сторонам виконавчого провадження до відома та виконання, а також постанови про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження. Державним виконавцем винесено також постанову від 03.08.2021 про стягнення виконавчого збору. Також зазначив, що державним виконавцем 28.09.2021 здійснено виїзд на адресу, що вказана у виконавчому документі про що складено відповідний акт. Крім того, повідомив, що згідно з клопотанням про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Львівського окружного адміністративного суду від 28 травня 2021 у справі № 380/3442/21, керуючись вимогами статтею 38 Закону України Про виконавче провадження, державним виконавцем зупинено виконавче провадження до вияснення справи по суті. Вказав, що при винесенні рішення покладається на об`єктивність суду.

Від третьої особи, надійшли пояснення щодо позову (вх. № 64416 від 12.10.2022) у яких вказано, що повноваження щодо примусового виконання судових рішень покладається на виключний перелік органів та установ, серед яких Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області відсутнє. Вважає, що контроль за виконанням судового рішення у межах спірних правовідносин покладається саме на органи державної виконавчої служби. Також вказав на пропуск позивачем строку звернення до суду, оскільки, на думку третьої особи, позивач знав про існування виконавчого провадження. Враховуючи те, що постанова про відкриття виконавчого провадження датована 14.09.2021, а позовна заява датована 08.09.2022, третя особа вважає пропущеним строк звернення до суду позивачем.

Порядок здійснення судочинства в адміністративних судах визначено Кодексом адміністративного судочинства України (далі - КАС України), частиною першою статті 5 якого визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду за захистом, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси.

Частиною першою статті 118 КАС України визначено, що процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Процесуальні строки визначаються днями, місяцями і роками, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Строки звернення до суду визначені ст. 122 КАС України. Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно з ч. 2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Статтею 287 КАС України визначено особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

Згідно з ч. 1 ст. 287 КАС України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів (п. 1 ч. 2 ст. 287 КАС України).

За змістом ч. 1 ст. 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Поважними причинами визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

У позовній заяві позивач вказав, що про відкриття виконавчого провадження Львівській обласній благодійній організації «Реабілітаційний центр «Нове життя» стало відомо із заяви про ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження від 29.08.2022.

Разом з тим, із матеріалів справи, зокрема із наданих відповідачем матеріалів виконавчого провадження судом встановлено, що оскаржувану постанову винесено 14.09.2021 та отримано позивачем 27.09.2021, що підтверджується актом державного виконавця від 28.09.2021. Вказані обставини спростовують вищезазначені доводи позивача.

Позовну заяву подано до суду 08.09.2022, що підтверджується штемпелем відділення поштового зв`язку на конверті рекомендованого поштового відправлення за ШКІ № 7900828386227, тобто із пропуском встановленого п. 1 ч. 2 ст. 287 КАС України строку.

Всупереч вимогам ч. 1 ст. 123 КАС України позивачем не подано заяви про поновлення пропущеного строку звернення до суду та не зазначено про причини пропуску такого. Таким чином, суд погоджується з доводами третьої особи про пропуск позивачем строку звернення до адміністративного суду. Вказане є недоліком позовної заяви.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що позивач пропустив строк звернення до суду з цим, не навівши при цьому поважних та об`єктивних причин пропуску вказаного строку.

Відповідно до ч.ч. 1. 2 ст. 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

З огляду на викладене позивач має право звернутися до суду із заявою (клопотанням) про поновлення строку звернення до адміністративного суду, у якій вказати підстави для поновлення строку з наданням доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з вимогами ч. 13 ст. 171 КАС України суддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 160, 161 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

З урахуванням того, що після відкриття провадження у справі суддею встановлено, що позивачем не виконано вищевказаних вимог КАС України, позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків, тривалістю п`ять днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Керуючись ст.ст. 169, 171, 243, 248, 256, 293, 294 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Львівської обласної благодійної організації «Реабілітаційний центр «Нове життя» до Кам`янка-Бузького відділу державної виконавчої служби у Львівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) за участю третьою особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області про визнання протиправною і скасування постанови залишити без руху для усунення недоліків позовної заяви.

2. Позивачу усунути недоліки позовної заяви у строк, що не перевищує п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, шляхом подання до канцелярії суду чи надіслання на адресу суду (79018 м. Львів вул. Чоловського 2) заяви (клопотання) про поновлення строку звернення до адміністративного суду із наданням на доказів поважності причин пропуску строку звернення до суду.

3. Роз`яснити позивачу, що в разі неусунення недоліків позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута в частині вказаних судом позовних вимог.

4. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху набирає законної сили з моменту її підписання. Заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяР.П. Качур

Дата ухвалення рішення12.10.2022
Оприлюднено14.10.2022

Судовий реєстр по справі —380/12793/22

Ухвала від 23.11.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 01.11.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 12.10.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 12.10.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 14.09.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні