Рішення
від 06.10.2022 по справі 911/1250/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"06" жовтня 2022 р. Справа № 911/1250/22

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгпостач", 08300, Київська область, місто Бориспіль, вулиця Тельмана, 37

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія чисте місто", 03110, місто Київ, вулиця Солом`янська, 3-Б

про стягнення 298 041,11 грн заборгованості за договором оренди індивідуально визначеного майна № 01-11/20 від 12.11.2020

суддя Н.Г. Шевчук

секретар судового засідання М.Г. Байдрелова

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: Дітковський А.М. (посвідчення № 5364 від 30.012019, ордер серії АН № 1075962 від 22.08.2022).

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгпостач" (далі ТОВ "Торгпостач") звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія чисте місто" (далі ТОВ "Компанія чисте місто") з вимогами про стягнення 298 041,11 грн заборгованості за договором оренди індивідуально визначеного майна № 01-11/20 від 12.11.2020, яка виникла у зв`язку з тим, що: 1) відповідач ухилився від виконання умов договору в частині утеплення орендованого майна з використанням пожежобезпечних та вибухобезпечних матеріалів, на що згідно пункту 3.8 цього договору протягом 13 місяців з дня підписання договору мав використовувати 50% від місячної орендної плати, а тому повинен був сплачувати орендну плату орендодавцю у повному обсязі; 2) не виконав умови додаткової угоди про збільшення орендної плати.

ТОВ "Компанія чисте місто" проти позову заперечує з тих підстав, що умови договору ним виконані у повному обсязі (виконані роботи по утепленню майна, сплачена передбачена договором та додатковими угодами до нього орендна плата), що договором не передбачено здавання/приймання таких робіт орендодавцем, не передбачені наслідки їх невиконання та відповідальність за це.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи (оригінали оглянуті в судовому засіданні), з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В :

ТОВ "Торгпостач" (орендодавець) та ТОВ "Компанія чисте місто" (орендар) 12.11.2020 укладений договір №01-11/20 оренди індивідуально визначеного майна (далі Договір), відповідно якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування приміщення загальною площею 1265 кв.м, розташоване за адресою: Київська обл., м. Бориспіль, вул.Тельмана, 37, для виробничо-складських приміщень.

Згідно з пунктом 3.1 Договору ціна оренди 1 (одного) кв.м площі об`єкта оренди становить 20,00 грн (без ПДВ). Загальний розмір орендної плати об`єкта оренди становить 25300,00грн (без ПДВ) за місяць з урахуванням індексації.

Відповідно до пункту 3.2 договору розмір орендної плати не може бути переглянуто на вимогу орендодавця протягом 12 місяців з дати підписання договору. Подальша зміна розміру орендної плати може бути переглянута згідно кон`юктури ринку, або якщо річний рівень інфляції складає 5% і більше. В разі недосягнення сторонами згоди на установлення ціни орендної плати (істотна умова) договір вважається розірваним в односторонньому порядку.

Наднормативна сума орендної плати, що надійшла на розрахунковий рахунок орендодавця, підлягає заліку в рахунок наступних платежів або за вимогою орендаря поверненню на його поточний рахунок (пункт 3.3 Договору).

Пунктом 3.5 Договору визначено, що орендар сплачує аванс за перший і останній місяці оренди. Авансовий платіж орендар зобов`язаний здійснити протягом 5 банківських днів з дати підписання цього Договору, який зараховується орендодавцем як плата за оренду відповідно першого та останнього календарного місяця оренди. Подальша оплата здійснюється до 10 (десятого) числа поточного місяця на підставі Договору.

Вартість компенсації комунальних послуг не входить до орендної плати. Вартість компенсації всіх наданих комунальних послуг, використаної електроенергії, водопостачання, каналізації сплачується орендарем на підставі рахунків, виставлених орендодавцем за тарифами підприємств, які надають відповідні комунальні послуги або згідно лічильників. Плату за комунальні послуги орендар перераховує на розрахунковий рахунок орендодавця (пункти 3.6, 3.7).

Пунктом 3.9 Договору сторони встановили, що 50% від місячної орендної плати, що складає 12650,00грн орендар перераховує на розрахунковий рахунок ТОВ "Торгпостач" (орендодавець) протягом 13 (тринадцяти) місяців з дати підписання договору до 30 листопада 2021 року включно. 100% від місячної орендної плати орендар перераховує на розрахунковий рахунок ТОВ "Торгпостач" з 1 грудня 2021 року.

Пунктом 3.10 Договору встановлено, що залишок 50% від місячної орендної плати, що складає 12650,00грн, орендар використовує для поліпшення об`єкту оренди, а саме його утеплення (з використанням пожежо- та вибухобезпечних матеріалів) протягом 13 місяців з дати підписання договору до 30 листопада 2021 року включно. Орендар несе повну відповідальність за виконання вказаних робіт та розрахунок за них. Термін виконання робіт з утеплення всього приміщення становить 2 місяці з дати підписання Договору.

По закінченні строку Договору, або у випадку дострокового розірвання Договору всі платежі, передбачені Договором, сплачуються по день фактичного повернення об`єкту оренди, що підтверджується актом прийому-передачі об`єкту оренди (пункт 3.11).

Якщо час фактичного користування об`єкту оренди менше 1 календарного місяця, орендна плата сплачується у розмірі, пропорційному фактичному часу користування приміщенням. У разі необхідності визначення орендної плати за один день, розмір орендної плати за один повний календарний місяць має бути поділений на кількість календарних днів у відповідному місяці (пункт 3.12).

Згідно умов пунктів 8.2 8.4 Договору орендодавець має право:

- виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього Договору, або його розірвання в разі погіршення стану об`єкту оренди, внаслідок неналежного його використання або невиконання умов цього Договору, в тому числі в разі заборгованості по орендній платі;

- змінювати розмір щомісячної орендної плати з попереднім повідомленням орендаря за місяць. Уразі незгоди орендаря на зміну орендної плати Договір вважається розірваним в день отримання орендодавцем зазначеної відмови або у разі закінчення місячного строку з моменту отримання орендарем повідомлення про зміну розміру орендної плати;

- виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього Договору або його розірвання в разі погіршення стану приміщення внаслідок невиконання або неналежного виконання умов цього Договору та діяти згідно статей 594-597 Цивільного кодексу України.

Пунктом 10.1 Договору визначено, що цей Договір діє 36 місяців з 12.11.2020 по 30.11.2023. Строк оренди розпочинає свій перебіг з дати підписання акту приймання-передачі об`єкта оренди та закінчується в строк, що визначений у даному пункті Договору.

Відповідно до пункту 10.2 зміни та доповнення до цього Договору допускаються за взаємної згоди сторін. Зміни та доповнення, що пропонується внести, розглядаються протягом одного місяця з дати їх подання до розгляду іншою стороною.

Усі зміни та доповнення до цього Договору оформлюються у письмовій формі додатковими угодами і вступають в силу після їх узгодження і підписання сторонами (пункт 10.6).

Додатки та/або додаткові угоди до даного Договору є його невід`ємною частиною і мають юридичну силу, якщо вони викладені у письмовій формі та підписані сторонами. Даний Договір, додатки до даного Договору, додаткові угоди до даного Договору, а також інші документи, оформлені на виконання даного Договору, підписані та надіслані за допомогою засобів електронної пошти або факсимільного зв`язку, мають однакову юридичну силу з оригіналом при умові наступного обміну оригіналами (пункти 11.2 11.3).

24 лютого 2022 року ТОВ "Торгпостач" та ТОВ "Компанія чисте місто" укладена додаткова угода №1 до цього Договору (далі Додаткова угода №1), відповідно до якої з 01.04.2022 по 30.04.2022 ціна оренди 1кв.м площі об`єкта оренди становить 10,00грн (без ПДВ), загальний розмір орендної плати об`єкта оренди становить 12650,00грн без ПДВ за місяць з урахуванням індексації.

29 квітня 2022 року сторонами укладена додаткова угода №2 до цього Договору (далі Додаткова угода №2), відповідно до якої з 01.05.2022 по 31.05.2022 ціна оренди 1кв.м площі об`єкта оренди становить 10,00грн (без ПДВ), загальний розмір орендної плати об`єкта оренди становить 12650,00грн без ПДВ за місяць з урахуванням індексації.

Відповідно до частини першої статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частина друга статті 509 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з частини першої статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки, відшкодування збитків.

Згідно статті 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 286 Господарського кодексу України встановлено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання або істотно погіршився стан об`єкта оренди.

Орендна плата встановлюється у грошовій формі. Залежно від специфіки виробничої діяльності орендаря орендна плата за згодою сторін може встановлюватися в натуральній або грошово-натуральній формі.

Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно до статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Згідно статті 762 Цивільного кодексу України за найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Плата за найм (оренду) майна може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за найм (оренду) майна встановлюється договором найму.

Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за найм (оренду) майна.

Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

За правилами Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (стаття 13 Кодексу).

За змістом частини першої статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу не інакше як, зокрема, на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до частини першої статті 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами, зокрема, письмовими, речовими і електронними доказами (пункт 1 частини другої статті 73 Господарського процесуального кодексу України).

Частинами першою, другою статті 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд встановив, що об`єкт оренди був переданий орендодавцем орендарю по акту приймання-передачі орендованого майна 16.11.2020, що стверджує позивач та підтверджує відповідач.

Суд не погоджується з твердженням позивача про те, що з 01.03.2022 (як вказано у позовній заяві), чи з 01.02.2022 (як вказано у наданій позивачем до матеріалів справи копії проекту додаткової угоди №1 від 01.02.2022) загальний розмір орендної плати становить 56925,00грн за місяць, оскільки такі зміни шляхом укладання додаткової угоди у встановленому законом та Договором порядку до Договору не були внесені.

Суд також не погоджується з твердженням відповідача про звільнення його за заявою-зверненням від 19.05.2022 від орендної плати за березень місяць 2022 року в повному обсязі, оскільки такі зміни у Договір у встановленому порядку не були внесені.

Щодо виконання/невиконання відповідачем передбачених пунктом 3.10 Договору робіт для поліпшення об`єкту оренди, а саме його утеплення (з використанням пожежо- та вибухобезпечних матеріалів) протягом 13 місяців з дати підписання договору до 30 листопада 2021 року включно, на які орендар використовує залишок 50% від місячної орендної плати, що складає 12650,00грн, за 13 місяців з дати підписання договору до 30 листопада 2021 року включно, суд встановив наступне.

Позивач стверджує, що такі роботи відповідачем не були виконані.

Відповідач стверджує, що роботи для поліпшення об`єкту оренди, а саме його утеплення (з використанням пожежо- та вибухобезпечних матеріалів) ним виконані у повному обсязі, в підтвердження чого надав договір підряду на виконання робіт від 19.11.2020, укладений ТОВ "Красноармійське будівельно-монтажне експлуатаційне управління" (виконавець) та ТОВ "Компанія чисте місто" (замовник), відповідно до якого виконавець приймає на себе зобов`язання за плату виконати будівельні, монтажні, ремонтні та інші роботи із утеплення об`єкту (приміщення загальною площею 1265 кв.м, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Бориспіль, вул. Тельмана,37, яким користується замовник з метою ведення господарської діяльності) з використанням пожежобезпечних та вибухобезпечних матеріалів, передбачені додатком №1 до цього договору; додаток №1 до цього договору (кошторис), в якому вказана загальна вартість робіт з урахуванням матеріалів 173 124,18грн; акт приймання-передачі виконаних робіт по вказаному договору від 07.01.2021; лист ТОВ "Красноармійське будівельно-монтажне експлуатаційне управління" з підтвердженням повної та своєчасної оплати визначених договором робіт №24 від 17.08.2022, адресований ТОВ "Торгпостач".

Інші докази виконання чи невиконання робіт для поліпшення об`єкту оренди, як то складений спільно позивачем і відповідачем акт огляду об`єкта оренди на предмет виконання таких робіт, висновок експертного дослідження і інше, за результатами дослідження яких суд міг би встановити цю обставину, відсутні.

Однак ця обставина не впливає на результат вирішення цього спору, оскільки Договором не передбачено, що у разі невиконання орендарем передбачених пунктом 3.10 Договору робіт для поліпшення об`єкту оренди, а саме його утеплення (з використанням пожежо- та вибухобезпечних матеріалів), 50% від місячної орендної плати, що складає 12650,00грн в місяць, які орендар мав використати на виконання цих робіт, підлягають сплаті на рахунок орендодавця як орендна плата за 13 місяців з дати підписання договору до 30 листопада 2021 року включно.

А тому передбачені пунктом 3.10 Договору 50% від місячної орендної плати, що складає 12650,00грн, за 13 місяців з дати підписання договору до 30 листопада 2021 року включно не є заборгованістю по орендній платі за цей період.

Договір не містить умов щодо порядку прийняття чи фіксації обома сторонами Договору виконання передбачених пунктом 3.10 Договору робіт, наслідків їх невиконання, відповідальності за невиконання.

Проте сторони не позбавлені можливості врегулювати це питання у спосіб, що не суперечить закону.

Враховуючи раніше встановлені обставини за період оренди з 16.11.2020 (день приймання-передачі орендованого майна по акту від 16.11.2020) по 30.06.2022 (за змістом позовної заяви і наведеним у ній розрахунком заборгованість заявлена за період з моменту укладення договору по червень місяць 2022 року включно) орендна плата згідно Договору і додаткових угод № 1 і № 2 становить: з 16.11.2020 по 30.11.2021 - 12 650,00грн/міс, з 01.12.2021 по 30.03.2022 25 300,00грн/міс, з 01.04.2022 по 31.05.2022 12 650,00грн/міс, з 01.06.2022 по 30.06.2022 25 300,00грн/міс.

За вказаний період орендар повинен був сплатити орендарю орендну плату у сумі 309 925,00грн. згідно наступного розрахунку:

-за 15 днів з 16.11.2020 по 30.11.2020 = 6 325,00грн (12 650 : 30 х 15);

-за 12 місяців з 01.12.2020 по 30.11.2021 = 151 800,00грн (12650 х 12);

-за 4 місяці з 01.12.2021 по 30.03.2022 = 101 200,00грн (25 300 х 4);

-за 2 місяці з 01.04.2022 по 31.05.2022 = 25 300,00грн (12 650 х 2);

-за 1 місяць з 01.06.2022 по 30.06.2022) = 25 300,00грн.

Згідно наданих позивачем до матеріалів справи платіжних доручень відповідач станом на 05.07.2022 сплатив орендну плату у сумі 324 338,89грн, про що зазначено у позовній заяві.

Згідно наданого відповідачем платіжного доручення №719 від 22.08.2022 ним на рахунок відповідача сплачена орендна плата у сумі 150,00грн.

Враховуючи, що згідно пункту 3.5 Договору 25 300,00грн зараховуються орендодавцем як плата за оренду останнього календарного місяця оренди, то за вказаний у позові період оренди по червень місяць 2022 року включно відповідачем сплачено орендну плату у сумі 299 188,89грн.

Таким чином за вказаний період заборгованість відповідача перед позивачем по орендній платі відсутня, а заявлена позивачем вимога про стягнення заборгованості за вказаний період у сумі 298041,11грн є безпідставною і задоволенню не підлягає.

Щодо розподілу судових витрат.

Частиною першою статті 124 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до вимоги пункту 9 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Враховуючи положення пункту 8 частини третьої статті 165 Господарського процесуального кодексу України, відзив на позовну заяву, що є заявою по суті справи в розумінні частини другої статті 161 Господарського процесуального кодексу України, має містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

У позовній заяві вказано, що попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи, складає: 4470,62грн судовий збір, 25 000,00грн витрати на правову допомогу.

У відзиві на позовну заяву ТОВ "Компанія чисте місто" зазначив орієнтовний розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і очікує понести у зв`язку з розглядом даної справи, які становлять 32 000,00 грн.

Частиною восьмою статті 129 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Оскільки суд дійшов висновку про відмову у позові, то відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на позивача.

Відповідачем до відзиву на позов надані:

- договір про надання правової допомоги №10-43 від 05.08.2022, укладений Адвокатським бюро "Андрія Дітковського" (Бюро) та ТОВ "Компанія чисте місто" (Клієнт), відповідно до якого Бюро приймає на себе зобов`язання щодо надання Клієнту правової (професійної правничої) допомоги за його дорученням в тому обсязі та на тих умовах, що передбачені і закріплені за взаємною згодою у цьому договорі та додаткових угодах до нього, а Клієнт зобов`язується сплатити Бюро гонорар за надання правової допомоги, а також фактичні витрати, пов`язані з виконанням договору;

- додаткова угода №1 від 05.08.2022 до цього договору про те, що Клієнт доручає, а Бюро приймає на себе зобов`язання надати за дорученням Клієнта правову допомогу, пов`язану із захистом Клієнта у Господарському суді Київської області у справі за позовом ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 32 000,00грн), яка включає: консультації Адвокатського бюро/Адвоката щодо підстав та аргументації відзиву на позовну заяву ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 8 000,00грн); збір та правовий аналіз документів з метою оформлення доказів для підготовки відзиву на позовну заяву ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 6 000,00грн); підготовка відзиву на позовну заяву ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 10 000,00грн); участь у судових засіданнях в якості представника ТОВ "Компанія чисте місто" під час розгляду позовної заяви ТОВ "Торгпостач" до ТОВ "Компанія чисте місто" із розрахунку 3 засідання по 3 000,00грн за кожне (розмір гонорару 9 000,00грн);

- акт надання послуг (виконаних робіт) за вказаним договором від 19.08.2022, відповідно до якого Клієнт прийняв надану Бюро на підставі договору правову допомогу з наступних питань: правова допомого, пов`язана із захистом Клієнта у Господарському суду Київської області у справі за позовом ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 32 000,00грн), яка включає: консультації Адвокатського бюро/Адвоката щодо підстав та аргументації відзиву на позовну заяву ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 8 000,00грн); збір та правовий аналіз документів з метою оформлення доказів для підготовки відзиву на позовну заяву ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 6 000,00грн); підготовка відзиву на позовну заяву ТОВ "Торгпостач" (розмір гонорару 10 000,00грн); участь у судових засіданнях в якості представника ТОВ "Компанія чисте місто" під час розгляду позовної заяви ТОВ "Торгпостач" до ТОВ "Компанія чисте місто" із розрахунку 3 засідання по 3 000,00грн за кожне (розмір гонорару 9 000,00грн);

- свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серія ДН №5364, видане Дідковському Андрію Михайловичу 30.01.2019;

- ордер серія АН №1075962 від 05.08.2022 на надання правничої (правової) допомоги ТОВ "Компанія чисте місто" на підставі договору №10-43 від 05.08.2022 у Господарському суді Київської області, Північному апеляційному господарському суді адвокатом Дідковським Андрієм Михайловичем, виданий Адвокатським бюро "Андрія Дітковського".

До заперечення на відповідь на відзив від 12.09.2022 (вх.№ суду від 15.09.2022) відповідач надав платіжне доручення №731 від 09.09.2022 про перерахування ТОВ "Компанія чисте місто" Адвокатському бюро "Андрія Дітковського" оплати за послуги згідно договору №10-43 від 05.08.2022 у сумі 32 000,00грн.

07 вересня 2022 року через систему Електронний суд від ТОВ "Торгпостач" надійшла відповідь на відзив, в якій також викладені заперечення проти заявлених відповідачем витрат на правничу допомогу по причині ненадання доказів їх оплати та неспівмірності заявленої суми обсягам наданої правової допомоги.

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини третьої статті 2 Господарського процесуального кодексу України).

Метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді, ефективно захиститись у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання сторін до досудового вирішення спору.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом, у відповідності до вимог статті 16 Господарського процесуального кодексу України.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частин першої третьої статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до частини четвертої статті 126 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно із частиною восьмою статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Визначення договору про надання правової допомоги міститься в статті першій Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", згідно з якою договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідача у цьому судовому провадженні представляло Адвокатське бюро "Андрія Дітковського" на підставі договору про надання правової допомоги №10-43 від 05.08.2022 в особі адвоката Дідковського А.М., який діяв на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги серія АН №1075962 від 05.08.2022 та був присутній у трьох судових засіданнях Господарського суду київської області у цій справі (01.09.2022, 29.09.2022, 06.10.2022).

За умовами договору про надання правової допомоги №10-43 від 05.08.2022 Клієнт зобов`язується сплачувати Бюро гонорар у розмірі та порядку, наведеному й погодженому сторонами у додаткових угодах до цього договору, які є його невід`ємною частиною.

Згідно додаткової угоди №1 від 05.08.2022 до цього договору оплата гонорару, передбаченого цією угодою, здійснюється Клієнтом не пізніше 10 календарних днів з моменту підписання актів приймання-передачі щомісячно за період з першого по останній день місяця, не пізніше 10 календарних днів з моменту підписання сторонами акту наданих послуг (виконаних робіт) шляхом безготівкового перерахування коштів на банківський рахунок Бюро.

Позивач в свою чергу заперечував проти стягнення такої суми витрат на правничу допомогу, просив відмовити в повному обсязі в її задоволенні.

Позивач вважає, що заявлена сума витрат є завищеною, оскільки обсяг правової допомоги є незначним.

Яку саме суму витрат на правову допомогу відповідачу слід вважати співмірною позивач не вказав.

При цьому позивач у позовній заяві визначив попередній (орієнтовний) розрахунок витрати на правову допомогу у цій справі у сумі 25 000,00грн, 07 вересня 2022 року через систему Електронний суд від ТОВ "Торгпостач" надійшла заява про стягнення судових витрат у сумі 25 000,00грн, до якої доданий договір №1 про наданні професійного допомоги адвокатом від 07.07.2022 між адвокатом Баховським Михайлом Михайловичем і ТОВ "Торгпостач" про надання необхідної правової допомоги у справі за позовом ТОВ "Торгпостач" до ТОВ "Компанія чисте місто" про стягнення заборгованості за договором оренди від 12.11.2020, в якому визначений гонорар адвоката у розмірі 25 000,00грн, який підзахисний сплачує адвокату протягом 5 банківських днів з дня отримання рахунку, та платіжні доручення №734 від 11.07.2022 на суму 10 000,00грн та №736 від 15.07.2022 на суму 15 000,00грн про оплату ТОВ "Торгпостач" послуг Баховському М.М. по договору від 07.07.2022.

Справа розглядалась судом за відсутності у засідання представника позивача, про що ним подавались відповідні заяви.

За приписами частини третьої статті 27 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" до договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Статтею 627 Цивільного кодексу України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Глава 52 Цивільного кодексу України регулює загальні поняття та принципи будь-якого цивільного договору, включаючи договір про надання послуг. Стаття 632 Цивільного кодексу України регулює поняття ціни договору; за приписами вказаної статті ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність").

Загальне правило розподілу судових витрат визначене в частині четвертій статті 129 Господарського процесуального кодексу України. Натомість у частинах п`ятій - сьомій цієї статті Кодексу визначено критерії, керуючись якими суд (за клопотанням сторони або з власної ініціативи) може відступити від загального правила при вирішенні питання про розподіл витрат на правову допомогу та не розподіляти такі витрати повністю або частково на сторону, не на користь якої ухвалено рішення, а натомість покласти їх на сторону, на користь якої ухвалено рішення.

Під час вирішення питання про розподіл витрат на професійну правничу допомогу суд:

1) має право зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, керуючись критеріями, які визначені у частині четвертій статті 126 Господарського процесуального кодексу України (а саме: співмірність розміру витрат на оплату послуг адвоката зі складністю справи, часом, обсягом наданих адвокатом послуг, ціною позову та (або) значенням справи для сторони), але лише за клопотанням іншої сторони;

2) з власної ініціативи або за наявності заперечення сторони може відмовити стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні понесених нею на правову допомогу повністю або частково, керуючись критеріями, що визначені частинами 5-7, 9 статті 129 Господарського процесуального кодексу України (а саме: пов`язаність витрат з розглядом справи; обґрунтованість та пропорційність розміру витрат до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінка сторони під час розгляду справи щодо затягування розгляду справ; дії сторін щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом; істотне перевищення або чи заявлення неспівмірно нижчою суми судових витрат, порівняно з попереднім (орієнтовним) розрахунком; зловживання процесуальними правами).

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (аналогічний висновок викладено в додатковій постанові Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі № 755/9215/15-ц та в постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.05.2020 у справі № 904/4507/18).

Надавши оцінку усім доданим до заяви доказам з урахуванням усіх аспектів і складності цієї справи, керуючись критеріями, що визначені частинами 5-7, 9 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку, що понесені відповідачем витрати на професійну правничу допомогу в сумі 32000,00 грн є документально підтвердженими, справедливими, розумними та співмірними, а відповідачем, в свою чергу, підстав для відмови цих витрат не доведено.

Статтею 126 Господарського процесуального кодексу України установлено, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Згідно із пунктом 2 частини четвертої статті 129 Господарського процесуального кодексу України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі відмови у позові покладаються на позивача.

Зважаючи, що у задоволенні позову відмовлено, отже, судові витрати, пов`язані із наданням професійної правничої допомоги в розмірі 32000,00 грн покладаються на позивача.

Керуючись статтями 123, 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України суд

В И Р І Ш И В :

1. У позові відмовити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгпостач" (08300, Київська область, місто Бориспіль, вулиця Тельмана, 37, код ЄДРПОУ 01295829) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія чисте місто" (03110, місто Київ, вулиця Солом`янська, 3-Б, код ЄДРПОУ 39450040) витрати на правничу допомогу 32000 (тридцять дві тисячі) грн. 00 коп.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Повний текст рішення складено та підписано: 14.10.2022

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.10.2022
Оприлюднено17.10.2022
Номер документу106755661
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —911/1250/22

Постанова від 24.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 09.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 06.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 29.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 31.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 15.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 03.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні