Постанова
від 30.11.2022 по справі 930/1314/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 930/1314/22

Провадження № 22-ц/801/2020/2022

Категорія: 101

Головуючий у суді 1-ї інстанції Царапора О. П.

Доповідач:Рибчинський В. П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2022 рокуСправа № 930/1314/22м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати

у цивільних справах:

судді-доповідача: Рибчинського В.П.,

суддів: Голоти Л.О., Денишенко Т.О.,

за участю секретаря судового засідання Литвина С.С., представника ОСОБА_1 адвоката Киришова О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 12 жовтня 2022 року у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , зацікавлена особа ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в:

В липні 2022 року ОСОБА_2 звернулась до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, в якій просить встановити, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є її батьком, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_3 , який постійно проживав і був зареєстрований в АДРЕСА_1 .

Після його смерті відкрилася спадщина на майно, належне спадкодавцю, а саме на житловий будинок , що знаходиться за адресою: по АДРЕСА_1 , земельні ділянки: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею, 0,2004 га, державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯИ № 974238 кадастровий номер 0523088601:02:001:0286, для ведення особистого селянського господарства площею 0,2189 га, державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯИ № 974237 кадастровий номер 0523088601:02:001:0287, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1.8728 га, державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ЯГ №491545, кадастровий номер 0523088600:01:001:0349, для ведення товарною сільськогосподарського виробництва площею 1.8795 га, державний акт на право приватної власності на землю Серія І-ВН 063298.

Спадкоємцем першої черги за законом на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_3 є вона - ОСОБА_2 , спадкоємцем другої черги за законом є її тітка, рідна сестра батька - ОСОБА_1 , інших спадкоємців за законом, ні за заповітом немає.

Для оформлення своїх спадкових прав після смерті батька необхідно встановити факт родинних відносин між нею та батьком, ОСОБА_3 .

Зазначає, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 і її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які не перебували в зареєстрованому шлюбі і відомості про батька в актовому записі про народження були записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Рішенням Немирівського районного суду Вінницької області від 12 жовтня 2022 року заяву ОСОБА_2 задоволено.

Встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Не погоджуючись з таким рішенням суду, ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, просила рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення, яким в задоволенні заяви про встановлення юридичного факту родинних відносин відмовити.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази в їх сукупності, перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення, дійшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Згідно ч.1-3,5ст.263ЦПК Українисудове рішенняповинно ґрунтуватисяна засадахверховенства права,бути законнимі обґрунтованим. Законнимє рішення,ухвалене судомвідповідно донорм матеріальногоправа іздотриманням нормпроцесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Статтею 264 ЦПК України передбачено, що під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Зазначеним вимогам судове рішення частково не відповідає.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_3 , який постійно проживав і був зареєстрований по АДРЕСА_1 , відкрилася спадщина на земельні ділянки та житловий будинок і спадкоємцем першої черги на спадщину є заявниця ОСОБА_2 , другої черги її тітка ОСОБА_1 .

Батьки, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з 1987 року проживали, однією сім`єю, як чоловік та дружина, в будинку матері в АДРЕСА_2 , а потім після смерті її діда та баби по лінії батька, батьки переїхали проживати до їх будинку по АДРЕСА_1 .

Даний факт підтверджується виписками з погосподарської книги (а.с.6-10, 25-26).

На момент відкриття спадщини за адресою АДРЕСА_1 також були зареєстровані заявниця зі своїми доньками, що підтверджується довідкою виданою Немирівською міською радою № 2097 від 05.07.2022 року.

Згідно з частиною першою статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до частини шостої статті 294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (частина друга статті 315 ЦПК України).

Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо із заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду (частина четверта статті 315 ЦПК України).

Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися до суду із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняттяспадщини, яка відкрилася до 01 січня 2004 року тощо.

Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження з`ясується, що має місце спір про право, суд залишає заяву без розгляду та роз`яснює заявникові, що він має право звернутися до суду з позовом на загальних підставах.

Таким чином, визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне.

Апеляційний суд зазначає, що наявність спору про право повинна встановлюватись заознакою можливого заперечення суб`єктивного права особи, щодо якого виникає спір, у цій справі - майна померлого ОСОБА_3 .

У порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав осіб; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 20 червня 2019 року у справі № 632/580/17 (провадження № 61-51сво18) зазначено, що юридичними фактами є певні факти реальної дійсності, з якими нормою права пов`язується настання правових наслідків, зокрема виникнення, зміна або припинення цивільних прав та обов`язків.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18 (провадження № 14-567цс18) вказано, що «у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів».

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

- факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення;

- встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах;

- заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо);

- чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів».

Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складуспадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриттяспадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі неохоплення заповітом усієїспадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриттяспадщини.

Метою звернення ОСОБА_2 із заявою про встановлення факту родинних відносин із ОСОБА_3 є встановлення в судовому порядку обставин, необхідних для прийняття спадщини після ОСОБА_3 , зокрема з метою наступного вирішення питання про право власності на спадкове майно, яке залишилось після смерті останнього.

У письмових поясненнях, поданих до суду першої інстанції ОСОБА_1 висловлювала свої заперечення щодо задоволення заяви ОСОБА_2 .

Таким чином, факт, про встановлення якого просить ОСОБА_2 , не підлягає встановленню у порядку окремого провадження, оскільки існує спір про право, який підлягає розгляду у порядку позовного провадження.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції, приходить до висновку про залишення заяви ОСОБА_2 без розгляду на підставі частини четвертої статті 315 ЦПК України, оскільки встановлення факту родинних відносин пов`язується із наступним вирішенням спору про право, а тому такий спір має вирішуватися в порядку позовного, а не окремого провадження.

Подібні висновки узгоджуються з висновками Верховного Суду, викладеними в постановах від 13 жовтня 2021 року в справі № 159/858/20 (провадження № 61-1633св21), від 12 січня 2022 року в справі № 227/2188/21 (провадження № 61-18156 св21) та від 24 червня 2022 року в справі № 337/3395/21 (провадження № 61-21062св21).

Заява про встановлення факту родинних відносин може розглядатися за правилами окремого провадження у разі відсутності спору, водночас у справі, яка переглядається, ОСОБА_1 заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_2 .

За таких обставин суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про розгляд заяви ОСОБА_2 в порядку окремого провадження, тому апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення, а рішення суду першої інстанції - скасуванню із залишенням заяви ОСОБА_2 без розгляду, роз`яснивши їй, що вона має право подати позов на загальних підставах.

Керуючись ст. ст. 315, 367, 374, 375, 381-384 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.

Рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 12 жовтня 2022 року скасувати.

Заяву ОСОБА_2 , зацікавлена особа ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин - залишити без розгляду.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 30 листопада 2022 року.

Суддя-доповідач: В.П. Рибчинський

Судді: Л.О. Голота

Т.О. Денишенко

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено01.12.2022
Номер документу107582548
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —930/1314/22

Постанова від 30.11.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Постанова від 30.11.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Рішення від 12.10.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 12.10.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 29.07.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні