Рішення
від 14.10.2022 по справі 233/1233/22
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/1233/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 жовтня 2022 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі: головуючого судді Каліуш О. В.,за участісекретаря судовогозасідання ФранчукА.О.,представниці відповідача ОСОБА_1 ,третьої особи ОСОБА_2 ,представника третьоїособи Ковальова М.В.,розглянувши впорядку спрощеногопозовного провадженняз повідомленнямучасників цивільнусправу запозовом ОСОБА_3 до Державноговищого навчальногозакладу «Донецькийнаціональний технічнийуніверситет»,третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 , про поновлення на роботі,

В С Т А Н О В И В:

21.07.2022 до Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області через систему «Електронний суд» надійшла позовна заява (сформована в системі «Електронний суд» 20.06.2022) ОСОБА_3 до Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 , про поновлення на роботі, в якій позивачка просить:

- скасувати наказ про звільнення № 4-к від 20.06.2022;

- поновити її на посаді адміністратора баз даних у Відокремленому структурному підрозділі «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет».

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачка послалася на таке:

Вона працювала на посаді адміністратора баз даних у Відокремленому структурному підрозділі «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» (далі - ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ) з 01.06.2021.

Наказом № 4-к від 20.06.2022 вона була звільнена на підставі п.6 ст.36 КЗпП України.

Своє звільнення вважає незаконним, з огляду на таке:

Наказом Міністерства освіти і науки України «Про тимчасове переміщення відокремлених структурних підрозділів ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» від 09.05.2022 № 420 Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» було тимчасово переміщено на базу Луцького національного технічного університету.

Наказом в.о. ректора ДВНЗ ДонНТУ «Про особливості здійснення діяльності ВСП КІФК ДННЗ ДонНТУ в умовах воєнного стану» 24.05.2022 №203 відповідальність за тимчасове переміщення та організацію діяльності ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ покладено на в.о. директора коледжу ОСОБА_2 .

Відповідно до вищеозначених наказів в.о. директора ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ ОСОБА_2 було видано наказ «Про особливості діяльності коледжу в умовах воєнного стану» №1 від 24.05.2022.

Згідно з п.6 цього Наказу вона (Позивачка) мала вжити заходи щодо продовження повноцінного функціонування ЄДЕБО та своєчасно внести зміни до правил прийому 2022 року. Які саме заходи вона повинна була вжити, невідомо.

Крім цього Наказу не було оприлюднено ніяких інших нормативних документів, в тому числі і плану заходів щодо тимчасового переміщення закладу освіти. В даному Наказі взагалі не було вказано, що вона повинна переїхати працювати до м. Луцька.

Зауважила, що особисто вона не була ознайомлена з цим Наказом. Всі вищеозначені накази були розміщені на офіційному сайті коледжу https://kitdonntu.com.ua в підрозділі Накази розділу Публічна інформація та нормативна база на вкладці Про КІФК.

З 01 06 2022 по 15.06.2022 вона перебувала у відпустці.

15.06.2022 на свою електронну пошту вона отримала попередження від в.о. директора коледжу ОСОБА_2 про те, що їй пропонується переведення на роботу в іншу місцевість разом із закладом і, в разі її відмови від переведення, з нею буде розірвано трудовий договір з 20.06.2022 на підставі п.6 ст.36 КЗпП України. В Попередженні не було вказано, що у разі її погодження на запропоновані зміни умов праці вона буде забезпечена житлом у м. Луцьку для виконання своїх посадових обов`язків, та їй будуть компенсовані витрати на переміщення між областями (згідно зі ст.120 КЗпП України). Крім того, це попередження не має вихідного номеру та дати його складання.

17.06.2022 на електронну пошту ВСП КІФК ДННЗ ДонНТУ нею була надіслана заява з відмовою від переведення на роботу в іншу місцевість разом із Закладом і проханням письмово повідомити її про суму нарахованих їй виплат у разі її звільнення (ст.116 КЗпП України).

Відповідь на своє звернення вона не отримала по теперішній час.

20.06.2022 наказ про своє звільнення вона також не отримала (ст.47 КЗпП України), а отримала електронною поштою лише 24.06.2022, а розрахункові виплати - лише 01.07.2022, що є порушенням роботодавцем трудового законодавства.

Також, частиною першою статті 57-1 Закону України «Про освіту», що доповнена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-ІХ (набув чинності 20.03.2022), працівникам закладів та установ освіти гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі або у будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників; збереження місця роботи та середнього заробітку, а також інших виплат, передбачених законом.

Зауважила, що з початку оголошення воєнного стану в Україні і до 31.05.2022 вона працювала дистанційно і зауважень щодо виконання своїх посадових обов`язків від адміністрації коледжу не мала. І взагалі, специфіка її роботи як адміністратора бази даних полягає у тому, що може працювати з будь-якого міста за умови доступу до Інтернету. Але в.о. директора коледжу ОСОБА_2 не дозволила їй працювати дистанційно. Також їй відомо, що на посаду, яку вона обіймала, прийнята ОСОБА_4 , яка зараз працює дистанційно.

Відповідач - Державний вищий навчальний заклад «Донецький національний технічний університет» подав відзив на позовну заяву (а.с.19-22), в якому зазначив таке:

Позивач ОСОБА_3 01.06.2021 була прийнята адміністратором бази даних до Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» (далі - ВСП КІФК ДонНТУ або Коледж) на підставі Наказу № 26-к від 31.05.2021 у порядку, передбаченому законодавством, що підтверджується записом № 7 трудової книжки.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 9 травня 2022 №420 «Про тимчасове переміщення відокремлених структурних підрозділів ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» з метою збереження життя та здоров`я громадян України, а також створення безпечного освітнього середовища, організації здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» тимчасово переміщений на базу Луцького національного технічного університету за адресою: вул. Софії Ковалевської, 29, м. Луцьк, Волинська область, 43012, до завершення дії воєнного стану.

У зв`язку із тимчасовим переміщенням Коледжу на базу Луцького національного технічного університету до завершення дії воєнного стану, письмовою заявою Позивача від 15.06.2022 із відмовою від переведення на роботу у іншу місцевість разом з установою, Наказом № 4-к від 20.06.2022 трудовий договір із Позивачкою було припинено на підставі п.6 ч.1 ст.36 Кодексу законів про працю України, а саме - відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв`язку із зміною істотних умов праці (копія письмової заяви від 15.06.2022 додана позивачкою до позовної заяви).

Щодо тверджень Позивачки про існування можливості виконувати посадові обов`язки дистанційно.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №752 від 13.07.2011, Єдина державна електронна база з питань освіти (далі - ЄДЕБО) є автоматизованою системою збирання, реєстрації, оброблення, зберігання та захисту відомостей та даних з питань освіти. На сьогоднішній день ЄДЕБО забезпечує інформаційне супроводження вступної кампанії до закладів вищої освіти, доступ до необхідних даних для виготовлення студентських (учнівських) квитків державного зразка, зберігання відомостей, на підставі яких відбувається виготовлення документів про вищу та професійну (професійно-технічну) освіту. Ведення та адміністрування відповідальною посадовою особою освітнього закладу ЄДЕБО фактично є основою ефективного та безперебійного функціонування такого закладу.

У зв`язку із веденням бойових дій в окремих місцевостях на території України та введення воєнного стану, листом МОН України від 05.05.2022 № 1/4866 «Про доступ закладів вищої, фахової передвищої освіти до Єдиної державної електронної бази з питань освіти» повідомлено, що на теперішній час тимчасово припинено (заблоковано) доступ до ЄДЕБО закладів освіти, розташованих у межах, зокрема, Донецької області.

Крім того, за розпорядженням в.о. директора ОСОБА_2 . Позивачка передала робочий комп`ютер, який є на обліку у закладі, заступнику директора з навчальної роботи ОСОБА_5 , який був доставлений до фактичного місцезнаходження Коледжу до м. Луцька. Позивачка була попередньо повідомлена про необхідність передачі робочого комп`ютера до фактичного місцезнаходження Коледжу для облаштування робочого місця адміністратора бази даних. Ніяких заперечень, зауважень чи пропозицій щодо забезпечення Позивачки необхідними технічними засобами для здійснення роботи у дистанційному режимі в даних умовах від Позивачки не надійшло.

З огляду на вищенаведене, 05.05.2022 доступ Позивачки до ЄДЕБО був заблокований, виконання посадових обов`язків Позивачкою дистанційно було неможливе.

Окремо зазначив, що неможливість забезпечення дистанційної роботи Позивачки на посаді адміністратора бази даних з міста Костянтинівка Донецької області зумовлена об`єктивними обставинами та відповідним рішенням про це МОН України.

За таких обставин здійснення освітнього процесу Коледжем, проведення Приймальної кампанії до Коледжу для вступників у 2022 році було неможливо забезпечити дистанційно, що, з огляду на вирішальне значення для будь-якого освітнього закладу безперебійного адміністрування відповідальною особою ЄДЕБО, мало б невиправні негативні наслідки для здійснення Коледжем функцій, покладних на нього Положенням.

Щодо тверджень Позивачки про відсутність забезпечення умов для переведення та її виклику до фактичного місцезнаходження Коледжу у місті Луцьк.

У зв`язку із введенням Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України № 2102-ІХ від 24.02.2022, на території України воєнного стану, з метою збереження життя та здоров`я громадян України, а також створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану Коледж було тимчасово переміщено на базу Луцького національного технічного університету (місцезнаходження юридичної особи: вул. Львівська, 75, м. Луцьк, Волинська область) до завершення дії воєнного стану на підставі наказу МОН України № 420 від 09.05.2022.

Наказом в.о. директора ОСОБА_2 № 203 від 24.05.2022 про особливості здійснення діяльності Коледжу в умовах воєнного стану було надано доручення заступнику директора з навчальної роботи ОСОБА_6 , завідувачам відділень ОСОБА_7 , ОСОБА_8 до 26.05.2022 поінформувати усіма доступними засобами учасників освітнього процесу про зміни у режимі роботи та навчання, що зокрема, стосується необхідності прибуття адміністративного персоналу до фактичного місцезнаходження Коледжу за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечення житлом у вигляді кімнати у гуртожитку та інших належних умов праці.

Після оприлюднення вищезазначених наказів на сторінці офіційного веб-сайту Коледжу ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) педагогічні та адміністративні працівники Коледжу 24.05.2022 за допомогою месенджеру - додатку для дзвінків і обміну повідомленнями Вайбер, - були проінформовані про проведення зборів трудового колективу закладу у форматі відеозв`язку через офіційний сайт Коледжу, призначений на 25.05.2022. До зборів приєдналися представники ДВНЗ «ДонНТУ» ОСОБА_9 к.т.н. доцент, проректор з науково-педагогічної роботи, та ОСОБА_10 к.т.н. доцент, перший проректор, які повідомили усіх присутніх про необхідність переміщення до міста Луцьк заступників директора коледжу, відділу бухгалтерії, інспектора з кадрів та адміністратора бази даних. Окремо зазначалося про забезпечення умов такого переїзду та поселення до гуртожитку.

Крім того, в процесі телефонної розмови 27.05.2022 в.о. директора Коледжу Самаріна А. М. ще раз в окремому порядку повідомила Позивачку про необхідність відновлення роботи ЄДЕБО та пояснила, що це можливо зробити тільки після її переміщення із Донецької області, посилаючись на вказані вище обставини та документи МОН України. Натомість, Позивачка висловила тверду позицію і відмовилася від переміщення, а отже, від виконання своїх посадових обов`язків у зв`язку, з її слів, із певними сімейними обставинами.

Враховуючи складність прийняття рішення про переїзд, в.о. директора коледжу ОСОБА_2 на підставі заяви Позивачки від 30.05.2022 про надання щорічної основної відпустки видала наказ №1-в від 01.06.2022 про надання відпустки, з яким Позивачка ознайомлена. У цьому Наказі також вказано, що Позивачка повинна стати до роботи 16.06.2022 за фактичною адресою переміщення Коледжу.

Враховуючи все вищезазначене, Позивачка була повністю проінформована не тільки про переміщення до міста Луцьк ще до направлення Позивачці Попередження про зміну умов праці, які пов`язані з переведенням на роботу в іншу місцевість разом із Установою, направленого їй 15.06.2022, але і про усі забезпечені умови проживання.

Щодо доводів Позивачки про несвоєчасність проведення розрахунку.

Наказом № 4-к від 20.06.2022 про звільнення з роботи бухгалтеру Коледжу були надані розпорядження стосовно проведення розрахунку згідно з чинним законодавством України.

Відповідно до частини першої статті 116 Кодексу законів про працю України (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, роботодавець повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Відповідно до ч.4 ст.10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Стосовно своєчасності проведення розрахункових виплат відповідно до ст.ст.47, 116 КЗпП, повідомив таке: у зв`язку із внесенням змін в установчі документи, зміна керівника закладу (витяг з ЄДРПОУ), зміна підписантів фінансових та казначейських документів (наказ № 283 -к від 24.05.2022 додається) в червні 2022 року, виплати по розрахункам були проведені в другій половині місяця, про що було зазначено у наказі про звільнення, що не порушує п.4 ст.10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Що стосується вимоги Позивачки компенсувати витрати на переміщення між областями, то вказана компенсація провадиться тільки за умов і надання відповідних проїзних документів. Усі гарантійні і компенсаційні виплати провадяться на користь працівника підприємством за місцем нової роботи і за його рахунок. При цьому слід враховувати, що Позивачка добровільно відмовилася від переведення на роботу в іншу місцевість, а також не надала жодного документу на підтвердження свого права на компенсацію.

Щодо пред`явлення позову до неналежного відповідача.

Згідно з ч.1 ст.48 ЦПК України сторонами у цивільному процесі є позивач і відповідач.

Відповідач - це особа, яка, на думку позивача, або відповідного правоуповноваженого суб`єкта, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача.

Відповідач притягається до справи у зв`язку з позовною вимогою, яка пред`являється до нього.

Відповідно до статті 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Для правильного вирішення питання щодо визнання відповідача неналежним недостатньо встановити відсутність у нього обов`язку відповідати за даним позовом.

Установлення цієї умови - підстава для ухвалення судового рішення про відмову в позові.

Щоб визнати відповідача неналежним, крім названої умови, суд повинен мати дані про те, що обов`язок відповідати за позовом покладено на іншу особу.

Визнати відповідача неналежним суд може тільки в тому випадку, коли можливо вказати на особу, що повинна виконати вимогу позивача, - належного відповідача.

Таким чином, неналежний відповідач - це особа, притягнута позивачем як відповідач, стосовно якої встановлено, що вона не повинна відповідати за пред`явленим позовом за наявності даних про те, що обов`язок виконати вимоги позивача лежить на іншій особі - належному відповідачеві.

Тобто, визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, встановлення належності відповідачів й обґрунтованості позову - обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи.

Встановивши, що позов пред`явлений до неналежного відповідача та відсутні визначені процесуальним законом підстави для заміни неналежного відповідача належним, суд відмовляє у позові до такого відповідача.

Пред`явлення позову до неналежного відповідача не є підставою для відмови у відкритті провадження у справі, оскільки заміна неналежного відповідача здійснюється в порядку, визначеному ЦПК України.

За результатами розгляду справи суд відмовляє в позові до неналежного відповідача та приймає рішення по суті заявлених вимог щодо належного відповідача.

Враховуючи, що Позивачка є працівником саме ВСП КІФК ДонНТУ, була звільнена наказом в.о. директора Коледжу, вважає, що ДВНЗ ДонНТУ є неналежним відповідачем, а позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Просить у задоволені позову ОСОБА_3 до ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» про поновлення на роботі відмовити у повному обсязі.

Позивачка надала відповідь на відзив (а.с. 31-33), в якому заперечила доводи відповідача у відзиві на позовну заяву, пославшись на таке:

Щодо тверджень Відповідача про відсутність можливості виконувати посадові обов`язки дистанційно.

Листом МОНУкраїни від05.05.2022№ 1/4866«Про доступзакладів вищої,фахової передвищоїосвіти доЄдиної державноїелектронної базиз питаньосвіти»,на якийпосилається Відповідач,повідомлено,що натеперішній частимчасово припинено(заблоковано)доступ доЄДЕБО закладівосвіти,розташованих умежах,зокрема,Донецької області, але у цьому ж листі сказано, що доступ буде розблокований, якщо навчальний заклад надасть відповідні документи про його тимчасове переміщення і надасть перелік користувачів ЄДЕБО, яким потрібно зберегти доступ до ЄДЕБО і які здійснюють такий доступ виключно з адміністративно-територіальних одиниць, на яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Наказом Міністерства освіти і науки України «Про тимчасове переміщення відокремлених структурних підрозділів ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» від 09.05.2022 №420 Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» було тимчасово переміщено на базу Луцького національного технічного університету.

Вона з травня місяця і по теперішній час знаходиться на території України, на якій органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі. За умови подання навчальним закладом необхідного Звернення до ДП «Інфоресурс» їй могли відновити доступ до ЄДЕБО, і вона могла працювати дистанційно. До того ж, ОСОБА_4 , яку прийняли на посаду адміністратора бази даних після її (позивачки) звільнення, працює дистанційно.

Крім того, частиною першою статті 57-1 Закону України «Про освіту», що доповнена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-ІХ (набув чинності 20.03.2022), працівникам закладів та установ освіти гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників; збереження місця роботи та середнього заробітку, а також інших виплат, передбачених законом.

Щодо передачі нею робочого комп`ютера до фактичного місцезнаходження Коледжу, то він був переданий з метою евакуації майна коледжу до нового місця розташування навчального закладу. Особливості організації її робочого місця полягають у тому, що вона може здійснювати свою діяльність з будь-якого комп`ютера чи гаджета. Єдина державна електронна база з питань освіти (далі - ЄДЕБО) є автоматизованою системою збирання, реєстрації, оброблення, зберігання та захисту відомостей та даних з питань освіти, розташована вона на сервері й для роботи з нею треба мати тільки доступ до Інтернету та електронний ключ.

Щодо тверджень Відповідача щодо належного повідомлення її про забезпечення умовами для переведення до фактичного місцезнаходження Коледжу у місті Луцьк.

Відповідач стверджує, що наказом в.о. директора ОСОБА_2 № 203 від 24.05.2022 про особливості здійснення діяльності Коледжу в умовах воєнного стану було надано доручення заступнику директора з навчальної роботи ОСОБА_6 , завідувачам відділень ОСОБА_11 , ОСОБА_8 до 26.05.2022 поінформувати усіма доступними засобами учасників освітнього процесу про зміни у режимі роботи та навчання (пункт 2 Наказу).

Вищеозначені посадовіособи -заступник директораз навчальноїроботи ОСОБА_12 ,завідувачі відділень ОСОБА_13 та ОСОБА_14 немають повноважень інформувати їїпро зміниумов праці.Такі повноваженнямає тількироботодавець,а самев.о.директора ОСОБА_2 ,яка іповинна булапроінформувати їїписьмово, в тому числі і засобами електронного зв`язку.

Також, Відповідач наголошує, що після оприлюднення відповідних наказів на сторінці офіційного веб-сайту Коледжу (https:kitdonntu.com.ua/index/nakazi/0-58) педагогічні та адміністративні працівники Коледжу 24.05.2022 за допомогою месенджеру - додатку для дзвінків і обміну повідомленнями Вайбер - були проінформовані про проведення зборів трудового колективу закладу у форматі відео зв`язку через офіційний сайт Коледжу, призначений на 25.05.2022. Офіційного оголошення про проведення загальних зборів трудового колективу на сайті ОСОБА_15 не було, на електронну пошту повідомлення про проведення зборів вона не отримувала, а в приватних групах Коледжу, в тому числі створених у Вайбер, вона не зареєстрована. Тим більше, що офіційне проведення зборів трудового колективу передбачає обов`язкову реєстрацію її учасників для отримання кворуму. Відповідач документів, що підтверджують належне оголошення зборів трудового колективу закладу та її присутність на них, не надав.

Враховуючи всевищезазначене,вона небула проінформованапро зміниумов праці,про гарантованезабезпечена житлому м.Луцьку длявиконання своїхпосадових обов`язківта гарантіюкомпенсації їйвитрат напереміщення міжобластями до направлення їй попередження про зміну умов праці, які пов`язані з переведенням на роботу в іншу місцевість разом із установою від 15.06.2022, яке також не містить інформацію про гарантії забезпечення житлом та компенсацію витрат на переміщення.

Щодо процедури звільнення та проведення розрахунку.

По-перше, наказ про звільнення вона отримала електронною поштою лише 24.06.2022, що є порушенням установленого законом порядку, а саме ст.47 КЗпП України.

По-друге,повідомлення пронараховані суми,належні призвільненні,роботодавець дотеперішнього часуїй письмовоне повідомив. Про нараховані їй суми вона дізналася тільки з розрахункового листа, наданого Відповідачем суду разом з відзивом.

Виходячи з сум, зазначених в розрахункових листах за травень та червень, при звільненні їй оплатили лише відпускні за 15 днів відпустки у сумі 4569,31 грн та вихідну допомогу у зв`язку зі звільненням за п.6 ст.36 КЗпП України у розмірі 6500,00 грн, а не середнього заробітку, що передбачено ст.44 КЗпП України, який складає близько 9300,00 грн (відповідно розрахункового листа за травень). Крім того, їй не здійснили оплату за робочі дні 16 та 17 червня 2022 року і не виплатили компенсацію за 6 днів додаткової відпустки згідно з п.3.12 та Додатку 3 до Колективного договору Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» на 2021-2026 роки (https:kitdonntu.com.ua/index/normativna-baza/0-62).

Отже, інформацію про нараховані їй суми при звільненні вона від навчального закладу не отримала, в наказі про звільнення взагалі відсутня інформація про виплату їй компенсації за невикористану додаткову відпустку та вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку.

Щодо пред`явлення позову до неналежного відповідача.

Відповідно до п.1.1.1. Положення про Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» Коледж як відокремлений структурний підрозділ Університету є бюджетною установою без права юридичної особи, яка здійснює освітню діяльність у сфері фахової передвищої освіти, має відповідний рівень кадрового і матеріального забезпечення. (https:kitdonntu.com.ua/index/normativna-baza/0-62).

Згідно з Витягом з ЄДРПОУ Коледж є відокремленим підрозділом юридичної особи Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет».

В силу положень ст.95 ЦК України Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» не є юридичною особою і не наділений цивільною-процесуальною дієздатністю, у зв`язку з чим не може виступати стороною у цивільному процесі.

На підставі вищеозначеного, вважає, що Відповідачем порушений установлений законом порядок звільнення, а саме ст.ст. 44, 47, 116, 120 КЗпП України, а також - державних гарантій, означених частиною першою статті 57-1 Закону України «Про освіту», що доповнена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-ІХ (набув чинності 20.03.2022), що свідчить про незаконність такого звільнення, а тому позовна заява підлягає задоволенню.

Відповідач заперечень не подав.

Ухвалою судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 21.07.2022 позовну заяву ОСОБА_3 до Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет, третя особа ОСОБА_2 про поновлення на роботі, як таку, що не відповідала вимогам п.2 ч.1 ст. 177 ЦПК України, залишено без руху, позивачці надано строк на усунення недоліків (а.с. 12).

Ухвалою суддіКостянтинівського міськрайонногосуду Донецькоїобласті від01.08.2022прийнято позовнузаяву ОСОБА_3 до Державноговищого навчальногозакладу «Донецькийнаціональний технічнийуніверситет,третя особа, якане заявляєсамостійних вимогщодо предметаспору, ОСОБА_2 , про поновлення на роботі, відкрито провадження у справі; справу призначено до розгляду по суті без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами; сторонам встановлені строки на подання заяв по суті (а.с. 16-17).

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 15.09.2022 задоволено клопотання відповідача, розгляд цієї справи призначено до розгляду з повідомленням (викликом) сторін (а.с.50-51).

Позивачка ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилася, надавши суду клопотання про розгляд справи у її відсутність (а.с.71).

Представниця відповідача ОСОБА_1 у судовому засіданні позовні вимоги ОСОБА_3 не визнала повністю з підстав, наведених у відзиві на позовну заяву.

Третя особа ОСОБА_2 , представник третьої особи Ковальов М. В. у судовому засіданні позовні вимоги ОСОБА_3 не визнали повністю, пояснивши, що звільнення позивачки проведено з дотриманням вимог чинного трудового законодавства.

Дослідивши всі обставини по справі та перевіривши їх доказами, суд прийшов до таких висновків.

Судом установлено, що ОСОБА_3 Наказом №26-к від 31.05.2021 з 01.06.2021 була прийнята на посаду адміністратора бази даних Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет», що підтверджено копією трудової книжки позивачки серії НОМЕР_1 (а.с.3).

24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64/2022в Україні введений воєнний стан (продовжено Указами Президента України від 14.03.2022 № 133/2022, від 18.04.2022 № 259/2022, від 17.05.2022 № 341/2022, від 12.08.2022 № 573/2022).

Наказом Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» від 24.02.2022 за № 95 «Про організацію роботи з 24.02.2022» у зв`язку із введенням воєнного стану, з 24.02.2022 наказано, зокрема припинити проведення на території університету усіх видів занять та консультацій, контрольних заходів; факультетам і кафедрам, ІПО, відділу докторантури, аспірантури організувати роботу науково-педагогічних працівників із здобувачами освіти у дистанційному синхронному режимі з використанням засобів онлайн-комунікації; науково-педагогічним працівникам університету забезпечити проведення занять у дистанційному режимі і онлайн-консультацій, поточний контроль успішності та призначення завдань з використанням класів дистанційного навчання (команд MS Teams); начальнику відділу кадрів за погодженням з керівниками відповідних підрозділів організувати відповідний режим для співробітників, які можуть виконувати роботу дистанційно (копія Наказу на офіційному сайті Костянтинівський індустріальний коледж ДВНЗ «ДонНТУ» https://kitdonntu.com.ua).

Наказом Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» від 24.02.2022 за № 27 «Про організацію роботи коледжу в умовах воєнного стану» відповідно до наказу ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» від 24.02.2022 № 95 «Про організацію роботи з 24.02.2022» у зв`язку із введенням воєнного стану, з 24.02.2022 було, зокрема припинено на території ВСП «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж ДВНЗ «ДонНТУ» всіх видів занять, консультацій та контрольних заходів; старшому інспектору з кадрів ОСОБА_16 за погодженням із заступниками директора, головним бухгалтером, керівниками структурних підрозділів наказано організувати відповідний режим роботи для співробітників, які можуть виконувати її дистанційно (копія Наказу на офіційному сайті Костянтинівський індустріальний коледж ДВНЗ «ДонНТУ» https://kitdonntu.com.ua).

Наказом Міністерства освіти від 09.05.2022 за № 420 наказано, зокрема тимчасово перемістити Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» на базу Луцького національного технічного університету (ідентифікаційний код юридичної особи 05477296, місцезнаходження юридичної особи: вулиця Львівська, 75, місто Луцьк, Волинська область) до завершення дії воєнного стану; ректору ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» в оперативному порядку забезпечити тимчасове переміщення Відокремлених структурних підрозділів та організацію освітнього процесу; інформувати працівників і здобувачів освіти Відокремлених структурних підрозділів з усіх питань, що стосуються тимчасового переміщення Відокремлених структурних підрозділів, організації освітнього процесу, забезпечення місцем проживання (гуртожитками) тощо (копія Наказу на а.с.4 зворот - 5).

Наказом Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» від 24.05.2022 за № 203 «Про особливості здійснення діяльності ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ в умовах воєнного стану» наказано, зокрема встановити, що Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» (ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ) тимчасово проводить свою діяльність на базі Луцького національного технічного університету за адресою: вулиця Софії Ковалевської,29, Луцьк, Волинська область, 43012 (копія Наказу на а.с.5 зворот).

Наказом Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» від 24.05.2022 за № 1 «Про особливості здійснення діяльності коледжу в умовах воєнного стану»

встановлено, що ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ тимчасово проводить свою діяльність на базі Луцького національного технічного університету за адресою: вулиця Софії Ковалевської, 29, місто Луцьк, Волинська область, 43012;

вжито ряд заходів щодо організації освітньої діяльності, зокрема наказано:

старшому інспектору з кадрів до 26.05.2022 проінформувати усіма доступними засобами працівників підрозділів про істотні зміни умов праці;

адміністратору ЄДЕБО Анастасії Долженковій вжити заходів щодо продовження повноцінного функціонування ЄДЕБО (копія Наказу на а.с.6).

У зв`язку із істотними змінами умов праці, впроваджених вищезгадуваними наказами, ОСОБА_3 запропоновано переведення на роботу в іншу місцевість разом із Закладом, роз`яснено її право відповідно до ст.ст. 32, 36, 120 КЗпП надати свою згоду на переведення або не погодитися на переведення в іншу місцевість та попереджено, що у разі відсутності її згоди на переведення трудовий договір із нею буде розірвано 20.06.2022 на підставі п.6 ст.36 КЗпП.

Ця обставина підтверджена відповідним письмовим «Попередженням ОСОБА_3 адміністратору бази даних» (копія на а.с.8), яке позивачка отримала засобами електронного зв`язку 15.06.2022, про що остання зазначила при викладенні обставин у позовній заяві.

Заявою від 15.06.2022 позивачка повідомила адміністрацію ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ про те, що згоду на переведення на роботу в іншу місцевість разом з установою не надає (копія на а.с.8 зворот).

Наказом Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» від 20.06.2022 за № 4-к «Про звільнення з роботи» ОСОБА_3 , адміністратора бази даних, у зв`язку із відмовою від переведення на роботу в іншу місцевість разом з навчальним закладом звільнено 20.06.2022 відповідно до п.6 ст.36 КЗпП України (копія на а.с.4).

Вирішуючи питання правомірності звільнення позивачки, суд виходить з такого:

Відповідно до частини першої статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Відповідно до частини першої ст. 21 КЗпП України, трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором іугодою сторін.

Відповідно до ст. 32 КЗпП України, переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством (ч.1). Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або обладнанні у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Роботодавець не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров`я (ч.2). У зв`язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці (ч.3). Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється запунктом 6 статті 36цього Кодексу (ч.4).

Згідно з ч.2 статті 3 ЗаконуУкраїни «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX від 15.03.2022У у період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбаченихчастиною третьоюстатті 32 тастаттею 103Кодексу законів про працю України, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов.

Попередження це пропозиція працівникові продовжувати роботу після того, як власник з додержанням встановленого строку змінить істотні умови праці або змінить місце розташування підприємства, установи, організації. Працівник може цю пропозицію прийняти і продовжувати роботу при змінених істотних умовах праці чи в іншій місцевості, а може відмовитися від продовження роботи у зв`язку із змінами істотних умов праці чи зміною місця розташування підприємства, установи, організації.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 36 КЗпП України підставою припинення трудового договору є відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв`язку із зміною істотних умов праці.

Отже, якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 частини першої статті 36 КЗпП України.

Обставина зміни фактичного місця розташування закладу з м. Костянтинівки до м. Луцька підтверджена належними доказами (Наказом Міністерства освіти від 09.05.2022 за № 420; Наказом Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» від 24.05.2022 за № 203; Наказом Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» від 24.05.2022 за № 1) і не є спірною у цій справі.

Оскільки колишні істотні умови праці позивачки не може бути збережено, а вона (позивачка) згоди на продовження роботи за новим місцем розташування закладу не надала, суд приходить до висновку, що трудовий договір з нею відповідачем правомірно припинений запунктом 6частини першоїстатті 36 КЗпП України.

При цьому суд не бере до уваги посилання позивачки на положення статті 57-1 Закону України«Про освіту»щодо державнихгарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану, згідно з якою:

1. Здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;

збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;

місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

2. Забезпечення державних гарантій, визначених частиною першою цієї статті, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) у межах своєї компетенції здійснюють:

органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;

заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники;

громадські об`єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

Визначення терміну освітньої діяльності надано у п.17 ч.1 ст.1 Закону України «Про освіту», згідно з яким освітня діяльність - діяльність суб`єкта освітньої діяльності, спрямована на організацію, забезпечення та реалізацію освітнього процесу у формальній та/або неформальній освіті.

Згідно з ч.1 ст.22 Закону України «Про освіту» юридична особа має статус закладу освіти, якщо основним видом її діяльності є освітня діяльність.

Видом економічної діяльності Відокремленого структурного підрозділу «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» за Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є фахова передвища освіта (85.41) та вища освіта (85.42).

Таким чином, законодавчо гарантована організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників, стосується і Костянтинівського індустріального фахового коледжу.

Проте, доводи позивачки щодо ненадання їй можливості працювати дистанційно, суд не бере до уваги, як не підтверджені належними та допустимими доказами, якими могли би бути відомості щодо того, що вона мала намір працювати дистанційно і що довела до відома адміністрації Коледжу, однак отримала відмову щодо такого режиму її роботи.

Згідно із вище згадуваною заявою від 15.06.2022 (а.с. 8 зворот), якою позивачка повідомила адміністрацію ВСП КІФК ДВНЗ ДонНТУ про те, що згоду на переведення на роботу в іншу місцевість разом з закладом не надає, обставини такої незгоди та умови, за яких вона могла би виконувати роботу дистанційно, позивачкою не наведені. Будь-яких доказів того, що позивачка порушувала перед ОСОБА_17 таке питання, нею не надані та про наявність таких доказів нею не зазначено.

З огляду на наведене, та обставина, на яку посилається позивачка, що інша особа, яку прийняли на посаду адміністратора бази даних після її (позивачки) звільнення, працює дистанційно, не є доказом порушення відповідачем права позивачки на працю.

Не є слушними, на розсуд суду, і доводи позивачки про те, що вона не була проінформована про гарантоване забезпечення житлом у м. Луцьку для виконання своїх посадових обов`язків та гарантію компенсації їй витрат на переміщення між областями, а також доводи позивачки щодо відсутності вихідного номеру та дати складання попередження, з огляду на таке.

Так, частиною 3 статті 32 КЗпП України передбачене обов`язкове попередження працівника про зміну істотних умов праці, до яких Закон відносить зміну систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших. Попередження про зміну фактичного розташування закладу з м. Костянтинівки до м. Луцька та пропозиція переведення на роботу в іншу місцевість разом із закладом була доведена до відома позивачки засобами електронного зв`язку 15.06.2022, що нею не оспорюється. При цьому, відсутність вихідного номеру та дати складання попередження не спростовує факту обізнаності позивачки про зміну фактичного розташування закладу та її обізнаності з пропозицією переведення на роботу в іншу місцевість разом із закладом. Тим більше, що на таке попередження та пропозицію, у заяві від 15.06.2022, позивачка згоди на переведення на роботу в іншу місцевість разом із закладом не надала, що згідно із пунктом 6 частини першої ст. 36 КЗпП України є підставою для розірвання трудового договору.

Крім того, ч.3 ст.32 КЗпП України не передбачений обов`язок роботодавця щодо обов`язкового повідомлення працівника про гарантії та компенсаційні виплати у зв`язку із переведенням на роботу в іншу місцевість разом із закладом. Суд також зауважує, що у відповідності до чинного трудового законодавства усі гарантійні та компенсаційні виплати провадяться на користь працівника роботодавцем за місцем нової роботи при наданні відповідних документів.

Незаконність звільнення позивачка пов`язує також з порушенням установленого законом порядку звільнення - ст. ст. 44, 47, 116 КЗпП України.

Проте оцінки доводам позивачки щодо процедури проведення відповідачем із нею розрахунку при звільненні суд не надає, оскільки, по-перше, порушення цієї процедура не є предметом спору, а, по-друге, порушення процедури проведення розрахунку при звільненні не впливає на законність самого звільнення робітника.

Так, стаття 44 КЗпП України регулює питання виплати працівникові вихідної допомоги при припиненні трудового договору, ст.47 КЗпП України - обов`язок роботодавця провести розрахунок з працівником, ст.116 КЗпП України строки розрахунку при звільненні.

Зазначені норми регулюють дії роботодавця, які є обов`язковими при звільненні працівника, і порушення цих норм є окремим спором, який позивачкою у цій позовній заяві не порушений.

Тож, надання оцінки таким доводам позивачки порушить принцип диспозитивності цивільного судочинства, закріплений у статті 13 ЦПК України, згідно з яким суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Одночасно, суд не бере до уваги доводи відповідача про його неналежність, виходячи з такого:

Здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи (частина першастатті 47 ЦПК України).

Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава (стаття 48 ЦПК України),

Юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді (стаття 80 Цивільного кодексу України).

Юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення (частина першастатті 89 ЦК України).

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (частини перша-третястатті 95 ЦК України).

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань міститься інформація про те, що Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» (ЄДРПОУ 36512800) зареєстрований 28.05.2009 як відокремлений підрозділ юридичної особи Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» (ЄДРПОУ 02070826).

Тож, у силу положень ст.95 ЦК України Відокремлений структурний підрозділ «Костянтинівський індустріальний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» не є юридичною особою і не наділений цивільною-процесуальною дієздатністю, у зв`язку з чим не може виступати стороною у цивільному процесі.

У зв`язку з тим, що відповідно до п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» позивачка звільнена від сплати судових витрат, а рішення ухвалене на користь відповідача, за ч.6 ст.141 ЦПК України вони компенсуються за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.263-265 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

У задоволенніпозовних вимог ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_2 ,адреса: АДРЕСА_2 )до Державноговищого навчальногозакладу «Донецькийнаціональний технічнийуніверситет» (ЄДРПОУ02070826,фактична адреса:43012,Волинська область,м.Луцьк,вул.Софії Ковалевської,29),третя особа, якане заявляєсамостійних вимогщодо предметаспору, ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_3 ) про поновлення на роботі відмовити в повному обсязі.

Повний тест рішення складено 18.10.2022.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: О. В. Каліуш

Дата ухвалення рішення14.10.2022
Оприлюднено20.10.2022
Номер документу106801704
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —233/1233/22

Рішення від 14.10.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Рішення від 14.10.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 22.09.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні