Рішення
від 11.03.2010 по справі 2/13-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11.03.10

          Справа № 2/13-10.

Суддя господарського суду Сумської області Соп’яненко О.Ю., розглянувши матеріали справи, -

За позовом          Фізичної особи -  підприємця  ОСОБА_1,   м.Мерефа, Харківський  район,   Харківська  область       

до відповідача              Приватного  підприємства  «Тарасівка-99»,  с.Тарасівка,   

В-Писарівський  район, Сумська  область             

про  стягнення            2195 грн. 34 коп.

                                                                                     

Представники:

від позивача:          ОСОБА_1          

від відповідача:            не з’явився

У судовому засіданні брали участь: секретар судового засідання Литвиненко О.А.

   

          Суть спору: позивач просить суд стягнути з відповідача 2195   грн.  34  коп.      боргу за надані послуги по перевезенню  вантажу,  згідно  укладеного  між сторонами по справі  договору  транспортного експедирування  від  13.08.2009 року.

          Представник позивача в засідання суду не з’явився, про час і місце розгляду справи позивач був повідомлений належним чином (відповідно до повідомлення про вручення рекомендованого поштового відправлення ухвала суду отримана ним 12.02.2010 року), ухвала про відкладення розгляду справи була також направлена позивачу та не повернута до суду, доказів поважності причини неприбуття представника в судове засідання суду не надано. За таких обставин справа розглядається за наявними матеріалами на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

          Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, дослідивши та оцінивши надані докази, суд встановив наступне:

          13.08.2009р. між  Фізичною особою – підприємцем ОСОБА_1 та Приватним підприємством «Тарасівка-99» було  укладено договір  транспортного  експедирування, у відповідності до п.п.  1.1. якого позивач   (експедитор) зобов’язався за плату і за рахунок відповідача  (клієнта)  забезпечити  йому  оптимальне  транспортне  обслуговування та організувати  перевезення  вантажу   відповідача  власним  або зафрахтованим   вантажним  автомобільним  транспортом  автомобільними  дорогами України.           

Згідно  п.1.2.  вищевказаного  договору,   видом  вантажу  є зернові культури. Конкретне  найменування  вантажу та його розмір у ваговому  еквіваленті   вказується   у замовленнях, що є додатками  до даного договору.

Розділом   V  вказаного  договору  визначено ціну   та порядок  розрахунків за договором.

Зокрема,  у відповідності  до п.п. 5.2. зазначеного  договору, розрахунок  за надані  послуги здійснюється   у безготівковій   формі  у  національній  валюті  України.  

Підпунктом  5.3.  договору  передбачено,   що тарифи,  які  застосовують сторони   у даному   договорі,   визначені  ними на основі  вільного волевиявлення   сторін. Розмір цих  тарифів  вказується  у додатках (замовленнях)  до даного договору, і може   змінюватись від  початково встановлених  за взаємною письмовою згодою сторін. У  будь-якому  випадку,  початково встановлені  тарифи  підлягають зміні  у разі  змін вартості  паливно -  мастильних  матеріалів,  які  отримує  експедитор від третіх  осіб  для  забезпечення  перевозу  вантажу.

Відповідно до  п.п.  5.4. договору,   відповідач  повинен  був здійснювати розрахунки з позивачем за надані  послуги шляхом  перерахування   грошових коштів  на поточний  рахунок  позивача   у термін  не більше  десяти  банківських  днів з дати отримання   від позивача  рахунку   на сплату  коштів.

Слід зазначити, що вартість кожного  окремого перевезення  та сума   оплати  послуг перевезення визначається згідно узгоджених тарифів і зазначається у рахунках  за перевезення. Рахунок  формується   на підставі   товарно -  транспортних накладних на перевезення  вантажу. Розрахунки   проводяться   відповідачем згідно  з наданими  позивачем рахунками за перевезення відповідно  до  протоколу  узгодження  тарифів  з надання  послуг (додаток  № 2 до даного договору), що є  невід’ємною  частиною договору.                                            

Як свідчать матеріали справи,  на виконання  умов  договору, позивач    (експедитор)  перевіз власним автотранспортом  вантаж  (пшеницю) з току  с.Тарасівка  на  ХПП  Тростянець, що підтверджується  товарно -  транспортними накладними № №  89 А,   92 А та підписаним  сторонами  по справі Актом приймання - передачі етапів виконаних  робіт  від 19.08.2009 року.

Відповідно   до зазначеного  акту вартість транспортних послуг наданих позивачем складає 2195 грн. 34 коп.   

Крім того, у даному  акті  замовник  підтверджує отримання  послуг   у повному  обсязі та заявляє  про відсутність будь-яких  претензій  чи застережень щодо наданих  послуг та їх вартості.                                    

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов’язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.  

Відповідно до ст.525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушення зобов‘язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов‘язання.

          Факт заборгованості відповідача за надані позивачем послуги з транспортування у розмірі 2195 грн. 34 коп.  підтверджується  матеріалами справи, зокрема,   товарно – транспортними  накладними  № №  89 А,   92 А, Актом приймання - передачі етапів виконаних  робіт  від 19.08.2009 року та рахунком  №  27   від  20.08.2009 року.   

          Доказів  сплати боргу  у сумі 2195 грн. 34 коп. відповідач  не надав, не надав  і аргументованого заперечення, тому  вимоги   позивача  визнаються судом   правомірними, обґрунтованими  та такими, що  підлягають задоволенню.     

          Згідно ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача 102 грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 грн. 00 коп. - витрат на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 84, 85, Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути  з  Приватного  підприємства  «Тарасівка-99»   (42825, Сумська  область,  В-Писарівський район,   с.Тарасівка, код 34205162) на користь Фізичної  особи  -  підприємця  ОСОБА_1  (АДРЕСА_1,  ідент. номер НОМЕР_1)  2195  грн. 34 коп. - боргу;  102 грн. 00 коп.   витрат по сплаті державного мита  та 236 грн. 00  коп. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

СУДДЯ                                                                                  О.Ю.  СОП‘ЯНЕНКО

У судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення підписано 16.03.2010 року.  

    Суддя                                                                        

Дата ухвалення рішення11.03.2010
Оприлюднено12.08.2010
Номер документу10675313
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/13-10

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 03.09.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 20.09.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Рішення від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні