Ухвала
від 19.10.2022 по справі 591/414/20
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №591/414/20

Провадження № 2/591/133/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 жовтня 2022 року Зарічний районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді Сидоренко А.П.

з участю секретаря судового засідання Чмуневич М.О.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи Управління Держпродспоживслужби, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Сумської міської ради, Державна архітектурно-будівельна інспекція в Сумській області про зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом до ОСОБА_2 та, остаточно уточнивши позовні вимоги, просить зобов`язати відповідача розібрати та засипати вигрібну яму, яка приєднана до нежитлового приміщення АДРЕСА_1 на земельній ділянці Сумської міської ради; зобов`язати відповідача демонтувати зведену в порушення чинного законодавства прибудову, яка приєднана до нежитлового приміщення АДРЕСА_1 та усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою загального користування за тією ж адресою шляхом знесення самочинно збудованого паркану.

В підготовче засідання учасники справи не з`явилися, про час і місце підготовчого засідання повідомлялись належним чином.

В зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, не здійснювалось.

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про призначення експертизи, згідно якої просить призначити у справі судову будівельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- чи відповідають Державним будівельним нормам побудована вигрібна яма (септик), прибудова до нежитлового приміщення АДРЕСА_1 та самочинно збудований паркан біля будинку за цією ж адресою, на неприватизованій земельній ділянці і яка належить Сумській міській раді;

- чи/або призвело до руйнування житлового будинку встановлення паркану та спорудження вигрібної ями (септика) в безпосередній близкості від будинку за адресою: АДРЕСА_2 . Проведення експертизи просить доручити судовому експерту Андрєєву Л.Г.

Згідно п. 1 ч. 1ст. 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання позивача підлягає задоволенню, так як для з`ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання в галузі науки.

Згідно ч. 4 ст. 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Суд вважає за необхідне визначити питання, які підлягають дослідженню під час проведення експертизи, у відповідності до орієнтованого переліку визначеного п. 5.1.1. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 08 жовтня 1998 року № 53/5.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також за власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Керуючись ст. ст. 84, 103, 197, 252, 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи Управління Держпродспоживслужби, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Сумської міської ради, Державна архітектурно-будівельна інспекція в Сумській області про зобов`язання вчинити дії будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експерту Андрєєву Леоніду Григоровичу (адреса: м. Суми, вул. Шишкарівська, 11, оф. 334), попередивши його про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків, передбачену ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експерту поставити питання:

1.Чи відповідає вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандартам, технічним умова тощо) прибудова до нежитлового приміщення АДРЕСА_1 ?

2. Чи відповідає вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандартам, технічним умова тощо) паркан, збудований біля будинку АДРЕСА_2 ?

3. Чи призвело встановлення паркану до руйнування житлового будинку АДРЕСА_2 ?

4. Чи призвело спорудження вигрібної ями до руйнування житлового будинку АДРЕСА_2 ?

Надати в розпорядження експерта матеріали цивільної справи № 591/414/20 (провадження №2/591/133/22) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи Управління Держпродспоживслужби, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Сумської міської ради, Державна архітектурно-будівельна інспекція в Сумській області про зобов`язання вчинити дії, та інвентаризаційну справу № 15314 на будинок АДРЕСА_2 ..

Зобов`язати учасників справи надати безперешкодний доступ експерту до домоволодіння, розташованого за адресою АДРЕСА_2 для проведення експертного дослідження.

Роз`яснити учасникам справи, що у разі ухилення від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зобов`язати осіб, які будуть проводити експертизу, завчасно поінформувати учасників процесу про дату та час проведення експертизи для участі у проведенні експертизи, скориставшись відомостями про учасників справи, які наявні в матеріалах цивільної справи.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Провадження в справі зупинити до проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з моменту її складання апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя А.П.Сидоренко

Дата ухвалення рішення19.10.2022
Оприлюднено20.10.2022
Номер документу106818396
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —591/414/20

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 05.01.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Рішення від 25.12.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні