Ухвала
від 14.10.2022 по справі 202/4144/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4144/22

Провадження № 1-кс/202/4619/2022

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

14 жовтня 2022 року місто Дніпро

Слідчий суддя Індустріальногорайонного судум.Дніпропетровська ОСОБА_1 ,за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 ,захисника ОСОБА_5 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняпрокурора відділупроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях Спеціалізованоїпрокуратури увійськовій таоборонній сферіоб`єднаних сил ОСОБА_3 про продовження обов`язків, покладених у зв`язку із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави, на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Тольятті Куйбишевської області Російської Федерації, громадянина України, який має вищу освіту, одружений, має малолітню дитину 2008 року народження, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст.366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор відділупроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях Спеціалізованоїпрокуратури увійськовій таоборонній сферіоб`єднаних сил ОСОБА_3 звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, в якому зазначає, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Донецькій області за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022051110000021 від 25.04.2022, в якому 19 серпня 2022 року ОСОБА_4 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України,а 30.09.2022року -про змінураніше повідомленоїпідозри нач. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст.366 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні вказаного правопорушення підтверджується протоколами допитів свідків, протоколами огляду ділянки автодороги, висновками експертів та іншими доказами.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 22 серпня 2022 року відносно ОСОБА_4 був застосований запобіжний захід у вигляді тримання підвартою із визначенням застави у розмірі 496200 грн. та покладено на нього в разі внесення застави на строк до 19 жовтня 2022 року обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України.

У зв`язку з внесенням застави підозрюваного було звільнено з-під варти.

Прокурор вказує, що строк дії покладених на підозрюваного обов`язків закінчується, однак для завершення досудового розслідування необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, які не могли бути виконані раніше з об`єктивних причин.

Водночас залишаютьсянаявними ризики,передбачені ч.1ст.177КПК України,а саме,що підозрюванийможе переховуватисявід органудосудового розслідування,знищити,сховати абоспотворити будь-якуіз речейчи документів,які маютьістотне значеннядля встановленняобставин кримінальногоправопорушення,незаконно впливатина свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

За цихпідстав прокурорпросить продовжити дію раніше покладних на ОСОБА_4 обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора або суду, не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора, суду, повідомляти слідчого, прокурора або суду про зміну свого місця проживання (перебування), здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд із України та в`їзд в Україну.

Заслухавши у судовому засіданні прокурора, який клопотання підтримав, підозрюваного та його захисника, які частково заперечували проти клопотання та вважали, що ризики, на які посилається прокурор, є недоведеними, так як всі покладені на нього обов`язки ним виконуються, слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що у кримінальному провадженні № 42022051110000021від 25.04.2022року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст.366 КК України.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 22 серпня 2022 року відносно ОСОБА_4 був застосований запобіжний захід у вигляді тримання підвартою із визначенням застави у розмірі 496200 грн. та покладено на підозрюваного у разі внесення застави на строк до 19 жовтня 2022 року обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора або суду; не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора, суду; повідомляти слідчого, прокурора або суду про зміну свого місця проживання (перебування); здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд із України та в`їзд в Україну.

Постановою заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил від 11 жовтня 2022 року продовжено строк досудового розслідування до 19 листопада 2022 року.

Вирішуючи питання про продовження строку обов`язків, покладених на підозрюваного, слідчий суддя враховує, що відповідно до ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

Відповідно дочастини 5статті 194КПК Україниякщо підчас розглядуклопотання прообрання запобіжногозаходу,непов`язаного зтриманням підвартою,прокурор доведенаявність всіхобставин,передбачених частиноюпершою цієїстатті,слідчий суддя,суд застосовуєвідповідний запобіжнийзахід,зобов`язує підозрюваного,обвинуваченого прибуватиза кожноювимогою досуду абодо іншоговизначеного органудержавної влади,а такожвиконувати одинабо кількаобов`язків,необхідність покладенняяких буладоведена прокурором,а саме:1)прибувати довизначеної службовоїособи ізвстановленою періодичністю; 2)невідлучатися ізнаселеного пункту,в якомувін зареєстрований,проживаєчиперебуває,бездозволуслідчого,прокурораабосуду; 3) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; 4) утримуватися від спілкування з будь-якою особою, визначеною слідчим суддею, судом, або спілкуватися з нею із дотриманням умов, визначених слідчим суддею, судом; 5) не відвідувати місця, визначені слідчим суддею або судом; 6) пройти курс лікування від наркотичної або алкогольної залежності; 7) докласти зусиль до пошуку роботи або до навчання; 8) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; 9) носити електронний засіб контролю.

Відповідно до ч. 6 ст. 194 КПК України обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Застосовуючи відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави та покладаючи на нього обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, слідчий суддя виходив із доведеності ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КК України.

Слідчий суддя вважає доведеним, що на сьогодні ризик переховування підозрюваного від органу досудового розслідування не зменшився, оскільки він обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, що підтверджується протоколами допиту свідків, висновками судових експертиз, зокрема висновком судово-економічної експертизи, та виправдовує застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави.

Отже, приймаючи до уваги, що на сьогодні раніше обраний ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді застави є чинним, враховуючи вагомість наявних доказів, які дають підстави обґрунтовано підозрювати його у вчиненні кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує у разі визнання його винуватим, дані про особу підозрюваного, який є одруженим, має дитину, раніше не судимий, слідчий суддя вважає за доцільне продовжити до 19.11.2022 року включно строк дії покладених на підозрюваного у зв`язку із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора або суду, не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора, суду, повідомляти слідчого, прокурора або суду про зміну свого місця проживання (перебування), продовжити зберігання у відповідному органі державної влади паспорта (паспортів) для виїзду за кордон, інші документів, що дають право на виїзд із України та в`їзд в Україну.

Керуючись ст. ст. 177, 194, 199 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора задовольнити.

Продовжити до 19 листопада 2022 року включно строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_4 у зв`язку із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора або суду, не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора, суду, повідомляти слідчого, прокурора або суду про зміну свого місця проживання (перебування), продовжити зберігання у відповідному органі державної влади паспорта (паспортів) для виїзду за кордон, інші документів, що дають право на виїзд із України та в`їзд в Україну.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення14.10.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу106841933
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —202/4144/22

Ухвала від 22.02.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 22.02.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 22.02.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 14.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 14.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 14.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 26.08.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 25.08.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні