Рішення
від 12.10.2022 по справі 930/1314/22
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/1314/22

Провадження №2-о/930/83/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.10.2022 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді: Царапори О.П.

при секретарі: Цицак А.І.

за участі заявника: ОСОБА_1

представника заявника адвоката: Примакової В.В.

зацікавленої особи: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позицій заявника

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько заявниці, ОСОБА_3 , який постійно проживав і був зареєстрований в АДРЕСА_1 .

Після його смерті відкрилася спадщина на майно належне спадкодавцю ,а саме на житловий будинок , що знаходиться за адресою: по АДРЕСА_1 , земельні ділянки : для будівництва і обслуговування жилого будинку , господарських будівель і споруд площею, 0,2004 га. державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯИ № 974238 кадастровий номер 0523088601:02:001:0286, для ведення особистого селянського господарства площею 0,2189 га. Державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯИ № 974237 кадастровий номер 0523088601:02:001:0287, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1.8728 га., державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯГ №491545, кадастровий номер 0523088600:01:001:0349, для ведення товарною сільськогосподарського виробництва площею 1.8795 га. , державний акт на право приватної власності на землю Серія І-ВН 063298.

Спадкоємцем першої черги за законом на спадкове майно після смерті батька

ОСОБА_3 є ОСОБА_1 , спадкоємцем другої черги за законом є її

тітка , рідна сестра її батька ОСОБА_2 , інших спадкоємців за

законом, ні за заповітом немає.

Для оформлення своїх спадкових прав після смерті батька зпявниці необхідно встановити факт родинних відносин між нею та її батьком, ОСОБА_3 .

Як зазначає ОСОБА_1 , що народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 і її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,які не перебували в зареєстрованому шлюбі і відомості про батька в актовому записі про народження були записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України .

На час народження заявниці, її батьки, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проживали в будинку її матері в АДРЕСА_2 .

Рішенням Немирівського районного суду від 20 травня 1993 року матір заявниці ОСОБА_4 було позбавлено батьківських прав відносно неї.

З 1993 року до 2005 рік заявниця навчалась в Брацлавській школі інтернат. З 2005 року навчалась в Немирівському будівельному технікумі.

Під час навчання в Немирівському будівельному технікумі їй повідомили , що її батько ОСОБА_3 перебуває в лікарні та потребує допомоги.

З 2006 року ОСОБА_1 почала спілкувати з батьком та відвідувала його в лікарні, він приходив до неї у будинок її свекрухи, де вона проживала.

Заявниця зазначає, що вона підтримувала із ним родинні стосунки , допомагали один одному , за її підтримки батько пройшов лікування від алкогольної залежності.

ЇЇ батьки , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з 1987 року проживали, однією сім`єю, як чоловік та дружина , в будинку матері в АДРЕСА_2 .

Після смерті її діда та баби по лінії батька батьки переїхали проживати до їх будинку по АДРЕСА_1 .

В 2009 році її батько оформив свої права на спадковий житловий будинок по

АДРЕСА_1 і разом із її матір`ю,

26.06.2009 року зареєстрував в будинку заявницю та її доньку , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстрував і 02.07.2011 року.

Я та мої доньки постійно відвідували дідуся та бабусю, під час канікул доньки постійно проживали в с. Стрільчинці, допомагали їм по господарству, вони піклувалися про них і всі проживали як одна родина .

Після смерті батька мати заявниці, ОСОБА_4 залишилась проживати у будинку , де і проживає по теперішній час .

Той факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 рідним батьком, що також підтверджується показами свідків: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , а також виписками з по господарської книги.

Такі обставини й стали підставою для заявниці звернутися до суду з даною заявою.

Заяви, клопотання учасників справи

Заяв та клопотань пов`язаних із розглядом справи від заявника ОСОБА_1 не надходило.

Представник заявника адвокат Примакова В.В. в судовому засіданні заявила усне клопотання про допит в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , яке задоволено судом.

Від зацікавленої особи ОСОБА_2 надійшли письмові пояснення згідно з якими заявлені вимоги вона не визнає та заперечує у задоволенні заяви.

Процесуальні дії у справі

Відповідно до ухвали судді від 29.07.2022 року прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 в порядку окремого провадження, відкрито провадження та призначено судове засідання на 23.08.2022 року о 10.30 год.

В судове засідання для розгляду справи по суті прибули заявник ОСОБА_1 та свідки ОСОБА_7 ОСОБА_8 , ОСОБА_4 та зацікавлена особа ОСОБА_2 у зв`язку із чим суд вважає, що перешкод для розгляду справи немає.

Фактичні обставини, встановлені судом, відомості про встановлений судом факт, мету встановлення факту, докази, на підставі яких суд встановив факт

В судовому засіданні у вступному слові заявник ОСОБА_1 , представник заявника адвокат Примакова В.В. підтримали заяву, зсилаючись на ті самі доводи, просили встановити юридичний факт родинних відносин між заявницею та її батьком, а саме, що вони між собою були батьком та дочкою. Встановлення означеного факту має для заявниці юридичне значення, так як дозволяє реалізувати право на отримання спадщини.

Зацікавлена особа ОСОБА_2 у судовому засіданні, щодо задоволення даної заяви поклалася на розсуд суду.

Вислухавши пояснення заявника, та її представника, зацікавлену особу, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_3 , який постійно проживав і був зареєстрований по АДРЕСА_1 , земельні ділянки. відкрилася спадщина та на житловий будинок і спадкоємцем першої черги на спадщину є заявниця ОСОБА_1 , другої черги її тітка ОСОБА_2 .

Батьки , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з 1987 року проживали, однією сім`єю, як чоловік та дружина , в будинку матері в АДРЕСА_2 , а потім після смерті її діда та баби по лінії батька батьки переїхали проживати до їх будинку по АДРЕСА_1 .

Даний факт підтверджується також виписками з по господарської книги (а.с.6-10, 25-26).

На момент відкриття спадщини за адресою АДРЕСА_1 також біли зареєстровані заявниця зі своїми доньками, що підтверджується довідкою виданою Немирівською міською радою № 2097 від 05.07.2022 року.

Вказаний факт підтверджується, крім пояснень заявника та її представника, показаннями свідків та дослідженими судом письмовими доказами, що містяться в матеріалах справи.

Свідки ОСОБА_7 ОСОБА_8 , ОСОБА_9 суду пояснили, що знали померлого і їм достовірно відомо, що ОСОБА_3 , доводиться рідним батьком заявниці ОСОБА_1 . При житті знали померлого, спілкувалися з ним.

В якості доказів заявниця також надала ксерокопії паспорту (а.с.15). Свідоцтво про своє народження (а.с.11), копію свідоцтва про смерть, (а.с.12), правовстановлюючі документи на нерухоме майно на нерухоме майно та інші документи які підтверджують наявність спадкового майна (а.с.18-24).

У зв`язку із наведеним встановлення зазначеного факту має для заявниці юридичне значення, так як дозволяє реалізувати право на отримання спадщини.

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Встановленим судом фактам відповідають цивільні правовідносини про встановлення факту, що має юридичне значення, які регулюються нормами ЦПК та ЦК України.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у порядку окремого провадження.

Згідно із ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ч.1 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти родинних відносин між фізичними особами, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

Згідно з ч.2 ст.1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Висновки суду

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суд може розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Аналіз перевірених і оцінених судом доказів та законодавства переконує суд, що заявником надані належні, достовірні, допустимі докази на підтвердження заявлених вимог, які не викликають сумніву і є достатніми для встановлення факту родинних відносин, а отже, заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 13, 76 - 82, 259, 263 - 265, 268, 273, 293-294, 315, 316, 352,354 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , зацікавлена особа ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Немирівський районний суд, Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет.

Повний текст рішення буде виготовлено в строк не більше ніж десять днів з моменту ухвалення вступної та резолютивної частини рішення.

Суддя: О.П. Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.10.2022
Оприлюднено18.10.2022
Номер документу106747637
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —930/1314/22

Постанова від 30.11.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Постанова від 30.11.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Рішення від 12.10.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 12.10.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 29.07.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні