Ухвала
від 12.10.2022 по справі 556/1867/22
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/1867/22

Номер провадження 1-кс/556/312/2022

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей та документів

12.10.2022 .

Слідчий суддя Володимирецького районного суду Рівненської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання начальника СВ відділення поліції №1 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області майора поліції ОСОБА_3 , яке погоджено начальником Володимирецького відділу Вараської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні №12022181230000152, за ознаками вчинення кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 2 ст. 1971 КК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя,

встановив:

У відповідності до ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком речей та документів, доступ до яких заборонено.

Начальник СВ відділення поліції №1 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні і розпорядженні Приватного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання вказував, що досудовим розслідуванням проводиться перевірка за фактом самовільного зайняття земельних ділянок із кадастровими номерами 5620888000:05:036:0162, площею 12,1589 га та 5620888000:05:036:0183, площею 1,88 га, комунальної форми власності в особі ІНФОРМАЦІЯ_2 , вчиненого групою осіб.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення: самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене групою осіб, передбачене ч. 2 ст. 1971 КК України.

Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 проведено перевірку на предмет дотримання вимог земельного законодавства щодо земельної ділянки із кадастровим номером 5620888000:05:036:0162, площею 12,1589 га, яка розташована за межами населених пунктів на території Полицької сільської ради, Вараського району Рівненської області. За результатами проведеної перевірки складено відповідний акт №951-ДК/848/АП/09/01/-20 від 10.12.2020, яким встановлено, що вказана земельна ділянка знаходиться в межах гірничого відводу ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Відповідно до схеми перспективного використання земель, схеми землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель на території Полицької сільської ради Володимирецького району Рівненської області, розробленої у 2014 році ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », частину земельної ділянки (орієнтовною площею 4,000 га) передбачено використати під розширення кар`єру базальтів.

При обстеженні земельної ділянки із кадастровим номером 5620888000:05:036:0162, встановлено факт самовільного зайняття частини вищезазначеної земельної ділянки ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », площею 0,8980 га для розширення площі кар`єру по видобуванню базальтів, при цьому здійснено зняття ґрунтового покриву при відсутності спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельної ділянки, що є порушенням вимог статей 125, 126, 168 Земельного Кодексу України.

Крім цього, із матеріалів кримінального провадження також вбачається, що ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в порушення вимог статей 125, 126, 168 Земельного Кодексу України, з метою розширення площі кар`єру по видобуванню базальтів, здійснено зняття та перенесення ґрунтового покриву на земельній ділянці із кадастровим номером 5620888000:05:036:0183, площею 1,88 га, при відсутності спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву.

На даний час досудовим розслідуванням вживаються заходи спрямовані на встановлення розрахунку розміру шкоди заподіяної внаслідоксамовільного зайняттяземельних ділянок, відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання,затвердженої постановоюКабінету МіністрівУкраїни від25.07.2007№ 963.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення усіх обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів маркшейдерської служби ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період 2019-2022 років, а саме: журналів вимірювань, обчислювальної документації, маркшейдерської графічної документації, документів визначення залишків корисних копалин на складах, креслень по перенесенню в натуру проектного положення основного технологічного комплексу, блоків і окремих промислових будівель і споруд, комунікацій, креслень з розрахунків по забезпеченню безпеки гірничих робіт, журналів вимірювань за всіма видами робіт, планів природних відвалів, планів земельної поверхні з відображенням результатів робіт по рекультивації земель, що були порушені гірничими роботами, звітні баланси запасів корисних копалин форми № 5-ГР (тверді горючі, металічні та неметалічні корисні копалини), з можливістю ознайомитись з ними та вилучити належним чином завірені копії цих документів.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд клопотання у їх відсутності. Клопотання підтримують, просять задовольнити.

Розгляд клопотання проведено без виклику представника Приватного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у володінні і розпорядженні якого знаходиться інформація, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення, втрати, з метою перешкодити слідству, такої інформації, про що вказано в даному клопотанні.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Перевіривши надані документи з кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

В провадженні відділення поліції №1 Вараського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022181230000152, за ознаками вчинення кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 2 ст. 1971 КК України.

Як зазначено в ч.1, ч.3 ст.163 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленогочастиною другоюцієї статті. Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу.

А як зазначено в ч.5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи,що бездоступу довище зазначенихдокументів таїх подальшогоогляду неможливозабезпечити швидке,повне танеупереджене досудоверозслідування уданому кримінальномупровадженні,а такожвраховуючи,що дані документи мають важливе значення у кримінальному провадженні, дослідження даних документів, дасть можливість підтвердити чи спростувати факт вчинення кримінального правопорушення конкретними особами. У зв`язку із цим, дані документи можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Зазначені документи, які знаходиться у Приватному акціонерному товаристві « ІНФОРМАЦІЯ_1 », самі по собі або в сукупності з іншими доказами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема встановлення осіб, які вчинили злочин, та в подальшому дана інформація може бути використана як доказ.

Таким чином, враховуючи, що речі та документи, про доступ яких клопоче слідчий, мають значення для кримінального провадження, а також неможливість отримання відомостей в інший спосіб, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.159-164, 372 КПК України,-

постановив:

Клопотання начальника СВ відділенняполіції №1Вараського РВПГУНП вРівненській області майора поліції ОСОБА_3 ,яке погодженоначальником Володимирецького відділуВараської окружноїпрокуратури ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні №12022181230000152 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, задовольнити.

Надати дозвіл заступнику начальника відділення поліції №1 Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області начальнику слідчого відділення майору поліції ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділення відділення поліції №1 Вараського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_5 , дозвіл на тимчасовий доступ до документів маркшейдерської служби ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період 2019-2022 років, що перебувають у володінні Приватного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме: журналів вимірювань, обчислювальної документації, маркшейдерської графічної документації, документів визначення залишків корисних копалин на складах, креслень по перенесенню в натуру проектного положення основного технологічного комплексу, блоків і окремих промислових будівель і споруд, комунікацій, креслень з розрахунків по забезпеченню безпеки гірничих робіт, журналів вимірювань за всіма видами робіт, планів природних відвалів, планів земельної поверхні з відображенням результатів робіт по рекультивації земель, що були порушені гірничими роботами, звітні баланси запасів корисних копалин форми № 5-ГР (тверді горючі, металічні та неметалічні корисні копалини), з можливістю ознайомитись з ними та вилучити належним чином завірені копії цих документів.

Строк дії ухвали становить один місяць з часу її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінально-процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала є остаточною і апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудВолодимирецький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення12.10.2022
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу106717872
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —556/1867/22

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 14.09.2022

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 13.09.2022

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні