Ухвала
від 05.10.2022 по справі 399/836/20
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 399/836/20

провадження № 1-кп/399/5/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2022 року смт Онуфріївка

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні об`єднане кримінальне провадження №12020120100000244 від 29.08.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Зибкове, Онуфріївського району, Кіровоградської області, фактично проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання з 28.09.2020 року по АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.185 КК України та за №12020120100000303 від 12.12.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України,

за участі прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченого, адвоката ОСОБА_5 ,

встановив:

В провадженні суду перебуває вищезазначене кримінальне провадження.

Від захисника обвинуваченого, адвоката ОСОБА_5 надійшло клопотання про призначення та проведення криміналістичної експертизи нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів з метою встановлення точного об`єму та належності до конкретного виду палива вилученої речовини. На вирішення експерту поставити наступні питання: 1) який об`єм рідини надано на дослідження, в кожній каністрі та загальний об`єм? 2) чи є надана на дослідження речовина нафтопродуктом? 3) чи належить наданий на дослідження нафтопродукт до групи паливно-мастильних матеріалів, а якщо так, то до якої групи (марки) продукції і яке його основне призначення? 4) чи міститься у високосортному паливі низькосорте? 5) чи містяться в наданій на дослідження речовині сторонні домішки? Проведення експертизи просив доручити Кропивницькому відділенню Київського НДІСЕ за адресою: 25003, м. Кропивницький, вул. Героїв-рятувальників, 13-г та на дослідження надати речові докази.

Клопотання обґрунтоване тим, що на розгляді в суді перебуває вищезазначене об`єднане кримінальне провадження. ОСОБА_3 обвинувачується у трьох епізодах таємного викрадення дизельного пального та трансмісіонного мастила пов`язане з проникненням у сховище. Із наданих прокурором до суду письмових доказів встановлено, що старшим слідчим Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_6 проводився огляд та виносилися постанови про визнання речовими доказами вилучених в ході огляду невідомої рідини із спецефічним запахом схожим на дизельне паливо та ємкостей з трансмісіонним мастилом. Зазвичай у таких випадках призначається та проводиться криміналістична експертиза нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів з метою встановлення чи є невідома рідина, вилучена при огляді, дизельним пальним. Експерт, при проведенні товарознавчих експертиз, визначав вартість викрадених паливно-мастильних матеріалів без дослідження їх, свої висновки робив виходячи з даних, наданих слідчим при призначенні товарознавчої експертизи. На теперішній час правоохоронними органами неодноразово викривалися схеми реалізації фермерським господарством фальсифікованих нафтопродуктів, які ділки отримували змішуючи дизельне пальне з альтернативними компонентами паливно-мастильних матеріалів сумнівного походження. В ході досудового розслідування жодних підтверджуючих легітимність придбання паливно-мастильних матеріалів в мережах АЗС, потерпілими не надавалося. Встановлення предмету злочину та доведення його об`єму і вартості, є обов`язком органу досудового розслідування та сторони обвинувачення, в даному випадку предметом злочину є невідома рідина, невідомого об`єму та невідомої вартості. Тому, вважає, що версія сторони захисту про те, що вилучені рідина не є дизельним пальним та була в меншому об`ємі, підлягає перевірки в судовому засіданні. З цією метою в судовому засіданні досліджено речові докази, в ході якого встановлено невідповідність об`єму, зазначеному в протоколах огляду, об`єму, що знаходиться в каністрах. Жоден із присутніх в судовому засіданні при дослідженні доказів не є експертом в цій галузі та не міг визначити родову належність рідини до конкретного виду паливно-мастильних матеріалів, тому, вважає, що виникла необхідність призначення та проведення по справі судово-криміналістичної експертизи нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів з метою з`ясування точного об`єму та належності до конкретного виду палива вилученої речовини.

В судовому засіданні захисник підтримав подане клопотання з підстав зазначених у ньому та просив клопотання задовольнити, зазначив, що запропоновану експертну установу визначено як найближча по територіальності та знаходиться в Кіровоградській області, при цьому захисник зазначив, що не уточнював питання чи проводить вказана експертна установа криміналістичну експертизу нафотопродуктів та паливно-мастильних матеріалів. Також зазначив, що клопотання про призначення та проведення криміналістичної експертизи нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів, що подане 05.10.2022 року є кінцевим та узагальнює в собі два інших клопотання про призначення такої експертизи, що подавалися раніше.

Обвинувачений підтримав подане захисником клопотання та просив його задовольнити.

Прокурор заперечувавщодозадоволення клопотання захисника, вважав клопотання недоцільним, оскільки під час досудового розслідування встановлено без сумніву, з показань самого обвинуваченого, що він викрадав саме дизельне паливо і мав умисел на викрадення дизельного палива, тому клопотання про призначення експертизи є безпідставним. При цьому зазначив, що в разі задоволення судом клопотання сторони захисту про призначення експертизи, крім питань сторони захисту, просив поставити перед експертом додаткові питання, які зазначив у поданому письмовому клопотанні з відповідними уточненнями в судовому засіданні.

Заслухавши клопотання сторони захисту та думку прокурора щодо нього, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить висновку про наступне.

Відповідно до ст. 332 КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

За положеннями ч.1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Обвинуваченому інкримінується вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 185 КК України та кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 185 КК України, а саме викрадення дизельного палива, моторного та гідротрансмісіонного масла.

Судом встановлено, що в ході досудового розслідування криміналістична експертиза нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів з метою встановлення чи є рідина, вилучена при огляді, дизельним пальним, не проводилася.

З метою повного, всебічного та неупередженого розгляду кримінального провадження, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання сторони захисту.

Відповідно до ч.3 ст. 332 КПК України, до ухвали суду про доручення проведення експертизи у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, включаються питання, поставлені перед експертом учасниками судового провадження, судом. Суд має право не включати до ухвали питання, поставлені учасниками судового провадження, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

На переконання суду поставлені стороною захисту питання щодо того чи міститься у високосортному паливі низькосортне, чи містяться в наданій на дослідження речовині сторонні домішки, та в частині основного призначення нафтопродукту в разі його належності до групи паливно-мастильних матеріалів, не підлягають включенню до питань, оскільки відповіді на них не стосуються кримінального провадження, враховуючи зміст пред`явленого обвинувачення.

Проведення експертизи слід доручити експертам Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (25030, вул. Вокзальна, 58, м. Кропивницький), оскільки за даними веб-сайту Кропивницького відділення Київського НДІСЕ, вказана експертна установа не проводить криміналістичну експертизу матеріалів, речовин та виробів (нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів).

За положеннями ч.4 ст.332 КПК України, після постановлення судом ухвали про доручення проведення експертизи судовий розгляд продовжується, крім випадків, якщо таке продовження неможливе до отримання висновку експерта.

На думку суду, судовий розгляд кримінального провадження на час проведення експертизи слід відкласти.

Керуючись ст.ст. 332, 372 КПК України, суд, -

постановив:

Клопотання захисника обвинуваченого, адвоката ОСОБА_5 , про призначення та проведення криміналістичної експертизи нафотопродуктів та паливно-мастильних матеріалів задовольнити.

Призначити судову експертизу матеріалів, речовин та виробів, а саме нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів, на вирішення якої поставити наступні питання:

- який об`єм рідини надано на дослідження в кожній пластмасовій (пластиковій) каністрі та загальний об`єм?

- чи належать надані на дослідження речовини (рідини) до нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів? Якщо так, то до яких саме (рід, вид)?

- чи могла природньо та фактично зменшитися кількість рідини (випаровування тощо), яка знаходиться у каністрах за період часу з вересня, грудня 2020 року по серпень 2022 року, при зберіганні їх у пластикових каністрах закритих кришками (кришки закручуються по різьбі). При цьому, каністри знаходилися увесь цей час у приміщенні? Якщо кількість рідини могла зменшитися при вищевказаних умовах, то прошу зазначити у якому розмірі могло відбутися зменшення?

Проведення експертизи доручити експертам Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (25030, вул. Вокзальна, 58, м. Кропивницький).

В розпорядження експерта надати матеріали даного кримінального провадження разом із речовими доказами, що зберігаються у кімнаті зберігання речових доказів Онуфріївського ВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області (теперішня назва СПД №1 (смт Онуфріївка) ВП №1 (м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області) відповідно до постанови слідчого про визнання матеріальних об`єктів речовими доказами від 16.09.2020 (крім гумового шланга чорного кольору, який упакований до спеціального пакету НПУ ЕХРО 430198 та джинсових штанів синього кольору та кросівок замшевих чорного кольору, які упаковані до спеціального пакету НПУ ЕХРО 436425) та що зберігаються у потерпілого ОСОБА_7 відповідно до постанови слідчого про визнання матеріальних об`єктів речовими доказами від 12.12.2020 року (крім каністр з моторним та гідротрансмісіонним маслом).

Зобов`язати слідче відділення Олександрійського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області доставити до Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (25030, вул. Вокзальна, 58, м. Кропивницький) речові докази, що зберігаються у кімнаті речових доказів Онуфріївського ВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області (теперішня назва СПД №1 (смт Онуфріївка) ВП №1 (м. Світловодськ) відповідно до постанови слідчого про визнання матеріальних об`єктів речовими доказами від 16.09.2020 (крім гумового шланга чорного кольору, який упакований до спеціального пакету НПУ ЕХРО 430198 та джинсових штанів синього кольору та кросівок замшевих чорного кольору, які упаковані до спеціального пакету НПУ ЕХРО 436425) та що зберігаються у потерпілого ОСОБА_7 відповідно до постанови слідчого про визнання матеріальних об`єктів речовими доказами від 12.12.2020 року (крім каністр з моторним та гідротрансмісіонним маслом).

Роз`яснити експертам їх права і обов`язки, передбачені ст. 69 КПК України.

Попередити експерта Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову без поважної причини від виконання покладених на нього обов`язків у суді.

Судовий розгляд кримінального провадження на час проведення експертизи відкласти.

Висновок експерта скерувати на адресу Онуфріївського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул. Назаренка, 23 смт Онуфріївка, Кіровоградська область, 28100, та повернути до суду матеріали кримінального провадження.

Копію ухвали направити до Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (вул. Вокзальна, 58 м. Кропивницький, 25030) та до Олександрійського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області - для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Онуфріївського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.10.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу106822985
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —399/836/20

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 27.05.2022

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 17.05.2022

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 17.02.2022

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні