Рішення
від 13.10.2022 по справі 157/998/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/998/22

Провадження №2-о/157/44/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2022 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Антонюк О.В.,

присяжних - Домарецького О.О., Дмитрук Н.О.,

з участю секретаря судового засідання - Дроздик А.В.,

заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представник служби у справах дітей - Голубчук Т.П.,

розглянувши у закритому підготовчому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Камінь-Каширської районної державної адміністрації, про усиновлення дитини,

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернувся в суд з заявою, у якій просить постановити рішення про усиновлення ним дитини ОСОБА_3 , внести зміни в актовий запис про народження останнього, що складений Виконавчим комітетом Сошичненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області за актовим записом № 4 від 27 січня 2012 року, у якому змінити прізвище дитини з ІНФОРМАЦІЯ_5 на ІНФОРМАЦІЯ_5 , по батькові змінити з ІНФОРМАЦІЯ_5 на ІНФОРМАЦІЯ_5 та записати його батьком дитини, а саме, у графі «відомості про батька» вказати: батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України. В обґрунтування вимог зазначає, що між ним та ОСОБА_8 було зареєстровано шлюб Виконавчим комітетом Сошичненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області, актовий запис № 7. Під час спільного проживання у шлюбі в них народилося двоє дітей: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Ще до реєстрації їхнього шлюбу його дружина народила сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . З моменту укладення їхнього шлюбу вони проживають однією сім`єю. З першого його знайомства з ОСОБА_3 у нього склалися дуже гарні і теплі сімейні відносини, дитина дуже прив`язалася до нього, вважає і називає його своїм батьком. Він дуже любить його, турбується, піклується про нього, створює належні умови для розвитку, утримує та виховує і ставиться як до своєї рідної дитини, а тому вважає, що усиновлення ОСОБА_3 відповідатиме якнайкращим інтересам останнього, а також і його інтересам. Мати ОСОБА_2 не заперечує проти усиновлення її сина ОСОБА_3 , що підтверджується її нотаріально посвідченою заявою від 1 серпня 2022 року. Умови проживання дитини задовільні, житловий будинок великий, кімнати просторі, дитина має свою власну кімнату, облаштовану меблями, та має всі необхідні речі для проживання. Для виховання та розвитку дитини ними створені належні умови. Стан його здоров`я задовільний, що підтверджується відповідним висновком від 3 серпня 2022 року. Він ознайомлений також із станом здоров`я дитини, про який є відповідний медичний висновок. До кримінальної відповідальності він не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має, у розшуку не перебуває. Він виїжджає на сезонні роботи, працює по найму на будівництві, окрім того, займається веденням підсобного домашнього господарства, а тому має постійні доходи на утримання їхньої сім`ї. Він ніколи не позбавлявся батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами. При реєстрації народження дитини, відомості про батька дитини зазначено відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримав в повному об`ємі з викладених у ній підстав і пояснив, що дитина звикла до нього і називає його татом, стан здоров`я дитини йому відомий.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 у судовому засідання просила заяву про усиновлення сина ОСОБА_3 її чоловіком ОСОБА_1 задовольнити.

Представник служби у справах дітей Камінь-Каширської районної державної адміністрації Голубчук Т.П. у судовому засіданні не заперечила проти задоволення заяви про усиновлення і пояснила, що Камінь-Каширською районною державною адміністрацією надано висновок про доцільність усиновлення дитини ОСОБА_3 заявником і таке усиновлення відповідає інтересам дитини.

Заслухавши пояснення заявника, заінтересованої особи, представника служби у справах дітей, з`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд дійшов висновку, що заяву про усиновлення належить задовольнити, зважаючи на таке.

Відповідно до ст. ст. 3, 4, 5, 7 Сімейного кодексу України (далі - СК) кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Статтею 207 СК передбачено, що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , громадянин України, 2 вересня 2016 року зареєстрував шлюб з ОСОБА_12 у Виконавчому комітеті Сошичненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області, що стверджується копією паспорта серії НОМЕР_1 та свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , виданим 2 вересня 2016 року.

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Сошичненською сільською радою 27 січня 2012 року, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Сошичне, Камінь-Каширського району, Волинської області, його батьками записані - ОСОБА_13 та ОСОБА_12 .

Згідно зі ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 СК усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони, зокрема, невідомі; протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

Статтею 220 СК встановлено, що на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статі 135 СК вбачається, що відомості про батька дитини ОСОБА_3 записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК, тобто запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень проведено за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записано за її вказівкою.

ОСОБА_2 проти усиновлення її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , її чоловіком - заявником ОСОБА_1 не заперечила, про що надала письмову згоду, що засвідчена приватним нотаріусом Камінь-Каширської районного нотаріального округу Волинської області Кузьміною І.М. 1 серпня 2022 року та зареєстрована у реєстрі за № 1189.

Частинами 1, 4 ст. 218 СК передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Судом також встановлено, що заявник ОСОБА_1 , його дружина ОСОБА_2 та малолітній син останньої ОСОБА_3 проживають однією сім`єю тривалий час, мешкають у АДРЕСА_1 .

З акта обстеження умов проживання від 9 серпня 2022 року вбачається, що умови проживання сім`ї задовільні, будинок великий, кімнати просторі, облаштовані належними меблями, ОСОБА_3 має власну кімнату, ліжко, шафу для одягу, місце для відпочинку; стосунки в сім`ї побудовані на любові, довірі, взаєморозумінні та взаємодопомозі, між членами родини панує злагода.

Згідно з висновком Камінь-Каширської районної військової державної адміністрації Волинської області від 11 серпня 2022 року № 1421/01-26/2-22, усиновлення дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є доцільним, оскільки це відповідає інтересам дитини.

Як вбачається з висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини від 3 серпня 2022 року, малолітня дитина ОСОБА_3 має гіпертрофію мигдалин III ст.

Заявник ОСОБА_1 , будучи обізнаним із станом ОСОБА_3 , бажає усиновити цю дитину.

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» № ВЗ-000208024 від 2 серпня 2022 року, ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

У судовому засіданні не встановлено будь-яких підстав, передбачених ст. 212 СК України, в силу яких усиновлення не може бути проведено.

Таким чином, з огляду на вищенаведені обставини щодо можливості усиновлення заявником ОСОБА_1 малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , суд дійшов висновку, що кандидатом в усиновлювачі та відповідними державними органами було дотримано передбачений діючим законодавством України порядок розгляду питань відносно усиновлення дітей, заявник здатний і має бажання та можливості забезпечити належний рівень виховання та утримання дитини, усиновлення повністю відповідатиме інтересам дитини та дасть можливість забезпечити їй стабільні та гармонійні умови життя, у зв`язку з чим заявника належить оголосити усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 229 СК особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Керуючись ст. 10, ч. 3 ст. 200, ст.ст. 263-265, 314, 352, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 (проживає по АДРЕСА_1 ), Служба у справах дітей Камінь-Каширської районної державної адміністрації (місцезнаходження: вул. Воля, 2, м. Камінь-Каширський, Волинська області), про усиновлення дитини, - задовольнити повністю.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Виконавчому комітету Сошичненської сільської ради внести зміни до актового запису № 4, зробленого 27 січня 2012 року Виконавчим комітетом Сошичненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , записавши його прізвище замість « ІНФОРМАЦІЯ_5 » - « ІНФОРМАЦІЯ_5 », по батькові замість « ІНФОРМАЦІЯ_5 » - « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та записавши батьком ОСОБА_3 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Невір, Любешівського району, Волинської області (проживає у АДРЕСА_1 ).

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати у Виконавчий комітет Сошичненської сільської ради для внесення змін в актовий запис про народження дитини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий: О. В. Антонюк

Присяжні:

О.О. Домарецький Н.О. Дмитрук

Дата ухвалення рішення13.10.2022
Оприлюднено18.10.2022
Номер документу106737017
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —157/998/22

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Рішення від 13.10.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні